»

Konkurenca pri telefoniranju še bližje

Finance - Agencija za telekomunikacije je vendarle izdala poseben akt, katerega namen je možnost izbire operaterja pri klicu v tujino. Izbira bo lahko izvršena za posamezen klic ali trajno. Izbirali bomo lahko med 8 novimi ponudniki. Svojim naročnikom morajo dostop do operaterjev za mednarodne (in tudi nacionalne) klice zagotoviti vsi operaterji s pomembno tržno močjo -- Telekom, Mobitel in Simobil.

Uporabnik ne bo pri tem sklepal nobene nove pogodbe in račun za storitve prejel vedno od svojega operaterja. Nekateri so mnenja, da je Agencija ukrepala prepozno, drugi pa se intenzivno pripravljajo na trg, čeprav pogodb za medomrežno povezovanje še nimajo usklajenih -- težave veljajo za slovenski Telekom (nič novega), medtem ko so podjetja tovrstne pogodbe brez večjih težav že uredila s tujimi operaterji. Uradna novica.

1 komentar

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev

Kmalu konkurenca Telekomu

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je vlada na včerajšnji seji sklenila, da mora vseh pet javnih podjetij za distribucijo električne energije, Eles kot upravljalec prenosnega omrežja ter Holding Slovenske elektrarne, do konca leta, skupaj ustanoviti novo samostojno podjetje, ki bo izvajalo telekomunikacijske dejavnosti za celoten sistem.

Minister za okolje Kopač je ob tem izjavil, da s tem želijo v državi zagotoviti vzporedno telekomunikacijsko hrbtenico. Seveda Telekom temu nasprotuje, sindikati v Telekomu pa so celo zapisali, je ta odločitev nesmisel brez primere v svetovnem merilu. Po njihovem mnenju namreč vlada podpira krepitev nelojalne konkurence državnih podjetij.

Zanimivo, da tako mnenje zapišejo ravno v Telekomu, ob tem pa pozabljajo na njihove zaplete s ponudniki interneta v Sloveniji in njihov monopolistični položaj ter nelojalno konkurenco. Upam le, da uporabniki telekomunikacijskih storitev ne bomo pozabili njihovega obnašanja in odnosa do strank v preteklosti...

19 komentarjev

Volja, Telekom: Če jih ne premagaš...

Finance - Omenjena subjekta sta sklenila dogovor o deljenju prihodka, ki ga bo Telekom ustvaril s klici uporabniki 'zastonjskega' ponudnika interneta, Volja.net-om.

Prihodka? Da. Preko Volje boste na splet namreč kaj kmalu dostopali preko nove številke, 090 -- pardon -- 0888, ki bo 43 % dražja od dosedanje 0889. Seksi.

Kakopak, Volji ne boste neposredno plačevali ničesar, zatorej bo še vedno -- free. La isla Arnesita.

Dodatek: Morebiti se še spominjate vroče krvi, ki se je nekaj let nazaj prelivala med Arnesom ter Telekomom: slednji Arnesu ni želel priklopiti telefonske številke 0889, kjer 'impulze' zaračunava neposredno Telekom -- so bili pa pripravljeni vklopiti številko 0880, kjer Telekom izda fakturo uporabniku telefonske številke, ta pa je odgovoren za bremenjenje končnih uporabnikov -- Siol stil. Kaj to pomeni za brezplačnega ponudnika interneta v primeru neporavnavanja obveznosti iz strani uporabnikov, mi verjetno ni potrebno naštevati. Kdo opazi (kontra-)analogijo z današnjo novico?...

25 komentarjev

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Finance - Na to sem čakal dolgo. Če bo šlo po sreči, bo Telekom dobil konkurenco tudi na področju fiksne telefonije. Za pridobitev licence za operaterja fiksne telefonije se bori nihče drug kot Voljatel. Voljatel je prvo in edino podjetje v Sloveniji doslej, ki je naredilo korak naprej in že zaprosilo za dovoljenje.

Upamo lahko, da bo končno prišlo do censkih vojn tudi na področju fiksne telefonije, kajti stavim da nisem edini, ki mu Telekom gre pošteno na živce (stvar osebne preference --Sergio) >:D.

Mimogrede, Voljatel že v tem mesecu namereva ponuditi internetno telefonijo (VoIP).

27 komentarjev

Ali Telekom izstavlja pravilne račune?

Slo-Tech - Novičko je poslal ASPmaster. Hvala!

Zadnje čase je bilo moč na različnih krajih slišati pripombe, da so Telekomovi računi previsoki. Slednje se je zazdelo tudi meni in po natančnem pregledu računa sem ugotovil, da so posamezne postavke obračunane večkrat, zato sem se obrnil na njihovo obračunsko službo po razlago.

Uradna razlaga se je glasila: Težave so posledica uvedbe novega računalniškega sistema (beri software-a), za obračunavanje. Torej je popolnoma mogoče, da so težave nastopile tudi takrat, ko je računalnik obračunaval stroške za vašo naročniško številko.

Bo to dovolj tehten razlog, da bo Telekom končno, kot se spodobi, poleg računov začel brezplačno dodajati položnicam tudi izpis pogovorov. Morda, če bo pritisk dovolj močan. Sam sem slednje zahteval, in moji zahtevi so ugodili, kaj boste storili vi, pa je vaša stvar. Klik!...

22 komentarjev