» »

Matrox Parhelia 512

Matrox Parhelia 512

BigHugo ::

A je že kdo imel priložnost v živo stestirati to Matroxovo čudo. Želim zvedeti osnovne podatke o kvaliteti slike, TV-outa, performance (2D in 3D) in kaj več o priklopu dveh ali treh monitorjev, skratka osebni vtisi o tej kartici iz prve roke.

Pričakujem odgovore ljudi, ki kartico posedujejo, ne želim pa raznih linkov do strani s testi, ker si jih lahko vsak prečita. Skratka objektivni osebni vtisi lastnikov te kartice.

LP BigHugo
LP BigHugo

Dr_M ::

ja ves da ma ze usak tadrug to kartico doma...eni tut 2.jao... folk zresnite se.
te kartice pr nas se dolg nebo.ma jo edin ksn k jo je su iskat na japonsko,kar pa dvomim da je velik takih v sloveniji.

Malecky ::

Maš na voljo v sosednji avstriji...

Kvaliteta slike je 1. leto pred GF4 tko da ni za bat...

BigHugo ::

Čez mejo (Graz) jih prodajajo. Sicer pa tudi nakup na Japonskem ali v ZDA ni nek velik problem. Samo poglej malo naokoli, pa boš videl, koliko ljudi potuje, pa kaj vse prinesejo v Slovenijo.
Predlagam ti, da se tudi ti malo zresniš. Za mene pa itak ni več pomoči:D .

LP BigHugo
LP BigHugo

BigHugo ::

Malecky: a si jo mogoče videl v delovanju. Glede kvalitete slike pa se Nvidia sploh ne more primerjat, še Ati mu komaj diha za ovratnik.

LP BigHugo
LP BigHugo

Clemento ::

tako je! matrox rulz! domam ma g200 za skrajne primere in pr fotru v compjutru g400max to je prava karta kar se jasnosti in ostrine tice!
sicer so pa ze od nekdaj najboljsa firma!
*Epox 8rda+, XP2600+@stock speed, TT Silent Boost, AS5, Ati AH3650
*Abit NF7-S, XP2500+@2425Mhz, 1.85V(220x11), TT Volcano 12, AS5, Rage128PRO

kuglvinkl ::

sicer so pa ze od nekdaj najboljsa firma!

Od kje hudiča ti pa ta podatek? In najboljši v čem? V kvaliteti slike? ... Da se kupiti tudi Geforca s prav tako kvaliteto. Ime sem pozabil, ziher pa še kdo ve. So pač redke, se dobijo dobesedno samo na Japonskem.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

No sem našel to firmo: Canopus. Kle.
Your focus determines your reallity

Malecky ::

Ne nisem vidu Parhelie v delovanju... recimo preberi si test od kolega Mediamana na
www.icrontic.com pa ti bo kuj jasno da te pizdarije od Nvidie ne morejo nič proti parhelii.

Pa tudi počasna ni tolk ker v višjih resolucijah samo prehiteva konkurenco in z driverji kot noben
drug proizvajalec in vsem.... zakon, bi kuj mel tud če 3Dmark furam. Driverji se bojo še izboljšali
glede performanca...

Em.... kaj še...

Da se kupiti tudi Geforca s prav tako kvaliteto: Ne dragi, tudi Kvadro crap ki ga misliš ti ni tolk hud kot
parhelia.....niti blizu ne! Pa da se dobit v Europi clo v sloveniji sam s ceno 500KSIT ni glih kul.

Senitel ::

Parhelia ima velik potencial zaradi 256 bitnega vodila in zato praktično dvakrat večje pomnilniške propustnosti kot GeForce 4 Ti 4600.
Kar se pa same 2D kvalitete slike tiče obstajajo GeForce-i, ki se lahko kosajo z Radeon-i in Matrox-i tudi tudi na tem področju vendar jih moraš mal iskat (Canopus je že eden izmed takih). Trenutno imam v mašini referenčnega GeForce-a 3 in si ga upam dat head to head z katerim koli ATI-jem ali Matroxom.

LunKi ::

Parhelija je za špile full počasnejša od ostalih, celo geforca 3jke. Tko sm v ene treh testih vidu, pa sej kartica itaq ni za špile ampak za oblikovanje pa to

Malecky ::

Vi pa radi gledate 640x480 a? Tam GF res raztura jipppie!!!

BigHugo ::

LunKi: slabo čitaš teste, ali jih pa ne razumeš.

LP BigHugo
LP BigHugo

LunKi ::

tri teste sm vidu pa pr vseh je pogorela k z bencinom polita bakla!

