»

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

R520 bo zamudil

Slo-Tech - Na HardTecs4U poročajo, da je ATi potrdil zamudo pri izdaji njihovega najnovejšega procesorja, ki ga zaenkrat poznamo pod kodnim imenom R520. Uradne izjave, kaj je vzrok zamude, ATi ni dal, domneva pa se, da je glavni krivec prehod na 90 nm proces izdelave jeder. Poleg tega tudi ni znano, kako dolgo bo potrebno čakati.

Nvidia v tem trenutku že ponuja GPU nove generacije, saj so bile kartice GeForce 7800 GTX dobavljive že z dnem uradne predstavitve.

Če je bilo pred leti, ko je izšel R300, poletje povsem v njegovem znamenju, bo tokrat očitno drugače. Tudi SLi sistemi so dobavljivi danes, CrossFire pa še ne.

27 komentarjev

Pandora, prvi "klon" Applovega Mac Mini-ja

hardtecs4u - Ne potrebujejo vsi uporabniki diskovnih polj, dveh grafičnih kartic in najzmogljivejših procesorjev. Če se zadovoljimo z ravno dovolj hitrim procesorjem in nismo pretirano zahtevni glede strojnega 3D pospeševanja, bi radi posegli po nečem, kar je tudi dejansko majhno. Vse te zahteve je v smiselno celoto povezal Apple in trgu ponudil Mac mini-ja. Komajda kaj večji kot standardni pogon za ploščke, ima dovolj zmogljivo drobovje, da poganja sodoben operacijski sistem (v resnici potrebujete vsaj 512 MB RAM-a) in nezahtevnemu uporabniku ponudi vse, kar potrebuje.

Koncept je bil verjetno znan že prej, zato je prav zanimivo, da ga ni trgu ponudil že kdo drug, denimo velikan Dell. Na nedavnem Computexu je AOpen predstavil

17 komentarjev

Athlon 64 3400+: testi, testi, testi ...

Athlon 64 3400+

vir: AMD Zone
Overclockers Australia - Poročali smo že, da je AMD začel prodajati Athlona 64 3400+, sedaj pa so ga tudi uradno najavili. Vse večje tuje strani so ga že dodobra preizkusile, tako da se vam obeta zajetna bera branja.

17 komentarjev

Deset matičnih plošč na i875P

Najbolj opevano Intel-ovo čipovje do sedaj

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Intel je pred kratkim splavil Pentium 4 procesorje z 800 MHz-FSB. Pokazala se je potreba po čipovju zanje in izdali so še i875P-čipovje. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv test o tem novem čipovju in si pobližje ogledali deset matičnih plošč s tem vezjem. Osnovne plošče, ki so si jih ogledali, so bile delo večine znanih podjetij, kot so Asus, Abit, Gigabyte, itd. Če nameravate kupiti katero izmed njih, vam priporočamo branje prvega dela tega članka.

2 komentarja

845PE proti 875P vezju

Albatronova plošča iz omejene serije

vir: Overclockers New Zeland
Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so med seboj primerjali dve Intelovi vezji, in sicer i845PE ter i875P. Za test so uporabili matični plošči Albatron PX845PEV-800 (845PE) in Soyo P4I875P Dragon 2 (875P). Kljub temu, da sta 800 MHz-Pentium 4 procesor in i875P vezje trenutno najboljša kombinacija za Pentium 4 osnovan namizni sistem, sta še vedno predraga za povprečnega uporabnika. Na testu so ugotovili, da ima i875P-matična plošča več naprednejših funkcijah in da 845PE izvedenko prehiti v vseh testih, a je potrebna izboljšav glede stabilnosti. Klik!

2 komentarja

Vse o ASUS P4C800

X-Bit Labs - Izid Intelovega čipovja i875P, ki se kodno imenuje Canterwood, je sicer še precéj oddaljen, a na X-Bit Labs so vseeno uspeli dobiti nekaj informacij o Asusovi plošči, grajeni na njem. Plošča bo imela
  • podporo za Socket 478 Pentium4 in Celeron procesorje s FSB 400/533/800 MHz;
  • podporo Hyper-Threadingu;
  • i875P čipovje s Canterwood MCH in ICH5R I/O krmilnikoma;
  • štiri DDR podnožja za dvokanalni PC3200;
  • pet PCI in en AGP slot;
  • dva ATA133 IDE in Promiseov SATA krmilnik;
  • osem USB2.0 priključkov;
  • FireWire podpora;
  • gigabiten ethernet in
  • vgrajen 6-kanalni audio sistem.
O ceni še ni podatkov, plošča pa naj bi postala dobavljiva sredi aprila letošnjega leta. Slin, slin.

2 komentarja