» »

Jetamova mala šola kuhanja

Jetamova mala šola kuhanja

jetam ::

Najprej prošnja: vse pripombe in komentarje prosim da pišete argumentirano. Vsakršni izpadi a la "tis debil, ti ne znaš, koruza pa ni za jest" bodo na mojo vljudno priprošnjo bwanam odstranjeni (vsaj upam da bo temu tako).

Recepti niso komplicirani, kuhanje ni komplicirano... lahko zgleda tako vendar ni.
Recepti si bodo sledili po vrstnem redu v moji osebni kuharici in predvidevajo, da kdorkoli se jih loti pozna osnove kot so nož, ponev, vreti, itn.

Pa začnimo:

Najboljša paradižnikova omaka

Ta omaka je primerna za pizze, pašto, juhe, itn.

2 stroka česna; drobno nasekljana
1 čebula (rumena ali rdeča odvisno od kuharja); narezana na čimmanjše kocke
3 žlice olivnega olja
1 kozarec suhega belega vina
2 konzervi pelatov (celih)
pol žlice paradižnikovega koncentrata
1 kocka zelenjavne juhe
2 žlički sladkorja
sušena ali sveža bazilika
peteršilj (listi da ne bo pomote)
sol in poper po okusu

Čebulo pražimo na olivnem olju, v primerno veliki posodi, da postekleni (pribl. 3-4 minute) nato dodamo česen. Pražimo še kakšno minutko in dodamo vino. Ko vino povre do te stopnje, da ne diši več po alkoholu, damo v posodo pelate, ki smo jih že v konzervi razrezali v čimmanjše koščke (jaz to naredim kar s kuhinjskimi škarjami). Dodamo še paradižnikov koncentrat, kocko zelenjavne juhe, sladkor, poper in sesekljano baziliko. Vse skupaj mora vreti na majhnem ognju približno uro da večina vode v omaki povre. Pomešamo samo 2x do 3x v uri. Ko je približno pol vode povrelo zamešamo še sveže sesekljan peteršilj in pustimo vreti še minutko ali dve. Omako poskusimo in če je potrebno še dodatno posolimo.

Omako prelijemo preko sveže skuhanih makaronov in na vrhu posujemo z malo peteršilja in ribanega parmezana in voila.

Po okusu dodamo lahko omaki med kuhanjem še sveže ali sušene peperončine ako jo želimo narediti pekočo.

Naslednjič: Rižota

IceIceBaby ::

A lahko tut kdo drug kak recep tuki napiše pa se pol mal pogovorimo kaj je kul in kaj ni?

Glede tvoje omake sem pa mal skeptičen. Sicer sliši se dobro, ampak tako omako na makarone dajat ? Nevem no, meni to glih ne paše najbolj.

The-B ::

Tasty!!:D

Jure2k ::

Pa kaj not turiš jušno kocko pa paradajzov koncentrat? A se ne da brez tega tud? Kakšno vino ponucaš? Jest belga rajš k rdečga pr takih zadevah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure2k ()

Mercier ::

Bazilika in česen ne gresta skupaj. V moji kuharski knjigi.

BlackHole ::

Vse lepo in prav, samo eno uro kuhat takole omakico...:\

jetam ::

Hm... Ker je tole prvič se bom potrudil in odgovoril genijem ki ne znajo brati.

Ponovimo: vse pripombe in komentarje prosim da pišete argumentirano. Vsakršni izpadi a la "tis debil, ti ne znaš, koruza pa ni za jest" bodo na mojo vljudno priprošnjo bwanam odstranjeni. Kaj v temle odstavku ni razumljivega? Še enkrat: vsakršne pripombe prosim pišite ARGUMENTIRANO.

Napišite še vi svoj recept. Ne pa pametovat kaj je in kaj ni... moja mati kuha govejo juho drugače kot jaz ali babica pa vendar so vse tri odlične!

