»

Za Evropo enotni polnilci mobilnih telefonov

Evropski komisar Günter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
Reuters - Glavni proizvajalci mobilnih telefonov na svetu so se uklonili evropskemu pritisku za harmonizacijo in složno podpisali dogovor o enotnem univerzalnem polnilcu. Sporazum, ki so ga podpisali Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Samsung in Texas Instruments, obljublja, da bomo najkasneje prihodnje leto lahko vse nove telefone polnili z eno napravo. Nova generacija polnilcev bo uporabljala micro-USB priključek, s čimer bo poskrbljeno za navzkrižno združljivost. Ocenjujejo, da je v Evropi v uporabi 400 milijonov mobilnih telefonov, vsako leto pa prodajo 185 milijonov novih.

Direktiva sicer zavezuje proizvajalce, da ponudijo enotne polnilce le za tako imenovane podatkovne telefone (data-enabled phones), ki naj bi v...

78 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Srečno 2005

Slo-Tech - Takole. Slabih šest ur pred iztekom leta 2004 je res že skrajni čas, da potegnemo črto pod letošnje dogajanje. V letu 2004 smo se za vas trudili in vam pripravili skoraj trideset člankov oz. testov strojne opreme, več kot tisoč novic s področja računalništva in tehnologije, poslovenjeno distribucijo Linuxa, veliki dogodek NEST.2004 in nekaj manjših, naprimer pywo é wyno. Vendar pa Slo-Techa ne bi bilo brez vas, drage bralke in bralci, ki ste letos napisali več kot 200.000 sporočil v več kot 60.000 tem, ki polnite števce obiska in forum.

Zato vam uredniška ekipa Slo-Techa želi čim uspešnješe prihajajoče leto, da bi vam uspelo iz vašega abakusa iztisniti še zadnji megaherc moči, da bi bili vaši okna ali pingvini karseda stabilni in da bi vam čim manjkrat odpovedali poslušnost. Zunaj kibernetskega sveta vam želimo zdravja, sreče, ljubezni in uspehov. Naužijte se še zadnjih kapljic leta 2004 in ob polnoči krenite proti novim zmagam, ki vas čakajo v petem letu tretjega tisočletja. Pa...

90 komentarjev

Pametni telefoni prehiteli dlančnike

The Register - Večnamenske naprave, v katere se čedalje bolj spreminjajo nekdaj okorni in samo "kliči-me-pa-nič-drugega" mobilni telefoni, so, kot kaže, v lanskem zadnjem četrtletju, zavzeli močan tržni delež.

Kot poroča Register, je bilo v zadnjem četrtletju lanskega leta prodanih kar 2,24 milijona pametnih telefonov, kar je za dober milijon več kot število prodanih dlančnikov. Največji kos si je odrezala Nokia, ki je imela kar 50,2% celotne prodaje, sledita pa HP in Palm, vsak z okoli 10 procenti.

Analizna hiša Canalys, ki je objavila podatke, prav tako navaja, da je največji skok prodaje glede na leto nazaj dosegel prav finski proizvajalec, medtem ko je Palm celo prodal relativno manj, kljub absolutnemu povečanju prodaje.

Izvirno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

2002: 423,4 milijona prodanih mobilnikov

Electric News - Gartner Dataquest poroča:

Dragi potrošniki, v lanskem letu ste pokupili kar 423,4 milijone mobilnih telefonov -- prodajalci se vam najlepše zahvaljujejo, pripadniki naravovarstvenih organizacij pripravljajo obtožnice. Da so podjetja pridno izplačevala božičnice in da se radi obdarujete, dokazuje tudi prirast prodaje v zadnjem četrtletju, v katerem ste denarnico odprli za kar 14 % večkrat kot leto poprej (povprečno, seveda). Za tekoče leto bomo rast prodaje konfigurirali z dvomestnim odstotnim številom. Prilagodite se.

Očitno vas primankljaj novejših storitev ne moti preveč; aparati s kvalitetnimi barvnimi zasloni in natančne kamerice so vas očitno prepričale bolj kot nasplošno mobilniki 3. generacije (to boste po naših napovedih popravili leta 2004). Ker monopol načeloma ni dober, se zna zgoditi, da bodo operaterji rahlo zajezili množično prodajo Nokiinih plastičnikov, saj je s 35,8 % odstotnim deležem (151.4 milijona enot) daleč pred Motorolo (64,6 mio enot; prirast 9,4 % in 15,3...

0 komentarjev

Athloni XP se dobro prodajajo

AMD - AMD je na svoji spletni strani objavil vest o zelo dobri prodaji procesorjev Athlon v četrtem letošnjem poslovnem kvartalu. Prodaja naj bi tako krepko presegla načrtovano, po prvih ocenah kar za desetino. Na ostalih področjih gre AMD-ju malo slabše. Flash pomnilniki, AMD-jev drugi ključni proizvod, se še vedno ne prodajajo tako kot včasih. Tudi prodaja v zadnjem četrtletju naj bi bila relativno slaba, tako kot že dalj časa. Po napovedih naj bi vsi sestavni deli AMD pozitivno poslovali šele v drugem četrtletju leta, ki prihaja. Hvala, Koci

0 komentarjev