Ne vem no dej mi link od enga kjer se je obnesla

BigHugo ::

LunKi: to ni kartica za male otroke, ki cele dneve nabijajo špile in gonijo razne teste ter gledajo, koliko fps dobijo. To je kartica za ljudi, ki vedo kaj je dobra grafika in jo tudi znajo izkoristiti do konca.
Je pa res, da Matrox še ni porihto svojih driverjev, razvijalci iger pa je še trenutno niso podrprli v celoti.

BTW: Ali ti mogoče ločiš med 175 fps in 140 fps v igrah. Če da, potem si svetovni fenomen. Toliko okrog raznih sintetičnih testov.

LP BigHugo
LP BigHugo

kuglvinkl ::

Lunki. Po tvoje torej obstaja samo ena vrtsa testov. q3, 3Dmark, SS, ... Zagotovo, za male otroke. Ahem, link do testa, ki ga je navedel Malecky. Preberi si ga.

Se pa strinjam, da je pozicija karte na trgu malce specifična. Upam samo, da bo Matrox nadaljeval z razvojem. Jaz to predvsem vidim kot prvi ponovni korak Matroxa v 3D svet.

Še en review, omejen na Surround Gaming .

Your focus determines your reallity

Clemento ::

kuglvinkl: ko je Matrox ze raztural je bila nvidia se v povojih prav tako 3dfx! Stavit se grem da G200 nabije po ostrini slike vsakega gf2,3,4 ki ga lahko dobis v sloveniji(za firmo neki Canopus pa ne bi odstel toliko ficnikov ne hvala)!!! Ravno tako tudi nv quadro karte niso nic drugega kot geforci z malimi predelavami na pcb dizajnu! Kar pa je tudi lahko izvedljivona navadnih gforcih z cinjenjem mostickov!

-najboljsa v cem?
Kar spomni se casov prihoda g400 ki je bil revolucija!! Ko je karta prisla je bil na pohodu rivatnt2 in g400 jo je nabrisal za veliko ceprav bi ji mogel konkurirat! In vgrajenih je mela cudo novih funkcij od pravega bumpmappinga naprej katerega smo lahko ugledali sele pri gf tretje generacije!!!
*Epox 8rda+, XP2600+@stock speed, TT Silent Boost, AS5, Ati AH3650
*Abit NF7-S, XP2500+@2425Mhz, 1.85V(220x11), TT Volcano 12, AS5, Rage128PRO

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Clemento ()

tha_man ::

G400 je bil več kot konkurenčen čip, tako zmogljivostno kot cenovno. Kar se Parhelie tiče mi ni čist jasno komu je namenjena - za hardcore igričarje je za svojo ceno prešvoh, za pisarniška opravila je veliko predraga (mnogo cenejši G450 je prav tako dober, če ravno ne rabiš treh monitorjev). Mogoče se bo dobro obnesla v kakih profi 3D programih in upravičila svojo ceno, ne vem... ampak dejstvo je, da zadeva trenutno *ni* vredna svoje cene - to ne pomeni da je slaba, ampak svoje cene ni vredna.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Clemento ::

to glede cene se strinjam...ce bi bila cenejsa bi se marsikoga zasrbeli prsti!! jaz osebno se je nebi branil ker vem da imajo matroxi zelo stabilne drajverje(no vsaj imeli so jih)...
*Epox 8rda+, XP2600+@stock speed, TT Silent Boost, AS5, Ati AH3650
*Abit NF7-S, XP2500+@2425Mhz, 1.85V(220x11), TT Volcano 12, AS5, Rage128PRO

the_unborn ::

Pocakmo se malo pa bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Sicer je ne bom nikoli kupil je pa vseeno zanimivo gledat bitko.

tha_man ::

Matroxovi driverji so bli vedno dobri za 2D, za igre pa tako-tako (sploh za OpenGL, kjer so skoraj primerljivi s 3Dfx-om :\ ). Saj za normalno ceno se je tud jaz ne bi branu, sm za tak denar... ne hvala.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

BigHugo ::

Še en test Parhelie.
Trenutna cena je 399$, ko pa bo cena padla pod 300$ in ko bo Micro$oft izdal DirectX 9.0, pa bo stvar dokaj zanimiva.

