»

AUO predstavil prvi pravi široki zaslon diagona 24-palcev

Gizmodo - AU Optronics je na tržišče poslal prvi zaslon širokega zaslona, ki ima razmerje 16:9 za naše mlinčke. V čem je torej prednost, saj imamo na policah vse polno širokih zaslonov, ki imajo sicer razmerje 16:10. Odgovor leži v HDTV standardu, katerega razmerje je 16:9, kar je na dosedanjih zaslonih z malenkost drugačnim razmerjem povzročalo črne pasovne, tako, da zaslon ni bil v popolnosti izkoriščen. Seveda ta novinec na tržišču ponuja tudi podporo za 1080p, CCLF osvetlitev (ne LED), kontrastno razmerje 1000:1, prav tako pa so napovedani tudi modeli drugačnih diagonal ter z enakimi tehničnimi lastnostmi.

Zaslon je namenjen vsem filmoljubcem, ki jih črni trakovi motijo pri gledanju videa, ki ima razmerje 16:9.



Več informacij
Vir

18 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Jedrski reaktor za 'domačo' uporabo

Next Energy News - Toshiba je po nekaj letih razvoja končno uspela proizvesti zelo zanesljiv mini jedrski reaktor, ki ga nameravajo komercialno tržiti.

Zaenkrat je sicer znanega bolj malo, saj se bo prodaja začela prihodnje leto na Japonskem (leta 2009 predvidoma tudi v Evropi in ZDA), nekakšne osnovne specifikacije pa so 200kW moči, cca 6mx2m tlorisa in 40 let avtonomnega delovanja. Vse to za le 5 centov (dolarskih, torej cca 0,033EUR) na kWh, kar je občutno ceneje od trenutnih cen energije.

Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas...

169 komentarjev

Intel v boju proti kablom

Slo-Tech - Na Intel Developer Forumu, ki ravno poteka, je Intel med drugim najavil, da se skupaj s kopico drugih podjetij (Phillips, Texas Instruments, Microsoft, NEC) trudi z novo specifikacijo za brezžične USB naprave. Specifikacija se bo imenovala WHCI (Wireless Host Controller Interface) in bo po besedah Intela kompatibilna z Ultra-Wideband radio platformo, ki v podobne namene razvija WiMedia Alliance.

Tovrstni brezžični izdelki bi naj omogočali prenose s hitrostjo 110 Mbps na razdaljah do 10 metrov in 480 Mbps, če bo naprava od računalnika (ali druge naprave) oddaljena do tri metre. Intel predvideva, da bo omenjena tehnologija, ki naj bi prišla v uporabo leta 2006, popularizirala podporo za brezžično prenašanje multimedijskih datotek (streamanje) v najrazličnejših zabavno-elektronskih napravah. Za več informacij preberite celotno novico.

Si že predstavljam najrazličnejše pisane dizajne brezžičnih USB ključev

6 komentarjev

Bluetooth izumira?

Bargain Panda - V javnost je prišla zanimiva novica o morebitnem izumrtju tehnologije Bluetooth, ki je ena izmed najbolj priljubljenih že šest let. Pravzaprav naj bi jo izpodrinil WUSB (Wireless USB), tehnologija, ki jo Intel šele razvija. Nov USB standard naj bi dosegal hitrosti do 480 Mbit/s pri razdalji dveh metrov, kar je bistveno več v primerjavi z 12 Mbit/s, kolikor ponuja Bluetooth. Intel predvideva, da bo vključil to noviteto med svoje izdelke sredi leta 2005, ko naj bi novi standard resno ogrozil Bluetooth. Izvirna novica

13 komentarjev

Prihodnost hlajenja procesorjev

Overclockers.com - Z manjšanjem velikosti jeder in višanjem frekvenc ter porabe toka procesorji oddajajo vse več toplote. Kaj kmalu se nam obetajo primerki, ki bodo izžarevali kar 200 W/cm2, kar jih postavi že skoraj ob bok jedrskim reaktorjem. Za nas je pomembnejše dejstvo, da takšna koncentracija toplote predstavlja nepremagljivo oviro za današnje bakrene hladilnike in celo heat-pipe.

Več kot očitno je čas za nove pristope k hlajenju. Inženirji pri HP tako razvijajo hladilni sistem, ki bo uporabljal inkjet glave v povezavi s temperaturnimi senzorji, s katerim bodo brizgali hladilno tekočino neposredno na dele procesorja, ki se v danem trenutku najbolj grejejo. Klik!

A to so le začasne rešitve, pravi odgovor leži v zmanjšanju rabe energije in posledično oddane toplote. Intel predvideva, da bo 100 W omejitev za namizne procesorje in v tem duhu išče nove materiale in tehnologije delovanja procesorjev samih (naprimer hyperthreading), ki bodo omogočili tudi nadaljne pokoravanje Moorovemu zakonu.

10 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar