» »

Tokrat varnost za ta konec tedna

1
2
»

gfighter ::

Microsoft: Glede iptables... prvič, ko sem jih moral uporabljati, sem zanje porabil cca. 1 uro. Pa delajo enako kot takrat že dobri dve leti brez kakršnihkoli resnih posegov... Hm, če primerjam nastavljanje winFirewalla v istem času... 10 instalacij winsov * recimo 5 minut nastavljanja = 50 minut. Tko da je porabljen čas zame kar približno enak. Da o zanesljivosti delovanja ne bi...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Azrael ::

@gfighter:

10 inštalacij v 2 letih, a to na eno (1) mašino? Vsakih 2 do 3 mesece? Ni mi jasno, kako lahko nekateri uspejo tako na brzino sesuti Windows OS... Ne delam prav lepo z Win na moji kišti, vendar so gor že več kot 2 leti, pa še vedno delajo zadovoljivo hitro in brez blue screen (razen, ko jim prezgodaj vzamem CD in ga hočejo nazaj).

Na misel mi je prišlo nekaj drugega: kdor kar naprej nanovo namešča Win OS na svojo kišto (mogoče je to nov šport ali še bo:D ), zanj so trial verzije MS programja kot naročene, ker reinstall naredi mnogo prej, kot bi potekla uporabnost programja...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

overlord_tm ::

veš, eni smo geniji :\ .
namest da bi skeneral z AV pa defrag delal, raj inšteleramo na novo winse >:D .

Myth ::

Hehe, kere krute... do sedaj se rajš nisn oglašal. :P
Samo lahko rečem, da eni pač obvladamo eni pa NE. In tista večina se očitno buni en delček pa gre na Linux.

Meni so Windows Me delali 4 leta odlično, dokler nisn dal gor Windows Xp. Pa nikjer nisn mel težav. Jaz ne vem kaj drugi delate, da lahk vsake tolko cajta zrušite sistem. >:D >:D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Masamune ::

Misli sem za tiste, ki so neinfromirani glede tega, da prihajajo ob dolocenem casu.
bogi jz... prej bi to povedu pa bi se ze izognila eni dilemi. gremo naprej...

Drgace pa lej. Monzost ti je dana. Ce jo bos ali ne izkoristil, je pa tvoja stvar. Samo ne potem jokat, ko bos dobil virsu. Itak jih je vecina spisanih po objavi updejtov.
dobro tega ne razumem najbolj, kaj s s tem hotu.. kakorkoli dam ti prav. ce mi je dana moznost, potem bo ze. kakorkoli.

kaj pa potem k pride virus drugo sredo v mesecu?
Kot sem napisal malo visje. Ta virus bo prisel za luknjo, ki jo lahko zaflikas z popravkom iz prejsnega dna. Torej, popravek pred virusom. In na tebi je, da zaflikas.

jz sem mislu, da pride:
1. popravek za luknje,
2. nov virus, katerega prejsnji popravek ne blokira/onesposobi in
3. mores cakat en mesec, da zaflikas luknjo.

kje v tem vrstnem redu si se izgubil?

Sovrazim/ne maram/mi gre na jetra, ko zacnes kaj delat (predusem ko igram igrce ) in me vrze v polkna in se vklopi tako imenovani wizard za automatic update...
Kar je posledica 'nepravilne' nastavitve. Se nism videl, da bi te opozorilo, ki se pojavi v traj ikoni, vrglo iz igre. In ce si tako sposoben, da najdes in disejblas AutomaticUpdates, potem ni hudic, da ne bi mogu drugo sredo v tednu jet na WindowsUpdate.

kakorkoli, testiral sem vse mogoce variante in zame je bila edina "pravilna" resitev: izklop autoapdatea.
verjetno je to tudi moja krivda, ampak jz nimam nekega dolocenega urnika, kateri dan sem na racunalniku in on bateri uri, in te stvari tesko tempiram. se posebej ce sem tu se dodatno omejen na drugi torek v mesecu. ampak pustmo to.. to je dilema varianta lasko vs union (v koncni fazi pa je vse lasko:O )

pac enostavno se mi ne da zafrkavat s temi stvarmi
Katerim tem? Ker po eni strani bi rad mel popravke, naredu nc nebi. Ok, ampak da pa pol se AutomaticUpdates nimas enejblan, pa ne vidim resitve za tvoj problem.
Verjames ali ne, ampak mislim, da ti je uspelo, da si se iz principa odlocil, da bos XPje zasovrazil in si postavljal nemogoce pogoje, da bos mel podalgo se za vecje sovrastvo.

emmm kaj smo se ze tukaj pogovarjali??, dobro pustmo tudi to, edino kar bi rad povdaru: nisem se iz principa odlocu da zasovrazim XPje (sploh jih ne sovrazim). DALEC od tega, posledica je bila predusem prakticna. Enostavno je (vsaj zame) situacija bila nevzdrzna. Rabu sem nekaj "bolsega" - ta zadeva je sila relativna, tko da sem dal v narekovaje, da ne boste zastopli, da vsiljujem karkoli.. pac ce ti pase eno, ce ne drugo. ql

potem firewall in 3x spyware in 2x antivirus in raznorazni blockerji,...
In od tega ti je potrebno samo antivirus kupit, ki stane 10kSIT. Ostalo mas zastonj. In spet, na tebi je, da si dol potegnes in instaliras.
Aja, pa ce ciljas na to, da je Linux boljsi. A tam pa ne rabis met firewall pa lahka mas vse porte odprte? Al kako gre tam?

ce dam nevem kolko za XPje in da morem potem se dat 1 tolar dodatno za varnost mojih datotek je to KRIMINAL (spet samo moje mnenje, da smo si na jasnem)
nisem ciljal na to da je linux bolsi, oz vsaj tako na splosno ne... v mojem primeru pa se je izkazal za dosti bolsega.
kar se tice pa firewallu in odprtih portov pa ne me vprasat nisem profi/heker. jz sem samo dal cd not in next->next->next in pocaku 10 minut in delalo je VSE. nisem rabu nobene grafike(nvidia), nobenih driverju za sound(sb audigy),... potem nobenih officev, nobenih drugih uporabnih programov (ftp,kazza,bittorent,...). VSE je bilo in VSE DELA. (se enkrat bi rad povdaru da to v mojem primeru in da sem z driverji v winsih imel dost problemov). nisem nastavlu nobenih firewallu in nobenih portov in nic... stvar spila sama od sebe.
aja se ena stvar tukaj.. drugace lavfam inet preko routerja (z linuxom:D ) ampak isto je blo prej z winsi

poanta celega posta pa je, da sem samo izrazu negativno mnenje v zvezi konstantnega krpanja in potrebi po vzdrzevanju problema OS windowsev insem samo upal, da bo padu kak post (tudi od kakega zagrizenega windowsasa - uporabnik os win.. hehe besedotvorje mi je od nekdaj slo dobro) v smislu:to je res problem os win xp.. kako bi se to dalo resit enkrat za vselej in ucinkovito. imaste mogoce uporabniki drugih OS kaksno dobro idejo ali resitev?!?


ps: sem upal prevec:'(
lp, j

Phil ::

Edini virus/worm, ki je prizadel win XP mašine katere "rihtam" jaz je bil blaster, pa nameščam samo kritične popravke (SP1, SP2, ...).
Če pa nekdo besno odpira vsako e-priponko + nima pritivirusnika ali pa na pr0n/warez straneh konstantno klika yes, potem ga pa res lahko obvaruje samo nerazširjenost linux-a.
LP

snow ::

Hm.. piše da bi moral dat šest updejtov gor in pri vseh je opis nekaj takega:

A security issue has been identified that could allow an attacker to compromise your Windows-based system and gain control over it.

Kul a ne?
Pa SP2 mam. Ki kako ma ful popravkov pa nevemčesa...


