» »

Microsoft in EU dogovorila ime

borchi ::

kapitalistična država zagotavlja kar najboljše delovanje prostega trga. monopol (eden od kriterijev za identifikacijo monopola je, da so vstopne ovire na tržni segment nenormalno visoke) ni zaželjena oblika konkurence na trgu. a je država dolžna/upravičena uredit te razmere?

meni kot uporabniku, bi bilo najbolje, da bi ms dal zraven windows še ms office, visual studio in ms sql, pa kak raster/vector designer bi se lahko spravli nardit. seveda bi vse skupaj še vedno stalo $200. ampak pol bi ti spet tulu, da se tako ne sme delat.
l'jga

BigWhale ::

Precej offtopic ampak Thomas (poleg vseh ostalih) se ne zaveda, da ga MS pelje v tahuj ne-kapitalizem, kjer bo imel na izbiro en operacijski sistem, en predvajalnik multimedijske vsebine, en office paket, ki bodo vsi delovali le na enem tipu strojne opreme.

Ampak, to je baje ok.

borchi ::

mislim, da ne. da tut thomas ni tako neumen. pač samo izkoristi vsako priložnost, da kriči "komunisti, komunist...". nekaj pajacov na forumu pa podleže. mission accomplished.
l'jga

Makaron_hater ::

A zdej je pa kapitalizem dober al kaj
In je komunizem zanic al kaj...

Moram rect, da tisti ki to pravi ne ve o cem govori, in je totalni debil.
Trpi za totalnim nepoznavanjem problematike, in naj bo raje tiho.

SVINJE KAPITALISTICNE!

Daedalus ::

>Lobiranje samo po sebi je pač lobiranje. Čisto demokratična zadeva. Toda ko pritiskaš na spremembo tržnih pravil v svojo korist, si kot nogometaš, ki med igro zahteva od sodnika, da naj se njemu dovoli ofsajd ene trikrat. Da bo bolj enakopravna tekma. Socializem.

Nima veze s socializmom. Gre se pač za izboljševanje svojega položaja na trgu, pri čemer se lahko uporabi več orodij. Eno izmed njih je tudi izboriti si s pomočjo zakonov boljši položaj na trgu. Zakaj pa ne bi, če pa lahko. Boj za širitev in $$ ja, socializma pa še kr ne vidim. Kaj pol boš rekel, da so dumping cene tud socializem? Pa se gre za isto - pridobiti prednost pred drugimi. Država ti v vsakem primeru pomaga, ker si "naš." Kot je Bush jeklarjem. Socializem?

Poleg tega je sodoben trg itak trg oligopolov. Daleč od česarkoli idealnega. In pravljicam o free marketu v ZDA pač ne gre verjet. Majo lih tako managed market economy, kot EU. Mogoče kakih 10% manj, več pa ne. In tisti jeklarji so dobili zaščito za ravno tolko časa, kot so jo rabli. Socializem! Da sploh ne omenim socialističnih idej iz anti monopolnih tožb proti MS v ZDA nekaj let nazaj. Saj so hteli razbiti firmo na dva dela. Pa itak se skoz dogajajo proti monopolne tožbe proti MS v ZDA... Socialisti umazani, kaj se le grejo, barabe komunistične. (seveda bo zdaj kriv vsega Clinton, kdo bi le bil... Pa ne pozabit, tud v ZDA velja ločitev vej oblasti in MS je/ga preganjala sodna veja, ne izvršilna)

Drugače pa nagradno vprašanje za vse zagovornike monopola tu - se še spomnite, kake avte se je vozilo v Jugi? A bi meli tako sceno na področju softvera tud? Hvala bogu, da so se Kitajci vrgli resno v razvolj lastnega OS-a. Bo vsaj nekdo v prihodnosti konkuriral "našim" gigantom. Eni bi pa konkurenco kr odpravili. Ni kaj, moderno razmišljenje modernih ljudi. Ki seveda vsi vejo, kako se monopol obnaša (pred SP2 so bli winXP ena sama varnostna lukna, starejši winzi pa z izjemo win2k niso omembe vredni). Resnici na ljubo, če ne bi bilo OSS konkurence, bi še zdaj sedeli pred premalanimi win9x. Kot bi brez AMD-ja Intel še zdaj prodajal neverjetni P3 1GHz za samo 200K SIT.
Monopol je pač škodljiv za razvoj in družbo in ga lahko države sodno preganjajo, kolko hočejo. Pa če je to komu všeč al pa ne.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

borchi ::

deadalus: ne morem se strinjat. napredek bi bil vseeno, tudi če ne bi bilo konkurence, ker kapitalistično potrošniška družba sama znotraj sebe zahteva napredek. bi bil pa napredek počasnejši, vsekakor. mogoče bi bile nekatere stvari na kratek rok celo boljše, če ne bi konkurenca "grizla". npr. intel ne bi bil primoran vrž ven stroja za nabijanje frekvenc (aka p4) in bi imeli na desktopih mogoče sedaj luštne centrino procesorje pri 2GHz. tudi plansko gospodarstvo je imelo v sebi vgrajen napredek, plan je bil za vsako leto višji. vseeno na dolgi rok ni blo dobro, tako kot ni monopol na dolgi rok dober.
l'jga

Izi ::

Ali ne bi bilo dobro če bi se preden modrujete in zganjate paniko vsaj malo pozanimali o vsej stvari,
da ne bi bral neumnosti o avtomobilih brez koles ali kdo bi kupil brez če lahko z.

