»

The Ocean Cleanup je predstavil System 002 - "Jenny"

Primerjava System 001, 002 in 003. Havaji ne ustrezajo velikosti.

Slo-Tech - The Ocean Cleanup je predstavil detajle svojega izboljšanega sistema za pobiranje plastičnih odpadkov, ki sestavljajo velike oceanske zaplate odpadkov. System 001 z nadimkom Wilson je služil praktičnemu preizkusu, da je tovrsten zajem odpadkov tehnično izvedljiv.

Izboljšana različica se imenuje "System 002" oz. "Jenny" in po novem ni več pasiven sistem. Tako se ne bo zanašal zgolj na razliko med hitrostjo vodnih tokov in vetrov nad gladino, ampak bo imel lasten pogon. To mu omogoča, da bo lahko polovi tudi tiste hitrejše kose odpadkov, ki bi pasivnemu sistemu lahko odbrzeli, preden jih uspe ujeti.

Nova različica zbiralnega sistema bo imela razpon 520 metrov, cilj pa je preizkusiti kako se Jenny obnese v produkciji, na morju. Napovedana zmožnost zajema je Sistema 002 je 350 ton odpadkov letno. Za primerjavo so navedene tudi obale Havajev, ki delujejo kot filter in uspejo iz morja zajeti 100 ton odpadkov letno. Če se bo sistem obnesel dobro, je naslednja faza System 003, ki bi imel...

23 komentarjev

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

Kiber-kavarna na 5300 metrih

vir: Google
CNN.com - Tsering Gyaltsen - vnuk Gyaltsen Sherpa, človeka, ki je sodeloval pri prvi odpravi na Mount Everest leta 1953 - namerava postaviti najvišje ležeči "cybercafe". Na območju glavnega kampa pod najvišjo goro Sveta se je namreč namenil postaviti kiber-kavarno, ki bo do interneta dostopala preko radijskih in satelitskih povezav ter se napajala preko sončnih celic. Vse skupaj bo (oziroma izgleda da je že) locirano na približno 5300 metrih visoko. "Namen te postojanke?" boste vprašali - očiščenje gore Everest ton odpadkov, ki jih tam vsako leto pustijo številni "turisti". Zgodba na CNN-u.

mrTwelveTrees, ki je na to novico opozoril pa pravi še: "Neuradno lahko dodam, da sem v neki radijski oddaji slišal, da naj bi uporaba cyber cafeja stala tam okoli...

10 komentarjev

Zvij svoj LCD

The-Ctrl-Alt-Del - Zvijajoč svojo džolo (ups, LCD) je šel na LAN v Piran!
Kaj pravite na to, da bi svoj namizni 21" LCD lepo vzeli s stojala ga zvili v rolico in ga vtaknili v žep ter odšli na, recimo, LAN? Bi bilo super kajne? No, tudi to ni več tako daleč.

Royal Philips Electronics so pogruntali, da sedanje "pakiranje" LCD-jev med dve stekli sploh ni potrebno, saj so iznašli metodo, s pomočjokatere lahko tekoče kristalčke prilepijo na skoraj kakršenkoli material. Tako lahko ustvarijo ekrane na stenah, papirju, tkaninah, plastiki in podobnem... Na CNN-u je precej podrobno opisan postopek, tako da si ga kar oglejte, krajšo verzijo novice pa imate na The-ctrl-alt-del. ...

7 komentarjev

Shuttle SV24

AnandTech - Kakor imamo na eni strani privržence prostornih, 'urejenih' ohišij, tako imamo na drugi strani one, ki bi iz nekih posebnih razlogov želeli AT namesto ATX ohišja (ker so jim znanci, ki hodijo na računalniški faks tako djali) pa take, ki bi kišto želeli kupiti in nanjo pozabiti -- recimo v Kiber kavarnah. Tako malo ohišje/računalo so si ogledali na Anandtechu ter ga povezali s samimi 'kompaktnimi' ter ne preveč poceni zadevicami (takih, ki jih verjetno ne bi dali v Cybercafe...). Rezultate si oglejte tukaj!

1 komentar

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Smrt

Guru 3D - No, to je pa žalostna in zaskrbljujoča novica. Na Tajskem je nek moški umrl zaradi prekomernega igranja Counter Strike-a. Tu ne gre za 80 letnega dedija, ki bi izdahnil začudenja nad Steyr Aug puško, ampak 22 letnega računalniškega zanesenjaka, ki je cel dan (s tem mislim 24 ur) preživel pred računalnikom in igral CS v cyber cafeju. Ker ga je 24 ur stalnega umiranja v igri in groznega laga tako znerviralo, je ubogi človek doživel infarkt! Odpeljali so ga v bolnišnico, a zaman. Bil je že mrtev.
Eden izmed tajskih časopisov, ki so objavili zgodbo, poroča, da v nekaterih zelo popularnih Tajskih cyber cafejih ponujajo zraven plastenke vode tudi tabletko amfiteminov, ki držijo igralca pokonci dlje. Torej... minuto tišine prosim za ubogega CS fanatika. Slava mu!

10 komentarjev