»

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Vdori v številkah

The Register - Tega, da so strežniki priljubljena tarča zdolgočasenih "genijev", vam ni potrebno razlagati. Verjetno pa ne veste, da od zaznavanja napadov in njihove statistične obdelave služi denar kar nekaj podjetij.

Pri enem od teh, in sicer londonskem Mi2g, so objavili, kateri strežniki so zadnje čase najbolj na udaru, in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Če sledimo statistiki, je bilo septembra izvedenih 9.011 napadov na strežnike, kar je približno vsota napadov julija in avgusta. Glede na lanski september se je število povečalo za faktor 11, res pa je, priznavajo pri Mi2g, da je bil lanski september bolj sušen.

Največ napadov izvajajo menda proti-ameriške skupine, v intevjujih, ki so jih izvedli s hakerji, pa so ugotovili, da se ciljna skupina seli na linux-based strežnike. Po izjavah hekerjev so Windows-based preenostavni.

Sicer pa me zadnja izjava bolj spominja na žlico za hujšanje z luknjami. Kaj pa, če je Bill vizionar?...

0 komentarjev

Stran l337 haX0rjev napadena

Vnunet - Medtem, ko je brazilska 'hekerska' skupina Hax0rs Lab praznovala svoj 1000. vdor tako, da je vdrla v nadalnjih 1158 strani in jim spremenila podobo, je 'heker' z vzdevkom CarderBR spremenil podobo njihove lastne strani.

Na tej jih je obtozil, da so lamerji ter niso sposobni uporabljati lastnih orodij temveč zgolj ukradene skripte drugih skupin. Ka-Klik!

0 komentarjev

Napad na SETI@home

MSNBC - SETI@home, priljubljen programček za iskanje izvenzemeljskega življenja, je bil žrtev napada.
Hekerji so izkoristili prenos podatkov, ki se izvrši, ko računalnik konča obdelavo podatkov in jo pošlje na Berkeley z uporabnikovo ID številko in serverji nazaj pošljejo novo enoto obdelave podatkov, vključno z uporabnikovim e-poštnim naslovom in statistiko uporabe. Tako so pridobili več deset tisoč e-poštnih naslovov, nato pa poslali na te naslove spam, ki se je glasil, da so opravili vdor v bazo podatkov in da vedo vse o uporabnikih.
V SETI@home pa pravijo, da so že zakrpali to varnostno luknjo.
Podrobnosti o tem napadu si lahko ogledate v tem članku.

10 komentarjev

Windows XP šele v letu 2002?

ZDNet - Microsoft sicer načrtuje, da bo lahko dal t.i. gold code v proizvodnjo julija ali avgusta, vendar pa so v podjetju povedali, da so v časovni stiski. Posledica tega je, da bo Windows XP prispel na police šele naslednje leto.
Dosti je odvisno od tega, ali bo Microsoft lahko držal rok (julij ali avgust), da bi takrat dal v proizvodnjo t.i. gold code, zadnjo verzijo programa, saj proizvajalci potrebujejo nekje 4 do 8 tednov za proizvodnjo. Poleg tega pa je problem tudi v tem, da nameravajo jeseni dati v prodajo Xbox, in ne želijo ob istem času dati v prodajo tudi Windows XP.
Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev

Vdor na ASUSovo stran

Jaz - Aleš mi je včeraj poslal novico o vdoru na stran največjega proizvajalca matičnih plošč, ASUSa. Sicer stvari ne morem potrditi, toda baje se je po izbiri USA jezika na strani http://www.asus.com/index.html pojavilo naslednje sporočilo:

h0h0h IIS sux ! Sorry ADM .. ASUS COMPUTER INC defaced by #Hacker.BR h0h0h HBR yeahclear by Networkz and Access_Denied .. Gr33tz inback,[ZHB],exorcist,Bucefalo,dec0d3r,Coubr0n,ANALISTA,Silver Lords, Prime Suspectz, Furia.br , Iz corp and all defacerz ..Fuckz #m0rgue bah! C0N74C7 networkz@gmx.net and access_denied@linuxbr.com.br :-) EOF

Heh, M$ bi res moral malce poskrbeti za varnost svojega strežniškega softvera .

1 komentar