»

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Windows 7 ubija baterije

Kako dolgo bo prenosnik še prenosen?

vir: engadget
engadget - V Redmondu so, po mnogih pritožbah uporabnikov, končno sprožili preiskavo o zmanjševanju življenjske dobe baterij v prenosnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 7. Le-ta ima namreč težave s pravilnim zaznavanjem nekaterih tipov baterij, kar povzroči napačne podatke o napolnjenosti oz. celo zdravju baterije. Uporabniki posledično pogosto dobijo opozorilo, da se bateriji izteka življenjska doba in da bi bila zamenjava priporočljiva. A opozorila je enostavno ignorirati, medtem ko so poročila o trajnem vplivu na baterije mnogo bolj resna. Po poročilih enega izmed uporabnikov HP-jevega prenosnika 6810b je le-ta v Windows XP imel dve uri avtonomije, ki se je več kot razpolovila na 45 minut s prehodom na Windows...

86 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev

Videoposnetek predavanja v Kiberpipi

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja po videoposnetku predavanja je bilo malodane nemogoče iz Kiberpipine dvomegabitne povezave prenesti film z zgledno hitrostjo. Zatorej si lahko film vunpotegnete z dveh novih strežnikov s hitrejšo pipico: Klik ter klik!

Jasno nam je tudi, da se video noče predvajati na nekaterih računalnikih z nameščenim operacijskim sistemom Windows, napaka najbrž leži v kodeku xvid, s katerim je video zakompresiran. V nastajanju je DivX verzija videa (hvala, (sic)!), katero bomo tudi prenesli na hitre strežnike v najkrajšem možnem času.

35 komentarjev

Bo GeforceFX omejena serija?

več strani - Na spletu krožijo govorice (klik ter klik), da naj bi nVidia podjetju Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, njenemu proizvajalcu čipov, naročila, naj podjetje ustavi proizvodnjo NV30 procesorjev, ko bo število "naštancanih" doseglo 100.000. Novica je nepotrjena ter nekomentirana s strani nVidie, a vseeno izgleda, da bo GeforceFX le neka prehodna faza do kartic, ki bodo grajene na čipih NV31, NV34 ter NV35. Če se bo to izkazalo kot resnično, potem ne rabimo biti geniji, da ugotovimo, da je bila splavitev NV30 forsirana zaradi pritiskov s strani ATI-ja. Ali mislite, da bi nVidia izdala NV30 tako kmalu, če ji ATI ne bi grozil z že izdanim ter huronsko hitrim 256-bitnim Radeonom 9700 Pro? Močno dvomim. Klik!

30 komentarjev

Iztisnite več iz baterij

Adrian's Rojak Pot -

Na Loncu Adrijana Rojaka so dopolnili vodič o podaljševanju življenjske dobe baterij. Sestavili so pravo malo beštijo (akumulator) iz navadnih baterij, ki je sposobna napajati več energijsko nepožrešnih naprav, še posebej dlančnike s potratnimi barvnimi zasloni. Zadevca na žalost ni lahko prenosljiva, saj dlančniku doda slab kilogram mase.

Če imate kakšen dlančnik (predvsem Pocket PC) in bi želeli baterijam dodali nekaj življenjske dobe, klik!

0 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Palm OS 5 dlančnik

več strani - Sony je danes predstavil Clie NX serijo dlančnikov, ki bodo poganjali nov Palmov operacijski sistem. Vsebovali bodo 200 MHz procesor, 320x480 TFT ekran, 16 MB pomnilnika in prav tako 16 MB ROMa, možnost za brezžično povezavo, "luknjo" za Memory Stick, snemalnik glasu in MP3 predvajalnik. Predstavili so modela NX 70 in NX 60, razlika med njima je le v tem, da ima NX 70 vgrajeno kamero, ki je zmožna zajemati filmčke v MPEG 4 formatu in slike v ločljivosti 640x480 točk. Vključena je še Sonyeva programska oprema z veliko koristnimi aplikacijami.

Glede na specifikacije izgledata dlančnika kot solidna, veliko pa je odvisno tudi od novega operacijskega sistema, videti pa bomo morali tudi vzdržljivost baterije. Klik ter klik!

0 komentarjev