»

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

Cenejše kartice iz serije 8000 prihajajo

Daily Tech - Sedemnajstega aprila letos, torej čez dober teden dni, bo nVidia uradno splavila svoje najnovejše grafične kartice v srednjem cenovnem razredu. Novinarji se že igrajo s testnimi primerki, mi pa bomo kaj kmalu ugledali naslednje modele: 8600 GTS (675/1000 MHz), 8600 GT (540/700) in 8500 GT (450/700), ki bodo stali od 250, 150 in 90 dolarjev naprej. Kmalu za njimi bi se naj pojavila še dva šibkejša predstavnika serije, 8400 in 8300 GS, a žal najverjetneje ne bosta na voljo običajnim kupcem, v svoje sisteme ju bodo namreč lahko vgrajevali samo izdelovalci računalnikov. Več informacij najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

19 komentarjev

Diski Hitachi Deskstar mijavkajo

The inquirer - Menda naj bi karakteristika Hitachijevih diskov 7K250 bilo mijavkanje. Več nezadovoljnih kupcev se je pritožilo, da njihov disk mijavka. Po besedah predstavnika družbe Hitachi je zvok podoben oglašanju mačk, posledica nove tehnlogije, ki preverja učinkovitost in zanesljivost diska. Na žalost Hitachiju zvoka še ni uspelo odpraviti. Zvok se pojavlja na približno 10 minut ali 6-krat na uro. Zahvaljujoč enemu uporabnikov dotičnega diska, kroži po spletu zvočna datoteka, iz katere je jasno razvidno, da je zvok res podoben mačjemu oglašanju.

Če v bližnji prihodnosti nameravate kupiti dotični disk, dobro premislite. Razen, če ste predan ljubitelj mačk. [:)]

10 komentarjev

Orodje za hitro brisanje pogonov

Uničevalnik podatkov

PC Watch Impress - Če berete naš forum, lahko zasledite, da imajo nekateri uporabniki težave z reševanjem podatkov iz uničenih diskovnih pogonov. Kljub temu, da to zna biti hud problem, pa se javne službe večkrat ukvarjajo ravno z nasprotnim, namreč, kako nepooblaščenim preprečiti dostop do tajnih podatkov. Ti namreč ostanejo na diskih dlje časa, postopki za trajno brisanje pa so precej dolgotrajni.

Kot lahko preberemo na Inquirerju, je Hitachi razvil napravo, ki za popolno zbrisanje podatkov, kot primer navajajo 40 GB disk, porabi namesto štirih ur samo 20 minut. V primeru, da je zaradi varnosti treba uničiti veliko podatkov, je ta razlika velika prednost.

Naprava velikosti 231×400×155 milimetrov in...

15 komentarjev

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Nov Xeon splavljen

X-Bit Labs - Kot se je po spletu napovedovalo že nekaj tednov, je Intel danes uradno splavil svoj nov strežniški procesor Xeon. Njegova najnovejša reinkarnacija tiktaka pri 3.06 GHz. Zanimivo je predvsem dejstvo, da Intel okrog današnje uradne splavitve ni delal velikega pompa; verjetno ozirajoč se na tovarno v Santa Clari, ki je že pred uradnim izidom dotične procesorje dobavljala gigantoma Dellu in HP. Skladno s predstavitvijo procesorja je Intel spustil tude cene ostalih procesorjev, o čemer smo že poročali. Le da omenimo, cene starejših Xeonov se bodo spustile za 11-16 %. Detajlne informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Floppy the Robot?

Ohm's Law - Ko se že zamislimo nad tem, kje se bodo ustavile brezkončne meje naše domišljije, vidim tole stran in si rečem "HUDO!". Čemu vzrok mojem vzdihovanju? Avtor je iz 3.5" palčne disketne enote naredil polno-delujočega zelo-se-premikajočega robota! Izgleda, da je ugotovil, da je v vsakem disketniku popolnoma dosti servo motorjev ter elektronike za tak podvig. Neverjetno, vam pravim. Ogled obvezen!

1 komentar

Samsung z diski kapacitete 40GB/ploščo

X-Bit Labs - Podjetje Read-Rite Corporation je najavilo, da je Samsung naročil, naj začnejo z masovno proizvodnjo GMR bralnih glav za diske iz družine Spin Point V40 HDD. Začeli so že izpolnjevati naročilo, kar pomeni, da proizvodnja Samsungovih diskov s 40GB ploščami ni daleč. Specifikacije so naslednje:
  • 40GB podatkov na ploščo

  • Hitrost vrtenja: 5400 RPM

  • velikost predpomnilnika: 2 MB

  • povprečen dostopni čas: 8.9ms

  • NoiseGuard in SilentSeek tehnologiji za tiho delovanje diska

  • ATA/100

  • Kapacitete: 20GB (1 plošča/1 glava), 40 GB (1 plošča/ 2 glavi), 60 GB (2 plošči/3 glave), 80 GB (2 plošči/ 4 glave)

Natančnih podatkov o cenah in o datumu prihoda diskov v trgovine še ni.

0 komentarjev