Microsoft ti maš original Windowse?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Masamune ::

cman to je bistvo mojega problema.
in sicer gre moja zgodba nekako takole
dobis punco, ona nima pojma o racunalnikih, ji pokazes kako se vklopi in nako pozenes firefox, nastavis najdi.si za privzeto in hip-hip-hip, strasen trik in vsake 14 dni windowse na novo gor. (imel sem zascite tolko, da je dejansko porablo nekaj prostora, casa in procesorske moci.
nisem vedel kaj naj naredim. skoz tut nisem mogel pazit in govorit: to smes, ne to pa ne.
resitev:
dug OS (v mojem primeru linux) in od prvega dne dalje sem brez skrbi.
volk sit, koza cela in svet je spet lep
lp, j

Microsoft ::

snow, SP2 je izsel 06.08.2004. A pricakujes, da v 6 mesecih ne bodo izdal porapvkov al kaj?!8-O

Drgace mam pa originalne 95, 98 in XP Home, ostalo je pa MSDNAA. Pa predno vprasas za Office. klik


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

gfighter ::

veš, eni smo geniji :\ .

namest da bi skeneral z AV pa defrag delal, raj inšteleramo na novo winse >:D ] .


Hehe, pa še res je...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Mr.B ::

Me zanima, kako se bodo tisti na linuxu počutili, ko bodo na unem super drupi mobiču ugotovili, da je vse zbrisano, in se ne boota..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

darkolord ::

Mr.B: uporabli bojo undelete... aja.. sej res... ne obstaja 8-)

CCfly ::

Obstaja ampak samo dokler mašine ne rebootaš.

edit: Pravzaprav sem ravno našel boljši način. Vse se da undeletat dokler ni prepisano, se pravi ne potrebuješ inode številke, kakor sem mislil prej.
http://recover.sourceforge.net/linux/
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

Tarzan ::

Kolko že košta iptables?
Stane 0SIT + 74 ton literature in 11 doktorjev znanosti, da ga upedenas.
Windows firewall prav tako stane 0SIT in 15(ali manj) klikov, da dela.

To, da ti Firewall kuri 60% (athlon 2600+ takrat na zavidljivih 2400MHz, da ne bo kdo mislil, da gre za predpotopno 286 mašino) procesorja, da ti kar nalepem blokira internetno povezavo, ter podobni hroščki, ki te razveseljujejo zame ni normalno delovanje.
LOOL
Mores bit pa res umetnik, da ti tole rata. Men to ne rata na 350MHz masini.
In jst verjajem, da jo to, kar se ti je naredilo, izjema in ne pravilo.


by Miha


Enostaven je po tvoji logiki bolj kot katerakoli zadeva v Windowsih, če mi uspe narobe nastaviti zadevo, ki za pravilno delovanje rabi maksimalno 15 klikov. To, kar se mi jenapravilo, ni bila izjema, ker sem se s tem fenomemom boril vsaj pol leta. Inštaliral in deinštaliral sem medtem večkrat, saj sem v začetku tudi sam mislil, da je zadeva posledica moje napake. Če ti brez opozorila zadeva iz 0% prešalta na 60%, potem s programom, ali pa z OS-om nekaj ni v redu. Nebi rekel, da bi zadeva crknila med samo konfiguracijo, neee, skonfiguriral sem vse po protokolu in vse j e kak teden delalo kot po maslu. Iptables na drugi strani deluje že dve leti brez prekinitve. Zahtevni pa so IPtablesi ravno toliko, kot skonfiguriranje kakega Windows firewalla, morda malo več, ker nimaš ravno na voljo GUI, da bi klikal, moraš porte pač sam vpisovati. Oziroma lažem, tudi za KDE in ostale grafične vmesnike obstaja modul, s katerim se nastavlja firewall. Toliko o temu.

DSmidgy ::

Kot sem napisal malo visje. Ta virus bo prisel za luknjo, ki jo lahko zaflikas z popravkom iz prejsnega dna. Torej, popravek pred virusom. In na tebi je, da zaflikas.

In kako pri MSju v torek vedo kako narediti zaščito za virus, ki bo prišel v obtok šele v sredo. Mišleno je bilo, kaj naj uporabnik dela 13 dni - naj se odklopi iz interneta?

Bistri007 ::

Mene res nekaj zanima: kakšno vezo ima firewall z varnostjo??? Imam ADSL že dobri dve leti in ga nimam, tako ne strojnega kot programskega.

