» »

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

1 2
3
»

LuiIII ::

Luilll: Natancnosti ranga 5cm so sploh po visini se samo za GPS sistem precej ZF, sploh na tako mobilni platformi kot je helikopter. Mogoce, ce uporabljate se en kombiniran sprejemnik GPS+GLONASS na znani dobro vidni in hkrati bliznji lokaciji, drugace satelitov za severno triglavsko steno prakticno zmanjka :) To na zalost za povprecnega uporabnika se zdalec ni dovolj (SIGNAL zaenkrat in verjetno se par let v prihodnost podpira samo GPS satelite).

Natančnost 5cm je kar kruta realnost. No seveda govorimo o uporabi bližnje bazne postaje, o vidnosti kar nekaj satelitov (višje kot si bolje je) in ne o snemanju na področju severne triglavske stene kjer je vidnost satelitov večinoma enaka nič. Seveda kontroliramo rezultate z GPS meritvami na tleh! Pozna kdo kakšen drug morda bolj homogen, "hiter", "enostaven" in "pravi" koordinatni sistem - datum za uporabo pri nas? Drugo vprašanje pa je seveda vklop meritev v naš koordinatni sistem in datum (D48), ki pa se počasi hvala bogu poslavlja.
Glede LIDAR skeniranja pa bom rekel samo to, da s trenutno navigacijsko tehnologijo, ki jo uporabljamo, ni več nikakršne potrebe po popravlanju laserskih točk na podlagi kontrolnih meritev. Pravzaprav tega še nikoli nismo počeli kot tudi nikoli ne prilagajamo snemalnih pasov med sabo. Razen če te seveda zanima natačnost dosti boljša od 5cm, ki pa jo današnji LIDAR skenerji, ki imajo relativno natančnost okoli 1-2cm tako ali tako ne morejo dati.

Edit: Kaj več o tem pa lahko na zasebnih sporočilih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

3p ::

Tri stvari. Nekaj jih tukaj ponavlja, da GPS ne zna dat podatka o višini. Kje ste to pobrali? Drugič. Firme seveda niso dale nič poleg za Galileo. Turbokapitalistična logika. Naj ga drugi postavijo, mi bomo pa služili z njim. In tretjič. Menim, da je dodana vrednost res natančne navigacije ogromna. Kot je že nekdo omenil. "Avto, pelji me tja-pa-tja."

MrStein ::

3,7 milijarde v letih 2008-2013.

Avstrija (ena mala evropska država) je dala 2 milijardi za par letal letos.


jype:
To že imamo. (mobilni VoIP)

En kos, prosim.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

marvin42 ::

3p: podatek o višini, ki jo da GPS, je manj zanesljiv od podatka X,Y.
Mostly Harmless

jype ::

MrStein> En kos, prosim.

Nokia N80 in http://www.fring.com/, sicer pa ti vedno ostane OpenMoko

AtaStrumf ::

Vcasih si mislim, da se je MrStein ocitno zatipkal pri registraciji. U bistvu je hotel napisat MrEinStein, ce gre sklepati po tem kako pameten misli da je, da mora povsod vsem o vsem soliti pamet, nic pa pametnega ne napise sam.

Anyway, tri strani se ze kregate kdo je pametnejsi od vseh EU uradnikov in vrhunskih enzinerjev in znanstvenikov, ki postavljajo ta omrezja, noben pa mi ne zna/noce odgovoriti na bistveno bolj preprosto vprasanje, katero GPS napravo ali se raje dlancnik + GPS modul za voznjo po Zahodni Evropi (Balkan je kvecjem bonus ni nujn) mi priporocate?!!

madviper ::

Če se jaz prav spomnim sem napisal novico o Ruskem GLONASS-u in ne o Evropskem Galileo-tu. In spet ste debato posrali s politiko.

Dejansko so vsi ti sistemi mogoče res odveč za navadnega človeka, vendar vojska in nekatere druge organizacije najbrž potrebujejo sistem za navigacijo, ki ga ne bo nadzirala neka tuja (po možnosti sovražna) država.

To da je stvar namenjena tudi komercialni uporabi je le dodatek in ne primarni namen. In če je treba plačat za neko stvar, še ne pomeni da je slaba (mogoč te obvaruje pred tem da ne fentaš svojega avta).
I'd like to do something crazy!

zcetrt ::

Ata Smrk, mislim, da si bil ignoriran, ker je to vprašanje vsaj toliko izven teme kot politično prerekanje. Vprašaj v "Kaj kupiti". Tale debata se pač razvija le še med nekaj posamezniki.
4.

AtaStrumf ::

Imas verjetno kar prav zcetrt. In zgleda da so se tudi tile posamezniki navelicali, he, he.

Aja v temi Kaj je dobro vedeti pred nakupom GPS naprave? smo obudili razpravo na to tematiko ce se koga zanima.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Pozicioniranje z avtonomnimi oddajniki, ki bi bili zemeljske narave je precej tako tako. Kako natancno je trenutno pozicioniranje v GSM omrezjih? Precej pateticno, bi bilo kvecjemu dobro za usmerjanje nuklearnih raket. Kjer ti en do dva km ne pomeni kaj prevec. ;>

Stevilo oddajnikov bi moralo biti precej veliko, da bi stvar delala tako kot treba. V neurbanem okolju. Nekje sredi mesta med polno stolpnicami, bi morala imeti prakticno vsaka bajta svoj oddajnik, ce ne kar nekaj njih. Kdo bo to vzdrzeval? Kakih pet milijonov serviserjev, ki bo skrbelo, da bo pozicioniranje delalo po celi zemlji. Kje hudica bodo oddajniki, ce bos hotel pluti po tihem oceanu? Morda bi jih nadomestile plavajoce boje z zvonci... Saj se kar dalec slisi. Zvonec je povsem avtonomna zadeva. ;)

Koliko satelitov v sistemu GPS je ze crknilo od kar stvar deluje? Kako je z vzdrzevanjem, koliko satelitov je bilo zamenjanih? Wikipedia navaja, da je strosek GPSa $750mio letno, vkljucno z zamenjavami satelitov in razvojem.

Bi imel 'zemeljski sistem' manjse stroske?

Poldi112 ::

Z gsm si lahko precej natančno določiš pozicijo (sigurno veš na kateri cesti si, vsaj v mestu).

So pa zemeljske postaje zgolj pogojno uporabne ker jih nihče ne bo šel postavljati po neposeljenih krajih, morju, gorah, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GPS modul NEO-6M GPS in Arduino Nano

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7697 (640) llc
»

Kitajska gradi svoj GPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
519607 (7088) Jst
»

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13512031 (8221) x45
»

Avto parkiraj se! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
709420 (7485) Matevžk
»

Katere 120 mm ventilatorje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101795 (1551) Kato

Več podobnih tem