Jure2k: seveda ni treba dodajat. Toda! Recepti, ki bodo tule izpod mojih rok so preverjeni na več koncih in krajih in so bili vsi brez izjeme pohvaljeni. Če ti ni všeč potem pač ne kuhaj tako. Probaj kako drugače, seveda saj ni recept tule napisan kot obveza: tako in nič drugače. Kuhinja je eksperiment. Kar se tiče raznih jušnih kock: sam jih s pridom uporabljam ker so včasih jedi pripravljane z zelo majhnimi količinami dotičnih juh. Kuhati 5 litrov zelenjavne juhe zato da bom porabil 1 dcl ali morda 2 pa je že iz ekonomskega razloga nepraktično. Če jedilnik vsebuje zahtevano juho to seveda ni problem, če pa jo je treba temu namensko skuhati... get my point? In druga stvar: če bereš beri od začetka in beri pozorno: napisal sem suho BELO vino. In da, tudi sam večinoma uporabljam belo vino.

NekoIme: bo pač treba pogledati preko plota še v druge kuharske kraje okoli nam tako zelo ljube kokoške. Za začetek poglejmo k zahodnim sosedom - italijanom. Italijanska kuhinja je preprosta in učinkovita predvsem pa zelo okusna. Ker je to predvsem sredozemska kuhinja se v njej največ uporabljajo začimbe kot so: bazilika, timijan, rožmarin, origano, česen etc. Zapomni si: what grows together - goes together. Probaj, preskusi, če ti ni všeč spremeni recept. In naj ti zagotovim! Bazilika in česen se odlično ujemata!

BlackHole: da eno uro! Pa veš zakaj? Ker se v tem času grenkoba v paradižnikovih semenih razpusti in omaki ni potrebno dodati še več sladkorja... Če se želimo sladkanju izogniti lahko pustimo paradižnike cele in jih šele po dobri uri vrenja razkosamo.

Mercier ::

jetam

NekoIme: bo pač treba pogledati preko plota še v druge kuharske kraje okoli nam tako zelo ljube kokoške. Za začetek poglejmo k zahodnim sosedom - italijanom.
Jaz gledam na te zadeve bolj dalmatinsko.

Odin ::

jetam

Bravo! Danes sem stestiral in stvar je super.

Pa tudi tema je dobra, takoj ko bom zopet lačen samo smuk na st in stvar bo rešena:))

Keep going!

P.S
Komaj čakam rižoto:D

Milko ::

Evo vam en recept za predjed. Dekletom je vsec :)

4 kose mocarele narezes na 1 cm debele rezine, jih razporedis po velikem krozniku, premazes z lonckom kisle smetane, solis in popopras. Operes in olupis 1 limono in na drobno nasekljas polovico mesa. Nasekljano limono posujes po mocareli in smetani ter čez vse še iztisneš pol soka. Drugo polovico limone shranis, ce treba se potem dodajat. Vse skupaj posujes z drobnim prgiscem majaronovih listkov. Preveris, ce so okusi skladni.
Nekaj svezih cilijev ali pekocih feferonov prepolovis, odstranis semena in na tanko, ampak res na tanko narezes. Posujes po mocareli, pokapljas s 4 zlicami oljcnega olja in postrezes na mizi...

LP

jetam ::

Milko: primerno je da na začetku recepta napišeš sestavine saj to zelo olajša pripravo liste za v trgovino. Zraven tele predjedi odlično paše doma pečen kruh z čebulo in česnom, vendar o tem kdaj drugič...

Preprosta rižota

Osebno najraje uporabljam Uncle Ben's dolgozrnati beli riž oz katerikoli parboiled riž ali mešanico omenjenega in basmati riža. Italjanski riž a la Risso Gallo ipd. mi ni preveč všeč ker naredi rižoto preveč "pocasto". Vedno si zapomnite (tu govorim predvsem za parboiled riž): na liter riža prideta dva litra vode!!

