»

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Walmart na Lindows

Walmart - Zagotovo novica današnjega dne: Walmart, kompleks maloprodajnih trgovin po vsej Ameriki, prodaja računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Lindows. S to potezo so si zagotovili, da na njihovih predpripravljenčkih teče večina programov, pisana za najbolj razširjeno družino operacijskih sistemov, Microsoft Windows. S tem so se tudi ognili plačilo licenčnine Microsoftu za vsak prodan računalnik, kar le-tem kar precej zniža končno ceno. Vse lepo in prav - ampak jaz takega računalnika ne bi kupil. Težava nastane v potrošniški družbi, saj računalniški neznalec ne ve, kakšna je razlika med Lindows in Windows. Na koncu bo odločala nižja cena računala z nameščenim Lindowsem, ki se bo pa odražala v izjemnem nelagodju ob počasnem delovanju raznoraznih programov, pisanih za Windows. Nelagodno vzdihnem ter grem pisati naslednjo novico...

10 komentarjev

Lindows na (open source) tapeti

The Register - Ja, ljudi smo že po naravi sumničavi, še posebej pa kaj hitro izgubimo zaupanje v poznana podjetja oz. ob vsakem najmanjšem indicu pomislimo nekaj 'slabega'. No, nekako takšna je bila moja reakcija, ko je FSF (Free Software Foundation) podjetje Lindows 'opomnila', da je v predoglednih paketih Lindows pozabil vključiti tudi izvorno kodo. Biznismeni se izgovarjajo, da 99 dolarjev vredni paketki itak še niso končna verzija. Jaomene!

0 komentarjev

Lindows :Windows - 1:0

Slashdot - Čemu tak naslov novice? najbrž že veste, da je Microsoft začel tožbo proti imenu Lindows. In zakaj 1:0? zato, ker je sodnik v preliminarni sodbi zaključil da so, citiram:

'serious questions regarding whether "Windows" is a non-generic name and thus eligible for the protections of federal trademark law.'"


Kaj torej topomeni za Microsoft? Samo to, da Windows ne more biti blagovna znamka, vsa ta tožba pa je ravno okoli tega, da je ime Lindows preveč podobno Windows™. In če bo mnenje sodnika ostalo nespremenjeno, se bo moral znakec ™ na koncu Windows odstranil...
Obširnejšo razlago najdete tukaj.

10 komentarjev