»

AMD Duron 1.3 GHz

3D Velocity - Danes je AMD Athlon uradno izdal 1.3 GHz izvedenko svojega nizkoproračunskega Duron procesorja, kar je nekako direktni odgovor Intelu ter njegovem Tualatin-Celeronu na 1.3 GHz. Sicer pa poleg frekvence nič novega - Palomino jedro, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, 100 MHz FSB, 13x pomnoževalnik. Pa ne, da bo AMD pri low-budget procesorjih še zaostal? Klik za test!

0 komentarjev

Test AthlonXP 1900+

Hexus - AMD zadnje čase kar agresivno napada trg, saj se zaveda, da Intel zaradi težav vsaj do januarja ne bo mogel poslati v trgovine svojega paradnega konja, ki sliši na ime Northwood. Tako je AMD pred kratkim izdal svoj najmočnejši procesor na Palomino jedru, ki deluje s frekvenco 1.6 GHz, oziroma je primerljiv s procesorji Pentium4 s frekvenco 1900 MHz ali več. No, roko na srce je AMD izbral precej mil način označevanja, saj so že 1.4 GHz Athloni brez problemov dohitevali najhitrejše Intelove procesorje. Palomini pa bodo naredili še večji "pokol", saj znajo bolje izkoriščati predpomnilnik, so hitrejši, imajo bolje izkoriščene cikle, pa še kakšna manjša izboljšava bi se našla. Zanimivo je, da naj bi bili v najnovejše AthloneXP vgrajeni deli, ki so izdelani v manj kot 0.18 mikronski tehnologiji, vendar ne smete pozabiti, da ti deli nimajo nič skupnega z 0.13 mikronsko tehnologijo, ki jo bomo ugledali v prihodnjih generacijah procesorjev. AMD je AthlonXP 1900+ izdal kot odgovor na vedno...

1 komentar

Kaj pa AMD?

CNet - AMD to leto ni bil ravno pretirano aktiven, saj je bolj utrjeval svoj položaj s svojimi Athlon procesorji. To pa ne pomeni, da se bo naslednje leto ponovil isti scenarij, saj ima AMD kar nekaj asov v rokavu, s katerimi lahko Intelu povzroči kar nekaj preglavic. Še pred začetkom naslednjega leta, bo AMD agresivno napadel trg prenosnikov s procesorjema Duron, ki bo deloval s frekvenco 1.2 GHz in 1.3 GHz Athlonom. V prvi polovici pa bo AMD napadel prenosnike še z 1.3 GHz Duronom, 1.5 GHz (1800) Athlonom in Athlonom 1900 (Pentium rating). Vsi ti trije čipi se bodo ponašali z manjšo porabo energije, saj bodo bazirali na jedru Thoroughbred (Athlon) ali Appaloosa (Duron). Na desktop računalnikih ne bo nič manj živahno, saj se nam obetajo Athlon 2200, 2400 in 2600, proti koncu leta 2002 pa bo jedro Thoroughbred zamenjal Barton, ki bo vseboval tehnologijo SOI. S pomočjo te tehnologije, bodo Athloni postali še bolj varčni z energijo in obenem še bolj zmogljivi kot prej. AMD po Intelovemu...

0 komentarjev

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
  • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
  • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
  • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
  • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
  • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
  • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
  • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
  • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
  • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
  • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

Novi procesorji iz AMD-ja

več strani - AMD naj bi, glede na japonsko stran PC Watch, v kratkem izdal nove procesorje (SFF serija = Small/Slim Form Factor). Sama poraba naj bi bila okoli 35W.
Že v tem četrtletju naj bi ugledali luč SFF Athlon (TB) z 1.1 GHz, SFF Duron (Sptifire) 900 MHz. Oba z voltažo jedra 1.4 V. V naslednjem četrtletju pa lahko pričakujemo še več procesorjev. Med drugim SFF Athlon (Palomino) 1.1 GHz, SFF Duron (Morgan) 1 GHz z voltažo 1.5 V. V 4/4 pa naj bi predstavili SFF Athlon 1.3 GHz in SFF Duron 1.1 GHz.
Kar je pri vsem tem zanimivo, je to, da SFF verzije Athlon (Palomino) in Duron potrebujejo višjo voltažo (1.5 V) kot prvotni Palomino z 1.4 V napetosti. Tukaj lahko samo špekuliramo, vendar vse kaže na to, da je AMD razvil druge tehnologije, ki omogočajo znižanje porabe procesorja.

