»

Canon, Nikon in Sony z digitalnimi podpisi proti deepfakom

Slo-Tech - Ker razvoj umetne inteligence prinaša nove izzive pri zagotavljanju verodostojnosti slik in drugih posnetkov, so se v preteklosti pojavili pozivi za obvezno označevanje tako ustvarjenih vsebin. A problema se je možno lotiti tudi z druge smeri. Canon, Nikon in Sony razvijajo tehnologijo, ki bo v slike vstavila digitalne podpise, ki bodo jamčili za njihovo avtentičnost.

Orodje Verify, ki ga uporablja več novinarskih hiš, podpirajo pa ga tudi proizvajalci fotoaparatov in druge tehnike, omogoča brezplačno preverjanje avtentičnosti posnetkov. Če ima slika digitalni podpis, stran to prikaže skupaj s podatki o datumu, lokaciji in drugih podrobnostih. Standard podpira tudi omenjena trojica proizvajalcev, kamer ki obvladujejo več kot 90 odstotkov trga.

Sony bo spomladi letos pripravil posodobitve firmwara, ki bodo prinesli digitalne podpise v fotoaparate SLR. Canon bo prav tako izdal prvi fotoaparat s podporo za digitalne podpise v začetku tega leta, podpo tudi Nikon. Poteka tudi razvoj...

24 komentarjev

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

Linux @ Xbox: Prosimo žegen

The Register - Očitno je nagrada v višini 200.000 USD za prvo ekipo, ki bo spravila Linux k delovanju na nemodificiranih Xboxih, precej vabljiva ([:\\]). Ako tej temi v preteklosti niste ravno sledili, naj vam podam kratek povzetek: neznani osebek (za katerega se je kasneje izkazalo, da je sam Gospod Lindows) je ponudil nagrado za prvo delujočo verzijo Linuxa, ki za poganjanje ne bo potrebovala (nezakonitega) posega v samo konzolo Xbox. Ta ima namreč vdelan zaščitni sistem, ki od vsakega zagnanega programa zahteva digitalni podpis, ki pa ga morajo kakopak blagosloviti pri Microsoftu. Linux se na omenjenih škatlicah uspešno poganja že kar nekaj časa, vendar je za to potreben poseg v konzolo: zamenjava čipa.

Skupina, ki je javnosti še najbolj poznana, se je odločila poslati odprto pismo Microsoftu, v katerem jih pozivajo (prosijo), naj jim dodelijo digitalni podpis in tako požegnajo njihov projekt. Dasiravno argumentom v pismu ne gre oporekati, bi sam drznil reči, da fantom ne bo uspelo. Xbox...

5 komentarjev

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Kako namestiti Linux na XBox?

Xbox Linux Project - Navdušenci, ki se ukvarjajo s prenašanjem Linuxa na XBox, so končno napisali vodič, ki obravnava ravno ta postopek. Preden se lotite vsega tega (ali ima sploh kdo od vas XBox? [:8)]), pa je dobro, da naredite varnostno kopijo XBoxovega diska, zaželeno pa je tudi čim več znanja o Linuxu. Kako prenesti distribucijo SuSE Linux 8 na konzolo, si lahko preberete tukaj, če pa ste zagovornik projektov "linux from scratch", pa si preberite to stran, kjer obravnavajo inštalacijo Debiana. Pa še zanimivost: prvi članek je bil spisan ravno na konzoli XBox.

6 komentarjev

Modificirani XBoxi in XBox Live

CNet - Na CNetu sem med drugim zasledil tudi zelo zanimivo novico, ki obravnava problematiko modificiranih XBoxov v navezi s sistemom za nalinijsko igranje XBox Live. Kot je povedano v novici: Microsoft navaja, da si jemlje pravico, da onemogoči dostop do igranja iger preko XBox Liva, če bo le-ta zaznal modificirano konzolo, ali bolje povedano, konzolo, ki bo imela vgrajen mod čip, ki odstrani Xboxove zaščite in med drugim omogoča tudi igranje piratskih iger.

In kako bo Microsoft ugotovil, ali je XBox modificiran ali ne? Jah, preko XBox Liva, kakopak. Zbrani podatki o konzoli pa naj bi bili poleg ugotavljanja, ali je XBox pristen ali ne, uporabljeni tudi za nadgrajevanje XBoxovega softvera. Kot ste lahko že ugotovili, z modificiranim XBoxom ne boste mogli dostopati do XBox Live, razen če je posege na konzoli napravil Microsoft.

In kaj pravijo na to hekerji? Bore malo, saj so jih Microsoftove izjave pustile dokaj hladne. Bojda imajo za Microsoftove ukrepe pripravljene že protiukrepe v...

1 komentar

Obogateti z Xboxom

Source Forge - Ja, Microsoftova konzola je postala že zelo znana, saj se o njej govori skoraj vsak drugi dan. Ali slišimo to, da bomo Xbox 2 ugledali leta 2006, ali to, da ima veliki modri s konzolo izgube zaradi subvencioniranja končne cene, prek tega, da lahko z Xbox modchipom na konzoli gledamo DivX filme, in tako dalje. No, sedaj so za dosego "višjih ciljev" ponujene tudi nagrade. Na tem naslovu si lahko preberete celotno zgodbo, bistvo pa leži v tem, da je v skladu 200.000 amerikanerjev. Prvo polovico, torej 100.000 njih, dobi tisti, ki popolnoma legalno ter brez hardverskih modifikacij na Xbox namesti operiacijski sistem Linux, drugih 100.000 pa tisti, ki naredi program, ki softversko doseže isti učinek, kot Xbox modchip. Ste zagreti? [:D]

1 komentar