»

Daimler v boju proti podopustnem kupu e-pošte: brisanje

vir: Time
Time - Nemški avtomobilski gigant Daimler se je odločil, da bo brutalno obračunal s težavami, ki jih povzroči gora elektronske pošte, ki zaposlene pričaka po vrnitvi z dopusta. Pošiljatelj bo prejel obvestilo, da je prejemnik na dopustu, in kontakt človeka, na katerega se lahko obrne za nujne primere. Hkrati bo v samodejnem odzivu jasno zapisano, da bo poslano sporočilo izbrisano in da ga nameravani prejemnik ne bo videl.

Gre za razširjen problem elektronske pošte, ki leti po celem svetu ob najrazličnejših urah. Nekateri delodajalci (in pa tudi nekateri zaposleni) pričakujejo odgovore ob urah ali dneh, ko se ne dela. V Nemčiji in Franciji so te že...

56 komentarjev

Francoski sindikati omejujejo elektronska sporočila izven delovnega časa

The Wall Street Journal - Francoski sindikati so z delodajalci sklenili nov zavezujoč dogovor (in ne zakon, kot ponekod napak piše), ki velja za 250.000 zaposlenih v IT in svetovalnem sektorju (podpisala sta ga njuna sindikata CFDT in CGC), za katere ne velja trenutni standardni 35-urni delovni teden v Franciji. To pomeni, da novi dogovor velja za manjši del zaposlenih, a precej prahu je dvignil zaradi določbe, da morajo delodajalci zaposlene pustiti v popoldanskem času pri miru - in to vključuje tudi elektronsko pošto na pametnih telefonih.

Francozi so leta 1999 uzakonili 35-urni delovnik, Hollandova vlada pa je v zadnjem mandatu znižala upokojitveno starost za dve leti. Zdajšnja novost delavcem nalaga, da se po izteku delovnega česa ne odzivajo...

21 komentarjev

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Heise - Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da...

51 komentarjev

Pakistan uvedel filtriranje obscenih besed v sporočilih

Guardian - Pakistanski urad za telekomunikacije (PTA) je mobilnim operaterjem naložil, da v naslednjih sedmih dneh uvedejo filtriranje besedilnih sporočil, ki vsebujejo neprimerne in obscene besede ali besedne zveze. Poleg tega bodo morali mesečno PTA dostaviti poročilo o številu sporočil, ki so jih na podlagi uredbe blokirali. PTA je v ta namen pripravil seznam približno 1600 besed oziroma besednih zvez, ki se ne bodo smele pojaviti v dostavljenih sporočilih. Od tega jih je dobrih tisoč v angleščini (seznam je pobegnil tudi na internet in predstavlja zanimiv izvleček vulgarne angleščine), preostanek pa v drugem uradnem jeziku Pakistana

22 komentarjev

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem

Primanjkljaj v zasebnem in javnem sistemu pokojninskega varčevanja, po gospodinjstvih.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Vedno bolj starajoča se populacija močno pritiska na javne pokojninske blagajne in jih sili v varčevanje, npr. dvig upokojitvene starosti krepko čez 60. leta ter nižanje pokojninske osnove (70-85%) in kupa drugih količnikov, ki v končni fazi vplivajo na številko na pokojninskem izrezku. Zahodne tržno-orientirane države so šle še korak dlje. Znatni del pokojnin bo prišel ne iz javnih pokojninskih skladov, ampak iz zasebnih zavarovanj, ki jih skupaj uredita delodajalec in zaposleni, država pa da le davčne prednosti v taki ali drugačni obliki. S tem se breme skrbi za pokojnino v veliki meri prenese z države in delodajalca (zasebni ali javni) na delavca.

V čezlužju so leta '78 sprejeli točko 401(k) k davčni zakonodaji, ki ureja več modelov zasebnega varčevanja za pokojnino. Glavna sprememba...

94 komentarjev

Google Wave vedno bliže

Google Wave

Slashdot - O Googlovih novi storitvi z imenom Wave smo že natrosili nekaj opisov idej, osnovnih funkcionalnosti in PR-materiala, sedaj pa imamo možnost pogledati pravo stvar od blizu. Z novim študijskim letom se je namreč začelo testiranje Wava, kjer bo sodelovalo sto tisoč uporabnikov. Ti bodo lahko na enem mestu dostopali do družabnih omrežij (Facebook, MySpace, Twitter), elektronske pošte, elektronske pošte, spletnih stranih in urejali dokumente. Google pravi, da bi elektronska pošta izgledala kot Wave, če bi bila izumljena danes. Pristop k testiranju je za zdaj omejen na povabljene, če pa bo uspešno, ga bodo razširili tudi med neposvečene.

Posvečeni pa so seveda brž delili svoje vtise. Na blogu louisgray.com najdemo dobro predstavitev Wava, ki je očitno avtorja nekoliko osupnil. Vse...

19 komentarjev

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Wired News - Seveda samo v ZDA.
Kot poroča Wired je namreč Prizivno sodišče prvega okrožja razsodilo, da ponudniki elektronske pošte ne kršijo zakona, če berejo e-pošto svojih uporabnikov brez njihovega soglasja. Seveda pa pošte ne smejo prestreči med prenosom (tim. snifanje), saj je to prepovedano z Electronic Communication Privacy Act, pač pa jo lahko preberejo "šele" ko se shrani v elektronskem predalu.

Najbolj smešno (ali žalostno, kakor vzamete) pri vsej stvari pa je to, da je dostopanje do elektronskega predala celo enostavneje kot prestrezanje med prenosom.

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

28 komentarjev

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Novi RCUL-ov sistem za filtriranje SPAM-a je očitno zelo uspešen...

Slo-Tech - Virusi in SPAM so velika nadloga vsakega poštnega sistema. Zato se vsi resni administratorji teh nadlog lotevajo s takšnimi ali drugačnimi rešitvami. Končno so se reševanja teh problemov pred kakšnim mesecem dni lotili na Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Žal precej po domače in s precejšnjo mero neposluha za uporabnike.
RCUL-ovi sistemski administratorji so za pregledovanje virusov namestili Micro Trendov InterScan, RCUL-ov sistem pa brezpogojno briše vse, kar "prepozna" kot viruse in SPAM. Uporabniki si seveda "zaščit" ne morejo ne prilagoditi lastnim potrebam, ne izklopiti.
Tako ravnanje - brezpogojno brisanje - je morda še smiselno v primeru virusov (čeprav so tudi tukaj možni lažni alarmi), povsem nepojmljivo pa je to za obravnavanje SPAM-a in predvsem "SPAM-a". Po mojih informacijah se...

15 komentarjev

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Slashdot - Dandanes si večina uporabnikov elektronske pošte in interneta v boju proti nezaželjeni elektronski pošti pomaga z različnimi orodji filtriranja, ki so vgrajeni v same poštne odjemalce, z zaščito na strežnikih samih in ostalimi bolj ali manj učinkovitimi metodami. Da pa je nezaželjena elektronska pošta postala problem, ki zadeva tako države kot tudi velika podjetja, se je verjetno pokazalo ravno z Microsoftovim poskusom vstopa v boj proti njej.

Tako slednji predlaga, da bi, po zgledu poštnih znamk, za vsako elektronsko sporočilo ali plačali cent (ali dolar, odvisno od vašega statusa - študentje, poslovneži) ali pa rešiti neko preprosto matematično uganko. Vse skupaj je še precej v povojih, saj še nič ni zagotovo zaradi številnih predsodkov proti plačevanju, zato Microsoftov predlog še vsekakor ni zadnja beseda računalniške industrije. Klik!

25 komentarjev

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito...

15 komentarjev