»

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

Prenosni procesor v PC

VR - Zone -

Vgrajevanje običajnih različic procesorjev v prenosne računalnike ni nič nevsakdanjega, saj v želji po zmanjšanju stroškov izdelave in nižji ceni (pojavijo se sicer težave s hlajenjem, a pustimo to) to počne mnogo manj znanih podjetij, a obraten postopek je mnogo redkejši. Toda to še ne pomeni neizvedljiv.

Na VR-Zone so se tako odločili v namizni računalnik vgraditi prenosno različico Penituma 4, ki je mnogo hladnejša (tudi dražja), nakar so ubog procesor navili do onemoglosti. In rezultati? Hja, 210 MHz FSB pri zaklenjenem množilniku niti ni tako slabo ...

10 komentarjev

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

VIA AGP 4.40

Amdmb.com - Da bi nam računalnik lepo in dobro ter predvsem hitro delal, potrebujemo vedno najnovejše in najbolj izpopolnjene gonilnike. O novih gonilnikih podjetja VIA so govorili na Amdmb. VIA je namreč izdala nove gonilnike za AGP vodilo, s katerimi naj bi grafične kartice bolje delovale v AGP 8x načinu. Razlike v testnih programih so bile dokaj majhne, a če imate širokopasovni internet, zakaj pa ne: test.

2 komentarja

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Test AthlonaXP

AMD World - Ah, spet je nedeljski večer, na internetu zatišje, skratka novic ni. In prisiljeni boste prebirati teste in še enkrat test nove opreme. [:P]

Na AMD World so si v petek ogledali najmočnejši dostopen AMDjev namizni procesor, ki nosi oznako AthlonXP 2700+. Sparili so ga skupaj z Gigabytovo 7VAXP ploščo ter ga primerjali z Intelovim Penitumom4 pri 2.53GHz. Rezultati? Izenačeni, tako da bo glavno vlogo pri večini uporabnikov igrala cena, ki pa je na strani ... Klik!

1 komentar

VIA objavila oktobrske rezultate

AnandTech - Tajvanski gigant, največji izdelovalec čipovij, podjetje VIA je danes objavilo oktobrske mesečne rezultate. Prihodki od prodaje so znašali 73 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj 20 odstotno povečanje glede na septembrsko prodajo (60 milijonov), so sporočili. V lanskem letu je podjetje enak čas pridelalo 88 milijonov dolarjev, kar znaša za slabih 30 odstotkov več. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

Anatomija ventilatorja

Extreme Cooling - Za konec pa še malce bolj zabavna tema, ki bo gotovo sedla vsem tistim, ki radi sesujejo in odprejo vse, kar se premika, brni ali kaže kakšne druge znake življenja. Neki zanesenjak se je namreč odločil, da vesoljnemu ljudstvu pokaže, kako izgledajo ventilatorji v notranjosti. Če ste torej tech freak in vas zanima, kako stvari izgledajo pod črno plastiko, a se vam ne zdi vredno vlagati energije v naporno odpiranje ventilatorja, potem ne kaže drugega, kot da se odpravite na to stran. Pa veliko užitkov, pri duhovnem hranjenju [:D].

4 komentarji

Kako pozorno

VIA Hardware - Via je spet izdala nove Vozače. Tokrat že verzijo 4in1 4.32. Kaj je tako posebnega na njih? Imajo podporo Windows XP.
To pomeni, da bodo WinXP samodejno prepoznali Viino čipovje. S tem je rešenih veliko problemov (za uporabnika), ki bi lahko imel probleme s kompatibilnostjo WinXP in Via čipovja (naj vas spomnim ne konflikt med SB in Viinim Southbridgom). 4.32 popravijo še nekaj hroščkov svoih predhodnikov in izboljšajo par aplikacij (za Windowse, se ve). Dobite jih pa lahko tukaj.

3 komentarji

Vam VIA čipovje dela težave?

Guru 3D - Tudi temu bo kmalu konec. Guru 3D je naredil kar obsežen guide, ki naj bi nam pomagal pri odpravi večini težav, ki jih imamo s svojim VIA čipovjem. Namestitev najnovejših gonilnikov (VIIn 4in1, gonilniki za grafično, najnovejši BIOS) vedno pomaga. Za tiste, ki imate konflikt z vašo (večinoma Geforce) kartico, tudi povejo, kateri Detonatorji najbolj pašejo k VIInim čipovjem. Torej, lep ter pregleden vodič po korakih, ki jih morate opraviti za optimalno delovanje sistema. Kar zanimivo. Tnnx, Shadowman-x!

3 komentarji