Prvo:
V celi EU se bo prodajala samo verzija brez WMP 9.0 tako da nimaš kaj razmišljati kaj boš kupil.

Drugo:
Po komentarjih sodeč večina komentatorjev sploh ne ve, da imajo vse verzije Windows vgrajena dva Windows Media Playerja.
Windows Media Player verzija 6.4.09.1130, ki je tu že od prve verzije Windows in bo tu ostal tudi v prihodnje. To je odličen player, ki ga od leta 1999 ne izpopolnjujejo več, ker je popolen ( 5KB data :D ). Predvaja pa vse glede na to katere codeke ste si namestili v Windows.
File je "mplayer2.exe"

Odstranilo pa se bo velikega in "neuporabnega" Windows Media Player verzija 9.0, ki ga tako ali tako nihče ne uporablja, saj si verzijo 10.0 namestiš z Windows Update.
In v Windows Update boš tudi v prihodnje imel možnost da si namestiš Windows Media Player 10


Tako, da ne modrujte brezveze. Normalen uporabnik ne bo opazil da je kaj drugače. Brez, da bi kaj dodatno nameščal boš še vedno lahko predvajal video, glede na codeke, ki so v Windows. Ko pa se boš prvič priklopil na Windows Update pa si boš lahko namestil WMP 10 tako kot do sedaj.

Gre se samo za malo politično zmago Evrope nad Ameriko, kar pa je (naj bi bilo) vsekakor za nas evropejce zelo pomembno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

MrStein ::

Loooka ( hej tega pa že poznamo ! ) :

se bomo mi zacel bunit da v vsak pofukan distro od linuxa vtikate 20 media playerjev

Vsakega od njih lahko odinstaliraš. Ali pa sploh ne instaliraš. Pri WMP pa nimaš izbire. A naj narišem, da ti bo jasna ta razlika ?

in ne zdej bluzit da ostali majo opcijo da se to instalira al pa ne.ce bi mel microsoft pravico to tuki nardit bi se verjetn tud oni za to opcijo rajs odlocl

??? Torej neka skrita sila (vlada v senci? Illuminati ? Al-kaida ?) MS-u preprečuje, da bi dal v winse opcijo "uninstall WMP" oz. "Install WMP : yes/no" v installer ?

A lahko te neumnosti podkrepiš z kakimi argumenti, ali pa bodo ostale le ... neumnosti ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BluPhenix ::

tuki gre se zmer za sam eno stvar.nesposobna podjetja,ki namest da bi se trudla nardit konkurencn izdelek ki bo zarad svoje funkcionalnosti prtegnu userje grejo rajs jamrat kako so oni bogi ker jim microsoft krade trg s programi ki so pac BOLJSI OD NJIHOVIH.


BS Player je odlična zadeva, boljša od MP (vsaj za moje in še marsikatere pojme), ker pa ne premore enakega oglaševalskega stroja kot MS, oziroma ker ga ne more vtaknit v Windowse ne bo veliko folka sploh vedelo da obstaja. Razumeš? Je tukaj problem ker niso bili sposobni napravit boljšega softwareja al ker nimajo možnosti za oglaševanje? Folk ne ve da obstajajo alternative. Bi Nero obstajal, če bi bil v Windowse vgrajen burning software kaj vreden?

Bistvo operacijskega sistema je to, da upravlja s sistemom, da je umesnik med userjem in hardwarejem, ne pa da playa multimedijo, potem to ni več zgolj operacijski sistem.

Uh res, linux distribucije imajo noter 20 media playerjev in noben ni vreden pol qr.a? A en MSjev pa je? Med 20 boš sigurno našel enega ki ti bo ustrezal, če pa ne, pa ne boš NOBENEGA namestil. Ob inštalaciji se ti ne bo inštaliral player po njihovi želji ampak po tvoji. Razumeš počasi?

Glede tega, da nemore playat niti enega videa, ... pa če si brez interneta si potem brez playerja ... ohhh... brez interneta kaj pa playaš? DivXe ki ti jih prinesejo frendi, aja tej pa v MP ne playajo, dokler nimaš kodeka, torej rabiš internet, oziroma da ti frend prinese kodek. Ti ne more prinest tudi 2 playerjev?...

Daedalus ::

@borchi - ja, mogoče sem malo pretiraval. Napredek bi bil, ampak nikol, niti pod razno tako hiter, kot zdaj. Pa za vsak Mhz več bi plačal nenormalno ceno. Kar nekako ni lih vizija gospodarstva, s katero bi se strinjal.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Looooooka ::

BluPhenix
tvoji argumenti so brezvezni.Razumes?

Internet -> ne podcenjuj ga.
Uporabnik -> ne podcenjuj ga.
Bsplayer -> ne hvali ga prevec ma ZELO VELIKO OGROMNO BUGOV.
odlocitev da microsoft kot razvijalc in prodajalc SVOJIH IZDELKOV odloca kaj bo dal not in kaj ne -> ne pluvi po temu.To so ene temeljne pravice k jih vi hocte tlele lepo skenslat ker VI verjamete da so zuni boljsi izdelki.

Ce so res tok dobri pol bojo uspel.SLEJ k prej.Nerotu je uspel.WHY? ker je dobr burner.

