»

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Google predstavlja WebP

Primerjava JPEG-a, GIF-a in PNG-ja

vir: Google
Google - Pri Googlu so povedali da so med iskanjem največje upočasnitve pri nalaganju spletnih strani vedno našli enakega krivca, slikovne datoteke. Tekom raziskave so razvijalcem omogočili optimizirati in pohitriti nalaganje praktično vseh delov spletnih strani, razen slik. Odločili so se, da bodo poskušali popraviti še to, kar načrtujejo s predstavitvijo novega slikovnega formata WebP.

Osredotočili se bodo predvsem na format JPEG, ki že zdaj uporablja kompresijo z izgubo informacij (PNG je npr. format s kompresijo brez izgube kakovosti, t.i. lossless), saj je ta daleč najpogostejši na spletu. Želijo povečati stopnjo kompresije, a obenem ne želijo vidno izgubiti informacij, kar je običajno...

63 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Apple tožen

AppleInsider - Kot poroča AppleInsider, je podjetje Contois Music Technology vložilo tožbo proti Applu zaradi kršenja šest let starega patenta ( številka 5.864.868). Podjetje zahteva prepoved trženja servisa iTunes v trenutni obliki in finančno povračilo za škodo, ki naj bi jo povzročil Apple z namernim kršenjem patenta. Contois še trdi, da so Apple na patent opozorili že lanskega septembra, čeprav je po njihovem mnenju Apple zanj vedel vse od januarja 2003. Uradnih izjav obe strani ne dajeta, vas pa seveda bomo o dogodkih obveščali.

Novico je prvi opazil Road Runner.

30 komentarjev

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Slo-Tech - V četrtek 22. aprila se bo znotraj Teleinfosa (14:00, dvorana E3) odvijala konferenca z naslovom Software patents kill inovation!?

Gre za mednarodni dogodek, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij računalništva. Pronicljiv Monitorjev novinar Uroš Mesojedec bo za uvod razložil kaj pravzaprav so običajni patenti in kako se razlikujejo računalniški patenti. Sledilo bo še nekaj uvodnih razlag - vse od možnih ekonomskih do družbenih posledic v kolikor se Evropa odloči, da bo programje možno patentirati.

Nato nastopi zvezda konference Richard M. Stallman, oče projekta GNU, ustanovitelj Fundacije za prosto programje in predvsem avtor slavne licence GPL (pod katero je izdano tudi Linux jedro). V kolikor niste ujeli njegovega obiska v Ljubljani leta 2000, potem je to vaša edinstvena priložnost.

Sledila bo še okrogla miza o koristnosti oziroma bolj verjetno o škodljivosti programskih patentov za malo državico na sončni strani Alp. Debatirali bodo tako predstavniki ministrstva...

21 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

addaboy - Zanimiv članek (editorial) se je pojavil na strani Addaboy, v katerem avtor razglablja o razlogih, zaradi katerih Linux naj ne bi bil primeren za povprečnega uporabnika. Po piščevem mnenju tako niso najbolj odločen razlog za uporabo Windows tolikokrat poudarjene OEM namestitve, ki jih dobite že ob nakupu računalnika, temveč sam pristop, saj Windows delujejo skorajda "iz škatle", medtem ko je za Linux vsekakor potrebno predznanje in nekaj nastavitev. Nadvse zanimivo razmišljanje, ki izpostavi nekaj "problemov" Linuxa, ki nedvomno prispevajo k dejstvu, da so Windows s 95-odstotnim deležem na domačih računalnikih še vedno vodilni operacijski sistem na tem področju.

30 komentarjev

Unisys se opravičuje za "posledice"

Overclockers Australia - No, tole opravičilo proizvajalca ni mišljeno čisto zares, ampak samo popestri običajno precej suhoparne članke. Novica je sicer stara že kar nekaj tednov, vendar se nekaj tednov pri 50. letih ne pozna kaj preveč. Skratka, Unisys se v tem članku "opravičuje" za "posledice", ki jih je prizadejal računalništvu z izdajo prvega komercialnega računalnika UNIVAC 14. junija 1951. UNIVAC pomeni Universal Automatic Computer, narejen pa je bil predvsem za to, da bi zadovoljil potrebe poslovnega sektorja. Kljub temu so računalnik kmalu vzeli za svojega tudi v ameriški vojski, ameriškemu letalstvu, ... Pionirstvo se je vsekakor obrestovalo, saj je Unisys še danes prisotno na trgu. Mimogrede, da ne boste mislili, da ima Unisys najstarejšo tradicijo. Med najstarejša računalniška podjetja zagotovo spada IBM, katerega korenine segajo tja v 19. stoletje. Vendar o tem kdaj drugič.

0 komentarjev

British Telecom licencira hipertekstovne povezave

BBC - Angleški British Telekom je po svojem lastnem prepričanju lastnik patenta na hipertekstovne povezave, ki povezujejo Internet. Sodeč po njihovih arhivih so leta 1976 v ZDA patentirali tekstovne povezave za Prestel in Viewdata informacijske servise, sedaj pa so (po lastnem mnenju, seveda) lastniki vseh HTML povezav v ZDA (njihov patent so priznale samo ZDA). Seveda s tem nameravajo mastno profitirati in so se tako že lotili tožbe enega izmed največjih ISPjevv ZDA, Prodigya. Tožba bo po vsej verjetnosti trajala zelo dolgo časa, izida pa trenutno ni mogoče napovedati. Smešno... Več o vsej zadevi lahko preberete na BBC News.

2 komentarja