»

Prvi računalniki v Sloveniji, 15c.del - EUnet in internet v Evropi

Računalniški muzej -

Do začetka devetdesetih je evropski model odprtih sistemov OSI kljub izdatni podpori Evropske skupnosti in telekomunikacijskih podjetij začel izgubljati boj v tako imenovani protokolni vojni. Med glavnimi razlogi za nenadno prevlado omrežij utemeljenih na internetnih protokolih TCP/IP so bili bolj preprosto in robustno delovanje, prosta dostopnost programske opreme za nekatere Unix distribucije in sprostitev omrežja za komercialno uporabo. Model OSI je v primerjavi s TCP/IP trpel zaradi prevelike sistemske zapletenosti, izdatnih varnostnih mehanizmov in predvsem slabo razvite storitvene plati. Model OSI so tako kot pri nas tudi v Evropi še konec osemdesetih v veliki meri dopolnjevali z omrežnimi storitvami, ki jih je v tem času ponujal DECnet. Omrežni protokoli DECnet so bili sedem plastni ureditvi OSI namreč že zgodaj in še najbolj prilagojeni. V okviru projekta COSINE so sicer predvideli, da bodo ob zadostnem razvoju storitev lahko dosegli pretvorbo vseh obstoječih omrežij v...

4 komentarji

Izkopali več izvodov E.T.-ja

Slo-Tech - V mestu Alamogordo v ameriški zvezni Nova Mehika izkopavajo več ton starih iger za Atari, ki so zakopane že 31 let. Med njimi je tudi legendarna igra E.T., ki je izšla leta 1982 po istoimenski filmski uspešnici in je zaslovela zato, ker je v nasprotju s filmom eden največjih polomov v zgodovini. Okrog odloženih in zakopanih kaset za Atari se je spletlo toliko zgodb in mitov, da na koncu skoraj nihče več ni vedel, kaj je res.

Leta 1983 so na smetišču v Alamogordu zakopali 14 tovornjakov neprodanih kaset z igrami, ker je prodaja tistega leta silovito upadla, Atari pa je samo v drugem kvartalu pridelal 310 milijonov dolarjev izgube (kar bi bila danes skoraj milijarda dolarjev). Najbolj znana igra v tem kupu je seveda E.T.,...

27 komentarjev

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Odprtokodni programi predstavljajo grožnjo varnosti?

Slashdot - Da - takega mnenja so pri podjetju Green Hills Software. Njihov direktor je namreč mnenja, da bi tuje vlade lahko v Linux vstavile razne hrošče s katerimi bi lahko prišli do ameriških tajnih podatkov.

Po njegovem mnenju je Linux klasičen trojanski konj - 'darilo' brezplačne programske opreme, ki ga lahko tuji sovražni elementi vtihotapijo v ameriške obrambne računalnike.

Morda je iz ameriške perspektive res sporno, da programsko opremo, ki jo bo uporabljala njihova vojska razvija nekdo iz Rusije ali Kitajske. Vendar bi po isti logiki lahko vsaka neameriška vlada povsem legitimno prepovedala uporabo operacijskega sistema Windows v svojih računalnikih. Poleg tega da gre za zaprt sistem, ga je razvilo podjetje v ameriški lasti, podjetje, ki je v preteklosti v svoje izdelke že na skrivaj vgradilo tehnologije nadzora, kot na primer GUID v Office 97.

Ali torej lahko neameriške vlade še zaupajo takemu podjetju?

26 komentarjev

DARPA prenehala sponzorirati odprt projekt

Linux Today - Ameriška vojaška raziskovačna agencija DARPA se je odločila, da v prihodnje ne bo več investirala v razvoj varnega, prostega operacijskega sistema OpenBSD. Razlog za nenadno odločitev je prispevek enega ključnih razvijalcev, Thea de Raadta, v The Globe and Mail of Toronto, kjer naj bi omenjeni programer izrazil svoje nasprotovanje vojni.

Sredstva v višini 2,3 milijona USD so bila namenjena varnostnim izboljšavam sistema OpenBSD. Po besedah de Raadta je bilo od leta 2001 porabljenih 85 odstotkov denarja, od tega približno 1 milijon za plače razvijalcev OpenBSD in pol milijona za splavitev projekta OpenSSL, ki se uporablja pri šifriranju podatkov. DARPA je sicer znana predvsem po razvoju prvega omrežja za vojaške namene (ARPANet), ki se je nato prelevil v internet. Klik!

3 komentarji

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev

RAID

Storage Review - Zmeraj bol popularen postaja in če se tudi kdo od vas odloča za to čudo, mu bo prav prišel tale članek - primerjava med Promise SuperTrak 100 in 3Ware Escalade 6400 kontrolerjema. Oba tudi omnogočata HotSwap, hitrost diskovja v takem polju pa je...hm, velika? Ja, velika.

0 komentarjev

Kaj se skriva v starih računalnikih

Mikhailtech - Po vsej verjetnosti večina obiskovalcev Slo-Techa ni nikoli videla kakšnega starejšega računalnika od znotraj. To samo po sebi ni nič slabega, toda stari računalniki so včasih lahko še kako zanimivi. Vas zanima, kako so včasih izgledali BIOS čipi (oziroma bolje rečeno BIOS kartice), ali pa recimo, RAM? Potem si oglejte Mikhailtechov članek na to temo. Tip je pod roke dobil dva računalnika iz leta 1983 in ju seveda takoj razstavil in pregledal do najmanjše podrobnosti. Zabavno...

8 komentarjev