»

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Detektor brezžičnih kamer

Schneier.com - Pri Brick House Security so pričeli prodajati detektor brezžičnih nadzornih kamer.



Brezžične videonadzorne kamere v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene, predvsem v ZDA. Sedaj pa se je pojavila še naprava, ki jo prodajajo kot proti-nadzorno tehnologijo (counter surveilalnce). Naprava je primerna za v žep, ima barvni zaslon in naj bi zaznavala kamere v oddaljenosti do dobrih 150 metrov. Igračka stane 500 USD.

Reklamni slogani prodajalca se glasijo: "prisluškujte brezžičnim signalom okrog vas", "glejte kaj gledajo nadzorniki" ter "ne pustite se ujeti v kočljivi situaciji".

14 komentarjev

DDoS po naročilu, naročnik med najbolj zaželene po kriterijih FBI

Security Focus Online - Jay Echouafni, direktor ponudnika satelitske televizije, je najel crackerje iz računalniškega podzemlja, da so konkurenčne ponudnike onesposobili z DDoS napadom. Tako je Echozafni, ki je že bil priprt, a mu je po plačani varščini celo uspelo oblasti prepričati, da so mu vrnile potni list ter dovolile potovati po in zunaj ZDA, sedaj na begu. Z DDoS napadom je konkurenci povzročil za celih 2 milijona dolarjev škode.

Tako je FBI prilil olja na ogenj, ki ga podžiga vrhovni tožilec Ashcroft s svojo akcijo "Web Snare".


19 komentarjev

IIYAMA je začela prodajati nove CRT in LCD monitorje

Digit Life - Iiyama je začela s prodajo novih monitorjev: 15" ProLite E380S LCD ter 22" MA203D CRT. Prvi bo na voljo v črni, sivi ter beli barvi ohišja z maksimalno ločljivostjo 1024x768 ter odzivnim časom 23 ms. Navpični zorni kot znaša 110°, vodoravni pa 120°. Cena monitorja se giblje okoli 315 ameriških dolarjev.

Profesionalni monitor MA203D pa ima maksimalno ločljivost 1920x1440, tehta 28 kilogramov, njegova cena pa se giblje okoli 700 ameriških dolarjev. Zaenkrat so monitorji na voljo le na Japonskem, kmalu pa jih lahko pričakujemo tudi na našem trgu. Za podrobnosti si preberite celotno novico.

1 komentar

Hočete zbirateljsko verzijo Quakea?

eBay - V tem primeru kaj hitro odklikajte na ta naslov, kjer si lahko kupite še neodprto škatlo igrice Quake III: Team Arena, s podpisi razvijalske ekipe ID Software po celi škatli. Imate še dobrih devet dni, trenutna cena se giblje okoli osemdesetih dolarjev, je pa res -- da morate biti Američan. Predpogoj prodajalca je pošiljanje samo v ZDA.

Sedaj pa k resnim novicam [:D].

3 komentarji

Vodič po navijanju

PC Mechanic - Vsi, ki ne veste, kako bi se lotili drugega najbolj uživantskega početja pod soncem (navijanja računal, se ve), hitro odklikajte na to stran, kjer so PC Mechanicovci v dolgem teoretičnem tekstu razložili, kako začeti. Od zgodovine navijanja prvih Pentiumov, preko Goldfingerjev za SlotA Athlone (saj se jih še spomnite, ane? [:D]), do barvanja mostičkov, izbiranja kakovostnih komponent, in tako dalje. Priporočam tistim, ki še vedno mislite, da imajo Intelovi procesorji odklenjen množilnik. Klik!

0 komentarjev

ATI je izdal nove gonilnike

Riva Station - ATI je po testih s kartico Radeon 8500 res naredil pravo pošast. A vso to zmogljivost so kvarili stari gonilniki, ki so imeli tendenco po goljufanju v igrici Quake III, niso imeli dobrih zmogljivosti v operacijskem sistemu Windows XP ter niso podpirali FSAA. Z novo izdajo gonilnikov je ATI izgleda zares poslušal želje vseh uporabnikov ter odpravil popolnoma vse, česar so bili obtoženi stari gonilniki. Riva Station poroča na obsežnem devetstranskem pregledu gonilnikov, da je ATI zmagal. Tej kartici naj z novo izdajo gonilnikov niti po kakovosti slike ter po hitrosti ne bi bil kos nVidiin paradni konj, Geforce Titanium500. Seveda pa jaz ne verjamem, dokler sam ne primem v roke in pretestiram zadevice...

7 komentarjev