»

Novi Opteroni

X-Bit Labs -

AMD je danes predstavil nove različice Opteronov, ki tečejo pri 2,4 GHz, s čimer so najhitrejši predstavniki svoje družine. Na voljo je več predstavnikov družine x50, ki so si poleg hitrosti sorodni še v podpori eno-, dvo- in večprocesorskim strežnikom in delovnim postajam ter podpori pomnilniku DDR SDRAM ECC PC3200 in PC2700. Vsebujejo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in 128 kB prvonivojskega. Vgrajen dvokanalni pomnilniški krmilnik lahko naslovi do terabajt pomnilnika. Opteroni 150, 250 in 850 so združljivi z obstoječimi platformami za linijo AMD64.

Novi Opteroni so najverjetneje zadnji, osnovani na 0,13-mikronski tehnologiji, saj s koncem letošnjega leta AMD načrtuje prehod na 0,09-mikronsko. Še cene v pošiljak po tisoč kosov: Opteron 150 bo stal 637, Opteron 250 851, medtem ko najmočnejši kar 1514 dolarjev. Opteroni 250 so na voljo že zdaj, ostala dva predstavnika pa bosta v roku enega meseca, so še zatrdili pri AMD. Več o tem.

4 komentarji

Predstavljeni novi Opteroni x48

X-Bit Labs -

Kot je bilo že dalj časa pričakovano, je AMD danes najavil novo vejo Opteronov, ki bodo delovali pri 2,2 GHz. Novi Opteroni bodo na voljo kot modeli 148, 248 in 848, kjer prva cifra pove, s koliko procesorji v navezi bo posamezen sposoben delovati.

Kaj bo novega? Razen zvišanega takta pravzaprav bore malo. Omeniti velja podporo PC3200 pomnilniku, ki so jo sicer premierno uvedle x46 inačice Opteronov, omogočila pa naj bi do 28 % povečanje hitrosti v primerjavi s PC2700 pomnilnikom. Še tisti manj prijetni del -- cene: Opteron 148 vas bo olajšal za 733 zelencev, 248 za 913, 848 pa kar za 3.200. Več o tem.

4 komentarji

Manj požrešni Opteroni

X-Bit Labs - AMD je danes uradno potrdil, da se bodo v prvi polovici prihodnjega leta sedanjim Opteronom pridružili še tisti s srednjo (predvidoma okrog 55 W) in z nizko (okrog 30 W) porabo električne energije. Za primerjavo naj spomnimo, da Opteroni trenutno porabijo povprečno 84,7 W in da je AMD že predstavil posebno vejo Opteronov za prenosnike. Komu bodo torej novi Opteroni z znižano porabo električne energije namenjeni, če ne prenosnikom? Predvsem vgradnji v strežnike in podobne naprave, kjer je majhno gretje ključnega pomena zaradi same zanesljivosti in hlajenje veliko stane, pravi AMD. Klik!

4 komentarji

Cene zopet padajo

Slo-Tech - Tokrat bo Intel znižal cene svojim strežniškim procesorjem Xeon. Cene bodo padle 13. julija ob izdaji novega Xeona 3.06A, ki ga bo odlikovalo prednje vodilo na 533 MHz in 1 MB L2-predpomnilnika. Cena se bo gibala okoli 690 ameriških zelencev. Znesek, ki ga morate plačati ob nakupu trenutno najhitrejšega Xeona, bo padel za 30 odstotkov, na 455 dolarjev. Ostale spremembe cen počasnejših Xeonov si lahko ogledate na tem naslovu.

1 komentar

Opteroni naprodaj, plošč nikjer

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je AMD z 22. aprilom pričel s prodajo svojih Opteronov po svetu. V tem trenutku so na zalogi po svetu modeli 240, 242 in 244, pojavlja pa se drug problem. Plošč zanje skorajda ni, saj je naprodaj le simbolična množina Socket940 osnovnih plošč, katere za svoje delovanje Opteroni zahtevajo. Na Japonskem lahko tako za 750 dolarjev kupite le MSI K8D Master, v Čezlužju pa tovrstnih plošč bojda sploh še ni. Cene najšibkejšega Opterona se gibljejo med 300 in 350, srednje močnega med 700 in 800, najmočnejši pa stane slabih 900 dolarjev. Izvirna novica.

6 komentarjev

AMD naznanil Thornton procesor

X-Bit Labs - Pred kakim mesecem so pri AMDju naznanili novo serijo Athlon XP procesorjevz 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika. Do sedaj nismo nič vedeli in le sklepali, da bo to Barton z 256 KB L2, na internetu pa se že dobi bios, ki Abitovo ploščo spremeni v podporo Thornton procesorju, ki ga lepo prepozna. Neuradni viri govorijo, da naj bi se Thornton procesor prodajal pod imenom Duron, vsem dobro znani "slabši" brat Athlona XP, ki pa se počasi poslavlja iz polic v trgovinah in prihaja pod novim imenom. Torej, kot smo že omenili naj bi imel 256 KB L2 in pa 333 MHz FSB. AMDjevi Duroni so vedno bili poceni in tudi s Thorntonom naj bi bilo tako, saj naj bi stali pod 100 dolarjev. V pričakovanju... Izvirna novica

3 komentarji

AMD znižuje ceno Bartonom

AMD Zone - Po padcu cen AMDjevih procesorjev s Throughbred jedrom se je podobno pripetilo tudi novejšim procesorjem z jedrom, imenovanim Barton, ki imajo 512 kilobajtov drugostopenjskega predpomnilnika, za razliko od ostalih Athlonov XP, ki ga imajo pol manj. Kot poroča AMD Zone naj bi nas po novem Barton 2800+ olajšal za 232, Barton 3000+ pa za 335 ameriških dolarjev, medtem ko Barton 2500+ še čaka na pocenitev. Cene AMDjevih procesorjev danes.

