»

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Nov AMD-jev logotip

Digit Life - AMD je danes začel s svojim novim AMD64 logo programom, ki bo pomagal potrošnikom prepoznati strojno in programsko opremo pripravljeno za AMD-jeve 64-bitne procesorje, ki bodo lahko poganjali 32 in 64-bitne aplikacije, tako da bodo na njem tekli tud "stari" 32-bitni programi z x86 instrukcijami. Opteron, namenjen strežnikom in delovnim postaja, ter Athlon 64, izdelan za osebne in prenosne računalnike, sta prva procesorja iz AMD64 serije. Logo!

7 komentarjev

Ko kladivo udari...

The inquirer - O AMD-jevih Hammerjih se že kar nekaj časa govori, tokrat pa so na The Inquirerju objavili rezultat AMD-jevega Athlon64 procesorja (kodno ime ClawHammer) ki je tekel pri 1,8 Ghz, družbo pa mu je delal Radeon9700. V 3DMarku2001SE je dosegel skoraj 16.000 točk, kar bo verjetno delalo konkurenco tudi novim Pentiumom na 800 MHz zunanjem vodilu, ki jih pričakujemo v kratkem. Klik!

12 komentarjev

Windows za AMD x86-64 procesorje

X-Bit Labs -

Microsoft je danes uradno potrdil, da razvijajo posebni različici Windows XP in 2003 Server operacijskih sistemov, ki bosta prirejeni za AMD-jeve 64-bitne procesorje, tako da bosta izkoriščali vse prednosti, ki jih bo prinesla 64-bitna obdelava podatkov. Prav tako je Microsoft samovšečno izjavil, da sedaj AMD lahko pričakuje povečano prodajo dotičnih procesorjev, zakaj ljudje naj bi sedaj dobili garancijo, da bo obstajalo tudi programje zanje.

Prve beta inačice pričakujemo sredi letošnjega leta (junij?), poudariti pa velja, da bodo imele nove različice Windows tudi sposobnost poganjanja 'starih' 32-bitnih programov, tako da bodo delovali tudi vsi sedanji programi. Končnega datuma, kdaj bodo Windows na voljo še ni, Microsoft je le objavil, da bodo v zadnjem četrtletju izdali dokumentacijo in orodja za razvoj programov s podporo 64-bitnim Windows. Več o tem.

16 komentarjev

Intelov i870 chipset - DDR in Rambus, 64/32 kombinacija

The inquirer - Podrobnejša predstavitev Intelovega i870 chipseta, ki bo podpiral tako 64, kot tudi 32 bitne procesorje, bo sredi avgusta na Hot Chips konferenci, kjer bodo proizvajalci čipov predstavili svoje tehnologije. Ker pa večina ljudi noče čakati na avgust, je Intel predčasno razkril nekaj podatkov glede tega čipovja. i870 cipset bo podpiral do 16 procesorjev, vseboval pa bo tudi DDR in RDRAM podporo (podporo 64 bitnim in 32 bitnim procesorjem sem že omenil) Več tukaj.

0 komentarjev