10 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD Thunderbird 1.4GHz 15. maja

X-Bit Labs - Kot smo že napovedali, bo AMD Thunderbird 1.4GHz izšel še v tej četrtini leta (Q2). Danes je slišati celo o točnem datumu: 15. maj. Procesorji bodi izdelani v boljši, Dressenski tovarni. O ceni ni še nič znano. Thunderbird 1.4GHz bo zadnji AMD jev procesor, zgrajen na Thunderbird jedru. Vsi naslednji bodo namreč na Palomino jedru. AMD očitno meni, da je iz Thunderbirda iztisnil vse kar ima. Izid Thunderbirda 1.4GHz je povezan še z manjšim škandalčkom. Mesec pred izidom, se je na ceniku neke nemške on-line trgovine pojavil procesor in cena zanj. Ali je šlo samo za nenamerno napako ali pa za zavedno provokacijo, ni znano.

4 komentarji

Thunderbird 1.4GHz

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo njegov nov, 1.4GHz Thunderbird, izšel še v tej četrtini leta (Q2). Do tega je verjetno prišlo, ker AMD tekmuje z Intel-om, ta pa je drastično spustil cene svojih P4 procesorjev. S tem znižanjem v ceni je Intel začel konkurirati AMD-ju v visokem srednjem razredu. AMD je zato pohitel z izdajo novega procesorja.
Ob tem je AMD še objavil, da bodo vse Athlon procesorje izdelovali izključno v Dresdenu, Nemčija. Če se še spomnite, je Dresdenska tovarna boljša od Austinske, ZDA, ker imajo v Dresdenski boljši postopek izdelave. Uporabljajo namerč bakrene povezovalnike in ne, kot v Austinski tovarni, aluminijaste. O odločitvi, kje bodo proizvajali Duron-e, ni bilo zaslediti ničesar. Nazadnje je AMD še trdil, da bodo Duron-e izdelovali le v Austinu (), ampak sedaj se je očitno že malo omehčal. Na vprašanje o kraju proizvodnje Duron-ov je namreč odgovoril s pomenljivim molkom. ...

5 komentarjev

AXIA

VR - Zone - Ja, to je pa postala že senzacija. Sedaj vsi testirajo 1.333 GHz Tbirde z AXIA jedrom ter gledajo, do kam ga lahko uspešno navijejo. Ista zgodba pri VR-Zone. V roke so dobili prav ta procesor ter ga popeljali čez goro testov. Rezultat? 1650 MHz z zračnim hlajenjem. Če pomislimo na to, da 1.333 GHz AXIA TBird v Mlacomu stane 81.200 SIT, se mi zdi, da imamo zmagovalca. Klik. Seveda tudi mene zanima, kako se 1.333 GHz verzija obnese, tako da moje "OC Popotovanje IV" pričakujte v tednu treh.

0 komentarjev

Raport

Jaz - Hm, hm, dva članka v enem dnevu. Not gud, se mi boste še razvadili. No, ne gre za nič resnega, le raport z AMD seminarja, ki sem se ga udeležil včeraj. Predavanje je vodil gospod Raz Sabhani iz AMDja, pokazali pa so nam tudi 1.2GHz TBird mašino, ki je uporabljala DDR pomnilnik. No, dokaj zanimiva prireditev, v raportu pa lahko preberete moje osebne vtise, komentar na AMDjeve načrte za prihodnost, odgovore na vprašanja, ki sem jih zastavil gospodu Razu in tako naprej... Prijetno 5 minutno branje (vsaj upam).