3 komentarji

AMD bo znižal cene

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo znižal cene svojih AthlonXP procesorjev. To ni veliko presenečenje, saj je tudi Intel že storil podobno. Znižanje cen bo posebno vplivalo na procesorje višjega cenovnega razreda, kot so AthlonXP 3000+ in drugi. Vključno z znižanjem pa naj bi AMD poslal na tržišče tudi svoje procesorje Athlon XP "Barton" 3200+. Tako bodo lahko potrošnikom ponudil procesorje, ki bi stali od 500 do 600 ameriških dolarjev po tem, ko se bo znižala cena modela 3000+. Akcija!

6 komentarjev

Znižanja cen procesorjev

X-Bit Labs - Smo le dočakali, kar smo vsi že dolgo potihem pričakovali. Da, oba največja proizvajalca procesorjev (AMD, Intel) sta se odločila znižati cene svojih modelov. Intel je cene znižal za 16 % pri šibkejših različicah in do 21 % pri močnejših, medtem ko je bil AMD bolj radodaren -- znižanja so med 19 % in 32 %. Preglednico novih cen in izvirno novico si lahko ogledate na X-Bit Labs.

1 komentar

AMD znižal cene Athlonov

DigiTimes - Kot poročajo pri DigiTimes, je AMD znižal cene Athlon XP procesorjem. Cene se bodo spremenile procesorjem z oznakami 2200+ oz. manj. Cene 2400+, 2600+, 2700+ in 2800+ procesorjem bodo tako ostale enake. Seveda cene ne bo izgubil tudi 1600+, ki ni več v proizvodnji. Vseeno bo cena 2200+ procesorja še vedno nad 100 dolarji. Na to je vplival velik padec cen Celeronov, saj je 1.4 gigaherčni Celeron izgubil kar 27 odstotkov svoje vrednosti ob zadnji Intelovi pocenitvi. Klik!

1 komentar

Nižje cene grafičnih kartic

Digit Life - ATI se je odločil znižati cene nekaterim Radeonom, z namenom napraviti prostor prihajajočima Radeon 9500 ter 9700 ter močneje konkurirati nVidiinima NV18 ter NV28 s podporo za AGP 8x. Poglejmo podrobneje.

ATI je tako znižal ceno Radeonu 9000 Pro s 150 na 130 dolarjev, kar naj bi po njegovem mnenju pospešilo razmah AGP 8x standarda. Prav tako naj bi se spustile cene inačice 7500 za 3-5 odstotka. Na žalost pa se cene Radeonov 8500 ter 9700 ne bodo spustile vsaj do izdaje grafičnih čipov nove generacije, so povedali v AMU Technologies, ATIjevem tajvanskem partnerju. Vsi podatki ter cene veljajo za Severno Ameriko. Podatkov za našo predrago Kokoško zaenkrat še ni. Upamo na najboljše, se ve [:D]. Klik!

1 komentar

Gainwardova Zlata Primerka

Digit Life - Ja, kot za vsako nedeljo, lahko tudi za to rečemo, da je preprosto dolgočasna. Nič novic, sovražnih prevzemov in podobnega :D... Sem pa izbrskal tale test na Digit-Lifeu, v katerem so na preizkušnjo popeljali Gainwardovi Ti4400 in Ti4600 Golden Sample kartici. Po čem se razlikujeta od ostalih? Razen po rdeči barvi tiskanega vezja tudi po tem, da lahko brez dodatnega hlajenja z zagotovilom proizvajalca tečeta na višjih frekvencah od deklariranih, kar pomeni, da sta zelo prijazni tudi bolj ekstremnemu navijanju. Veselo na pozno nedeljsko branje!

0 komentarjev

Modem data compression

Digit Life - Tokrat so se na Digit-Life razpisali o modemskemu kompresiranju podatkov. Čeprav so vsi članki na Digit Lifu namenjeni bolj računalniškim znalcem, bodo ta članek gotovo razumeli tudi malce manj računalniško podkovani ljudje. Za kaj sploh gre pri kompresiranju podatkov? Kompresiranje podatkov pri modemu poteka na podoben način kot pri kompresiranju datotek v ZIP, ARJ, ... Modem pri pošiljanju podatkov preveri kaj se da skompresirati in kaj ne. Seveda je odveč pričakovati, da se bodo vse vrste datotek kompresirale enako učinkovito. Ko kompresirani podatki pridejo do drugega modema, jih ta odpakira in pošlje osrednjemu procesorju v obdelavo. Zakaj uporabljati kompresijo? Odgovor je preprost: da pošljemo čim več podatkov. Vsaj iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem kompresijo podatkov najbolje opazoval pri običajnem deskanju po internetu; v internet sem bil povezan s hitrostjo 28800 bit/s, kar znese približno 3,6 Kbyte/s, stran pa se mi je nalagala s hitrostjo 4 Kbyte/s. Zakaj? Zaradi...

0 komentarjev