IN NE microsoft ni nikol probu enga ful hudga burnerja dat v winse.Not je bil drag&drop za datoteke.
JA?
jA? RAZUMES? STEKAS? TI ZE KLIKA?

ideja winsev je ista kot ideja ostalih operacijskih sistemov.
Dobit na CDju VSE kar uporabnik rabi za delo in zabavo.Ce hoce kej boljsga lahko to potem tudi kupi.

visual studio.zakaj misls da to microsoft razvija pa prodaja?DA LAHKO DRUGI DELAJO SOFTWARE GA PRODAJAJO in s tem windows okolje ne propade(microsoft dobi licenco od vsazga operacijskega sistema na kerem laufa bsplayer).

tko da komentarji bigwhala in podobnih linux bsd userjev so vredne pol k...

tipicn primer bi bil....
2 restavracije.ena hudo draga ljudje ful hodjo not placujejo smesno visoke vsote za navadna kosila.V drugi pa lastnik MUJO misl da zna isto dobr kuhat pa da more ljudi resit pred to ceno in jih pripeljat na svoj teren.
A gre mujo probat boljs kuhat.A proba mujo riskirat pa kupt mal vecji plakat da si nardi reklamo ki se mu bo mogoce obrestvala?
ne...
mujo gre blatit drugo restavracijo.
Mujo zacne okol talat novico da je hrana zastrupljena da ce bodo kupci se podpiral t restavracijo bojo cez 5 let placval za 2 palacinke 3 jurje.

to delate vi.lenobe nemarne zanikrne.

nehi podcenjevat kupca.Nehi igrat angela varuha pa nas resvat prot monopolom ki nas NE MOTI.
ce hocs svet na bols spremenit.Nared boljse winse.Prodajal se bojo sami.

"ne ne bojo se ker nam microsoft odzira kruh in tepta konkurenco"
fukn se cez okn jokica jokasta.
To da microsoft kup firmo pa da njihov software v winse men nc ne skod.AMA nic.jst ta izdelk vseen dobim ob naslednjih winsih.
Mogoce gre teb v nos ker si nesposobna programerska pizda ki ne zna nardit nc bolsga.Ampak mene ta "monopol" ne moti.

kar me mot je pa to da se nekomu prepoveduje odlocat kaj bo lahko in kaj ne bo smel prodajat.S tem se kaznuje uspeh ene firme ki ma cisto pravico da je tm kjer je dons.

ja peesda.djte mal kredita uporabniku.
Ce bomo vidl da obstaja nekje neki bolsga bomo to ze kupl.

Manjka vam v bistvu osnovna stvar:
operacijski sistem in programi na njem.ki bodo kar se tice uporabnika(ja n00ba lamerja negeeka) enakovredni in isto lahko za uporabo IN OBENEM enako kvalitetni.
ko bo to obstajal(in ne to ne obstaja pa ce se fuknete vsi na zeleznski tir stradat iz protesta) bo lahko microsoft v svoje windowse tud kurbo pa pir vtaknu.Mu ne bo pomagal ce bo vasa ponudba res tok bolsa.

ahh waste of time
komunisti ste in boste.
Namest da bi silil k hitrejsemu pa bolsemu razvoju konkurence bi rajs zaviral microsoft ker vam ga nikakor ne rata dohitet s kvaliteto.
patetiki

Izi ::

Ne pozabiti še na nekaj.
Ko do konca instaliraš Windows XP ni nameščen še noben Video Player.
Windows Media Player se ne namesti med instalacijo Windows !!!

Šele ko prvič klikneš na MPG ali AVI te obvesti, da bo namestil Windows Media Player 9.0 (oz. 8.0, če imaš še staro verzijo brez integriranih Service Packov) in lahko izbereš, da NE BOŠ instaliral WMP. Če klikneš OK bo v sekundi nameščen in te samo še vpraša po nekaterih nastavitvah.
Je pa tudi res, da ko je enkrat nameščen ga ne moreš več odstraniti, razen če si si napravil "Restore Point".

Windows Media Player 6.4 pa je tudi treba prvič pognati direkt iz diska (ker bližnice ni nikjer) in izbrati katere file naj starta kot privzete, kar pa je za normalnega Windows uporabnika že prekomplicirano, ker ga na disku sploh ne bo našel.


Ampak dejstvo, da tudi do sedaj ni bilo po končani instalaciji Windows XP nameščenega nobenega Playerja vsekakor ostaja in je povsod spregledano.

Microsoft ::

Se kaj ve, ce bodo lahko zraven Windows XP CDja prilozil se kar CD z recimo SP2 in WMP 10? Ker pol tale EU ni nic naredili. Bos pac dva CDja dobil, pa je.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Izi ::

Nič ne bodo smeli prilagat dodatne CDje, saj glih v temu je point.
V prihodnje bo (kot je tudi že sedaj) vse kar rabiš na Windows Update.
Gre se samo za to, da imajo tudi "navadni uporabniki" možnost izbire.

SP2 pa je že integriran v sam sistem, če kupiš sedaj nove Windows XP (na enem CDju in ne na dodatnem)
Na dodatnem CDju imaš Slovenski Language Pack

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Microsoft ::

Am, a lahka kdo prevede drugo alinejo kle. Ker si nism na jasnem, a govori o tem, da bodo vseeno lahko na CDju nekje dal en fajl, v katerem bom WMP 10?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Microsoft has agreed to:

- Delete references in retail packaging that certain products won't work properly with this version of Windows
- Create a software package that will enable the re-installation of all the media files that the Commission ordered Microsoft to remove in its Decision against the company
- Change various registry settings

Microsoft se obvezuje, da bo:

- Izbrisal napotke v "retail" paketih, ki govorijo o tem, da nekateri izdelki ne bodo delovali pravilno v tej verziji Windows.
- Naredil software-ski paket, ki bo omogočal ponovno instalacijo vseh medijskih datotek, za katere je Komisija naročila Microsoft-u, da jih mora po njeni razsodbi proti podjetju odstraniti
- Spremenil nekatere nastavitve v registru.


