»

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Slo-Tech - V roki držite miško. Z desnim kazalcem se premikate po dotični spletni strani in berete ravno to novico. Začutite nenadno ostro bolečino v desnem zapestju, ki popusti čez tri sekunde. Rečete si "ah, saj ni nič" in nadaljujete z delom.

Resnica zna biti popolnoma drugačna. Ravno zato je Tina Kogoj za vas napisala prvega od dveh delov članka, ki opisujejo simptome poškodb pri delu z računalnikom ter načine, kako se jih rešiti. Za vse, ki za računalnikom preživite ne ravno neznatno količino časa, je članek več kot priporočljivo branje.

Nastavi stol. Popravi držo. Zravnaj se, zaboga, in -- klikni. [:D]

37 komentarjev

17- in 19- palčni zasloni LCD na preizkušnji

Samsung SyncMaster 193P

vir: Tom's Hardware
Overclockers Australia - LCD-zasloni so postali dostopni skoraj vsakomur. Trenutno je veliko povpraševanja predvsem po 17-palčnih, vendar pa analitiki pričakujejo, da bo zaradi padca cen kmalu prišlo do ogromnih zahtev tudi po večji, predvsem 19-palčnih. In ravno ob pravem času so na Tom's Hardware spisali preskus zaslonov z diagonalo 17 in 19 placev. Ogledali so si modele: Hitachi CML175SXW, Nec LCD1960NX, Samsung SyncMaster 193P, Sharp LL-T19D1-H, Sharp LL-T2020-H (20-palčni) in Sony SDM-HS73P. Cene so sicer relativno ugodne, vendar pa ostaja vprašanje: kupiti zdaj ali počakati na Evropsko unijo in padec cen? O tem poteka debata v forumu.

0 komentarjev

Kaj pa vaše oči?

The inquirer - Pogled na danajšnjo prvo stran Slo-techa mi ni, če sem iskren, prav nič všeč. Če našo stran spremljate redno, in posebej, če berete naš Forum, boste tako ali tako vedeli zakaj. Kljub vsemu me je pregled večine novičarskih strani precej pomiril. Zatišje je globalno. Kar pa niti tako slabo. To je namreč čas, ko mora večina urednikov novic v skrbi za svoje bralce napisati nekaj iz glave, editorial, po domače.

Tako se je Andrew Miller z Inquirerja zamislil, koliko nam pomenijo naše oči. Kot opaža, se je hitrost računalnika, v skladu z Moorovim zakonom, večala, kot je bilo pričakovati. Vendar se v času, ko se v ohišjih bohotijo najhitrejši Radeoni, ki delajo družbo zadnjim linijam Intela ali AMD-ja, kot ostanek zgodovine na veliko mizah pojavljajo nekvalitetni zasloni.

Kot ugotavlja Miller, veliko ljudi sploh ne pozna prednosti, ki nam jih nudijo grafične kartice, ali pa celo ne poskrbi, da bi še rešili prenizkih frekvenc, ki nam jih vsiljuje Microsoft. Kako pa prenizke frekvence...

38 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Mrtve točke na LCD-jih pobliže

Tom's Hardware - Verjetno ste si kdaj zaželeli videti LCD zaslon na vaši mizi. Morda ste kasneje tudi odšli ponj v trgovino in vam je bil všeč. Ampak, ali ste se sploh kdaj o mrtvih točkah, ki "mučijo" vaš monitor v katerega strmite noč in dan? Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o mrtvih točkah na LCD zaslonih, beseda pa je tekla tudi o proizvajalcih teh zaslonov. Za podrobne informacije priporočimo tudi naš članek. Več o gradnikih slike si lahko preberete tukaj.

3 komentarji

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

Klasični katodni zasloni

Tom's Hardware - Čeprav se LCD zasloni cenijo in cenijo ter postajajo dostopnejši, se navadni, katodni zasloni ne dajo kar tako. Na Tom's Hardwareu so napisali zelo dober članek o teh zaslonih. Od osnovnih principov delovanja - obstreljevanja fosforja z elektroni, zgodovine - črnobelo k barvnem, pa do bolj zapletenih načinov nastavljanja in izničenja konvergence. Na koncu je dodanih tudi nekaj nasvetov za nakup zaslona samega, kjer, tako kot večina zaslono-buljenja veščih, priporočajo nakup točno tistega zaslona, ki ga gledate, ker si niti dva zaslona nista identična. Članek je zelo informativen, branje pa priporočam vsem.

2 komentarja