»

Premirje med ATijem in nVidio?!?

The inquirer - Kot namigujejo govorice, naj bi se vojna med grafičnima gigantoma počasi umirjala. ATi in nVidia naj bi se dogovarjala o skupnem načrtu -- o zmanjševanju hitrosti s katero na tržišče prihajajo nove grafične kartice. Obe podjetji sta naveličani vlaganja velikih denarcev v raziskovanje in izdelovanje novih čipov ter stalnega pritiska javnosti zaradi zamud pri izdajanju grafikulj. 0,13 mikronska tehnologija je še en velik razlog za medsebojno povezovanje podjetji. ATija in nVidio mnogi primerjajo z Intelom in AMDjem, a za njiju nikakor ne moremo reči, da se stvari umirajajo. Klik!

22 komentarjev

ATI ali nVidia?

The Tech Report - Umaknite pištolo ter odmislite suicidalne misli ob pogledu na naslov novice, članek se dejansko splača prebrati [:D]. Pri The Tech Report so napisali editorial, v katerem so se dotaknili danes najbolj pereče teme, katero gre opisovati -- boju med ATIjem ter nVidio. Bi se vi ob morebitnem nakupu grafične kartice odločili za GF4 Ti4400, kartuljo osnovano na eno leto starem čipu, ali bi raje izbrali Radeon 9500 PRO? Zakaj na trgu ne najdemo preprodajalca grafikulj, ki bi imel pogodbo tako z ATIjem kot nVidio? Priporočljivo branje, sicer nič novega za osveščene, a lepo zbran komplet dejstev za nočno branje.

3 komentarji

SiS Xabre600

več strani - Kartica, o kateri se zadnje čase veliko govori, poleg GeForceaFX, je zagotovo SiSova Xabre600, s katero le-ta misli resno konkurirati ATIju ter nVidii. O kartici je bilo povedanega že veliko, napisanega še več, prav tako pa je bila že ogromnokrat pretestirana. Kakorkoli že, informacije nikoli ne škodijo, tako da vam danes podarjam še eno povezave na njen test. Tokrat so ga izvedli na Digital Daily.

0 komentarjev

Prerojeni ATI Radeon 9500 Pro

AnandTech - Kot je že kar nekaj časa v navadi v računalniški industriji, se novi izdelki predstavljajo tudi po več mesecev pred njihovo dejansko dobavljivostjo v trgovinah. ATI tu ni nobena izjema, saj za Radeona 9500 Pro vemo že kar nekaj časa, vendar pa šele sedaj dejansko prihaja na prodajne police. Če ste komaj čakali nanj, je to vsekakor dobra novica, a počakajte, to še ni vse: ATI ima za vas pripravljeno še eno zelo prijetno presenečenje.

Kot kaže so se pri kanadskem proizvajalcu grafičnih kartic odločili, da bodo iz njihovega Radeona 9500 Pro iztisnili še nekaj več hitrosti, da bo lahko uspešnejše konkuriral GeForce4 družini kartic (in morda celo svojemu bratu 9700?). Kot so ugotovili na AnandTech-u, so pri ATI-ju izdelali optimizirano vezje za 128-bitni spominski vmesnik, mu omogočili namestitev celotnih 128 MB spomina ter zamenjali Samsungove pomnilniške čipe za Hynixove. Prvi testni primerki so bili namreč posajeni kar na čipovje močnejšega 9700 Pro in so imeli le 64 MB pomnilnika....

12 komentarjev

Sestavljanje okleščenega PC-ja

BlueSmoke - Če ste slučajno navijalec ali zagrizen modifikator, pri katerem najnovejše grafične kartice ne uspejo zdržati niti dober mesec v računalniku, potem tale članek na BlueSmoke najbrž ne bo za vas. To pa zato, ker razlaga sestavljanje računalnika predvsem iz cenejšega stališča. To pomeni, da v takem računalniku ne bo bivala Epoxova navijalska različica matične plošče, ampak precej običajne komponente. No, kljub temu, da je članek spisan predvsem za bolj umirjene uporabnike, pa se ga vseeno splača prebrati. Če že zaradi drugega ne, vsaj zaradi tega, da izveste, kje lahko največ privarčujete >:).

0 komentarjev

FireGL 8800 proti Quadru 4

X-Bit Labs - Še zadnja novica od mene danes - xbitovci so spisali primerjavo dveh grafičnih kartic, katerih primarna naloga je, navkljub procesorju, ki je narejen za igričarje, imeti dobre rezultate v profesionalnih programih, kot je na primer 3D Studio MAX. Te kartice (FireGL od ATIja ter Quadro od nVidie) stanejo neprimerno več, a jih je vseeno možno z preprosto modifikacijo narediti iz igričarske izvedenke (Quadra se je dalo narediti že iz GF 256, GF2 ter GF3). Xbitovci so v roke vzeli originalni kartici ter ju spustili čez serijo mukotrpnih izčrpnih testov v programu 3D Studio MAX. Kaj so ugotovili? FireGL se dosti bolje obnese z kompleksnimi scenami v žičnem načinu, medtem ko Quadru 4 ležijo osenčene scene z velikim številom poligonov. Jaz v nobenem primeru ne bi kupil Quadra - raje bi si ga naredil. A vseeno - Klik!

8 komentarjev

Prošnja Microsoftu

Overclockers Australia - Operacijski sistem, preko katerega kar dobra tretjina redno obiskuje našo stran, Windows XP, ima eno zelo veliko napako, katero prenaša že iz časov Windows 2000. V '98 ter ME se ob vsakršnem zagonu OpenGL ali Direct3D igrice osveževanje zaslona nastavi na najvišjo možno še podprto vrednost. Žal si lahko le želimo, da bi to bilo res tudi pri Win2k ter WinXP, saj se v teh operacijskih sistemih osveževalna frekvenca nastavi na očiparajočih 60 Hz. To je že dolgo znana pomanjkljivost, katero se da odpraviti s programi kot so Powerstrip ter nVidia Refresh rate Fix. Rešitev? Zasutje Microsofta s prošnjami. Kdo ve, mogoče bo pa pomagalo.

6 komentarjev

BitBoys in id

Tech Report - Nekaj dni nazaj vas je Senitel obvestil, da so Bitboysi končno nehali prepričevati ljudi, da bodo kdaj izdali svoj Glaze3D čip in se raje posvetili dejanskem razvoju nečesa, čemu pravijo XBA ali Xtreme Bandwidth Architecture. Na svoji strani celo omenjajo, da je produkt videl sam John Carmack ter da je za njim celoten id (projektom, ne Carmackom ). Trditev se slišli malo divja in dejansko so na Tech Reportu preverili celo zadevo. Rezultat? Oglejte si kar sami... Žalostno, Bitboys, žalostno!

3 komentarji