Druga alineja govori samo o tem, da bo tudi v "Windows XP Home Edition N" in "Windows XP Professional N" mogoče dodatno oz. ponovno namestiti Windows Media Player, ki bo bil predhodno odstranjen z strani Microsofta.

borchi ::

@luka: mogoče tebe kot uporabnika nič ne skrbi, da se lahko zgodi, da bojo enkrat vse firme, ki se preživljajo s pisanjem softvera trčile na na nepremostljivo oviro na trgu, ki pa ni nujno povezana s kvaliteto njihovega softvera.
še posebej zato, ker je glede na raven komunikacije, ki jo kažeš tukaj težko verjet, da boš spisal "hello world" kaj šele nekaj za kar bi ljudje menili, da se splača pognat na njihovem mlinčku. do tu sma si približno enaka.
razlika je v tem, da nekateri v kapitalističnem gospodarstvu vidijo konkurenco, nekateri pa monopol. če ne bi bilo netscapea, firefoxa, opere... kje misliš, da bi bil ie? misliš, da bi bila serverska linija microsofta tako dobra, če se jim ne bi bilo potrebno boriti z drugimi? misliš, da je zaradi trenutne nejevolje uporabnikov pri instaliranju wmp in podobnih stvari vredno reskirat bodoči razvoj, ki ga bo generirala konkurenca?
l'jga

Daedalus ::

Neverjetno. Kako eni trmasto zagovarjajo monopolistično korporacijo, katere primarni namen je iz njihovih žepov potegnit čimveč tolarjev za nek izdelek, obenem pa čimbolj uničit konkurenco, da bo lahko iz žepov taistih oboževalcev potegnila še malo več $$ ob čimmanjšem vlaganju v R&D in posledično vedno slabši kakovosti izdelkov. Tisti, ki jim pa to ni všeč, smo pa de facto komunisti in sovražniki napredka. Narobe svet, bi se reklo.

Jap, lepo je s plašnicami po svetu hodit, očitno. Ker enim še kr ne potegne...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matev ::

ampak dejstvo vseeno ostaja:

media player - kul stvarca

BSPlayer - tok futurističen izgled da se človeku kar obrača
in rabi pol ure da poštudira kaj kater gumb pomeni (kljub morju skinov ni nobenga normalnega)

takšno je stanje na žalost

Daedalus ::

Če pa smo pri osebnih preferencah - media player classic. Najbolj "normaln" predvajalnik, vsaj po mojih merilih.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Marjan ::

Sej o tej temi se je pred kakim letom tudi na ST govorilo in je dost folka idejo podpiralo. Ne, zdej je prišlo pa do realizacije...

Jaz vidim to kot omejevanje (že tako nekoliko omejenega) trga in posledično zaviranje napredka in svobodnega tržnega kapitalizma.

Če se želi vzpostaviti dobra konkurenca na trgu (kar je vedno zdravo in dobrodošlo), naj to naredi konkurent z boljšimi proizvodi. V tem primeru npr. Linux ali kaj jest vem kdo...?

Če ni dobrih konkurentov... pač, se bojo moral še mal pomatrat. No way, da je zdravo imeti zdej neke inšpekcije, ki ti tvoje izdelke oklestijo na podlagi njihove subjektivne ocene. That's not the smart way.

Thomas ::

> Kako eni trmasto zagovarjajo monopolistično korporacijo, katere primarni namen je iz njihovih žepov potegnit čimveč tolarjev

Namen vsake korporacije je tak. In prav je tako. Na tem bazira kapitalizem.

Kot je bilo že povedano, MS je potegnil kratko tudi v neposredni konkurenci s kakšnim tržnim proizvajalcem, trg očitno vseeno vsaj še toliko deluje, da je to mogoče. Deluje toliko boljše, kot se državna birokracija manj vmešava vanj s posebnimi pravili "za naše" in posebnimi "za njihove".

(Nacional)socialistični urejevalci pa so odločili da ne. Da se je treba z netržnimi in od države sponzoriranimi izdelki postaviti v bran pred zlobnim MSjem. Če bi uspeli tukaj, mislijo, bi se še naprej lahko vmešavali v trg s svojo domnevno višjo pametjo. Sej stalno govorijo proti korporacijam, ne samo proti "Korporaciji". Njihova "osveščenost" je itak nad "pametjo kramarjev", kateri pač prodajajo svojo robo. Inteligenca socialistov, državnih birokratov in podobnih, bi odločala namesto neumnega trgovca in še bolj neumne stranke njegove. Hvala lepa, kdo vas je klical?

Komunisti ste. Pa ne vzet tega za žaljivko, ker kot sem rekel, to je le tehnični izraz za tistega, ki bi se rad s "subjektivnimi družbenopolitičnimi silami" postavil proti nepravičnostim trga in tako naredil proizvajalsko/potrošniško utopijo.

V resnici, se to ne da. Če svoj komunizem preveč resno jemlješ, moraš slejkoprej poslati vse oporečnike tvojemu socializmu, saboterje in podobne, v gulage. Pa še potem ti zmanjka še osnovnih živil. Glej Severna Koreja.

Druga varianta je pač ta, da prepustiš trgu, da uravnava ponudbo in povpraševanje.

