»

Pokemon Go je obnorel svet

Slo-Tech - Kar športnim pedagogom in staršem ni uspelo v desetletjih, je Nintendo storil v 48 urah. Njihova igra Pokemon Go, ki se dogaja v virtualno obogateni resničnosti, je obnorela mlado in staro ter marsikoga prepričala, da je razmigal svoje kosti in se podal čez drn in strn. Igra, za katero so dobili navdih v Googlovi prvoaprilski potegavščini, ki jo je Niantic vzel resno, je čez noč postala velika uspešnica.



Franšiza Pokemon obstaja že od 90. let, gre pa za iskanje prikupnih zverinic, poimenovanih Pokemon, ki se potem tudi bojujejo med seboj. Cilj je zelo preprost - zbrati vse zverinice. Igra Pokemon Go se za razliko od ostalih verzij ne igra na Nintendovih ročnih konzolah v navideznem svetu, temveč na mobilnih napravah v realnem svetu. Glede na našo lokacijo,...

228 komentarjev

Zamenjava pisave za varčevanje s črnilom

Arial in Century Gothic

Slashdot - Krilatico Varčevati, pa naj stane, kolikor hoče so se odločili uporabiti na Univerzi Wisconsin - Green Bay, kjer želijo prihraniti nekaj dolarjev s spremembo pisave v elektronskih dokumentih. Namesto privzete pisave Arial bodo odslej uporabljali Century Gothic (obe pisavi sta sicer brezserifni), ki porabi 30 odstotkov manj črnila pri tiskanju. Ugotovili so namreč, da študentje in osebje radi tiskajo elektronska sporočila, zato bodo na ta način privarčevali precej - cene črnila se namreč dvignejo do več tisoč dolarjev na liter. Poleg finančnega prihranka pa želijo s tem tudi obvarovati okolje; gre za del petletke Postanimo zeleni. O oportunitetnih stroških zaradi branja take pisave pa nič.

54 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Slashdot - Po zgledu glasbene industrije je tudi filmska industrija oznanila, da bodo že ta teden začeli s tožbami proti uporabnikom, ki nelegalno delijo filme preko interneta.

Glavni cilj tožb bodo oboževalci, ki delijo večje količine digitaliziranih filmov preko peer-to-peer omrežij, niso pa omenili natanko katero omrežje bodo vzeli pod drobnogled. Pri MPAA (Motion Pictures of America), filmski različici združenja RIAA, niso hoteli dati nobenega komentarja, so pa povedali, da bo njihov šef podal podrobnejšo izjavo danes. Filmski studii ne pravijo približno koliko tožb bi naj bilo, se je pa omenjala številka okoli 200.

MPAA trdi, da zaradi piratstva izgubilo približno 3 milijarde dolarjev letno, ne omenjajo pa koliko od tega pa naj bi po njihovem "prispevalo" internetno piratstvo. Edino kar omenjajo je, da je "industrija zaradi nalinijskega piratstva ogrožena".

Gotovo bodo s tem izkoreninili piratstvo ravno tako kot so ga dejanja združbe RIAA.

22 komentarjev

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev

WB bo ponudil svoje filme preko interneta

SiliconValley.com - Vse bolj se zdi, da se bodo tudi razni filmski studii začeli posluževati podobnih taktik, kot jih uporablja glasbena industrija - svoje izdelke bodo začeli ponujati preko interneta v zameno za nekaj dolarjev. Kot poroča SiliconValley.com, bo Warner Bros preko interneta ponudil nekaj svojih velikih uspešnic, kot so Harry Potter and the Sorcerer's Stone in Mars Attacks, preko servisa CinemaNow.

Na žalost pa za nekaj dolarjev ne bomo dobili "polne različice" filma, ampak tako, ki bo po 24-ih urah prenehala delovati. 700 megazložni filet, ki smo ga prenesli iz interneta pa bo po izteku 24-ih ur le neuporaben skupek ničel in enic, ki bo odžiral dragocen prostor na disku, dokler ne bomo ponovno plačali licenčnine. Kako se bo WB-jeva ponudba filmov obnesla preko interneta bo pokazal čas, ampak če vprašate mene, boste za precej manj denarja še vedno odnesli več, če si film ogledate na DVD-ju ali v kinu.

4 komentarji

Kako se znebiti System Restora v WinME?

Jaz - Vsi uporabniki WinMEja še kako dobro poznate system restore funkcijo, ki v bistvu le požira dragoceni prostor na disku. Redki boste sploh kdaj pomislili na to, da bi jo uporabili, diskovni prostor pa tudi ni tako poceni, iz česar sledi, da je zadeva za veliko večino neuporabna in nadležna. Sicer se je da izklopiti, toda v pravem duhu M$jevih aplikacij vedno najde načine, da se ponovno vklopi. Če vas ta zadeva moti, si oglejte to temo v Forumu, kjer je postopek za dokončno uničenje te nadloge. Thnx, Shadow!

8 komentarjev