»

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev

Tekmovanje v radostni destrukciji

Brcanje miške

vir: BBC
BBC -

V Ukrajinskem Zaporizhzhyaju je lokalna radijska postaja priredila nadvse zanimivo prireditev, ki so jo poimenovali Prvo odprto prvenstvo uničevanja računalnikov. Privabili so več kot 300 ljudi, ki so svojo računalniško opremo uničevali v treh kategorijah: v metanju tipkovnice, brcanju miške in uničevanju monitorja. Zmagovalci v vsaki kategoriji so dobili novo, boljšo opremo, ostali pa so se zgolj počutili osvobojene, pravijo. Klik!

Ukrajinski rekord v metanju tipkovnice znaša 40,2 metra. [;)]

12 komentarjev

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

SiSovi rezultati

X-Bit Labs - Računalniški gigant SiS je končno le objavil svoje prodajne rezultate preteklega leta. Ni sicer znano zakaj smo nanje morali čakati tako dolgo, a bistveno je, da so tu. V primerjavi z lanskim letom so svoje dohodke povečali za kar 50 %, pri čemer imata zagotovo pomemben vpliv tudi licenca za Quad Pumped Bus ter dobra prodaja grafičnih rešitev. Najbolje, da si pogledate preglednico SiS-ovih dohodkov.

SiS-ovi dohodki lani v milijonih USD
mesec 2002 letna rast
januar 35 +143 %
februar 31 +29 %
marec 37 +23 %
april 35 +11 %
maj 31 +28 %
junij 30 +65 %
julij 33 +74 %
avgust 38 +61 %
september 49 +84 %
oktober 52 +79 %
november 52 +109 %
december 37 +53 %
skupno ~450-460 ~+58 %


Izvirna novica.

0 komentarjev

Naj 2002 še iz HardOCPja

HardOCP - Jah, januar se začenja, kar pomeni, da morajo svoj piskrček s člankom o najboljših komponentah leta 2002 pristaviti prav vse hardverske strani (mi smo to delo že opravili). HardOCPjevo različico članka si preberite na tem naslovu. Zanimivo je, da so na strani uvedli, poleg vseh standardnih kategorij tipa najboljši trdi disk / najboljši procesor / najboljša mamaplata, še dve kategoriji, ki sta me presenetili v pozitivnem smislu: Najtežja situacija leta ter največje razočaranje leta. HardOCPjevci so, samokritično in pohvalno, priznali, da so se v najtežji situaciji leta 2002 znašli oni sami, saj so v testu 3.06 GHz Intelovega P4 navedli "precej" nekorektnosti. Še največje razočaranje leta: Matroxova Parhelia-512. Se ne bi mogel bolj strinjati [:D].

0 komentarjev

Retrospektiva

Overclockers Australia -

Torej, leto 2002 se je končalo. Včeraj smo obrnili še zadnjo stran, sedaj pa je napočil čas za različna preračunavanja ter analiziranja preteklega leta. Kar se tiče letošnjega leta z računalniške smeri smo na Slo-Techu že potegnili črto, nekatere spletne strani pa kanijo to storiti šele sedaj.

Tokrat imate pred seboj štiri poglede na preteklo leto:

  • Na The Tech Report so na treh straneh kratko in jedrnato opisali najpomembnejše lanske računalniške stvaritve, klik!
  • Na Bjorn3D so bili malce obsežnejši; lansko leto so si ogledali na osmih straneh ter se ozrli tudi v prihajajoče. Klik!
  • Na OC Addiction pa so se odločili podeliti svoje računalniške "oskarje" leta 2002. V kratkem in preglednem članku so tokrat našteli naj izdelke preteklega leta za vsako kategorijo, Klik!
  • Če pa vam ti "oskarji" niso povešči oz. jim ne verjamete, potem si lahko ogledate tudi izbor strani Hexus.

...

0 komentarjev

"Oskarji" za dosežke v industriji iger podeljeni

GDC - Na konferenci GDC so, poleg kupa seminarjev namenjenih programerjem računalniških iger, predstavili tudi "oskarje" s tega področja. IGDA podeljuje nagrade za: Najboljšo igro preteklega leta, najbojšo novo skupino, najbolj originalen igračkarski lik, zvok, design igre, najboljše stopnje, najboljšo kodo igre, grafiko in inovacije. Med nominirance za najboljšo igro so se uvrstili Black & White, Grand Theft Auto 3, Halo: Combat Evolved, ICO in Max Payne. Najboljša igra preteklega leta pa je... Tukaj :D!

2 komentarja

Odpuščanje na Japonskem

Slo-Tech - Jah kaj? Novica je spet Žigova:

Zaradi zloglasne recesije, ki je zadela računalniško industrijo v preteklih letih, je (po neuradnih podatkih) 'največji japonski proizvajalec čipov', Hitachi, prisiljen odpustiti 20.000 od 340.000 zaposlenih, saj je očitno, da mu ne bo uspelo doseči finančnih projekcij do marca 2002. Zmanjševanje števila zaposlenih bodo dosegli predvsem z odpuščanjem praktikantov ter predčasnim upokojevanjem
Podobno je pri Toshibi. Kljub napovedi o $500 milijonskem dobičku bo izguba predvidoma $957 milijonov. Število nesrečnikov? - 18.800
Žalostno, žalostno. Po drugi strani imamo v Sloveniji kar 'srečo', da nimamo TAKO velikih podjetij... (kaj res? - slycer)

0 komentarjev

Guillemot Maxi Sound Muse

OCAddiction - Pri OC Addiction so v roke dobili zvočno kartico Guillemot Maxi Sound Muse ter jo dodobra pretresli. Prišli so do podobnih rezultatov kot jaz, ko sem jo testiral: zelo nizka cena, dobro razmerje price/performance, zgleden programski paket. Edino, kar se mi je zdelo že malo smešno, je to, da so skritizirali škatlo zvočne kartice. Mogoče se motim, ampak čisto nobena stvar še ni bila dobra zaradi svoje superiorno oblikovane šatulje, mar ne? Klik!

0 komentarjev