Dva atraktorja sta. Država v gospodarstvo je prvi. Da torej Zveza Komunistov pove, kaj je za ljudi dobro in primerno in kako, edina funkcija države pa je potem sprovajati sklepe Izvršilnega Biroja Politbiroja Kompartije.

Dugi je, da je ekonomska (in druga) svoboda. Delaj kar misliš, da bo osrečilo tvoje stranke in posledično tebe samega! Regulacija je splošna in za vse enaka.


Nacional (v imenu "EU nacije") socialisti, se repenčijo proti MSju. Nič nevarnega, slika postane mnogo jasnejša! Samo treba je pogledati s hladno glavo.

metalc ::

Tudi v Ameriki se je že davno nazaj neki senator takole repenčil proti "komunistom". In bedno končal ... v norišnici. :D :D

Thomas ::

Repenčilo se je celo reč senatorjev in predsednikov. Niso odjenjali, dokler komunizem (kot njegov bratec nacionalsocializem) ni bil uničen. Če se prov spomnim.

borchi ::

kreteni (ne tega jemat kot žaljivko - tehnični izraz je to) pejte si mal prebrat glede monopola. tam ni veliko "subjektivnega". monopol ni izum kapitalizma. je pa edino v kapitalizmu kolikor toliko sankcioniran. racio v ozadju sankcioniranja monopola je pa srž kapitalizma. in to je dobro.

zdajle se ne spomnim kakih primerov, ko je ms potegnil kratko v tržnem boju. verjetno je bil kak. je blo pa kar nekaj primerov, ko so drugi potegnili kratko v netržnem boju. in zdej nekdo zaključi, da trg deluje dobro? bolano.

enkrat je nekdo, ki ga je zaradi nesporne kapacitete vsekakor vredno brat, na forumu izjavil:

To je že Sokrat opazil. Eden, ki je dober čevljar ali kakršenkoli uspešen rokodelec, zelo hitro dobi iluzijo lastne velike modrosti.


čas bi že bil, da se nekateri otresejo te iluzije.
l'jga

Daedalus ::

Če trg deluje, zakaj potem obstajajo zakoni, ki omogočajo protimonopolne tožbe? Ne vem sicer, kolko maš znanja o ekonomiji, moje precej skromno znanje pa zadostuje, da vem, da monopol nima kaj dosti skupnega z delovanjem ponudbe in povpraševanja. Ker je stran ponudbe tako močna, da povpraševalcem vsiljuje svoje pogoje. In tu bi naj baje nastopila država in strani ponudbe vsaj delno onemogočila izsiljevanje svojega položaja. Kar tudi se dogaja, celo v ZDA. Pa ne vem, da so tam kateregakoli tožnika obtožili, da je komi...

Aja, pa daj drugič v celoti navajat moje izjave, ne samo tisti del, ki ti ustreza. Ker si mojo izjavo izmaličil do nerazpoznavnosti, kar mi nekako ni preveč všeč:\ Ampak, sej smo že navajeni - komentiraš tisto, kar lahko zvlečeš v svoje binarno razumevanje sveta. Zakaj pa ni blo komentarja na protimonopolne tožbe v ZDA? A tam so tudi komunisti? Al se pač mogoče tudi v ZDA zavedajo, da monopol na dolgi rok sesuje mehanizme trga in napredek?

> Druga varianta je pač ta, da prepustiš trgu, da uravnava ponudbo in povpraševanje.

Še enkrat - kjer obstaja monopolna tržna struktura, je nevidna roka trga odsekana. Je ni, ker je stran ponudbe zacementirana. Se pravi - monopolist se lahko ali pa tudi ne, odziva na povpraševanje. Lahko nabija cene, izriva s trga morebitne konkurente. To pa ni neoliberalen model trga. Ampak, hudiča - neoliberalci itak mislijo, da trg deluje. Se pravi -- trg deluje -- ni treba ničesar ukreniti. Aja, status quo, to jih zanima, ne?
In zgoraj opisan trg nima z ekonomsko svobodo ničesar skupnega. Ker te bo monopolist sesul takoj, ko ga boš začel vsaj malo ogrožat. Hmm, to me pa zelo spominja na diktature v smislu države. Jaz sem edini, vsi, ki se z mano ne strinjajo/me ogrožajo - pred zid. Svoboda? Ne sploh. Torej ta trditev...:

>Dugi je, da je ekonomska (in druga) svoboda. Delaj kar misliš, da bo osrečilo tvoje stranke in posledično tebe samega! Regulacija je splošna in za vse enaka.

...ne drži.


Pa ne se bati, ne bi jaz nikogar pošiljal v gulag. Preveč cenim različnost mnenj in pogledov:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BluPhenix ::

Loooka: se ti zavedaš tega, da če bi imeli Windowsi vgrajen spodoben CD Burning software Nero nebi uspel tudi če bi bil boljši? Očitno ne.

Si uporabljal Winamp, ko je prišel ven in bil boljši od MP? Ja? Bi ga uporabljal, če bi takrat MP normalno predvajal MP3je. Upam da vidiš kam to vodi.

Tebe ta "monopol" ne moti, mogoče te bo motil, ko bo postal monopol. Takrat, ko boš moral dat za windowse 200k in ne boš imel druge izbire te bo motilo, ampak takrat bo prepozno. Bomo vidli kdo bo takrat jokal.

