»

nVidiine kartice le za ZDA

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
VR - Zone - Grafične kartice, ki jih izdeluje nVidia sama, brez svojih običajnih partnerjev, so že naprodaj v ameriških trgovinah BestBuy. Glede na novo sporočilo za javnost, ki so ga objavili pri nVidii, bo tako tudi ostalo, saj nimajo načrtov, da bi svoje kartice prodajali izven BestBuy-ev, kaj šele izven ZDA. V govoricah izpred skoraj dveh let se je sicer poleg BestBuy-a kot uradnega trgovca omenjalo še eno izmed najbolj znanih spletnih trgovin v Severni Ameriki, Newegg, ki pa je očitno izvisel. S sporočilom za javnost, v katerem so razkrili razlog za potezo, je nVidia dokončno priznala obstoj svojih grafičnih kartic. Gre za ekskluzivni...

11 komentarjev

NV30 tudi uradno poimenovan

X-Bit Labs - Najnovejši nVidiin grafični procesor, naslednik GeForcea 4, kodno poimenovan NV30, je končno dobil tudi marketinško ime. Po poročanju X-Bit Labs se bo nov procesor imenoval GeForceFX. Kaj tisti FX pomeni, pa verjetno ni jasno nikomur, razen nVidiinemu marketniškemu oddelku. Spomnimo še samo, da bo GeForceFX uradno predstavljen v ponedeljek na Comdexu. Dodatne informacije ter originalno novico najdete na tem naslovu.

8 komentarjev

NV30 naprodaj prihodnje leto

X-Bit Labs - Poročali smo že, da naj bi nVidia svojega NV30 uradno predstavila 18. novembra, sedaj pa je nVidia celotno zgodbo potrdila še uradno. Kljub temu, da bo NV30 predstavljen že čez dober teden, naj bi bila zadeva v masovni proizvodnji do konca januarja prihodnje leto. Grafični procesor naj bi se pojavil v več izvedbah, ki zaenkrat nosijo še kodna imena NV30, NV31, NV34 ter NV35. O cenah, razlikah med modeli ter dobavljivosti v materi Kokoški kot ponavadi, še ni podatkov. Več statističnih informacij o stroških razvoja NV3x družine najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev

NV30 na 400 MHz

The inquirer - V javnost je pricurljalo še nekaj informacij o novi nVidiini kartici, ki se zaenkrat še skrivnostno imenuje NV30. V začetku naj bi tiktala na 400 MHz, imela bo osem cevovodov, 120 milijonv tranzistorjev zgrajenih v 0.13 mikronski tehnologiji ter 128 bitno pomnilniško vodilo. Kljub dejstvu, da bodo Radeoni imeli kar dvakrat večjo prepustnost (256 bitno vodilo), pa v nVidii pravijo, da imajo načrt ter da bodo njihove kartice delovale hitreje. Bomo videli!

14 komentarjev

Kdaj NV30 in ostali čipi?

The inquirer - Še pred kratkim so številni napovedovali, da bo NV30 na voljo vsaj za božične praznike, a vedno bolj se zdi, da bo čip zamudil, njegova predstavitev pa bo pristala globoko v 1 četrtini prihodnjega leta. Pri The Inquirerju še vedno verjamejo, da lahko Nvidia svoj NV30 predstavi še konec tega leta, obenem pa navajajo še mnenja drugih. Nekateri pravijo, da bomo Nvidiin bojda revolucionaren čip na voljo februarja. Skratka, popolna zmešnjava, katero pa bo kot vedno rešil čas, ki nam bo pokazal, ali so bile trditve pravilne ali ne.

Za konec novice pa še malce špekuliranja: glede na to, da je NV30 še vedno v razvoju, so se povsem nepričakovano pojavila predvidevanja o prihodnjih Nvidiinih grafičnih čipih. O specifikacijah le-teh zaenkrat ni znanega popolnoma nič, razen datumov - NV35 naj bi ugledal luč sveta v četrti četrtini leta 2003, NV40 pa naj bi se prikazal v tretji četrtini leta 2004. ...