LP BigHugo
LP BigHugo

kuglvinkl ::

Clemetno:

ko je Matrox ze raztural je bila nvidia se v povojih prav tako 3dfx

To absolutno nič ne pomeni o kvaliteti firme. Če je neka firma obstajala že prej, pač je, če ni, ni. Dandanašnji ne potrebuješ 25 let tradicije, da bi bil najboljši. Samo poglej kako je začel TT. Izdelali so serijo Orbov za rack serverje. Tega ni 10 let... In Hercules, ki ga imaš v svoji kišti. Ta firma je delala za čase pred 20-15 leti očitno tako dobre karte, da si imel prav poseben standard za njih (hercules, Mono, CGA, EGA...) Danes? Propadla v prah, kupil Guillemot in pobral samo ime, ki je ostalo. Danes količina in gostota infromacij ter znanja omogoča, da firma uspe tudi v petih letih. Ter seveda, da firme, ki imajo 50 let tradicije pogorijo. Čas je torej nerelavanten.

Stavit se grem da G200 nabije po ostrini slike vsakega gf2,3,4 ki ga lahko dobis v sloveniji(za firmo neki Canopus pa ne bi odstel toliko ficnikov ne hvala)!!!

Za dvojko in trojko ne rečem, za štirko pa ne zaostaja veliko. Če ima karta lastnost kot je dobra ostrina slike, se to marketinško izkoristi, ker seve obstajajo karte iz konkurenčne firme ki tega nimajo. To je do Pahrelije bil edini njihov plus oz. smisel nakupa, poleg zaenkrat še vodilne podpore za multimonitorski sistem (Bloomberg, Reuters...).
Glede dobavljivosti v Sloveniji. Ja kaj hudiča ima pa to zveze s kvaliteto (tehnično) Matroxa? Če jaz Canopusa ne morem dobiti v Sloveniji, je zaradi tega Matrox, tehnično gledano, boljša firma, ker ima "boljše" distribucijske kanale za pingvinski trg?! Očtino napačna subsumpcija spodnje praemise.

Ravno tako tudi nv quadro karte niso nic drugega kot geforci z malimi predelavami na pcb dizajnu! Kar pa je tudi lahko izvedljivona navadnih gforcih z cinjenjem mostickov!

S prihodom Gef 4 se je to spremenilo. Softquadro na štirki niti v sanjah ne pomaga, da bi prišel do zmogljivosti Quadra. Odpade tudi cinjenje.

Kar spomni se casov prihoda g400 ki je bil revolucija!!

Revolucija je za moje pojme bila predvsem prihod T&L enote, torej pojav GPUja.

! In vgrajenih je mela cudo novih funkcij od pravega bumpmappinga naprej katerega smo lahko ugledali sele pri gf tretje generacije!!!

Da da, kakšni lamerji so pri nVidii. Šele v trojkah so se spominili to prcint na procesor. Vsaka firma išče svoje tržne niše oz. minimalne prednosti. Npr. ATI trenutno edini (za Pharelio ne vem) podpira Pixelshaderje 1.4. So what, če bo to že čez dva tedna popolnona zastarelo. Prodajalci so seveda to izkoristili in boga mi, odpustil bi jih, če ne bi. Enako dela nVidia. Bumpmapping bo premalo, da bi neki frimi zaradi tega rekel, da je najboljša.

Da se razmemo. Če bi bila na voljo Parhelia za ceno GeF 4 4200, bi se takoj odločil za prvo. In seveda, Matrox se mi ni zameril. Postam samo za to, ker Clemento ne vidi gozda zaradi štirih, petih, leta 2002 posušenih dreves. Če bi naredili primerjavo, gledano finančno, predvsem pa razvojno (doktorji iz 3DFX niso neki brezveznjaki, ki jih je nVidida kupila iz ljubega dolgčasa, pa tudi že zaposleni veljajo več kot $ na uro), je Matrox palček. Ki je vstal, in upam, da me pred zimo spet preseneti. O učinkih konkurence zdaj ne bi...
Your focus determines your reallity

_Mortal_ ::

OEM Maxtor se prodaja za 359$. Pizda mi greste vsi na živce.

Pred izidom so vsi govoril kaj bo ta kartica delala v špilih 256DDR in take. Pride ven izpade katastrofa(GF3 jo prehiti v testih) potem pa rečejo od te kartice itak nismo pričakavoli da bi dominirala (ne sploh ne).

Nekdo omenja kok je hud soround gaming. Ne verjemem da da bo nekdo kupu še dva monitorja da to uporablja.
in primer maš v špilu 50FPS in vklopiš to ti bo vsaj za polovico padu FPS če ne še veš(to je roku John C).
Poje ta kartica ne bo nikoi "zaživela"
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

burekar ::

_Mortal_:
Med največjo množico itak, da ne. Sam nekdo, ki pa 16h/dan pred 24" Sonyjem riše z Wacom tabelo bo pa mimogrede pljunil tistih 400$ za boljšo kvaliteto slike. In takih ljudi ni malo.

Senitel ::

Ja sam potem pade v igro tudi P10 od 3DLabsa, ki ima BISVTENO boljšo OpenGL podporo...

Frgazor ::

No, ko že govorite o superiorni kvaliteti slike na matroxu in njegovih "superiornih" driverjih. Zakaj hudiča mi ne pustijo nastavit slike na matroxu g450 na več kot 85hz?! Monitor pa prav lepo zmore 120hz... (sony g420). Pa še ko sem dobil na test radeona 8500 so se mi zacedile sline po njegovi kontrastni sliki, pri matroxu lahko pa samo sanjam prase kukuruz. Da ne omenjam da je matrox tud do 2x počasnejši pri 2d izrisu... In btw, najbrž vsi vemo da za nekvalitetno sliko na večini kartic z geforci niso krivi nvidiini čipi. Matrox je bil in je odšel. Na žalost. Drugi so ga prehiteli na vseh področjih.

_Mortal_ ::

Burekar: Naštej koga

Fragazor: yep
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

kuglvinkl ::

Evo, ravno danes je priromala ponudba za Parhelio (Rolan.si). 107k SIT.

Your focus determines your reallity

tha_man ::

Pričakovano previsoka cena... sploh ker je tole OEM verzija, ki mislim da dela na manjši frekvenci kot testirane retail. Cena je kot kaže še cca 10 jurjev večja če ne kupiš preko neta.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

BigHugo ::

Samo OEM varianta.

LP BigHugo
LP BigHugo

Senitel ::

Ena zanimiva primerjava cen (podatki iz www.pricewatch.com). ZDA:
Parhelia - $349
Radeon 8500 - $235 (Zna bit napačna, kej je na PriceWatchu ful štala z oznakami Radeonov)
Gainward GF4 Ti 4600 - $318
SI:
Parhelia - 107901 sit (Rolan)
Radeon 8500 - 65400 sit (Mlacom)
Gainward GF4 Ti 4600 - 125400 sit (Mlacom)
Torej si lahko omislite:
Parhelio za 134% cene iz ZDA
Radeona 8500 za 120% cene iz ZDA
Gainward GF4 Ti 4600 za 171% cene iz ZDA
Vrli so vrli ti naši distributerji :\...

LunKi ::

Hehe prej ste me popluval zdj se pa strinjate z mano:\

Ta kartica je raj za tiste k se ukvarjajo z obdelovanjem grafike pa za tiste k se njihov fotr fura v aston martinu.

Kar se pa tiče matroxa sem pa prepričan, da če ne bo znižal cene bo šel po gobe, ker razvoj te kartice ni bil poceni

Nvidia je za gamerje najbolša ker ima pestro ponudbo kartic ki za svojo ceno ponujajo največ, samo morm pa rečt da je kvaliteta slike u pizdi v primerjavi z radeoni, zato sem si pa tudi nasnel omega driverje in moram rečt da se lohk VSE kar sm DO ZDAJ vidu skrije, sploh če mam quincunx uklopln!

Veliko več možnosti za uspeh bo imel ati s svojim r300 kakor matrox, če matrox ne bo znižal cene pred prihodom r300tke je v globokem dreku in dolgovih, saj se bo do takrat kartica komaj razširila po evropi (ok v sloveniji vem da je ni, za italijo ne vem, v avstriji pa vem da je) in seznanila ljudi s tem......da sploh obstaja in da je že zunaj!

Moram reči pa,da so to kartico povsod hvalili (preden je izša:D ), kakšen "oh" in "joj" bo to, toda kakor hitro je prišla, tako hitro bo tudi šla!

Matrox naj se drži svojega posla in naj je vgrajuje nepomembnih (dragih) gadgetsov na kartice ki niso namenjene špilanju igrc. Brez veze nabijajo ceno sky high.

Aja sorround gaming seka, ampak sam če maš dnar za tri monitorje:))

LunKi ::

Aja big hugo ti lohk to parhelija propagando komu drugmu prodajaš, ne men;(

BigHugo ::

LunKi: Kot prvo, nikoli je nisem propagiral kot gamersko kartico, ker je niti ne rabim, ker sem špile nehal igrati pred petnajstimi leti, ko si ti še verjetno v plenice kakal. Kot drugo pa podpora trem monitorjem sploh ni tako slaba, sploh pri današnjih dokaj nizkih cenah monitorjev. Za obdelavo grafike pa se moraš strinjati, da grafika seka. Morda pa se motim? Zato pa sprušejem po ljudeh, ki so imeli priložnost jo stestirati.

