» »

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Kenpachi ::

Zaraki Kenpachi.

balocom ::

Kr skoperej...
nismo vsi registrerani gor.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

darkolord ::

apachee ::

Da še jaz pristavim tukaj lonček,

1. Kar slabo mi postane ob stavkih nekaterih ki kodokakajo kako imajo oni legalne programe in kako oni podpirajo BSA in podobne.

Dokler vam oča kupjo vse kar vam zapaše kr kokodakajte. Potem ko pa bo tak nakup (60k za winse) predstavljal 30-40% vaše mesečne plače, ko boste VSE račune morali sami plačat(najemnina, zavarovanja, registracija avta, štrom, etc), ko boste padli na realna tla da 90% ljudi v IT industriji NIMA >200k mesečne plače, ko boste vsak mesec proti koncu TEŽKO čakali na plačo, ko bodo vaša semena obrodila in začela cviliti in težiti da pa ona tudi imajo svoje pravice, torej ko boste VI postali oča in ne razvajeno dete kakršni ste sedaj, potem boste najbrž tudi sami pogledali po kakšen ali pa celo dveh nelegalnih kopijah tistega programja ki vam bo takrat manjkal. Takrat se vam bomo MI "kriminalci" le nasmehnili in rekli: "Welcome to the klub".

2. Koliko bi se poslušalo glasbe po svetu brez nelegalnih kopij MP3? Na radju, TV in pa vsak mesec bi si kupili 1 ali 2 CDja. To je to. Če oni mislijo da bodo s tem kar sedaj počnejo oni kaj več zaslužli se prekleto motijo. Še manj bodo, verjemte mi. Nelegalni mp3ji so kakor jaz gledam na to FREE COMMERCIAL. So sigurno NAJBOLJŠA reklama ki si jo lahko želijo in ziher jih stane ne dosti manj kakor porabijo za promocije ki jih vidijo le nj. fani.

3. Glede Viste. Že tako mam občutek da NO FUTURE, ker je čist mimo brcnjen projekt zame. Požrešen, počasen, skratka neuporaben. Ostal bom na XP oz Server 2003. Ko pa bodo igre laufale normalno na Linux potem pa sploh by by Microsoft.

Tko, zdej pa raznorani razvajeni petelinčki in kokoške navalite;)
You can't win without The Finn!

darkolord ::

Požrešen? Počasen? Ne ga lomit

apachee ::

In pa še kakor je nekdo že povedal. Tudi jaz povem iz lastnih izkušen da v vsaki firmi se odločijo za legalni nakup tiste opreme katero ŽE POZNAJO in jim je blizu. Seveda so jo prej lep čas uporabljali nelegalno kopijo.

Vse bolj in bolj pa se ozirajo za open source opremo, tko da :D

In kdo je profitiral? VSI !!!

Za tisto pa kolikor jo jaz in podobni uporabljamo doma (razen špil in OS) pa ne bo nobena firma imela izgub, ne dobička. Le zastonj promocijo, saj kot bodoči IT sem odrasel ob Microsoftovi opremim, seveda piratski. Če je ne bi bilo, bi ob OS in bi bil na izgubi MS in ne jaz.
You can't win without The Finn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: apachee ()

borchi ::

> Our intention behind the original terms was genuinely geared toward combating piracy; however, it’s become clear to us that those original terms were perceived as adversely affecting an important group of customers: PC and hardware enthusiasts.

prepričanje, da je v microsoftu zaposlenih čedalje več bedakov, samo raste. tule smo ubogi (l)userji na dolgo in široko razlagali "why it won't fly"... in to smo zastonj izobraževali darkota in podobne, tisti v ms-ju pa dobivajo plačo. GROZA.

no, glavno, da bo zdaj tudi fanboy darko začel pravit kako fajn je, da lahko preneseš licenco na drug PC.
l'jga

Kenpachi ::

U pardon, sem pozabu, da moraš bit registriran :\

Novica z racunalniske-novice.com

Windows Vista brez omejitev prenosa

Windows Vista bo prijazna do zahtevnejših računalnikarjev.
Slednja novica bo zagotovo razveselila zahtevnejše računalnikarje, ki pogosto nadgrajujejo strojne komponente svojih računalnikov. Microsoft je namreč najavil, da prihajajoči operacijski sistem Windows Vista ne bo vseboval nikakršnih omejitev prenosa. Podjetje iz Redmonda je to odločitev sprejelo zaradi pritiska javnosti, saj je bil v prvotnem predlogu predviden le en prenos sistema na drugi računalnik. Za zamenjavo računalnika se šteje celo zamenjava matične plošče, kar napredni računalnikarji opravijo tudi večkrat letno. Nova različica licence EULA (End-User License Agreement) za Windows Visto ne vsebuje omejitev prenosa, pod pogojem, da je operacijski sistem nameščen samo na enem računalniškem sistemu. To seveda velja le za sisteme, ki bodo kupljeni posamično (Windows Vista, Home Basic, Home Premium, Business in Ultimate), medtem ko prednameščene OEM različice bodo ostale vezane na sam računalnik. Licenčno preverjanje se bo izvajalo le v primeru, da se bo poleg trdega diska zamenjala še ena pomembnejša računalniška komponenta (matična plošča, procesor in podobno).
Zaraki Kenpachi.

driver_x ::

@apachee: ne bi se mogel bolj strinjati!

darkolord ::

borchi: sej, ti pa v obeh primerih praviš, kako je slabo

borchi ::

ja, darko, tokrat se strinjam, windows na računalniku je že po definiciji slabo.
l'jga

darkolord ::

strinjaš s kom? sam s seboj? ja lepoooo.

a hočeš liziko

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

apachee - jaz sem si Windowse sam kupil. Z lastnim denarjem, ki sem ga zaslužil kot študent (takrat). Se pa strinjam, strošek je velik. Zato pa uporabljam Linux! In nisem tat, ki krade, ker so mu določene stvari pač predrage.

Isto veljaza CDje. Če pač misliš, da brez najnovejših (s)hitov Atomik Harmonik ne moreš živeti, jih pač plačaj. Če jih ne moreš, pa se sprijazni s svojimi finančnimi omejitvami.
sudo poweroff

darkolord ::

Al pa jih ukradeš.

poweroff ::

No, če si tat, potem pa ne moraliziraj o tem kako je, ko imaš nizko plačo in otroke intd. in ne jokaj, da imajo nekateri "bogate starše". Ne, nekateri jih nimamo in si sami kupujemo programe. In nismo tatovi.

Nekateri tudi ne krademo po trgovinah, avtomobilov, itd., pač pa se naučimo živeti po svojih zmožnostih.

Je pa hecno, ko se večina ljudi, ki sicer normalno piratizira pritožuje kako nemogoči da so Romi, ki da kar naprej kradejo. Kaj pa povprečni uporabnik interneta - ti tudi kradejo, pa jih zato množice "ambrušanov" ne izganjajo iz interneta...
sudo poweroff

darkolord ::

Če "ukradem" 10 bajtov, jih ne bo nič manj... Če ukradem čokolado, bo pa ena manj tam. Ni isto 8-)

poweroff ::

Zakonodaja pravi, da je. 8-)
sudo poweroff

MrStein ::

"reproduciranje brez prenosa ustrezne izključne (materialne avtorske) pravice" se imenuje "reproduciranje brez prenosa ustrezne izključne pravice" ker je "reproduciranje brez prenosa ustrezne izključne pravice" in nič drugega.

Ne imenuje se "umor", ker ni "umor".
Ne imenuje se "tatvina", ker ni "tatvina".

Popravek: Ja, zakonodaja tak pravi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

ank ::

Je isto ampak nekateri tega nočejo ali pa ne morejo razumet.

darkolord ::

Ne, nekateri res ne razumemo, kako je "kršitev avtorske pravice" lahko enaka "odtujitvi premične stvari"... Tako kot da bi enačil povzročitev hude telesne poškodbe in opravljanje potrebe na javnem kraju

ank ::

Če vzemeš nekaj zastojn, kar bi moral plačati je to kraja. Pa ni važno če ima avtor s tem kaj bajtov majn ali ne. Menda smo že v evropi ampak razmišljanje pa je ostalo balkansko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

poweroff ::

Saj tudi zlom ene noge ali pa dveh ni enako kaznivo dejanje. Stvar je pa preprosta - zakon določa, da je kraja coyrighted dela pač kraja.

Poleg tega je to tudi nemoralno okoriščanje z delom drugega. Žrtev tu ni lastnik kopije, pač pa nosilec copyrighta.

Najbolj grdo pa je, da so ravno največji "tatovi" zagovorniki MS programja (darkolord je tukaj izvzet, se mi zdi). Naj bodo pač toliko pošteni in povejo, da so tatovi, ker je to najbolj priročno, ker nimajo denarja in so preleni za Linux. Pika.
sudo poweroff

apachee ::

Najbolj grdo pa je, da so ravno največji "tatovi" zagovorniki MS programja (darkolord je tukaj izvzet, se mi zdi). Naj bodo pač toliko pošteni in povejo, da so tatovi, ker je to najbolj priročno, ker nimajo denarja in so preleni za Linux. Pika.


Ne, mi nismo preleni za Linux, ampak je Linux prelen za nas :D

Vsake toliko se odločim preizkusit tak ali onak Linux, ker me zagrabi neka neustavljiva želja da bi poskusil svoj virtualni life popolnoma sestavit z OS programjem. Ampak guess what? SE NE DA !!!

OS se da, Linux mi je načeloma všeč in bi ga BP vzel za svojega, saj Winsow nobenih ne obožujem preveč.
Multimedija tudi BP
Office bi tudi še nekako šlo, saj mi je OO všeč, ampak tako gromozansko počasen, pri odpiranju dokumentov.
IM in Skype tudi BP
Opera in Mozilla sta tudi za Linux
Za programiranje in web design bi se tudi dalo oz bi mi blo še morda lažje.

Ustavi pa se:

Igre ki niso posebej posvečene Linuxu (Wine in Cedera sicer delujejo ampak še vedno smrdijo do medprstja na nogah :D, preizkušeno)
.NET framework (priznam da glede tega ne vem kako in kaj glede Linuxa)
pa še kaj bi se našlo

Ko bo to zadnje troje urejeno potem se obeta selitev in Apachee bo postal pošten zemljan.
You can't win without The Finn!

apachee ::

Aja da pa bi plačeval za MS programje pa ... You must be joking !?

Sedaj samo jamram sam pri sebi glede nj. izdelkov, potem bi me pa še rita pekla, ker bi imel občutek da me je nekdo pošteno na suho nategnil.

Sedaj pač le skomignem z rameni in ker se zavedam da podarjenemu (ukradenemu po vaše) konju se ne gleda v zobe in z nasmehom na ustih se spopadam z nj. izdelki ki delujejo kakor pač delujejo. Zanesljivost? Je ni. Lahko le upaš da bo danes dober dan. Da bi to plačal? Ja, ampak za razumno ceno. Ne pa da bo Bill Gates najbogatejši zemljan tudi na moj račun, jaz pa bom svoj čas zabival pri MS podpori ali na spletnih forumih.

Note for all u G33KS: Vsi ti izdelki NISO namenjeni vam, ki ves svoj prosti čas porabite za reševanje teh problemov oz. vam ne predstavljajo velikih problemov. Meni tudi ne preveč. AMPAK namenjeni so da delujejo oz. služijo svojemu namenu. Da če jih plačamo, da so nam v korist. Ne pa da doktoriramo iz njih pri MS Supportu.

Če bi bli Winsi XP 10-15k bi jih kupil, za 60k jih ne mislim. Pri firmah je pa čisto drugačna slika, ker s temi izdelki služijo, torej je pošteno da dajo del svoje pogače MS oz komurkoli.

Tudi glasbeni CD bi kupil raje kakor da ga DL, če bi bil po 1500 SIT. Ne pa za 3000 - 4000 SIT !?!?! Halo???

Za ameriški trg je 1500 SIT ali še manj, za nas je predrago. Le kao za hudiča je potem 1 DVD film 5000 - 6000 SIT ? Kje je tu primerjava? DVD bi potemtakem moral bit najmanj 15000 SIT.

Kaj mislite da bi glasbena industrija bila kaj oškodovana če bi jaz dal "le" 1500 SIT za tlačenko? Morda bi si nekdo moral kupiti kakega ferrarija manj da bi mu stal v garaži med ostalih 20, ampak mislim da mu ne bi bilo hudo, kaj pravite?
You can't win without The Finn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: apachee ()

poweroff ::

Na ostalo ne bom odgovarjal, ampak kaj misliš, da če za svojo domačo rabo uporabljaš Windowse, pa s tem ne služiš?

O, ja. Naučiš se delati s programom, zaradi česar imaš v podjetju strateško prednost pred ostalimi sodelavci.
sudo poweroff

apachee ::

@Matthai: Tvoja "IMO navidezna oz prisiljena" svetovljanskost te precej omejuje pri gledaju celotne slike.

Ti bom dal primer:

Imamo 100 osebkov, potencialnih IT strokovnjakov še v "popkovini" torej na začetku študija. Ker kot vsak študent nimajo veliko denarja oz. spadajo med večino študentov ki svojega težko prigaranega denarja čez poletnje ne mislijo namenit za nakup programja s katerim se bodo učilo programirat (kakor recimo ti) ampak ga porabijo za kaj drugega.

Torej teh 100 osebkov bo pred težko odločitvijo. Ali si omislijo nelegalno kopijo programa A ki je plačljiv ali legalno kopijo programa B ki je zastonj. Oba pa enakovredno služita njihovemu namenu.

Odličojo se za program B, ker so tvoje sorte. Dobro jim služi ves čas študija, diplomirajo, se zaposlijo v firmi KI UPORABLJA PROGRAM B, razumljivo ker ga pač obvladajo. V službi kjer uporabljajo program A, legalno kopijo, bi se morali še učiti in prilagajati in zato niso prva izbira delodajalca oz je le ta čez nekaj časa primoran vzet v službo tudi take delavce, ki ga čez čas prepričajo v zamenjavo izdelka A v B.

Proizvajalec programa A ni nič oškodovan AMPAK tudi nič ne zasluži oz je v minusu ker nima povrnjenih stroškov izdelave.

Če bi se teh 100 študentov odločilo za program A in bi 5 let uporabljalo nelegalno kopijo izdelka A, bi se potem zaposlili v industriji ki uporablja in BO ŠE NADALJNIH X LET uporabljala izdelke A proizvajalca, ki so plačljivi. Torej je proizvajalec A precej zaslužil.

V nobenem primeru ni oškodovan B, v prvem primeru JE na izgubi A, v drugem primeru je A v velikem dobičku.

Sedaj pa tale vzorec prenesi v realen svet kjer so cifre 10,100,1000 krat večje.

Upam da se nisem zafuzlal pri pisanju, kar pa ne izključujem :D
You can't win without The Finn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: apachee ()

driver_x ::

Enako je z glasbo ali filmi. Teh izdelkov itak ne bi kupil, tako da so nosilci avtorskih pravic na istem. Ker jih potegneš z neta in poslušaš / gledaš si na boljšem. Če pogledaš celotno situacijo: avtorji so na istem, ti pa na boljšem. Torej ... :D

poweroff ::

apachee - kot študent lahko dobiš štuidentske edicije MS softwera za nizko ceno ali celo brezplačno. Podobno je tudi z ostalimi produkti. Tako da je ta tvoj argumetn neresničen.

Prihaja pa v praksi do nečesa povsem drugega. Študenti IT smeri obvladajo zgolj in samo Windowse. Dejansko firme, ki uporabljajo Linux pogosto prav z lučjo pri belem dnevu iščejo Linux administratorje, pa jih ne najdejo. Desktop Linux userjev pa preprosto ni, zato tudi podjetja tako malo uporabljajo Linux na desktopu (z izjemo npr. DELA in par podobnih firm).

Preprosto. Windowsi so tako razširjeni, da se z njimi seznaniš tudi če nisi IT orientiran. Linux pa ni razširjen in ga zato ljudje ne poznajo. Razlog je pa izključno lenoba in neustrezna strategija v šolstvu.

Je pa res - piratiziranje je dejansko zaslužno za razmah Windows sistemov. Podjetja si namreč piratiziranja ne morejo privoščiti.

Zato pa upam, da bo država kmalu naredila red in se bodo pričele racije pri običajnih uporabnikih, plus velike odškodninske tožbe. Pravna podlaga za to je, vendar se zakon ne izvaja. Razlog? Ležernost države, pa tudi velikim podjetjem ni v interesu, da se zatre piratstvo, ker bi se potem ljudje začeli ozirati po alternativah.
sudo poweroff

poweroff ::

sammy: na istem so? Ker jih itak ne bi kupil?

Imaš kakšno relevantno raziskavo, ki to dokazuje, ali pač govoriš na pamet?

Kot rečeno - upam, da se kmalu začnejo racije pri domačih uporabnikih. Pa še nekaj: plačevanje nadomestila za prazne CDje/diske/printerje... so samo posledica takega razmišljanja, kot ga tukaj kažete nekateri. Ja, zaradi vas piratov jaz plačujem dražje DVDje. V edino uteho mi je, da jih plačujete tudi vi... >:D (in ja, tudi v Avstriji se plačuje to nadomestilo, še višje je).
sudo poweroff

driver_x ::

Naj vrže prvi kamen tisti, ki je brez greha ...

apachee ::

apachee - kot študent lahko dobiš štuidentske edicije MS softwera za nizko ceno ali celo brezplačno. Podobno je tudi z ostalimi produkti. Tako da je ta tvoj argumetn neresničen.


Res je, sam IMO (priznam da se na to ne spoznam) je vsa ta oprema plačana s strani države oz za to pristojnih organov (popravite me če se motim), torej MS vseeno profitira.

Moje mnenje pa je da ni potrebe da bi MS služil na račun izobraževanja saj je to v bistvu vlaganje v prihodnost. Kakor reklama to stane. Ker s tem ko podpira nastajanje neke baze MS strokovnjakov/uporabnikov si v bistvu ustvarja bazo za prihodnji zaslužek, saj firme plačujejo in tudi morajo (tu ni dileme) za nj. opremo.

MS oprema pa je zato tako razširjena in s tem posledično Linux strokovnjakov primanjkuje predvsem zahvaljujoč piratski MS opremi !!! In tu ni diskusije IMO!

Če te ne bi bilo, bi IMO primanjkovalo MS strokovnjakov (pobožne želje a vendar :D )
You can't win without The Finn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: apachee ()

gfighter ::

Res je, sam IMO (priznam da se na to ne spoznam) je vsa ta oprema plačana s strani države oz za to pristojnih organov (popravite me če se motim), torej MS vseeno profitira.


Ni res, in sicer ravno zaradi sledečega:

Ker s tem ko podpira nastajanje neke baze MS strokovnjakov/uporabnikov si v bistvu ustvarja bazo za prihodnji zaslužek, saj firme plačujejo in tudi morajo (tu ni dileme) za nj. opremo.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

apachee ::

Torej če NI ta oprema (za študente) plačana potem pa KJE JE PROBLEM?

Kje je razlika med to in "piratsko" ?

Obe so zastonj, tehnično so tudi obe "kopiji", le da eno naredi MS drugo pa jaz :D

Malce sarkastično napisano ampak bistvo ostaja, zame razlike ni.
You can't win without The Finn!

driver_x ::

Pravna podlaga za to je, vendar se zakon ne izvaja. Razlog? Ležernost države, pa tudi velikim podjetjem ni v interesu, da se zatre piratstvo, ker bi se potem ljudje začeli ozirati po alternativah.


Točno tako. Firmam je tako "piratstvo", da ljudje doma uporabljajo piratske kopije, na firmah pa legalne v interesu. Kot sem že omenjal, poznam primere, ko so zastopniki sami razdeljevali nelegalne verzije svojega softwera. Neke vrste brezplačna reklama.

Sploh se pa za piratstvo smatra dejanje, ko si nekdo z ustvarjanjem nelegalnih kopij pridobi večjo premoženjsko korist.

tomaz- ::

hudiča, le zakaj pol ne naredijo zastonj viste home za domače uporabnike????

Azrael ::

>le zakaj pol ne naredijo zastonj viste home

V bistvu so to v primeru OEM verzij že sedaj.

Ni redek primer, ko enakovredna notesnika, eden z Win in drugi z Lin staneta praktično enako. Tudi cene pri garažnih sestavljalcih in brand name so včasih zelo enake za enako konfiguracijo, razliko je večinoma le v tem , da je zraven brand name še licenčni Windows in običajno še nekaj drugega programja.

Samo folk ima pogosto druge prioritete, za zgornji primer garažni sestavljalec in brand name:

Gospodična je šla za 130kSIT letos avgusta kupiti kišto, ki je bila v vsem slabša, kot sestavljen Medionom comp, ki je Hoferju stal enako. Tista sestavljanka je bila za razliko od Medionove dolgočasne bež kište, zapakirana v ogabni piksni z oknom in plavo neonko, Windowsi so bili piratski, dokler ji ni zatežil WGA... Dobro je prihranila.
Nekoč je bil Slo-tech.

pviran3 ::

Že kdo probava vistico? >:D

Tr0n ::

Se cakamo na proper. Ni se mi igrat z raznimi cracki.

Pesimist ::

jep. prevec len da bi kaj mrdal. Sicer se pa nimam nove graficne tak da me ne mika posebej. Sicer bom tak classic themo mel :D

zee ::

baje je že zunaj :D Vista Rožice Edition 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pesimist ::

lazes :\

gzibret ::

> lazes

Not ;)

Vista v rožicah
Vse je za neki dobr!

borchi ::

no, ko je že ravno popularno bit off-topic, bom pa js on-topic.

a je še kdo opazu, da se microsoftu v resnici dosti bolj tresejo hlače kot pa je sam pripravljen neposredno priznat.

zakaj licenčna pogodba ne pusti namestit "nižjih" vista verzij v emulatorje/virtualizatorje?

zato, da jim ne bi pobegnili še tisti, ki rabijo windoze samo za eno ali dve čudni aplikaciji, ki nimata alternative na drugih OS. ti reveži bodo sedaj morali kupit vista premium, če jih bodo hoteli poganjati v VM!!!

očitno se zavedajo, da bi bilo prenevarno, če bi si uporabniki lahko izbrali boljši OS in samo kadar je nujno potrebno pognali visto v VM. ker tako bi uporabniki počasi ugotovili, da bi morali windoze sovražiti še bolj kot so jih do sedaj. v prihodnosti bodo VM sposobni poganjat OS-je pri skoraj nativni hitrosti. uporabnik pravzaprav ne bo čutil razlike in bo odpadel argument (počasne) hitrosti izvajanja programov v VM, ki je držal uporabnike od uporabe teh rešitev.

prav smilijo se mi tisti uporabniki, ki bodo zaradi parih aplikacij morali plačati ogromno ceno za vista premium oz. bodo prikovani na fizično instalacijo viste. no, očitno bodo morali potem v VM poganjati njim ljubši OS.

no, poleg tega je še kolateralna škoda za developerje, ki ne bodo mogli enostavno testirati rešitev v vseh verzijah in podverzijah viste na enem fizičnem stroju.

sama prijaznost jih je.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

darkolord ::

ki ne bodo mogli enostavno testirati rešitev v vseh verzijah in podverzijah viste na enem fizičnem stroju.

Če dela v eni, dela tudi v ostalih

borchi ::

zanimivo. obstajajo programi, ki delajo/ne delajo odvisno ali imaš/nimaš service pack instaliran.

v winxp to. očitno je vista popolnoma drugačna žival.

se mi je zdelo mal preveč 5 let za aero in sudo-like funkcionalnost. tut za ms.
l'jga

poweroff ::

Kaaaaj? Viste ne pustijo namestit v virtualne stroje? Kaj pa XEN?

Mislim, halo? Kaj pa njih briga kam jaz namestim izdelek, ki sem ga sam kupil???
sudo poweroff

borchi ::

takole razlaga paul thurrot (sicer mislim, da tipu manka kolešček ali pa kar celotno kolesje v glavi, tako da možno, da vse to tudi ne drži, ker dvomim, da je tip funkcionalno pismen):

Any version of Windows Vista can host virtual machines (VMs), whether in Microsoft's Virtual PC solution or a rival product like VMWare Workstation. However, only two retail version of Windows Vista are licensed for use as a guest OS in a VM: Windows Vista Business and Ultimate. (A third--non-retail--Vista version, Vista Enterprise, has different licensing terms, which I'll address in a bit.)

Let that one sink in for a second. You cannot install Windows Vista Home Basic or Home Premium in a virtual machine, at least from a legal standpoint. (There is nothing technical preventing you from doing so, of course.) And on a related note, each retail copy of Vista you purchase is only licensable for one install. If you install a copy of Windows Vista in a virtual machine and then activate it, you cannot install the same copy of Vista on a physical machine and reactivate it (unless you take advantage of the transfer rights mentioned above, of course). One license equals one installation.

So why "restrict" users like that? Well, as it turns out, there's no massive conspiracy. Currently, the majority of Microsoft's virtualization users fall into exactly two groups: business customers and enthusiasts. Business customers will want Vista Business and enthusiasts will use Vista Ultimate. Simple. And though pundits might like to complain about this apparently arbitrary decision, the reality is that very, very few people can ever come up with a legitimate reason to run, say, Vista Home Basic in a VM. And those that want to, can, if they don't mind violating the Vista EULA and not receiving support.
l'jga

driver_x ::

A se Vista ne "zaklene" na hardware računalnika? Če se, potem jo lahko poganjaš v vseh VM-jih, ki imajo enak "hardware" brez re-aktivacije.

borchi ::

praviš, da vista instalirana v VM zna dostopat do HW mimo VM-ja? zanimivo.
l'jga

driver_x ::

narobe si me razumel, pravim da katerikoli OS v VM-ju zaznava vedno isti "hardware", ne glede na fizično podlago in host-OS

Poanta je torej: ko enkrat inštaliraš Visto v en VM in jo aktiviraš, lahko popokaš vse datoteke VM-ja in jih neseš na drug fizični računalnik. Kar se Viste tiče bo še vedno "mislila", da se izvaja na prvotnem računalniku in ne bo potrebe po ponovni aktivaciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Powertoys-like program za Visto?

Oddelek: Operacijski sistemi
61004 (906) PromeuZ
»

smart folders za xpje?

Oddelek: Operacijski sistemi
132283 (1760) CaqKa
»

Novosti v Vista jedru - 3. del

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
356064 (4387) Lamur De Zur
»

Internet Explorer je bil v letu 2006 ranljiv 284 dni

Oddelek: Novice / Varnost
334159 (2719) darkolord
»

Vista Upgrade ne gre na prazne diske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11814605 (10238) MrStein

Več podobnih tem