»

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Nova vesoljska nagrada

Space - 4. oktobra se je končala prva zasebna vesoljska dirka Ansari X-Prize, kjer je prvo nagrado 10 milijonov dolarjev pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena z vesoljskim vozilom SpaceShipOne. Sedaj pa se obeta nova, "Ameriška vesoljska nagrada", ki jo razpisuje podjetje Bigelow Aerospace. Nagrada je 50 milijonov dolarjev.

Na kratko nekatera pravila: vesoljsko vozilo mora prevažati vsaj pet oseb na višino 400 km in mora zaključiti vsaj dve orbiti okoli Zemlje na tej višini. To mora ponoviti v 60 dneh. Največ 20% vozila je lahko potrošljivega, vozilo mora pokazati sposobnost priključitve na napihljivi bivalni modul Bigelow Aerospace in pokazati možnost, da lahko tam ostane 6 mesecev. In ne popolnoma zanemarljivo: tekmovalec mora biti iz Združenih držav Amerike. Rok izvedbe je 10. januar 2010.

Namen te dirke je odvzeti primat ruskega vesoljskega vozila Sojuz, ki je trenutno najcenejše orbitalno vozilo za človeško posadko. Več o nagradi na dosegu klika.

21 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev

Na "prag Vesolja"

New Scientist - Tale lepotica bo bržkone pred koncem leta, natančneje pred stoto obletnico prvega poleta s strojem težjim od zraka, odnesla prve tri komercialne astronavte na višino 100 kilometrov. No, ne ravno astronavte, bolje rečeno "preizkusne turiste". Za tem projektom stoji možakar, ki sliši na ime Burt Rutan. Avtor plovila Voyager, ki je prvi brez prestanka obletel svet. Več o tem.

5 komentarjev