LP BigHugo

LP BigHugo

kuglvinkl ::

Za kaj točno pa se sliniš (poleg mene) nad to karto? Kater softwer?
Your focus determines your reallity

_Mortal_ ::

Parhelia is going down>:D
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Frgazor ::

Kakšni obdelavi grafike so namenjeni matroxi?

_Mortal_ ::

NIKAKRŠNI
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Malecky ::

S5 si bom pridobil naziv zarad tebe _Mortal_ k si ena OWCA s5 se mi ne da pisat zakaj....
Kdor teb umakne naziv je tu... kriza no....kakšne mate

Ti se sigurno ukvarjaš z obdelavo 5h na dan ane...

kuglvinkl ::

Frgazor: zaenkrat še ni testov iz pro 3D aplikacij (bemti, da me zanima tudi za raznorazne CADe, kjer kakor je meni znano še vedno kraljuje Fire GL 4; za Mayo in Studie je spet druga zgodba, noh ja ti testi so že malce zastareli. če koga zanima bom poizkušal najti kakšen tak test (brez SS, Q3, ...), tako da se še ne ve, kako se obnesejo proti Quadorm in P10 presamplom. Bomo videli. Če ma kdo link do takih testov, naj ga prtegne tu. Predvsem se bo pokazalo, kaj so imeli v glavi z umestitvijo na tržišču.

Za 2D zadeve pa ziher zaenkrat ni boljše (barve, ostrina, triple head...). Da bi jo imel samo za to, bo dovolj tudi kakšen G550 dualhead, ali kakšen Radeon VE (radeon brez TL enote in dvema RAMDAComa). Predvsem slednji košta z 64 DDRom okrog 20k SIT, prvi pa z 32 MB okrog 30k SIT. Skozi moje oči je idealna karta R7500. Q3 špilam za realksacijo (in ga čisto dobro potegne), poleg tega lahko nanj obesim oba monitrja. BTW: ko se je ATI slinil z znižanjem cen, se je kaj od tega že uresničilo ali bo treba počakati do R300?

Your focus determines your reallity

_Mortal_ ::

Malecky: Sori pametni!
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

tha_man ::

Glede na Mlacomov cenik je cena R7500 retail padla iz 45 na 30 jurjev :)) Osebno resno razmišljam da bi ga nabavu, čeprav je po zmogljivostih Ti4200 vreden svoje cene... sm skrbi me ventilator, če je res tako glasen kot nekateri pravijo...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Senitel ::

GeForce 4 Ti 4400 vs. Parhelia 512 v SPEC ViewPerf 7.0.
Malo več kartic za primerjavo
V glavnem Parhelia pogori kot bakla, samo tukaj lahko Matrox naredi še marsikaj, čeprav glede na Carmackove komentarje jaz ne pričakujem, da bo glih čuzež...

Tzar ::

Kartica se že kak teden prodaja v Sloveniji. En primerek smo dali v naše računalniške revije,tko da si boste lahko v prihodnjih številkah prebrali kaj več o sami kartici.
Drugače smo pa nekaj primerkov tudi že prodali. Ker se ukvarjamo predvsem z distribucijo, lahko rečem da bo kartica končenga kupca prišla okoli 110.000 SIT (z DDV). Drugače je pa kakovost 2D slike izjemna, kar se pa tiče same 3D gamerseki performans, pa njeni časi šele prhajajo.

Generalni zastopnik in distributer za Matrox v Sloveniji:
Izid d.o.o.
Življenje je lepo!

Matty ::

tzar... je kaksna verjetnost, da se bo cena do konca leta prepolovila? (ce bo npr. prisla verzija 64Mb,.... )

Do takrat pa v racunalniku se vedno bije Matrox G400Max :)

kuglvinkl ::

kar se pa tiče same 3D gamerseki performans, pa njeni časi šele prhajajo.

To je marketinški crap ali insiderska informacija? Po moje prvo. Ne morejo za 100% izboljšat driverjev (OK, lahko jih, ampak karta zaradi tega ne bo letela dvakrat hitreje) in nekatere fukcije iz DX9 ne bodo delale čudežev.

Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Še en review s strani, ki se ukvarja izklučno z multi monitorskimi sistemi TM. Test.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matrox grafična kartica.

Oddelek: Strojna oprema
262513 (2113) opeter
»

Matrox pripravlja novo grafično čudo

Oddelek: Novice / Grafične kartice
112307 (2307) undefined
»

Računalnik:prah =1:0

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
132434 (2434) tha_man
»

matrox parhelia...

Oddelek: Strojna oprema
7873 (703) nazz78
»

Ker Gf2Mx ma najbolj kvalitetno sliko?

Oddelek: Zvok in slika
281253 (748) zicka

Več podobnih tem