»

Boj za strežniški trg

The Register -

Boj za strežniški trg se vse bolj zaostruje in IBM se ne pusti. Tokratna novost v prodaji so strežniki serije x450. Ti so prvi IBM-ovi strežniki sploh, zasnovani na 64-bitnih Intel Itanium2 procesorjih. Kljub vsemu IBM nekoliko zamuja, sej je bil prvi x450 najavljen že julija lani. IBM takisto ni s tem dejanjem dosegel kakšne večje nadvlade, saj tudi ostali proizvajalci pospešeno pripravljajo strežnike, temelječe na Itanium2. Kot prvi bo danes pričel Hewlett Packard. Klik, klik!

0 komentarjev

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Vdori v številkah

The Register - Tega, da so strežniki priljubljena tarča zdolgočasenih "genijev", vam ni potrebno razlagati. Verjetno pa ne veste, da od zaznavanja napadov in njihove statistične obdelave služi denar kar nekaj podjetij.

Pri enem od teh, in sicer londonskem Mi2g, so objavili, kateri strežniki so zadnje čase najbolj na udaru, in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Če sledimo statistiki, je bilo septembra izvedenih 9.011 napadov na strežnike, kar je približno vsota napadov julija in avgusta. Glede na lanski september se je število povečalo za faktor 11, res pa je, priznavajo pri Mi2g, da je bil lanski september bolj sušen.

Največ napadov izvajajo menda proti-ameriške skupine, v intevjujih, ki so jih izvedli s hakerji, pa so ugotovili, da se ciljna skupina seli na linux-based strežnike. Po izjavah hekerjev so Windows-based preenostavni.

Sicer pa me zadnja izjava bolj spominja na žlico za hujšanje z luknjami. Kaj pa, če je Bill vizionar?...

0 komentarjev

Prenovljena sekcija "Povezave"

Slo-Tech - Kot vidite, smo vsebinsko zadnji teden bolj lenarili kot ne. Sicer imamo za to dober razlog (heh), in sicer uživanje prednovoletnega vzdušja ter podpiranje Primoža pri prenavljanju njegovih skript (moralna podpora, saj veste ). Od danes naprej pa lahko na tem naslovu, oziroma z direktnim klikom v levi meni na postavko "Povezave", vidite novo, prenovljeno, sekcijo, v kateri je več sto zanimivih strani, ki jih uporabljamo pri dnevnem iskanju novic. Tako da ne recite, da ne delamo nič . Zahvala za prenovljene Povezave gre MadManMatu, ker je samo in le on ročno obiskal vse strani ter zraven naslovov napisal komentarje. Slava mu!

10 komentarjev

MS Force Feedback in XP

The Register - Preden grem čisto brezveze v Ljubljano za dva dni, še ena, vsaj po mojem mnenju, absurdna novica.
Kot so objavili v tej novici na Registru, imajo novi Windowsi XP težave z Microsoftovo Force Feedback serijo. Tako sta med 12.000 podprtimi deli samo dva modela iz serije, medtem ko imajo ostali težave. Slaba reklama za MS, čeprav se še slabše piše Logitechu, ki na seznamu nima nobenega izdelka s povratnim odzivom.

4 komentarji

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Strežniki so molčali

več strani - Tole je bolj neuradna novica, saj nisem nikjer zasledil kakšnega sporočila o ugašanju strežnikov v spomin žrtvam terorističnega napada na Pentagon in World Trade Center (WTC), vendar se mi zdi, da so nekatere znane strani po svetu v znak solidarnosti sledile Slo-Techu in za nekaj časa odklopile strežnike. Tako včeraj nisem mogel nekaj časa dostopati do Yahoo! Maila, Overclockers Australia, Slashdota, X-bit labsov in delno tudi The Registerja. Do strani sem poizkušal priti tako iz Linuxa, kot iz Windowsev, vendar je bila povsod enaka pesem. Kaj je bil vzrok nedostopnosti? Da bi po naključju izpadlo 5 strežnikov zveni malce čudno, čeprav tudi to ni nemogoče. Morda znak solidarnosti? Bo že držalo. Vsekakor presodite sami, vendar vas opozarjam, da je novica še vedno neuradna.

Update by slycer: izgleda, da s to novico le nisem tako zgrešil, saj je HardOCP uradno najavil, da je v znak solidarnosti izklopil strežnik....

6 komentarjev

Netcraft web survey

Linux Today - Izšla je julijska 'številka' Netcraftove raziskave trga spletnih strežnikov.
Testirali so neverjetnih 31,299,592 spletnih mest. Apache še vedno daleč pred ostalimi vodi s prepričljivim 58% deležem vseh namestitev. Njegov delež pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za dobrih 4%, približno za toliko, pa se je povečal delež IIS. Šlo naj bi predvsem za dve ogromni farmi strežnikov v ZDA, ki sta prešli iz Solarisa na Okna. Zanimivo je tudi, da vedno več strežnikov uporablja SSL za varne transakcije (v nasprotju z gibanjem indeksa NASDAQ). Raziskava govori tudi o tem, da je po svetu očitno nameščenih že nekaj sto strežnikov s predizdajo strežnika .NET. Zanimivo branje...

2 komentarja