»

Kolokvij: "Ali živimo v (ne)regulirani nadzorstveni družbi?"

Slo-Tech - Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani v sredo, 29. septembra 2010 od 9:00 do 12:15 organizira kolokvij na temo nadzorovanja in zasebnosti z naslovom Ali živimo v (ne)regulirani nadzorstveni družbi?.

Svoje poglede in izkušnje o videonadzorovanju, biološki zasebnosti, internetnem nadzoru in regulaciji zasebnosti bo z nami delilo sedem znanih strokovnjakov iz štirih evropskih držav (William Webster, Charles D. Raab, Ivan Szekely, Karl Löfgren, José R. Agustina, Katalin Parti in Charlotte Bagger Tranberg).

Udeležba na kolokviju je brezplačna.

15 komentarjev

FIC A97P Radeon 9700 Pro

TechSpot - Internet je v zadnjem mesecu ali dveh postal poln GeForce FXov, ki so obnoreli svet. A Radeoni kljub močnemu udarcu še živijo in se uspešno tržijo. Primerek ne tako dolgo nazaj najboljšega Radeona je izdelalo podjetje FIC, proizvodu pa so dali ime FIC A97P Radeon 9700 Pro . Sposobnosti so vam gotovo poznane, zato o tem nima smisla razglabljati, velja pa omeniti zlat hladilnik, ki pokriva GPU in pomnilnik.

3 komentarji

Radeon 9500 Pro na naslednjo stopnjo: 9800 Pro?

Herculesov Radeon 9500 Pro v vsem svojem sijaju

vir: AMD World
AMD World - Na AMD World so spisali zanimiv članek o navijanju Radeona 9500 Pro. Poskušali so ga spraviti na čimvečji takt, morda celo na nedavno splavljenga Radeona 9800 Pro. Opisali so postopek, s katerim so si cilj približali na doseg dlani, modifikacijo opravili in pognali teste. Po rezultatih sodeč se je delo kar izplačalo, saj so rezultati precej višji od tistega, v katerem je bil Radeon 9500 Pro nemodificiran. Dela naj bi bilo skupno za 10 minut -- če boste kupili kakega Radeona 9500 Pro in ga takole modificirali, gotovo ne boste razočarani. Več o tem.

2 komentarja

Test grafične katice 9600pro

9600pro

vir: Beyond 3D
Tom's Hardware - Kot vemo je podjetje ATI nedolgo nazaj napovedalo splavitev novih grafičnih kartic na čipu RV350. In ena od teh je tudi Radeon 9600pro. Na Tom's Hardware so si jo podrobneje ogledali:
  • GPU tiktaka pri 400 MHz, rami pri 300MHz (600MHz če upoštevamo DDR način)
  • ima 128MB spomina
  • izdelan je v 0,13 mikronski tehnologiji
  • prepustnost spomina je 9,6 GB/s
  • podpora tehnologiji SMOOTHVISION 2.1
  • ima 4 ceveovode
In kako se je obnesla? Oglejte si celoten test. Naj povem da je 9600pro slabši od 9500pro, kar je presenečenje, saj naj bi novejši izdelek v tem razredu bil tudi hitrejši od predhodne kartice. No v tem primeru temu ni tako, v tolažbo pa lahko povem, da je hitrejši od geForce 5600ultra, konkurenče nVidie.
Do podobnega oz....

15 komentarjev

Hercules 3D Prophet Radeon 9800 PRO

VR - Zone - Herculesov Radeon 9800 pro je zopet oblečen v lepo modro barvo, kar je za Hercules postal že standard. Dodali pa so mu še modro led-ico, ki lepo osvetljuje bakren hladilnik, ki hladi GPU in tako ustvari še lepši učinek. Z velikim veseljem nam z VR-Zone, kjer so kartico stestirali, sporočajo da ima velik navijaški potencial, prav zaradi posebnega dizajna hladilnega sistema, saj so jo uspeli naviti na 460/365 MHz (GPU/pomnilnik) brez kakršnihkoli modifikacij[:P]. Za celoten test odklikajte na tole stran.

V "oglejte si še" najdete tudi napovednik za to kartico.

3 komentarji

Radeon 9800 pro

vir: Guru 3D
Guru 3D - Podjetje ATI -- znano po fantastičnih grafičnih karticah -- je nedavno izdalo naslednika do sedaj najhitrejše grafične kartice Radeon 9700 Pro, Radeona 9800 Pro. V bistvu je prav presenetljivo, kako hitro je napredovalo to kanadsko podjetje. Še pred kakimi tremi leti so se borili za najnižji cenovni razred, danes pa so čisto pri vrhu. Ta kartica naj bi bila odgovor na nVidiino NV30 serijo. Na Guru 3D so na test postavili najnovejšega Radeona in spisali kar 17 strani dolg članek.

Kartica temelji na R350 jedru. Za razliko od Radeona 9700 Pro ima Radeon 9800 Pro GPU zgrajen v 0,13 mikronski tehnologiji. Grafični procesor deluje pri frekvenci 380 MHz, pomnilnik pri 680 MHz, upoštevajoč DDR. Prav tako uporablja...

38 komentarjev

ATI Radeon 9000 Pro All In Wonder

vir: Hexus
Hexus - Serija Radeonov je zagotovo poglavitni del prihodka podjetja ATI, ki je trenutno vodilno podjetje v svetu grafikulj. Kralj grafičnih kartic je zagotovo Radeon 9700 Pro, a ker je ta kartica predraga za množice, so razvili tudi slabotnejšo serijo 9000. Posebnost te kartice je v tem, da vključuje tudi TV vhod in izhod, ki omogočata gledanje televizijskega programa in sprejemanja video posnetkov, ter predvajanje računalniške slike na televizijskih aparatih. Sicer pa je to čisto običajni Radeon 9000 Pro s 64 MB DDR pomnilnika.

1 komentar

Gigabayte MAYA II

Tweak Town - Gigabayte ni le eden izmed boljših proizvajalcev matičnih plošč temveč tudi izvrsten izdelovalec grafikulj. Eden izmed njhihovih največjih uspehov je bila MAYA II Radeon 9700 pro. Na Tweak Town-u, pa so izmučili novejšo, a slabotnejšo MAYA II Radeon 9500. Prav tako kot njena močnejša sestrica ima tudi ta Ninca (ups, Maya -- alien-w) velik zlat hladilnik, ki dokaj dobro hladi grafični procesor. Seveda pa tako kot vsi Radeoni tudi ta deluje v AGP 8x načinu, ki ga najdemo na vseh najnovejših grafičnih karticah in matičnih ploščah. V testih ni bila konkurenčna 9700 pro, a je gladko obračunala z Gf4 Ti 4200. Kič?

3 komentarji

FIC Radeon 9700

VR - Zone - Na VR-Zone so si ogledali kralja grafičnih kartic, Radeona 9700 Pro. To izvedenko te odlične grafice kartice izdeluje podjetje FIC, kjer proizvajajo cenejše različice grafičnih kartic. In tako je tudi pri Radeonu, saj je cenejši od njegovih drugih bratcev. Kot je običajno za te prestižne grafične kartice, ima tudi ta 128 MB DDR pomnilnika ter na 325Mhz tiktakajoč procesor. V kompletu dobimo še kablovje ter gonilnike. Za tiste, ki vas zanima tale malce "cenejši" Radeon, klik!

Dodatek (19:40): V kolikor pa vaša denarnica takšnega izdatka ne bi zdržala, berite dalje. Njegovega veliko šibkejšega bratca, Radeona 9000 so namreč testirali na Hardware Zone.

Škatlja [:D]

0 komentarjev

Radeon 9700 Pro by ATI

Extreme Overclocking - Čez vikend se na internetu ne dogaja praktično nič novega, tako da vam danes lahko le podam kakšno povezavo na teste že poznanih stvari.

Na Extreme Oveclocking so si tako včeraj ogledali Radeona 9700 Pro. Gre za najmočnejšo grafično kartico trenutno, pa saj to verjetno že veste. In kaj je pri tem testu tako posebnega? V bistvu nič, poudarimo le, da gre za Built by ATI kartico, tako da si lahko ogledate kako izgledajo tisti najboljši Radeoni in kaj vse vam ATI priloži. Klik!

3 komentarji

1 : 4 za matriko

Slo-Tech - Dr. Nick Bostrom, švedski filozof, meni, da je kar 1 : 4 možnosti, da živimo v simuliranem svetu, podobnim onemu iz filma Matrika. Pravi, da če bomo nekega dne razvili umetno zavest je možno, da se je to že zgodilo ter mi živimo v njeni fikciji. Glede tega bo izvedel tudi raziskavo; ker pa se po njegovem ljudje glede smisla sveta vse premalo čudimo je vseeno, če kar lepo nadaljujemo s svojim vsakdanjim življenjem.

Sam sem v življenju prebral eno samo knjigo, ki se ukvarja z zgodovino 'eksistencialne' filozofije -- Zofijin svet Josteina Gaarderja. Bostromove besede pa me zgolj spominjajo na mišljenja mnogih filozofov -- pa tudi eno od rdečih niti knjige; da o Humovih pogledih sploh ne govorim. Klik!

Red Alert 3, Misija 3: zavzemi področje ZDA ter nadaljuj ofenzivo na Aljasko. Če pred tem uničiš naftna polja v Iraku...

p.s.: v našem forumu se najde marsikaka tema s tovrstno tematiko; ona svobodni volji zna biti zanimiva, da o oni o dojemanju časa ne govorim. Forum rulez....

25 komentarjev

HDD hladilnika

več strani - Poletje se počasi bliža vrhuncu, ko bodo nastopili najbolj vroči dnevi v letu. Zaradi toplejše okolice se bodo tudi računalniki bolj greli - overclockani primerki še toliko bolj. Vendar silikon preživi (skoraj) vse, disk pa ne. Nekateri diski se že tako ali tako precej grejejo, če pa je sistem povrhu vsega še navit, je situacija še slabša. Prevelika temperatura diska lahko privede do izgube podatkov (pozabite na 5400 rpm diske, štejejo samo diski, ki imajo 7200 ali več obratov na minuto). Da bi se zavarovali pred tem, si bo treba omisliti posebno ležišče, ki bo disk hladilo. Vendar katerega? Izbira je precej pestra: če vam podjetje Globalwin kaj pomeni, potem kliknite sem in si oglejte njihov hladilnik, če pa vam znana podjetja ne pomenijo kaj dosti, pa si lahko ogledate test HDD hladilnika, ki ga izdeluje meni precej neznano podjetje. Še prijateljski nasvet: ležišča za disk (razne npr. Globalwinovega modela) se vam gotovo ne splača naročali iz tujine. Raje malo pobrskajte po...

2 komentarja