Preberi si še enkrat mojo zgodbico o tem kaj se zgodi, če nekdo vgrajuje v svoj sistem vse programe, ki naj bi jih uporabnik uporabljal. In če je njegov sistem edini, ki je uporaben za neukega uporabnika... Če ne štekaš kaj pomeni monopol in kaj prinaša s sabo, boš štekal ko bo prepozno.

Thomas, označevanje ljudi za komuniste se lahko vzame kot žalitev, ne glede na to kako si ti razlagaš pojem komunizem (v vsakemu postu po svoje), označuješ ljudi, da pripadajo manj vredni skupini, to je v nasprotju s pravili foruma.
Ja, kapitalizem je preživetje "močnejšega", tako kot je bil to nacizem, komunizem ... samo da se pojem močnejšega spreminja. Je torej tudi kapitalizem totalitarni režim, vendar se še ni do konca razvil?

MS bo zavladal svetu opreacijskih sistemu in vsega softwareja, programe bo delal po svojih željah, ker itak se uporabniki ne bojo imeli kaj pizditi, hardware se bo delal po njihovih zahtevah ... res lepa prihodnost, res.

Thomas ::

> racio v ozadju sankcioniranja monopola je pa srž kapitalizma.

Aha. Tukaj gre le za zagovornike kapitalizma! Aja! Zato bi najedali Microsoft, da bi bil kapitalizem spet zdrav?

Angelsko!

Ampak jest jim komunistom ne verjamem. Potem se bodo spravili pa še nad vsak drug biznis. Tudi na drobno buržuazijo, še lažje!

Nej kot kapitalist premagam MS, ali pa naj kot potrošnik veselo živim z njegovimi umetninami. Ne pa da bom najemal eno "pomoč" nasilnežev.

To bi moralo ostati med mano in MSjem. A hočem tisti njihov usran player v Windowsih, ali ga nočem, za svoj usran denar.


> pejte si mal prebrat glede monopola

Prav, samo, kot je bilo rečeno - iz vsek pofukanih linux distrotov zradirajte vseh 20 pol kurca ne vrednih playerjev!.

V tem smislu.

Thomas ::

> MS bo zavladal svetu opreacijskih sistemu in vsega softwareja, programe bo delal po svojih željah, ker itak se uporabniki ne bojo imeli kaj pizditi

Če tebe (in somišljenike) muči ta fobija .. je to vaš problem. Za vsak dolar, ki ga zasluži MS, zaslužimo tamali 8 dolarjev.

CCfly ::

EU antitrust regulators fined Microsoft a record 497 million euros ($665 million) when they ruled last March that Microsoft abusively wielded its Windows software monopoly and locked competitors out of the market.

Kaj vam zdaj ni jasno, da morate vmešavati komunizem v debato ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

borchi ::

Še enkrat - kjer obstaja monopolna tržna struktura, je nevidna roka trga odsekana.


pravzaprav ni odsekana. smithovo "nevidno roko" se zlorablja v sodobnem kapitalizmu. vsak model temelji na določenih predpostavkah. predpostavka je bila "free market". in ni videl nekih ovir, da "free market" ne bi bil mogoč. pač je človek živel v času, kjer ni imel opravit s takšnimi tržnimi strukturami kot sedaj. bedarija bi bila, da bi še danes jemali smrtno resno vse kar je zelo "bogaboječi" (od tod tudi nevidna roka) človek za časa svojega življenja zapisal.
l'jga

Daedalus ::

Jap, ne smeš vsega jemati dobesedno. Jaz sem to nevidno roko uporabil kot prispodobo za delovanje ponudbe in povpraševanja. In je jsano zakaj je odsekana - če pa je ponudba bolj kot ne fiksno določena z enim podjetjem. Obenem pa sem tudi napisal, da premorem precej osnovno znanje o ekonomiji, tako da čisto možno, da sem s to prispodobo sfalil... Lahko pa napišeš kako boljšo prispodobo0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

borchi ::

Prav, samo, kot je bilo rečeno - iz vsek pofukanih linux distrotov zradirajte vseh 20 pol kurca ne vrednih playerjev!.


moj pofukan distro nima priloženega nobenega pofukanega playerja. vse je točno tako kot "borchi - car - potrošnik" želi.

v tem smilu misliš?

protimonopolna zakonodaja je pa verjetno komunistični backdor v kapitalizmu? kret.. (semi-cenzuriran tehnični izraz)
l'jga

Daedalus ::

Se je pa tu dobro vprašat, kdo je bolj komunist - tisti, ki smo proti monopolu ali tisti, ki jih zagovarjajo (sej vsi vemo, kaka oblika trga je prevladovala v Jugi>:D ):D

He he, komunistični trojan horse v kapitalizmu, LOL:D Samo očitno nekateri tako gledajo na protimonopolno zakonodajo0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

borchi ::

Za vsak dolar, ki ga zasluži MS, zaslužimo tamali 8 dolarjev.


ko bo dovolj dokazov, da za vsak monopolni cent, ki ga zasluži MS, tamali zaslužijo $100 - pol bo protimonopolna zakonodaja gorela na grmadi. skupaj s skoraj vso ekonomsko literaturo. ostala bo marksistična literatura.
l'jga

BigWhale ::

Thomas,

> To bi moralo ostati med mano in MSjem. A hočem tisti
> njihov usran player v Windowsih, ali ga nočem, za svoj
> usran denar.

Ampak, a ne vidis, da ni?! Nikoli to ni bilo med tabo in MSjem. Tukaj imas OS + player. A ga hoces al ne, tle ga imas mej ga! Bolj ti kricis, da ga noce, bolj te oni posiljujejo z njim.