4 komentarji

Primerjava med Thunderbirbom in Pentiumom 4

Akiba - Pri Akibi Hotline so naredili primerjavo med Thunderbirdom 1.2GHz, Thunderbirdom 1.333GHz in Pentiumom 4 1.5 GHz. Vse procesorje so opremili z 256MB pomnilnika; v prvih dveh primerih z DDR pomnilnikom, v tretjem pa z Rambusovim RDRAMom; 30GB IBMovim diskom, Geforcem 2 MX in Windowsi 98 v družbi z DirectX 8a. Pri testiranju s SYSMarkom je bil najhitrejsi TB 1,333GHz, sledil mu je TB 1,2 GHz, zadnji pa je bil večinoma Pentium 4. Za tiste, ki ne veste, SYSMark poganja podobne operacije kot programi Excel, Word, Corel Draw, Netscape in podobni. Pri testiranju s 3D Markom 2000 je v nižjih ločljivostih prednjačil TB 1,333GHz, v višjih ločljivostih pa se je malo bolje obnesel P4. V Quakeu so si rezultati zelo podobni - res ne vem, zakaj niso uporabili kakšne močnejše grafične kartice. Edini test, kjer je Pentium 4 očitno prednjačil, je bil StreamD.

7 komentarjev

Thunderbird 1333 MHz

OC Workbench - Ko sem zagledal tole, sem rekel samo:"UOU!" Pri OCWorkbenchu so objavili screenshot WCPUIDja od nekega, mislim da Japonca, ki je navil Thunderbirda 1333 MHz na 2071 MHz. To je dosegel na modificirani ASUSovi A7M266 plošči pri voltaži 1,95V in osnovni frekvenci 188 MHZ. Na žalost pa je to le novica in ne članek ter vam na žalost ne morem povedati kaj več, upam pa, da to ni le lažen screenshot.

0 komentarjev

AMD pripravlja termalne diode

Byte - Pregrevanje je vedno bil eden izmed večjih problemov AMDjevih sicer odličnih procesorjev na Athlon jedru. No, podjetje se je končno zganilo in začelo delati prave korake k zmanjševanju oziroma eliminiranju tega problema. Prvi je bil najava uporabe novega umetnega silicija, sedaj pa je AMD najavil, da načrtuje vgradnjo notranje termalne diode v svoje nove Palomino/Morgan procesorje. Kot verjetno že veste, Intel že od Celeronov dalje v jedra svojih procesorjev vgrajuje notranje termalne diode, ki merijo temperaturo jedra in ob pregrevanju povzročijo upočasnitev/zaustavitev delovanja procesorja. Nekaj podobnega bo v svoje nove procesorje vdelal tudi AMD. To je pozitivna novica za vse AMDjaše, pa tudi overclockerji bomo veseli natančnih meritev notranje temperature procesorja. Več tukaj.

0 komentarjev

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev

...o izidu Thunderbirda 1.3 GHz...

AnandTech - Sedaj mi ni pa nič več jasno. Na AnandTechu so objavili, da z izidom 1.3 GHz Thunderbirda ne bo nič. Kot ste najbrž razbrali iz prejšnjih novic, vam je bilo povedano, da bo v ponedeljek izšel 1.3 GHz Athlon iz enega samega razloga: pocenitve Intelovih procesorjev. No, pri AMDju so se zbudili ter rekli, da so popolnoma zadovoljni s svojim 1200 megaherčnikom ter da nimajo nobenega razloga za uvedbo novega procesorja. Rekli so, da bi to naredili samo v primeru, če bi se Intel podvizal ter izdal 1.7 GHz inačico Pentiuma 4... Meni ni nič več jasno... Sami odločite, komu boste verjeli

