» »

XP1600+ ali p4 1.6

XP1600+ ali p4 1.6

TiMe25 ::

Dečki pamagajte mi ! Kaj naj kupim ???

Če AMD-ja : a je velka razlika med cipsetom 266 in 266a?


Hvala!
TiMe it's always on my side !

asPeteR ::

Kupi AMD-ja. Cenejši, hitrejši,...

266a chipset je kr v redu; z razliko od 266 zelo v redu; preber si sergiov opis platke od epoxa,...

:)

Jux ::

1. model tkole ti povem: KUPI ATHLONA! > lahko si preberes tudi kaksen drug clanek in bos videl. - če ti še vedno ni jasno naj ti povem da kupi athlona. Lahko pa seveda kupiš athlona. Ful dober je pa tudi ATHLON. do you get the picture?>:D
Uglavnem NE KUPI P1.6, razen ce rad meces dnar stran - V tem primeru se javljam da ga das se meni malo!>:D
2. ja je velika razlika med VIA266 in VIA266A - v prid drugega seveda.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

jetam ::

MICROSTAR 645ULTRA DDR S478 39865
INTEL P4 1.6GHz BOX S478 67830
107.695

MICROSTAR K7T266PRO2 DDR +SB 45220
ATHLON XP 1600P+ (1.40GHz) 45934
91.154

Razlika je 15.000SIT. Jux nisi ravno prepričljiv... Pa je P4 proc ziher manj vroč kar posledično pripelje do tišjega sistema.
10FPS pri 90FPS@1600x1280x32 je pa slab izgovor za to da je Athlon superiornejši.

MadMax ::

Se zelo strinjam z jetam-om.
Pa se na stabilnost ne pozabi, katera je bila vedno v prid Intla-tu sicer niti ne pljuvam cez AMDja, pac pa na nabore, pri katerih je Intel se vedno No.1. In ker Intel ne dela cipovja za AMD (le kdo mu zameri:D), ste pristasi AMDja na lastno voljo prepusceni VIA naborom (sicer se zadnje case uveljavlja tudi SIS, Ali je pa itak srot...) in njihovim vsakotedenskim popravkom, kjer pa z vsakim novim VIA 4in1 dobite za 1 popravek 2 novi napaki.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

tedybear ::

Matematične napake,razlike je 16,500 kar ni malo.
KABEL RULA!!!

Jux ::

Čaki čaki - mi tle ne govorim o hitrosti 10fps ampak o veliko večji razliki. Mal si poglejte teste tipa Content Creation, benchmarke v SiSandri, pol vam postane jasno. Za en word je itak vseen kater proc kupš, vendar če že investiraš toliko denarja boš mel pol comp tud za igrat igre. Pa še to - 10fps danes v igrah pomeni malo (ker govorimo namesto 70 - 80), če pa pogledaš situacijo čez 2 leti bo pa ta razlika (15 - 25), to je pa že zelo opazna razlika. Da ne govorimo o tem da če rabš blazno stabilen sistem si kupiš pač čipset od AMDja (ki počne isto kot intel - ps. via čipseti za P tud suxx). Torej če rabiš stabilnost vzameš čipset AMD760, ki podpira DDR in je PRIZNANO stabilen.
Ok naslednja zadeva - P4 se grejejo veliko manj - torej daš za vent malo več denarja in zgodba končana.
Da ne govorimo - če pogledaš kateri koli benčmark na netu vidiš da je p4 skoraj vedno testiran na RDRAM platformi - plate z SDRAM-om majo namesto 400MHz 133MHz hitrost rama > sama hitrost rama je pa pri P4 veliko bolj pomembna kot pri AMDju.
In teh 16.000 sit je velika razlika pri nakupu računalnika - npr. namesto navadnega CDja si kupiš CD-RW. Ali pa namesto GF400MX dobis TI200. To je 16.000 sit. Lahko si recimo namesto 20GBdiska kupiš 60GB.
Torej za isto ceno dobiš NEPRIMERNO hitrejši računalnik. Jst ne vem za vas, sam jst mam rajš namesto temp proca 30C - 43C, pa mi računalnik dela NEPIMERNO hitreje - po svoje - če mi ne verjameš si lahko prebereš kateri koli test na netu im boš videl razliko.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

tha_man ::

Eh folk, P4 se ob polni obremenitvi greje bolj kot Athlon. P4 ima namreč foro, da zna avtomatsko izklopiti določene dele procesorja ki trenutno niso v uporabi (recimo SSE enoto), in se zato manj greje. Ko pa gre zares, pa postane vroče >:D. Tudi energije porabi več kot Athlon. Je pa res da ima precej boljšo termalno zaščito, zato se ob odpovedi ventilatorja ne bo kar skuru, kar se Athlonu zna pripetiti precej hitro. Tega so do določene mere krivi proizvajalci plošč ki veselo ignorirajo termalno diodo v XP-jih, ampak dejstvo ostaja...

Je pa sistem z Athlonom za enako ceno kot P4 *opazno* hitrejši od slednjega!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

jetam ::

Hja Jux mene še vedno nisi prepričal. Tisti sintetični testi mene ne impresionirajo preveč. Da bi zaradi enot ki jih izpljune neka Sandra verjel v neomajno moč enega ali drugega procesorja. Meni se zdi da je to psihološki trik na katerega padajo naivni ljudje... In ker veliko delam za računalnikom imam veliko raje tišji sistem kot nek na papirju hiter sistem.
Če med 90 FPS in 100 FPS vidiš kakšno posebno razliko potem le kupi AMD. Če hočeš kosilnico pod mizo obvezno kupi AMD. In če rabiš kuhalnik za jutranjo kavico potem vsekakor in še enkrat kupi AMD...:D

Sedaj bo šele ogenj v hiši kaj?

zile ::

TiMe25: Kupi AMD 1600+. Ne bo ti žal.
Če ne misliš navijat kupi Elite plato za AMD proce.
Vse skupaj te pride manj kot 70k.

tha_man ::

jetam, kot sem rekel, P4 se greje *bolj* kot Athlon in porabi *več* energije (razen če res z njim samo surfaš po netu in pišeš v wordu). Zakaj misliš da Intelove plošče potrebujejo posebnih 12V napajanja za procesor? Pa poglej si kako ogromni so hladilniki za P4 - tišji od Athlonov so samo zato, ker veliko plošč za AMD-je nima dovolj prostora okrog Slota A da bi tako velik hladilnik gor dal, zato pa potrebujejo močnejši (in glasnejši) ventilator.

Če bi se skliceval na sintetične teste (torej Sandro), bi si definitivno kupil P4. Le poglej si npr. memory benchmark, kako razturi Athlona (seveda samo z Rambusom). Athlon je ravno v real-world apliakcijah hitrejši kot P4.

Če pa si res želiš tih računalnik in ti performance niso na prvem mestu, si kupi Celerona 1200 in daj gor Zalmanov CNPS3100 cooler na silent mode. Pri tem ne pozabi kupiti čim tišji napajalnik in disk. Bo zadeva najbolj stabilna in tiha, pri tem pa še vedno marsikje hitrejša od low-end P4 (sploh če je ta v kombinaciji s SDR) in Duronov.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

jetam ::

Voice of the raison tha_man. Se strinjam.

Dami ::

Če je že govora o athlonih xp, bi še jst neki vprašal. A majo vsi xp 1700+ stepping AGKGA-Y, al obstajajo tud kaki s slabšim?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Jux ::

ha jetam - potem si poglej test v zadnji reviji monitor - primerjava 1800XP in P2000.
Naj ti na hitro opisem rezultate:
1. 1800XP+DDR je hitrejsi od P2000+RDRAM v vseh testih razen pri testu v Setiju zaostane za 20minut ter v FlashMPEG-u za 1,2slike na sekundo. V testih Winstone Business (test zazene word+excel in podobno, ter meri hitrost) in Content Creation(ta test zaganja Photoshop,Pagemaker,Soundforge,Multimedia Director,...) pa XP prehiti P4 kjub vecji nazivni hitrosti (da je stvar se hujsa - razlika v MHZ je 466).
2. razlika v platformah RDRAM in SDRAM je: pri setiju 1ura dela vec, flashmpeg 2slike na sekundo manj, contetn creation se 10 tock manj, v busines winstonu pa ze tekmuje z celeronom 1200, le tega pa prehiti za 0,4 tocke.

P4 so za dripce ki nasedajo marketingu Intela. Ce bi rad hiter racunalnik si kupi AMD.

PS: Tudi za tisino se da poskrbeti - Zalmanov hladinlik gor pa bo mir.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

jetam ::

Ti pa ne bereš kaj drugi pišejo a ne Jux? Samo goniš svoje...:D

Buggy ::

Saj ne da bi pluval cez AMD, ampak mislim da je se zmeraj najvecji plus Intel-a ravne v njegovi overclockabilnosti. Ne vem kako je z XP-ji vendar kaj vec kot 2000 Mhz dvomim da se da naviti z "normalnimi" hladilnimi sestavinami seveda(1400@1600), kar pa ne morem reci za P4, saj sem sam navil P4 1.5 na spodobnih 1800 in to z Retail hladilnikom. No samo toliko v razmislek...

_Mortal_ ::

Ti naviješ iz 1.5 na 1.8 P4. Jz pa AMD XP iz 1.4-1.6 pa je vseeno Athlon hitrejši in cenejši
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Buggy ::

...saj nimam nic proti AMD, hocem samo reci, da ni treba govoriti cez Intel kar tako. Eden zacne in potem je verizna reakcija raznih "strokovnjakov" v smislu "AMD rox" itd.
Mislim da je Intel-ov P4 cisto spodoben procesor in je vreden svoje cene, ki ima z svojo tehnologijo zagarantirano prihodnost. Seveda v navezi z pravilno maticno plosco in njej pripadajocim RAM-om. Kar se tice AMD-ja trenutno, se mi ne zdi situacija tako optimisticna. Sploh pri lansiranju navih tehnologij in s tem procesorjev na trg.
Za primer pa naj se povem, to da v nasi firmi kjer imamo sisteme stalno prizgane 24/7 v vecini Intel-i kar se tice workstationov.
Pred kratkim pa smo dobili 3 nove sisteme ki so bazirali na AMD-ju.
Lahko povem le to da sedaj od vseh treh masin, procesira na zalost samo se ena. Ne niso bili cisto nic naviti.
Mislim da se mora vsak odlociti za kaj konkretno se bo sistem uporabljal in v zakup vzeti tudi prihajajoci software, ki pa bo optimiziran za P4 in ne samo za star nabor funkcij ki jih ima XP tako kot jih ima P3.
Saj ce bi trenutno za doma sestavljal sistem bi verjetno tudi jaz razmislil malo o AMD-ju...

mobisuxguru01 ::

če se boš slučajn odloču za intla počak še mal (do konca leta) ko naj bi prišle plate s 845 čipsetom (od intla) za P4 s podporo DDR, pol tud v ceni ne bo takšne razlike, v hitrosti pa tudi ne prav blazne.

sicer pa obstaja nek testni program (ne vem kako se mu reče) ki poganja kao neke resne aplikacije in predzadnja verzija tega programa je poganjala programe zaporedno, in je bil AMD hitrejši, zadnja verzija jih pa kao vzporedno, torej nekakšen multitastikng, je pa P4 občutno hitrejši, mislm da enih 30%, ne vem, mogoče zaradi Rdrama

to mi je en razlagal in sm tko po spominu napisal, tko da me ni treba za jajca vleč če se kdo ne strinja

vglavnem počak na DDR plate za P4

lp

jux: če se ti zmanjšajo fps iz 70 na 15 je to faktor 4.6 in s tem faktorme morš tud delit razliko fps med P4 in amd, kar pa vrže dobri dve slikci več, kar pa ni ne vem kva

Zgodovina sprememb…

[t502] ::

.:: CPU [ AMD K7 "Athlon" @ 1,402GHz ] Load [ 36,58% ] Temp [ 43 °C ] ::.

ehm... to je moja temparatura (vzeto iz BersIRC allias-a). Pod obremenitvijo je se vedno manj kot 50°C. Mam pa KT266A chipset in Volcano 6 Cu.

[t502]

Lime ::

ATHLON hitrejši, cenejši
P4 zaneslivejši (praktično nič okvar)

_Mortal_ ::

jz mam Athlona 1500 XP pa sm ful zadovoljen z njim kup Athlona rajš ne bo ti žal:D
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

dr.J ::

No bom pa še jaz svoje izkušnje povedal.
Računalnike rabim zato, da računajo zelo dogotrajne račune - tudi en teden CPU časa non-stop za eno samo cifro. Jasno je, da potem zmeraj pred nakupom preizkusim, kako se moja aplikacija obnese na danem računalniku, ki je prišel v ožji izbor.
Programiram v Fortranu 90/95, tudi paralelno, če je treba.
Pa mi je prejšnji vikend prišel pod roke en 1.8 GHz P4 z RDRAMom. Cool, rečem in dam gor RedHat 7.2, pa Intelov fortran kompajler, pa svoj program in prevedem pa potem probam. Za primerjavo sem ISTO naredil še na AMD Athlonu 900 MHz + SDRAM, pa še na dobrem starem celeronu 333A@375 MHz. Par rezultatov:

P4@1800 MHz, RDRAM: 4 min 10 s
Athlon@900 MHz SDRAM: 5 min 25 s
Celeron @ 375 MHz: 12 min 51 s

Kaj sem potem kupil, verjetno ni uganka:
Athlon XP 1600+ na KT266A.

Aha, moj program kuri do 180 MB RAM,
tako da ne gre vse v cache procesorja...

[t502] ::

Good choice!

[t502]

jetam ::

dr.J no to je primer argumentiranega posta. Analitičen pristop in vsi ki berejo točno vedo kako in kaj.

Kričat AMD roxxx Intel pa suxxx ker je to pač popularno je pa otročje...

Daishi ::

AMD roxxx Intel pa suxxx!>:D

(Lih tko!)
Uros - Essedi Gorica
ICQ No.: 56362066

Bane_ ::

sej vcasih v dobi p2 je bil intel res edini k se ga je sploh kupval k drugo je blo vse sam srot! zdej k je pa p4 pa amd xp se pa ze mal uprasas a je ta intel se zmer tako superduper! Mislim da je pocas dominacija intela minila in to na vsej crti!Tako da se bo mogu tud intel mal bl potrudet da bo to spet nazaj kar je bil! Do takrat sm si pa nabavu amd athlon xp 1800 in dela k masinca brez vseh problemov!:D:D
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

gorazd ::

Imel sem Intela -> nočm ga nič več! Intel samo nateguje že od prvega Pentiuma. Če imaš rad svoj denar potem kupi AMDja. Dobil boš več. Za denar k ti ostane pa nabavi dodatno RAM.

Moje izkušnje: imam še Athlona Classic 600MHz; priznam, sprva se mi je sesuval na Epox KT133+ platki. Po upgradih BIOSa in čipovja je zadeva zelo stabilna in se ne sesuva več.

Sploh pa ne nasedaj na besede kvaliteta, zanesljivost,... itd... itd... ker je vse en in isti šit - prodajalc ti bo uturio tko najdražjo robo (ki pri procih sploh ne pomeni najboljše izbire), samo da več provizije pobere.
:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri procesor ? AMD al INTEL ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716028 (5145) frenk
»

Koga ima AMD za norca? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
15611249 (7590) TheJack
»

Nakup P4 - Največ za svoj denar?

Oddelek: Kaj kupiti
221385 (956) strel
»

AMD ali INTEL (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
545277 (4161) Brane2
»

DDR zmaguje!!!!!!!!!!!

Oddelek: Strojna oprema
261707 (1327) hatch

Več podobnih tem