Tle mas nas avto in nas prtlaznik, tko bos kupil ali pa ne bos kupil. Tko in nic drugac. Konec debate.

Pa s tem ni nic narobe. Saj oni prodajajo. Jasno. Ampak stvari se spremenijo, ko oni prodajo 95% vseh avtomobilov. Pa ni vazno kako so jih prodali, sedaj pa zaradi obvladovanja trzisca pocasi izrinjajo s trga tudi proizvajalce prtlaznikov, prevlek za sedeze, izpusnih cevi in rezervnih gum.

To je smisel kapitalizma? Da das nekomu moznost, da prevzame 95% trzisca in mu enostavno dopustis, da se prerine se na ostali trg, narekuje tempo in pocasi odstrani vse ostale igralce. A to je smisel, da nekdo postane number one in tam ostane?

Nam potrosnikom, pa pocasi zmanjka izbire, izberemo lahko samo med tremi tipi avtomobilov. Druzinski, sportni in kombi. Vsi iste znamke.

A to je vrhunec kapitalizma? Kako komunisticno!

Thomas ::

> Tle mas nas avto in nas prtlaznik, tko bos kupil ali pa ne bos kupil.

Če mi zavijejo v Windows še 5 kil 23 karatnega zlata ... za povrhu ... pa jim to znese ... nikogar ne sme brigati. Kapitalizem pač.

Drugo je, če mi kdo daje zastonj 5 kilogramov aluminija, zraven mu pa država financira proizvodnjo glinice in elektrike, sicer se jim ne bi izšlo. To je pa socializem.

IgorGrozni ::

He, he, he BigW.:D , zadel si žebljico na glavico. To je cilj kapitalistov. Posameznikov. Zase.

Ker pa vem kje te žuli, ....zahtevati je potrebno spremenjene pogoje za vse, ne samo zase. Ker potem ni razlike. Zase.

In poskrbeti za učinkovitost !


( for Thomas).
Na forumu se dosti govori o tehnološki Singularnosti. Kakšen premislek o spremembah, ki bi jih povzročila takšna točka v razvoju tehnologije in njen vpliv na družbeno organiziranost, vrednote, cilje in potemtakem na cilj in vsebino ˝Protokola˝ bi bilo tudi zanimivo opisati (všteti), se mi zdi ?!:\

LP.IgorGrozni

BigWhale ::

> Če mi zavijejo v Windows še 5 kil 23 karatnega zlata
> ... za povrhu ... pa jim to znese ... nikogar ne sme
> brigati. Kapitalizem pač.

Tudi ce zaradi tega propadejo vse zlatarne? Ki drugace Windows userjem ne morejo prodati zlata, ker ga pac oni ze dobijo in nimajo opcije ga zavrnit?

Ti MORAS nekaj vzet.

Kdo bo sploh sel po zlato v zlatarno, tudi ce bi bilo zlato zastonj ali pa po smesno nizki ceni? Ce ga dobi z Windows.

Thomas ::

> To je smisel kapitalizma? Da das nekomu moznost, da prevzame 95% trzisca in mu enostavno dopustis, da se prerine se na ostali trg, narekuje tempo in pocasi odstrani vse ostale igralce.

Če ima tak pritlikavec (200 milijard dolarjev kapitala) tako lukrativen izdelek ... potem komot veliki igralci (skladi s par 1000 milijard dolarjev) ali kakšen garažist tipa Google ustanovitelji, pride se past na iste pašnike. In se mastit. Večati svoj kapital, se reče. Sej niso vsi idioti. Če pa so, nej bo pa rajš ta, ki očitno ni, kar monopolist. :D



> Nam potrosnikom, pa pocasi zmanjka izbire, izberemo lahko samo med tremi tipi avtomobilov. Druzinski, sportni in kombi. Vsi iste znamke.

Ja, ja. To ste že dokazali s socializmom, ki ste imeli uvedenega. V kapitalizmu je danes več avtomobilov kot kdajkoli prej in predvsem več kot v socializmu.

Thomas ::

> Tudi ce zaradi tega propadejo vse zlatarne?

Tudi. Nas nič ne briga, povozil jih je tehnološki napredek, kot izdelovalce trsenih jerbasov pred njimi.

borchi ::

v kapitalizmu prav tako ne bi smelo brigat države, če korporacije ne morejo tekmovat z oss, kitajci, indijci. pa vedar imamo thomase, imigration policies, trade barriers, ... in vse to v imenu kapitalizma. load of crap!
l'jga

Thomas ::

> v kapitalizmu prav tako ne bi smelo brigat države, če korporacije ne morejo tekmovat z oss, kitajci, indijci.

Absolutno ne! Če Indijci delajo ceneje in bolje, bodo naši potrošniki od tega imeli korist. Veselimo se rezultatov globalizacije!

> pa vedar imamo thomase, imigration policies

To naj kar ostane. Nočemo, da nam antikapitalistične množice iz Afrike, kapitalizem in demokracijo nadomestijo s plemensko ureditvijo in podobnimi neumnostmi. Ko si bodo sami zrihtali kapitalizem in demokracijo - potem pa lahko hodijo sem brez viz. Zaradi mene.

> trade barriers

Nepotrebno in škodljivo. Zakaj bi plačevali za nekaj več, kot je treba? Če lahko Azijci zadevo naredijo bolje in ceneje, jo bomo kupili tam. Sami pa delali še kaj drugega, česar doslej nismo.

> ... in vse to v imenu kapitalizma.

