»

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

Petdeset let COBOL-a

Prve vrstice v COBOL-u na luknjanih karticah

ComputerWorld - Programski jezik COBOL je dopolnil petdeset let. Daljnega leta 1959 ga je začela razvijati Grace Hopper, častnica ameriške mornarice. Njena ideja je bila zasnovati jezik, v katerem bi lahko programirali v psevdoangleščini namesto v strojni kodi ali zbirniku, kot je bilo tedaj običajno. Kljub svoji starosti pa COBOL še zdaleč ni za odmet. Še vedno poganja na milijone bančnih avtomatov po svetu, v njej je napisanih tri četrtine poslovnih programov itd. Ocenjujejo, da je trenutno v uporabi 200 milijard vrstic kode v COBOL-u, vsak dan pa dobimo na stotine novih. Znanje COBOL-a naj bi bilo eno izmed varnejših znanj v računalniški branži, saj nudi najvarnejša delovna mesta.

Vse najboljše, COBOL!

124 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

CSIRAC

The inquirer - CSIRAC je ime računalnika, ki je bil zgrajen leta 1949 ter bil s tem prvi računalnik na svetu, ki je bil zmožen predvajati glasbo. Bil je četrti zgrajeni računalnik na svetu, tiktakal pa je pri 300 kHz. In zakaj vam to pravzaprav razlagam? Ker ta isti računalnik še vedno teče, sedaj varno spravljen v melburnškem muzeju! Da, petdeset let star računalnik še vedno uspešno deluje in nič ne kaže, da bi ga kaj kmalu pobralo. Klik!

V nasprotju z današnjimi ... -- alien-w

2 komentarja