»

Apple v letu 2003

Slashdot - Leto 2003 se izteka in pred nami je še ena retrospektiva. Tokrat so si na ARS Technici ogledali Applove dosežke iztekajočega se leta. Letos so pri Applu namreč dosegli zelo veliko, saj so se s predstavitvijo G5 dokočno poslovili od G3, G4 pa poslali na pol poti do groba, uvedli so izredno popularno storitev iTunes Music Store, cena njihovih delnic je močno poskočila in še bi lahko naštevali. Članek predstavlja Apple celovito in nepristransko, saj si niso ogledali zgolj jagod, temveč tudi limone, tako da je branje priporočljivo. Klik!

1 komentar

Prenovljeni communicator

The Register - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi vsaj vedeli, kaj pomeni beseda communicator, če je v povezavi z Nokio. Telefon, ki ni samo to, telefon, ki ima vedno nekaj več in nekaj, česar še drugi nimajo. Seveda na račun velikosti in cene. Telefon za prave poslovneže, torej.

Vendar je bila serija 9000, kakor so zaradi kodnih imen poimenovali vse izdane telefone, že precej zastarela. Da bi zadovoljili vse prestižne uporabnike, se je Nokia odločila izdati nov model, in sicer 9230. Kaj pa bo poleg tribanda, GPRS podprtih MMS-ov in ostalih dobrot še ponujal, so si ogledali tukaj. Tudi vi si lahko.

Ostali lahko samo upamo, da bo kmalu prišlo do PDA-GSM poroke..

1 komentar

Dveletna zamuda pri G3 storitvah

Vnunet - Poročali smo že, o prvem G3 telefonu, Nokii 6550. Tehnologija tretje generacije naj bi kmalu postala standard, a izgleda, da bo preteklo še nekaj vode, preden se bo to zgodilo.

Največji svetovni mobilni operaterji namreč poročajo, da bo zamuda pri uvajanju G3 tehnologije samo v VB 12-18 mesecev, kar posledično pomeni še dve leti čakanja v Kokoški. Problem naj bi bil v nezdružjivosti telefonov med sabo, saj si vsak proizvajalcev (Nokia, Ericsson, Alcatel ...) predstavlja implementacijo G3 standarda nekoliko po svoje. Kdaj bo G3 postal komercialna storitev, še ni znano. Več informaciji na Vnunetu.

1 komentar

Prvi G3 telefon: Nokia 6650

Vnunet - Nokia nas je razsvetlila s čisto prvim mobilnim aparatom, ki specifikaciji telefonije tretje generacije ne le sledi, ampak jo (vsaj tako nam je dano vedeti/misliti) tudi v celoti upošteva.

Nokia 6650, kakor se sveti gral imenuje, kupca razveseli z vsemi modnimi dodatki, kot so barvni zaslon, podpora vsem tem čudnim modrozobim protokolom, sličicam in zvokcem. Aja, vanjo lahko zadegate tudi sim kartico vašega ljubega ponudnika mobilne telefonije ter z aparatom opravite telefonski klic ali dva. Klik!

6 komentarjev

Še en Linux za Apple - Mandrake PPC Linux

Linux Weekly News - Izgleda, da Yellow Dog Linux ni več dovolj, saj se je pojavila nova različica Linuxa, ki je namenjena Applom – Mandrake PPC (Power PC) Linux. Mandrake in Apple sledita istim načelom: ponuditi kar se da uporabniku prijazen operacijski sistem. Mandrake PPC Linux je trenutno še vedno verzije beta, kar pomeni, da je še v preizkušanju. PPC Linux je trenutno na voljo za računalnike G3 in G4, več informacij o njem, pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Zamuda

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem poročal, da bo v kratkem izšel Matrox-ov G550, ki bo nekakšen (slab) nadomestek za preklicanega G800. Temu ni tako. G550 naj bi izšel maja. Danes pa je Matrox sporočil, da je prišlo do zamude in bo kartica izšla šele okoli 20 junija. Zakaj je do zamude prišlo, mi ni znano.
Da vam osvežim spomin: frekvenca čipa 200-250MHz, dva renderirna cevovoda s po tremi teksturnimi enotami, podpora za 128bit-ni DDR SDRAM, 360MHz RAMDAC, 0.18 tehnologoja izdelave čipa, T&L enota, ki podpira Matrox-ovi tehnologiji Matrix Skinning in Displacement Mapping, podpora DualHead tehnologiji. Prvi G550 primerki bodo opremljeni z 32MB DDR SDRAM-a, stali pa bodo $150-$200.

2 komentarja

Kako testirati grafikulje?

G3D - Na raznih forumih ljudje zelo velikokrat sprašujejo kako se izmeri FPSje (slike na sekundo) v Quakeu ali pa kje drugje. Pri G3Dju so se tega problema lotili in napisali, za začetnike, zelo informativen člančič o tem, kako izmeriti hitrost grafične. Opisali so postopek v 3D Marku 2000 in pa v nekaterih igrah. Za tiste, ki tega, kako se to naredi ne veste, je ogled skoraj obvezen.

0 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev