»

Izlet v tovarno ohišij

Tom's Hardware - Pri Tom's Hardware Guide so se na nezimerno željo svojih bralcev, ki si sploh niso mogli predstavljati, kako se izdelujejo računalniška ohišja, podali na dvodnevni izlet v tajvansko tovarno Chenbro. Bolj natačno so si ogledali proces izdelave XSpider/Gaming Bomb ohišja.

Članek je zanimiv in vreden branja za večino obiskovalcev naše strani. Pri Tomu vedo, da s slikami ne gre skopariti, saj so na vsako stran prilepili dve ali tri, kar predstavlja kratkočasno klikanje zdolgočasenem spletnemu obiskovalcu.
Ostali pa lahko medtem opazujemo neverjetno visoke varnostne standarde te tovarne, ki v ameriškem svetu ne bi obstala 5 minut.
Hkrati pa ne pozabimo na izredno objektivno poročanje pisca članka, ki mu kar ne zmanjka superlativov. Klik za prijetno in predvsem kritično branje. [>:D]

2 komentarja

Ohišje Enermax CS-10181-B

Mikhailtech - Potrebe po velikih ohišjih so vedno večje. Razlog je preprost: več prostora ter boljši pretok zraka zmanjšata verjetnost pregrevanja. To je še posebej pomembno pri strežnikih, ki so prižgani noč in dan. Na Mikhailtech so si ogledali Enermaxovo ohišje, ki je namenjeno strežnikom. Ker je to ohišje bratranec ohišja Thermaltake Xaser 3, imata nekaj skupnih lastnosti. V njem...

7 komentarjev

Kingston 5GB DataPak PC Card HDD & Reader

Mikhailtech - Na Mikhailtech so napisali članek o v naslovu omenjeni napravi. Naprava je zelo dobro opisana na petih straneh članka, ocenili pa so jo z zelo visoko oceno, saj vsako stvar zelo dobro "zapakira". Če se obrnemo k videzu napravice opazimo, da je zelo podobna miški, le da ima na sprednji strani odprtino. Sedaj (in po pogledu na sliko) morda veste kaj več, če pa še vseeno ne veste za kaj gre, si oglejte članek kar sami.

0 komentarjev

Dobri stari časi interneta

Slo-Tech v Netscape

DejaVu -

Dandanes nam novi, hitri, varni in še kakšni spletni brskljalniki prikažejo vse čare in multimedijske zanimivosti, ki jih je moč videti na širnem spletu. Glasba, slike, animacije so postale tako rekoč že standard. A vendar, ste se morda kdaj vprašali, kako je izgledal internet skoz oči pionirskih brskalnikov? Mnogo izmed vas je sicer še premladih, da bi se tega sploh lahko spomnili. [:))]

A če vas zanima ...
Kakorkoli že, teh prvotnih brskljalnikov vam ni treba iskati in nameščati, če vas zanima pogled na splet skoznje, saj lahko enostavno odklikate na stran dejavu.org, kjer so zbrani emulatorji večine prvotnih spletnih brskljalnikov, ki vam pričarajo stare čase.

Le oglejte si, kako v njih izgleda...

6 komentarjev

Aluminijasto ohišje Colermaster ATC-220B-VX1

Bit Technologies - Na spletni strani Bit technologies so spisali kar precej obsežen članek o tem, zgoraj omenjenem, aluminijastem ohišju. Če je videz ventilatorjev, ki so običajno v notranjosti naših predradih računalnikov pomemben, je izgled ohišja na zunaj še toliko bolj pomemben, saj ponavadi najprej vidimo ohišje od zunaj in šele za tem njegovo notranjost. No, to ohišje se vsekakor drži tega - le oglejte si sliko. Za dodatne podatke o tem ohišju, si oglejte tole.

2 komentarja

Pentium serija M

Tom's Hardware -

Intel je že pred časom pričel razvijati novo serijo procesorjev, ki bodo primerni za prenosne računalnike. Zaenkrat še ni na voljo množicam, a na Tom's Hardware so dobili ekskluzvno pravico testa in spisali so kar dolg članek o tej novi Intelovi zverini. Na voljo naj bi bila že v letošnjem letu, a po dokaj zasoljeni ceni, saj boste za sistem z 1,6 GHz Pentiuma M odšteli 3000 dolarjev, kar je cenovno ekvivalentno 2,6 GHz Pentiumu 4. Prišli so do zaključka, da je zaenkrat tehnologija še preslabotna, saj se je v benchmarkih odrezala slabše kot trenutni Intelovi procesorji. A ugotovili so, da ima tehnologija svetlo...

9 komentarjev

Računalnik - krogla

vir: Akiba
Akiba - Ponavadi so računalniška ohišja v obliki takega ali drugačnega kvadra. A tole ohišje je malce drugačno - ima namreč obliko krogle. Ta zelena (imajo tudi srebrno) zadevica je zanimiva predvsem oblikovno, saj je vsebina precej borna: zmanjšana matična plošča s samo enim PCI mestom, enim trdim diskom in DVD-ROMom, ki se odpre tako, da se dvigne ena polobla krogle. Primerno predvsem za računalnik za povezavo s televizijo ali za bahanje pred sosedi.

4 komentarji

Računalnik prihodnosti?

Dan's DATA - Verjetno si večina računalnik še vedno predstavlja kot veliko, bež belo, ponavadi zelo glasno ohišje in škatlo s precej kilogrami in temperaturo, ki ob mrzlih večerih daje prijetno toploto, imenovano CRT monitor. Temu, da je še vedno big tower najboljša zadeva za modifikacije, in da prostora v ohišju ni nikoli dovolj, ne gre oporekati, samo kaj pa imamo na voljo, če želimo imeti kaj manjšega?

Odgovor na vprašanje nam ponujajo v članku Small or Smaller na Dan's Data. Primerjali so dve različni ohišji, vsako s svojimi prednostmi in slabostni, ter komentirali izbor periferije. Iz vse skupaj je nastal precej dolg članek z ogromno uporabnimi povezavami, tako da če imate petnajst minut preveč, ga vsekakor preberite.

Ati, kaj pa je bila ta bela kišta na tleh?
Sine, to je bil pa računalnik..


4 komentarji

Okrogli kabli - n-tič

Mikhailtech - Za mojo poslovilno novico pred jutrišnjo maturo iz slovenščine (saj res, zaželite Primožu, DrSergioDJu, Slaineu, LPPju, Máteju, Zigggi, Senitelu ter moji malenkosti veliko sreče), pa povezava do testa okroglih diskovnih kablov na Mikhailtechu. Kot lahko razberemo iz članka, je nakup le-teh zelo priporočljiv, saj se je pri njemu zamenjava iz ploščatih na okrogle kable odrazila v treh stopinjah nižji temperaturi ohišja. Ravno včeraj sem objavil novico o tem, če so okrogli kabli kakovostno slabši od ploščatih zaradi ločenih ozemljitvenih žic. Test je bil čudno izveden, saj je bila testirna enota CD prepisovalnik. Tokrat je Mikhail testiral disk s Sisoft Sandro, enkrat z okroglim kablom, drugič s ploščatim. Razlike ni bilo - le statistično odstopanje. Sedaj vemo [:D].

10 komentarjev

QuietPC SilentDrive

Mikhailtech - Za vse privržence tihih računalnikov je na Mikhailtechu objavljen test QuietPCjevega SilentDrivea. Sicer močno dvomim da je SilentDrive na voljo v kakšni izmed slovenskih trgovin z računalniško opremo, a vseeno si lahko podobno pripravico izdelate sami. Za dušenje "hrupa", ki ga povzroča disk skrbi približno 5 milimetrov debela gosta pena, ki pa na žalost deluje tudi kot toplotni izolator. Hlajenje diska je tako rešeno s kovinčkimi ploščami, ki obdajo disk in se privijejo na ohišje, odkoder nato toplota prehaja na okoliški zrak. Test SilentDrivea najdete tukaj.

0 komentarjev

Komplet LED diod namesto neonke

Overclockers Cafe - Zelo zanimiva pripravščina. Moram reči, da sem tudi sam preden sem vgradil v računalo neonko razmišljaj, da bi kupil 4 ali 5 modrih LED diod jih povezal skupaj in tako dobil ustrezno razsvetljavo notranjosti ohišja. A ugotovil sem, da bi bilo precej dražje, več dela bi imel pa še svetloba ne bi bila tako enakomerno razporejena.
Na Mikhailtech so spisali članek o komercialni industrijski rešitvi - LazerLED. Zadeva izgleda zelo dobro in je popolnoma enostavna za priklop (na molex). Dobimo jih lahko v rdeči, modri, zeleni, beli ali rumenkasti barvi, prednost take luči pa je zelo majhna poraba...

6 komentarjev

Primerjava Win XP in 2000

The Register - Kot poročajo na Registru, so se na The Tech Reportu spravili k testu performanc omenjenih sistemov. Tako so prišli do zaključka, da je na pisarniški ravni XP boljši, medtem ko pa pri grafičnih programih in pa igrah razlika sploh ni opazna.
Poleg tega so kot zanimivost v test vključili še po mnenju večine neuporabne Win Me, ki pa so se na presenečenje izkazali dokaj enakovredni obema profesionalnima sistemoma. Končna ocena je sicer stvar posameznika, se je pa na test pojavilo že nekaj kritik glede pomnilnika in pa izbire procesorja (ja, bil je Athlon).
Sicer pa, povzetek članka je tule, sam, zelo dolg, članek pa tukaj.

9 komentarjev

Aluminijasta ohišja v Sloveniji

Slo-Tech - Hehe, zdaj pa res ne vem ali je kaj pomagalo moje neprestano jokanje, ali pa gre za eno veliko naključje, toda v Sloveniji so se pojavila prva aluminijasta ohišja. Gre za Sky Hawkove modele, katerih testi so bili na Slo-Techu objavljeni nedavno. Dva Sky Hawkova modela imajo tako naprodaj pri Iskra Računalnikih, gre pa za modela 4378 in 4388. Tudi cena ni pretirana: 29K SIT za prvi in 25.5K SIT za drugi model. Glede kvalitete teh ohišij ne morem reči nič, saj jih še nisem imel v rokah, toda upam,...

10 komentarjev

Aluminijasta ohišja

Slo-Tech - Aluminijasta ohišja so v "razvitem svetu" že nekaj povsem normalnega (ok, tako pogosta tudi niso...), pri nas pa še vedno lahko le sanjarimo o teh hudih škatlicah. Za vse sanjače bosta kot nalašč dva testa, ki sta se pojavila zadnje dni. Prvi je test Sky Hawks ATX4388+C ohišja na Overclockers.au. Gre za zanimivo aluminijasto ohišje, ki ima vse potrebne vhode/izhode speljanje kar na sprednjo stran. Zanimiva rešitev, ki bo zagotovo privabila posnemovalce.
Na drugi test nas je opozoril Gpodob, gre pa za Lian-Lijevo aluminijasto klasiko PC-60. To fenomenalno ohišje so v roke dobili srečneži pri Club Overclockers ter ga popeljali na testno vožnjo. Kaj bi dal, da bi bil na njihovem mestu ...

2 komentarja

Tweakanje UT

Slo-Tech - Danes sem po elektronski pošti dobil slednje pismo:

Zdravo.

Ko sem še imel Voodoo 3, sem v igri Unreal Tournament lahko opazoval prečudovite teksture (detajle), ker je igra tekla na pogonu Glide. Čez čas sem V3 zamenjal z GeForceom 2 GTS 64 MB. Naenkrat so se ti detajli popolnoma izgubili - zbledeli so. Mislil sem, da je UT narejen predvsem za Glide pogon in da je zato tako. Pred nekaj urami se mi je zgodilo nekaj neverjetnega. Zanimale so me UT-jeve konzolne komande. Tako sem našel meni Preferences. Vendar to ne tisti meni Preferences, ki ga najdemo pod Options. V njem sem brskal po nastavitvah za grafiko. Na vsak način sem hotel spremeniti detajle oz. teksture, da bi...

19 komentarjev