»

Hitri diski proti RAID-u

Tom's Hardware - Uporabniki, željni bliskovitega delovanja, pri izgradnji sodobnih sistemov pogosto veliko časa posvetijo trdemu disku, ki je navsezadnje največje ozko grlo dandanes. Za rešitev tega problema ponavadi posežejo po izjemno hitrih diskih, med katerimi je najbolj znana Western Digital-ova serija Raptor. Problem tovrstnih naprav je ponavadi cena, ki zna biti kljub majhni kapaciteti izjemno visoka. Člankopisci na THG so problem bolj natančno analizirali in ugotovili, da obstaja za hitrosti željne ljudi še mnogo alternativ, med drugim izgradnja RAID polja, ki zna biti v končni fazi glede na razmerje med ceno in hitrostjo bolj optimalna rešitev. Preberite članek.

30 komentarjev

Hitachi 7k500 pod drobnogledom

Tech Report - V zadnjih nekaj letih so se kapacitete trdih diskov hitro povečevale in kot kaže, se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Kje so že časi, ko smo velikost diskov merili v megabajtih?

Trenutno si status največjega lasti Hitachi - in sicer se gre za pol terabajta velik trdi disk serije 7k500. Disk, ki se lahko poleg kapacitete pohvali še s 16Mb predpomnilnika, S-ATA 2 podporo in NCQ, sestavlja pa ga kar 5 plošč z gostoto zapisa 100GB na ploščo. In kako se ta Hitachijev izdelek obnese proti konkurenci? Preberite test.

18 komentarjev

HAMR - rešitelj diskov

Yahoo News - Nekateri "strokovnjaki" še danes poudarjajo, da bi bilo najbolje, če se diski počasi umaknejo na odpad zgodovine in prepustijo prostor drugim manj mehaničnim napravam, vendar pa nič ne kaže, da se bodo diski, katerih tehnologija je starejša od računalnika PC, tako kmalu umaknili drugim rešitvam. Seagate je namreč pred kratkim predstavil svojo tehnologijo HAMR (heat-assisted magnetic recording), s katero naj bi se diskom povečala gostota zapisa na kvadratni palec na kar 50 terabitov. Za primerjavo: največje gostote se zapisa se danes trenutno gibljejo okoli 50 gigabitov na kvadratni palec. In kako naj bi Seagatu uspelo spraviti na magnetno ploščo tako veliko količino podatkov? Tako gostoto zapisa naj bi dosegli s segrevanjem mesta, kamor bi bili podatki zapisani, s posebnim laserjem. Vendar pa je tehnologija še vedno v povojih, zato jo bodo vgrajevali v diske šele čez 5 do 10 let.

5 komentarjev

Samsung z diski kapacitete 40GB/ploščo

X-Bit Labs - Podjetje Read-Rite Corporation je najavilo, da je Samsung naročil, naj začnejo z masovno proizvodnjo GMR bralnih glav za diske iz družine Spin Point V40 HDD. Začeli so že izpolnjevati naročilo, kar pomeni, da proizvodnja Samsungovih diskov s 40GB ploščami ni daleč. Specifikacije so naslednje:
  • 40GB podatkov na ploščo

  • Hitrost vrtenja: 5400 RPM

  • velikost predpomnilnika: 2 MB

  • povprečen dostopni čas: 8.9ms

  • NoiseGuard in SilentSeek tehnologiji za tiho delovanje diska

  • ATA/100

  • Kapacitete: 20GB (1 plošča/1 glava), 40 GB (1 plošča/ 2 glavi), 60 GB (2 plošči/3 glave), 80 GB (2 plošči/ 4 glave)

Natančnih podatkov o cenah in o datumu prihoda diskov v trgovine še ni.

0 komentarjev

Test Western Digitalovega trdega diska

100si - Vsi vemo, da vsak navija za svoje. To dejstvo je prisotno povsod; pri grafičnih karticah, procesorjih, miškah, ... in seveda trdih diskih. Pri trdih diskih, sklepajoč po odzivih bralcev, po priljubljenosti vodi IBM, ki je s svojimi diski naredil pravo revolucijo. Vendar pa poleg IBM-a ne smemo pozabiti tudi na druge proizvajalce, kot so Western Digital. Ravno slednji je zadnje čase malce v senci IBM-a, kar pa še ne pomeni, da njihovi inženirji ne znajo narediti dobrih diskov. Če trdite nasprotno, potem si oglejte test diska Caviar 400AB na X-bit labsih , kjer so ga pretestirali z vsemi mogočimi benchmark programi. Disk ima 40 GB in je sestavljen iz (za to velikost) precej nestandardnih plošč, ki imajo kapaciteto 30 GB in se s pomočjo elektromotorčka vrtijo s hitrostjo 5400 RPM. Poleg plošč visokih kapacitet, disk podpira še vmesnik ATA/100 in vsebuje za ta razred kar malce razkošnih 2048 KB predpomnilnika. Torej, če iščete dokaj zmogljiv disk s 5400 obrati na minuto, potem bo...

2 komentarja

Seagatovi novi diski

X-Bit Labs - Za najhitrejše IDE diske že kar nekaj časa veljajo IBMovi dirkači, toda Seagate je nekaj dni nazaj najavil novo serijo diskov, ki bodo to spremenili. Gre za Barracude ATA IV z naslednjimi specifikacijami:
  • gostota 40GB/ploščo,
  • hitrost vrtenja 7200 obratov na minuto,
  • 2MB predpomnilnika,
  • povprečni dostopni čas 8.9ms,
  • ATA 100 vmesnik
Disk se za svojo hitrost lahko zahvali predvsem kombinaciji velike gostote (40GB/ploščo) in velike hitrost vrtenja. Še ena zelo privlačna lastnost tega pošastka pa so novi pogonski motorčki SoftSonic Fluid Dynamic Bearing (FDB). SoftSonic motorčki so najnovejša pridobitev Seagatove Sound Barrier tehnologije (SBT) in skupni rezultat je disk, ki ga človeško uho ne sliši. Med mirovanjem namreč disk oddaja le 2.0 bela, med aktivnim iskanjem pa 2.4. Spodnja meja, ki jo zazna človeško uho je 2.5 bela... Na žalost podatkov o ceni in dobavljivosti zaenkrat še ni....

2 komentarja

Prvi diski z gostoto 30GB/ploščo

GA Hardware - Tokrat ni prvi IBM ali Seagate, temveč bo prve diske z veliko gostoto 30GB/ploščo ponudil Western Digital. Novi WD Caviar s tako gostoto in pri 5400 rpm je že v masovni proizvodnji, na voljo pa bodo 30, 40 (damn, kako, če je na eni plošči 30GB? ) in 60GB modeli. Če vas zanima več informacij o novih diski pojdite sem. Zdaj še samo počakamo, da drugi proizvajalci izdajo 30GB/ploščo modele in cene malo padejo, pa bo... Lepo je videti, da je tudi pri diskih prisoten konstanten in zadnje čase kar hiter razvoj, saj so ti deli računalnika še vedno daleč največje ozko grlo.

2 komentarja