»

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Elpida kupila Qimondo

Po novem tudi grafični pomnilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včerajšnje novice, da se za Qimondin grafični oddelek potegujeta tako Elpida kot Winbond, so dobile epilog. Qimondino znanje, tehnološke licence in del osebja je z nakupom dobila Elpida, ki je približno 50 inženirjev in nekaj ostalih zaposlenih že premestila v svoj Münchenski center, ki ga je odprla pred kratkim. Prve pošiljke GDDR3 in GDDR5 pomnilniških čipov naj bi bile odposlane v prvi polovici prihodnjega leta, pri proizvodnji pa bo sprva pomagal Winbond. Kasneje želi Elpida celotno proizvodnjo preseliti v svoje tovarne. Tehnični vodja družbe (CTO), Takao Adachi, je povedal še, da bodo pridobljene licence Elpidi pomagale izboljšati tudi običajne DRAM čipe ter da za GDDR5 čipe pričakujejo, da bodo v prihodnosti zmožni...

0 komentarjev

Toshiba predstavila nov prototip HD DVD-R

Slo-Tech - Skupina štirih proizvajalcev ( Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media in Toshiba Corporation) je danes objavila, da jim je uspelo razviti enoslojni HD DVD-R (15 GB, dvoslojni ima kapaciteto 30 GB), ki ga je mogoče masovno proizvajati na proizvodnih linijah, ki so namenjene izdelavi standardnih DVD-jev. Kot zatrjujejo pri Toshibi, bodo proizvajalci DVD-jev morali proces proizvodnje le minimalno spremeniti.



Hitachi Maxell in Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, ki sta modifikacijo proizvodnih linij že uspešno preizkusila in potrdila njeno uspešnost, bosta prve HD DVD-R diske poslala na trg spomladi prihodnje leto. Istočasno pa bodo iz Toshibe na prodajne police prišli tudi prvi predvajalniki in zapisovalci omenjenih DVD-jev...

4 komentarji

Playstation 3 šele 2006?

X-Bit Labs -

Izid tretjega Sonyjevega Playstationa še vedno ni jasno postavljen, zato se občasno sproži nov val špekulacij o datumu izida. Pri založniku iger Electronic Arts so na konferenci predstavili svoja pričakovanja, da bo Microsoft izdal svoj Xbox 2 v drugi polovici prihodnjega leta, Sony pa še pol leta kasneje -- do sredine 2006. Na Gamesindustry.biz menijo, da bo Xbox 2 nared do prihodnjih poletnih dopustov, Sony pa bo sledil šest mesecev kasneje.

Playstation 3 bo temeljil na vrsti povsem novih tehnologij, naprimer procesorjih Cell, popolnoma novem grafičnem čipu, Rambusovem XDR DRAM pomnilniku, podpiral pa bo tudi Blu-Ray. Dodatne informacije lahko neposredno od Sonyja pričakujemo zadnjega marca 2005 na uradnem razkritju na Japonskem. Več o tem.

3 komentarji

Najhitrejši pomnilnik postaja realnost

X-Bit Labs - Pri Toshibi so najavili, da so začeli izdelovati prve primerke polgigabitnih pomnilniških čipov XDR DRAM, ki dosegajo takte do 3,2 GHz, česar ne dosegajo nobeni drugi čipi. Uporablja namreč Octal Data Rate, kar pomeni, da v eni časovni periodi prenese osemkrat več podatkov kot SDR. Masovno proizvodnjo pričakujejo sicer šele za leto 2005, prvi primerki (TC59YM916AMG32A, TC59YM916AMG32B, TC59YM916AMG32C) pa so izdelani že zdaj. Več o tem.

18 komentarjev

1 GB DDR500 pomnilnika

Legit Reviews - DDR 500 je še dokaj nov standard pomnilniške tehnologije, a vsi večji proizvajalci ga že masovno proizvajajo. Na Legit Reviews pa so zapravili preko dva tisoč dolarjev za test najboljših pomnilniških ploščic.

Vsak komplet je bil sestavljen iz dveh 512 MB modulov, ker pa so to izdelki višejga razreda, so bili vsi tudi oblečeni v hladilne ploščice. Izmed podjetij OCZ, Corsair, Kingston in Geil se je še najbolje odrezal Corsair, ki ni napravil niti ene napake pri testiranju. Če se odločate o nakupu pomnilnika in ne mislite kupovati no-name izdelkov, si test le preberite.

0 komentarjev

Ko že govorimo o hitrosti...

X-Bit Labs - Korejsko podjetje Hynix je napovedalo prihod njihovega 500-MHz DDR SDRAM modula kapacitete 256 MB. Napovedani DDR500 pomnilnik, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo na voljo že avgusta v treh različnih paketih: FBGA, TSOP in QFP. Namenjen je predvsem igračarskim navdušencem, saj s svojo frekvenco dosti pripomore k boljši zmogljivosti sistema. Kot kaže bo edina težava dobavljivost pomnilnika na ameriškem tržišču, saj ima podjetje v Združenih Državah samo eno tovarno, uvoz v Ameriko pa je predrag. Klik!

4 komentarji

Najhitrejši pomnilnik: XDR DRAM

več strani -

Če smo se še pred časom slinili nad DDR-pomnilniškimi moduli, malce kasneje pa nad DDR-II in QDR, se morajo proizvajalci sedaj znantno bolj potruditi, da nam na lica izvabijo nasmeške. Za zdaj jim to dobro uspeva.

Rambus, ki se za svojo preteklost in tožarjenja še presenetljivo dobro drži, je v četrtek skupaj z Elpido in Toshibo najavil novo vrsto DRAM pomnilnika -- XDR. Pomnilnik s kodnim imenom Yellowstone bo sprva tiktakal pri 3,2, kasneje pa pri 6,4 GHz, s čimer hitrosti današnjih pomnilnikov presega za faktor osem. Proizvajalci nam obljubljajo prepustnost vse do 100 GB/s, začetek proizvodnje za konec leta 2004, masovno proizvodnjo pa še leto kasneje. Uradna najava.

11 komentarjev

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja