»

Zotob črv se predstavlja

Slo-Tech - Te dni se je po medmrežju začel širiti nov črv, znan pod mnogimi imeni, najbolj pogosteje pa je omenjen pod imenom Zotob. Po poročanju CNet se je črv začel širiti v soboto in pri tem okužil kar nekaj Windows 2000 operacijskih sistemov, med njimi so se znašli tudi tisti pri ABC, CNN in The New York Times.

Sam črv za svoje širjenje izkorišča napako v Plug'n'Play operacijskih sistemov Windows 2000. Kot se je že velikokrat zgodilo, je bil popravek, sicer označen z najvišjo stopnjo nevarnosti critical, na voljo že preden se je sam črv začel širiti. Kljub temu pa ni za prezreti dejstva, da se je prvi črv, ki izkorišča to luknjo, pojavil v rekordno kratkem času po objavi napake in popravka, poroča CNet.

Na Smoothwall so tudi spisali nekaj predlogov, kako se znebiti tega črva. Poleg inštalacije vseh popravkov, bi naj pomagalo tudi blokiranje prometa z IPjem 72.20.27.115, na katerem bi se naj nahajal IRC server s katerim črv komunicira.

Priporočljivo je tudi, da vaš računalnik...

78 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

Tekmovanje v vdiranju v strežnike

CNet - Ta novica ni namenjena temu, da se greste prijavit, a zgolj kot opomnik, da bo to tekmovanje potekalo. Kot poročajo, naj bi tekmovanje potekalo ta vikend, cilj tekomovaja pa je seveda vdreti v čimveč strežnikov. Zone-h.org, največja stran, ki se ukvarja z zabeleževanjem "preoblikovanih" strani, pravi da pričakujejo med 20.000 in 30.000 nedostopnih strani med tekmovanjem.

Nekateri svetovalci za varnost pravijo, da je to samo otročja igra in da ne pričakujejo nič resnega. Kot zanimivost naj vam še povem, da za vsak sistem, ki teče na platformi Windows, dobijo eno točko, za UNIX dve, za LINUX ali BSD tri, za sisteme na IBM AIX štiri in za HP-UX ali apple OS X sistem pa pet točk. Klik!

15 komentarjev

Skrivnost neznanih paketov se razpleta

New Scientist -

Nedavno smo poročali, da po internetu krožijo skrivnostni, 55.808 bajtov veliki paketki, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih računalnikov in ne služijo ničemer.

Že 19. junija so pri Internet Security Systems objavili, da so paketki po vsej verjetnosti povezani z orodjem Stumbler, ki je namenjeno iskanju potencialnih lukenj v varnostnih sistemih, a ostale varnostne službe temu niso verjele. Sedaj je vladna agencija CERT priznala, da so ti paketki produkti različnih hakerskih orodij. Pravijo, da sta izvora najverjetneje 55808 Trojan - Variant A in sdbot, ki služita napadenju prek IRC-a. Zgodba se še raziskuje.

1 komentar

Skrivnostni podatki na romanju

News.com - Podatkovni paketi veliki 55.808 bajtov, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih internetnih naslovov, že nekaj časa potujejo po Spletu. Najprej so mislili, da je izvor nek črv, toda kaže, da gre za nekaj drugega, čemur internetne varnostne službe še niso prišle do dna. Več o tem tukaj.

Upajmo, da se Internet ni začel zavedati samega sebe!

20 komentarjev

DNA copyright

News.com.au - Zadnje čase je moj največji problem pomanjkanje časa, saj mi vsega pobere šola. No, vendar pa si vseeno kdaj pa kdaj vzamem nekaj minutk, da še kaj spišem. Zaradi rahle odsotnosti so moje novice sicer ustrezno zastarele, vendar pa se trudim, da iz svojega velikega arhiva povezav izberem le najbolj zanimive in še vedno aktualne :).
Tale je že ena izmed takih, govori pa o t.i. DNA Copyrightu. Kaj to pomeni? Gotovo veste, da velika večina podjetij veliko da na razne avtorske pravice, ki največkrat pokrivajo razne članke, spise, programsko opremo in še kaj. Zadnje čase pa se na zahtevo raznih filmskih zvezd in ostalih znanih osebnosti uveljavlja tudi DNA copyright, saj so prej omenjene zvezde izrazile skrb o raznih klonih, ki bi jih lahko pridobili iz njihovega DNA-ja. Na njihove skrbi se je odzval The DNA Copyright Institute of San Francisco, ki za ne tako zelo majhne denarje ponuja copyright na DNA zapis. Noro? Presodite sami. ...

1 komentar