2 komentarja

AMDjevi načrti za to leto

X-Bit Labs - Na srečanju s svojimi investitorji so AMDjaši predstavili svoje načrte za to leto. Pa poglejmo:
  • V prvi četrtini leta (toda ne januarja...) bodo predstavili 1.3GHz Thunderbirda.
  • V drugem četrtletju bomo videli 1.4 in 1.5GHz TBirde. Prav tako naj bi takrat vsi procesorji dobili Palomino/Morgan jedra, prvi pa bo 1.5GHz TBird. Prav tako so potrdili, da bo razen manjšega in manj požrešnega jedra Palomino vseboval nekatere "arhitekturne spremembe", ki se bodo poznale (pozitivno, seveda) na hitrosti. Zaenkrat se še ne ve točno kaj te "arhitekturne spremembe" pomenijo, toda govori se o izboljšani enoti za predvidevanje (branch prediction).
  • V drugi polovici leta bo AMD upočasnil svoj tempo in izdal le 1.7GHz Athlona. Po teh informacijah sodeč bomo 2GHz procesorje ugledali šele drugo leto. To seveda ni nič dobrega, saj bo 2GHz P4 na voljo že v tretjem četrtletju.
  • Tudi Duronov to leto ne bo prav veliko, le 900MHz model v drugem četrtletju in 1GHz v tretjem. Oba bosta seveda zasnovana na novem...

1 komentar

Duron 850MHz že naslednji teden

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili nekatere informacije o AMDjevih načrtih za Duron procesorje. Tako naj bi prvi 850MHz Duroni bili na voljo že prihodnji teden. Procesorji bodo še vedno bazirali na starem Spitfire jedru, prvi Duron z novim Morgan jedrom bo 900MHz različica. AMD torej spet pridobiva prednost pred Intelom. Po nekaterih informacijah sodeč bi lahko AMD že zdaj brez večjih problemov predstavil in izdeloval 1GHz Durone, toda zaenkrat še ni potrebe...

Ob tem naj vas še enkrat opozorim, da bodo po vsej verjetnosti vsi novi Duroni hardversko zaklenjeni, torej brez BP_FID nožic. Tega še vedno ne morem trditi z gotovostjo, toda dobil sem dovolj informacij, da sem v to 90% prepričan. Če le lahko, si Durončke nabavite že zdaj in uživajte v navijanju. Čez par tednov bodo zadeve veliko težje!

10 komentarjev

Intelovi in AMDjevi načrti za prihodnje leto

AnandTech - AnandTech je objavil zanimiv članek o procesorjih v letu 2001. Če je za leto 2000 veljalo, da je bilo zelo vroče, kar se tiče novih procesorjev, lahko brez zadržkov rečem, da bo 2001 tudi... Z AMDjeve strani nas bosta naskočili dve novi jedri za Athlone, Palomino in Thoroughbred, pa tudi prvi 64 bitni procesorji za domačo uporabo. Intel nas bo po drugi strani razveseljeval z 0.13 mikronskimi Pentiumi4 in novimi Coppermini-T. Skratka, zanimivo bo, v zgoraj omenjenem članku pa je vse skupaj podano še precej bolj podrobno.

0 komentarjev

AMDjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Glavna prednost Pentium4 procesorjev je v bistvu njihova sposobnost za doseganje zelo visokih frekvenc delovanja. Po najavi tega procesorja so se mnogi zbali za AMD in njegove procesorje, saj je izgledalo, da Athlon ne bo mogel slediti hitremu tempu Pentiuma4. Za mnoge uporabnike je namreč važna le številka, ki se izpiše ob zagonu, manj pa dejanske sposobnosti procesorja ( zato toliko navdušenje nad, recimo, Celeronom 733/766MHz, katerega prehiti še Duron 600! ).Kakorkoli, vse skrbi so zdaj odveč ( Hugo? [:\\]), saj je AMD objavil nekaj načrtov za prihodnost, v katerih se lepo vidi, da so še kako sposobni slediti Intelu:
  • 1. četrt. 2001:med nas bodo prišli novi Athloni na Palomino jedru, ki bodo delovali pri 1.33GHz ( 266MHz FSB )
  • 2. četrt. 2001:Palomino bo dosegel 1.5GHz
  • 2. polovica 2001:izšel bo 1.7GHz Palomino
  • 1. četrt. 2002:0.13 mikronski Thoroughbred procesorji... frekvenca neznana
Sedaj pa si poglejmo še nekaj o Durončkih:
  • 1. četrt. 2001: Duron 850MHz
  • 2. četr. 2001: Duron 900MHz
  • 2....

3 komentarji