1 komentar

NV30 in R300 tehnologije

The Tech Report - The Tech Report poznamo po odličnih strokovnih člankih, med katere spada tudi njihov najnovejši prispevek - ATI 9700 proti NV30. Toda to ni zopet ena primerjava lastnosti in zmožnosti ter hitrosti dveh grafičnih kartic, temveč je članek bolj "znanstevene" narave. Razloži predvsem tehnologije, nove smernice v izdelavi in načrtovanju novih grafičnih čipov ter skuša oceniti oba grafična čipa na podlagi čistih tehnikalij.

Prav tako pravijo, da so v članek zajeli tudi precej stvari in dejstev, ki do tega trenutka še niso bila objavljena. Članek je res vreden ogleda, zato si ga le preberite tukaj. Za nameček...

4 komentarji

NV30 bo 3,5x hitrejša od NV25

Reactor Critical -
  • V Quake III Arena pri resoluciji 1280x1024 z vklopljenim 4x FSAA, bo NV30 2.5-krat hitrejša od GeForca4 Ti4600;
  • v prihajajočem Doomu bo NV30 sposobna prikazati 3.5 ali več krat boljše performanse kot sedajšnja najmočnejša Nvidiina kartica;
  • z NV30 boste v 3D Marku2001 dobili do trikrat več točk kot s Ti4600;
  • hitrost pixel-shadinga pa bo 4x hitrejša kot pri NV25;
  • predelal naj bi tudi kar 200 milionov trikotnikov na sekundo.
Jim verjamete? Preberite si bolj podrobno na Reactor Critical.

13 komentarjev

O NV30

Beyond 3D - Ker je petek zvečer in ker ravno v tem času najraje poslušamo nepreverjene ter nepotrjene govorice, še nekaj iz moje strani. Na glavni strani Beyond 3D si lahko preberete, kakšne bodo specifikacije nVidiinega prihajajočega konkurenta ATIjevemu R300, NV30 imenovanemu. Grajena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, nosila podporo standardu AGP 8x, podpirala pomnilniški standard DDR2, imela podporo Vertex Shader ter Pixel Shader čez specifikacije DirectX 9.0, podporo računanju s plavajočo vejico, podporo lažjemu programiranju ukazov, in tako dalje. V redu, si rečemo, ampak kdaj bo čip prišel v roke testerjem? O tej temi sem na spletu prebral kar nekaj člankov, ki pa nakazujejo več resnic - od indicev, da bo NV30 na voljo že čez 2 meseca, do dejstva, da bomo morali čakati na december, ter dejstva, da se ga lahko nadejamo šele junija 2003. V vsakem primeru - ne verjemite vsemu, kar slišite. Edini pravi pokazatelj bo le čas....

0 komentarjev

NV30 in R300

Extremetech - Kratka novica za tiste, ki že nestrpno pričakujete nove čipe s tekočih trakov dveh največjih tvrdk grafičnih čipovij. Pri Nvidii pravijo, da bo njihova nova generacija (NV30) nared že jeseni - točneje oktobra. NV18 in NV28 pa naj bi ugledala luč dneva (ali temo škatelj) že v poznem poletju, verjetno avgusta.

Medtem ko naj bi ATIjev R300 že počasi prešel iz testne faze in popravkov v proizvodnjo. To niso potrjene informacije, to so "ugibanja" analitikov. Več o tem na ExtremeTech.

4 komentarji

nVidiinih koliko?

3DGPU - Vas je že kdaj prešinilo vprašanje, koliko različnih procesorjev za obdelavo slike je spesnila nVidia? Ja, otroci, vse se je začelo daaaavnega leta 1995, ko je nVidia izdala čipovje NV1... Čakajte... Pa kaj vam to govorim? Oglejte si tabelo, če vas zanima... Zdržal sem do Geforcea 256 DDR, potem je postalo že dolgčas.

0 komentarjev

Nekaj informacij o Radeonu2

Jaz - Na Rage3D strani lahko zasledimo nekaj informacij o prihajajočem R200 alias Radeonu2. V bistvu ne gre za nič pretresljivega, le zanesljivo informacijo, da dejanske kartice ne bodo na voljo pred oktobrom letos. Sicer bodo večji OEMi dobili prve primerke že poleti, toda mi navadni smrtniki bomo na njih morali še počakati. Da bi nam olajšali čakanje, nameravajo ATIjaši izdati še nekaj Radeon SE kartic s hitrejšimi jedri/pomnilnikom. Thnx, Timon!

0 komentarjev