Ne. V imenu naše svobode. Kapitalizem je avtomatska posledica dejstva, da nam komiji in drugi fašisti ne morejo toliko srati na glavo, kot bi želeli. Mi (ljudje) hočemo potrošniške dobrine in potrošniške storitve. Svoboda pač.

> load of crap!

S tem opremi vsak svoj post! Kot minister za zdravje opremlja cigaretne škatlice. Bo kar posrečeno.

Daedalus ::

Osnoven problem zagovornikov MS-ja v tej temi je ta, da njihove predpostavke o delovanju trga, ekonomski svobodi (tako proizvajalčevi kot potrošnikovi), na eni strani in monopol na drugi strani ne grejo skup. Tako kot diktator in demokracija nista združljiva.

Opažam pa zanimivo dogajanje tule - isti ljudje, ki pravijo, da ima neka država/koalicija držav pravico zrušiti diktatorja, ki je prišel na oblast z demokratičnimi volitvami v tej temi pravijo, da se monopola (diktatorja), ki je sicer prišel do takega položaja z tržnim (demokratičnim v smislu enakim za vse) delovanjem in pravili, država ali več njih ne sme niti pogledati. Laissez-faire za vsako ceno? Tudi na škodo potrošnika, to je njih samih?
Hja, zanimivo, ni kaj. Eni še vedno delijo svet na naše in njihove in ne na tiste, ki se pravil držijo in na tiste, ki jih kršijo. Ostanek prejšnjega sistema, očitno (če si dovolim malo provokacijo).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Thomas: Ni je večje vukojebine, kot je EU. No, vsaj do turške meje ne.
Popolnoma se strinjam.
Samo razlogi so drugi.

Microsoftu bi morali lepo povedati, naj se začne tržno obnašat, naj neha lobirat na Irskem, naj neha monopollizirat in da če je lahko kupil (hočem reči prepričal) ameriško vlado, da mu je popustila, evropejcev ne bo.
Ampak Evropejci so take oprezne riti...



Loooka - imaš kupljene Windowse? Imaš VSO programsko opremo legalno?
Preden nadaljujemo debato, naj vsak pove ali je pošten in je programje kupil, ali je tat, ki ga je ukradel.

Jaz recimo Microsoftu NE KRADEM. Windowse imam DOMA kupljene.
sudo poweroff

borchi ::

thomas - utopični kapitalist?

js sem skoz mislu, da ti zagovarjaš kapitalizem kot ga poznamo danes (npr. v ZDA). vse to na kar si repliciral poznajo in zelo vestno izvajajo tudi v zda.

torej praviš, da indijcev in kitajcev nočejo za delovno silo zaradi sistema v katerem živijo sedaj? ker bi tako delo bilo umazano? profit iz takega dela pa tainted?

da so se 20 let jebali z japonci glede njihovega izvoza v ZDA je blo pa namenjeno čemu? ker so se hoteli naučit japonščine?

potrošniške dobrine in potrošniško svobodo dobiš tudi brez migracijske politike, brez trgovinskih ovir, tud brez monopolov.
l'jga

borchi ::

@matthai: js mam račune do ms poravnane (winxp in visual studio). sicer mi je ms dolžan nadomestilo za štiri dni, ko nisem mogel uporabljat winxp, ker so se na ms slo odločli, da 4 dni pač ne bojo delali aktivacij, a sem že prebolel.

drugače pa se mi zdi, da bom od thomasa dobil faksirano položnico za znesek za katerega ga je država prisilila, da ga je plačal linusu. pol bom pa mirno spal.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

BigWhale ::

> Ja, ja. To ste že dokazali s socializmom, ki ste imeli
> uvedenega. V kapitalizmu je danes več avtomobilov kot
> kdajkoli prej in predvsem več kot v socializmu.

Koliko imas pa operacijskih sistemov, ki so priblizno tako razprseni po trziscu, kot avtomobili?

In v duhu kapitalizma se lahko tako stanje, kot je sedaj, razsiri se na druga podrocja?

No ja, ce bo kdo zamajal tla MSju pod nogami, bo to F/OSS. Vsaj kar se tice de-monopolizacije operacijskih sistemov. Ostale igralce je MS precej uspesno izrinil s trzisca. S taksnimi in drugacnimi fintami.

Ne maramo monopola na podrocjih kjer dela skodo in tukaj jo. Mama Bell jo je tudi. Pa so ga razhajkali. Pa se ni noben pritozeval, no razen redkih.

MrStein ::

Thomas:
Prav, samo, kot je bilo rečeno - iz vsek pofukanih linux distrotov zradirajte vseh 20 pol kurca ne vrednih playerjev!.

Sem glihkar.
Al lahko ti isto narediš z WMP ?

Sicer pa, če misliš da kdo z "združevanjem" linux-a in 20 plejerjev krši protimonopolno zakonodajo, jih izvoli tožit.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Thomas: Absolutno ne! Če Indijci delajo ceneje in bolje, bodo naši potrošniki od tega imeli korist. Veselimo se rezultatov globalizacije!
Aja, ko smo debatirali o Kitajcih si bil pa proti njim in njihovi poceni delovni sili, ki že ogroža delovna mesta v ZDA in EU.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne predvaja novega audio CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
51972 (1928) Tea Time
»

windows media player 10 mi ne dela !?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81436 (1384) bunnyrabit
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424310 (3590) R33D3M33R
»

media player 10 slo

Oddelek: Programska oprema
91694 (1598) Myth
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938376 (7024) BigWhale

Več podobnih tem