Če imaš server na določenem portu, potem je tako ali drugače dostopen vsem. In kaj je fora firewalla? Da ne moreš dostopati do porta 9542, na katerem ni nič?

Lepo prosim, naj mi to kdo objasni.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Microsoft ::

Bistri007, no comment.

DSmidgy, folk posle Microsoftu sporocilo, da so mogoce najdli luknjo. Tud sam Microsoft jih verjetno isce. Ko jih zakrpajo, dokaj dobro napisejo, kaj so zakrpal.
Tu pa pride pisec virusov, ki to prebere in spise virus po tistem, ko so izdali, kaj so zakrpali.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Phil ::

In kaj je fora firewalla? Da ne moreš dostopati do porta 9542, na katerem ni nič?

Blokira ti vse porte, za katere se ne ve čemu so namenjeni in kateri programi jih uporabljajo.
Trojanec ti recimo odpre port 9000 in če ti (ali protivirusnik) ne opaziš samega procesa, ki je port odprl, bo le ta ostal lepo odprt, proces ki ga je odprl pa brez ovir komuniciral z zunanjim svetom.
Tako da le vklopi MS-jev firewall, boš začuden kaj vse se želi povezati s spletom, pa tudi drugim uporabnikom boš polepšal živlenje.
LP

DSmidgy ::

Tu pa pride pisec virusov, ki to prebere in spise virus po tistem, ko so izdali, kaj so zakrpali.
Že tip, ki ti je prvi postavil tole vprašanje, je verjetno mislil nekako takole: 1.2.05 MS izda popravek za svoje luknje. 2.2.05 zlonamernež spiše virus za še nepoznano luknjo. Kaj naj sedaj recimo v podjetju s 1000 računaliki 13 dni delajo?

Ne vem od kje si ti pobral, da je luknja že odkrita, da je MS lahko zafila?

Microsoft ::

Aha, to je pa drugo. In prej izjema, kot pravilo.

Btw, konkretno, ste ze naredili domaco nalogo? Lepo si potegnite iz nekje izvorno kodo NT in 2000 (mislim, da za network), precekirajte, posicite buge, jih odpravite tako, da popravite kodo.
Ko boste to naredil, se bomo menl naprej. Do takrat pa: Tudi ce mate na mizi vso izvorno kodo, si grem stavt mojga lulcija, da v enem letu ne predelate niti te.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

Ja 13 dni je prej izjema, kot pravilo. Sredina je pa 7 dni. Se gre pa na kolektiven dopust takrat, ane.

Glede drugega dela:
1. Ne nagovarjat k storitvi kaznivega dejanja.
2. Nobeden ne bo šel popravljat izvorne kode zato, da bo potem MS še več dobička imel (nebo svojih ljudi nucal).

Quikee ::

hm..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Quikee ()

Microsoft ::

Ne nagovarjat k storitvi kaznivega dejanja.
A dej no. Sej niso maskure dons, da takale govoris.

Nobeden ne bo šel popravljat izvorne kode zato, da bo potem MS še več dobička imel (nebo svojih ljudi nucal).
Skratka, v prihodnje ne nabijat o neki izvorni kodi. Itak vemo, da so kle na STju mogoce do 3 osebe, katr bi ze blo ogromno, ki bi se sploh kaj spoznali na tisto kodo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

1. Nisem rekel, da bom jest kaj izvorno kodo gledal, čeprav programiram že 15 let - ti pa za zihr ne, ker bistvo Windows izvorne kode ni GUI :D
2. A je Windows samo v slovenščini, da bi samo ST kodo gledou. Pomojem bi blo zelo malo ljudi na Svetu pripravljeno za MS zastonj buge popravljat.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft Defender (Beta 2)

Oddelek: Programska oprema
161558 (1199) SkIDiver
»

Manjši popravke za uporabnike Windows Firewall

Oddelek: Novice / Varnost
163322 (2786) denial
»

Microsoft OneCare, Windows Server R2 Beta 2, Exchange 2003 SP2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
62986 (2645) Jeebs
»

lokacija microsoft antispyware

Oddelek: Programska oprema
51279 (1151) andper
»

Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
165249 (4307) Jux

Več podobnih tem