2 ne preveliki čebuli, nasekljani na čimmanjše kocke
2 stroka česna, sesekljana
kos masla
0,1 l suhega belega vina
0,25 l riža
0,5 l vode
1 kocka goveje juhe
provansalska zelišča (dobimo jih v vsaki bolje založeni trgovini)
poper
200 g zamrznjenega graha
200 g zamrznjenega mladega korenja
sesekljan peteršilj
sol po potrebi

Začetek je enak kot pri paradižnikovi omakci z izjemo olivnega olja, ki ga tu nadomesti maslo. Čebulo pražimo na maslu, v primerno veliki posodi, da postekleni (pribl. 3-4 minute) nato dodamo česen. Pražimo še kakšno minutko in dodamo vino. Ko vino povre do te stopnje, da ne diši več po alkoholu, damo v posodo riž, premešamo in pustimo na ognju kakšno minutko največ dve. To da rižoti rahlo kostanjev priokus, ki jo kljub njeni preprostosti še dodatno naredi okusnejšo. Zalijemo z vodo dodamo zelišča, poper in jušno kocko. Ko voda zavre dodamo še grah in korenje in pustimo vse skupaj vreti na majhnem ognju približno 20 minut oziroma dokler riž ne popije vse vode (tu bodite pozorni saj se lahko hitro vse skupaj prismodi... vaja dela mojstra... to sem tudi sam izkusil). Premešamo samo 1x ali 2x. Ko je rižota kuhana dodamo še peteršilj in postrežemo z naribanim parmezanom.

Kot dodatek: namesto graha ali korenja je vedno dobrodošla koruza ali kaj podobnega vendar osebno priporočam da h grahu in korenju dodate še na 1 cm velike koščke narezano steblasto zeleno... mmm...

Boško ::

Kje je pa žlička Vegete???

Jaz sem, vsaj tko pravjo, gostinc, zato ne mislit da dražim, prav nasprotno, men se zdi tema zelo cool, mogoč še jaz kaj napišem!! Sam ne zdle, se mi ne da!!!:O

L.p.

Tomi ::

Tole je pa res kul tema.
Sicer sem pa sam zadnjič kuhal kašo z morskimi sadeži. Recept je nekako takšen:
Na olju prepražimo čebulo, dodamo 400 g morskih sadežev, prelijemo z belim vinom, nato pa še strt česen, pelate, nekaj začimb (bazilika, origano), kuhano kašo in sladko ali kislo smetano. Sicer pa recept najdete na Drogini kaši.
Zelo okusno in nasitno:D
metrodusa.blogspot.com

jetam ::

Še malo za popit

Jetamova limonada:

(za 1 liter)

2 limoni
2 pomaranči
1 rdeča grenivka
1 granatno jabolko (naj bo zelo zrelo z rdečo lupino)
slabo pest listov mete (svežih seveda)
sladkor po okusu

Agrume ožamemo v vrč. Zraven dodamo potolčeno ali narezano meto. Sladkamo in po potrebi dolijemo vodo. Granatno jabolko prerežemo (kakšen centimeter globoko okoli in okoli) in razpremo. Eno polovico stisnemo iz druge polovice pa odstranimo rdeča semena (brez tiste grenke rumene stvari) in jih damo v limonado.
Tadaa... osvežujoča in barvita limonada je pripravljena.

R0K ::

Aja, mogoče mal nevmesno ampak vsem 'kuharjem' po srcu priporočam, da si nabavite knjigo Kuhanje do nazga. Tip k je napisal to knjigo je bil tut neki časa na TV. Z eno besedo car! :D

Vse kar sm do zdej jedu iz njegove knjige, je blo ful okusno. Kuha pa z vse okuse. Najbolj važn je pa to, da je sama knjiga ful fajn napisana, v 'domačem' jeziku pa še kr precej slik je pa to.

Priporočam.

Drgač za kak posladek, si lohk umislite sezamove karamalove hrustke zraven pa še navihana čokoladna pena. Njami! :D

Boeing ::

Čebulo prepražiš na olivnem olju, nanj vržeš 2 do 3 ta velike konzerve tune na olivnem olju, malo predenstaš, dodaš rožmarin, zrele in zelene olive (zrele so črne, zelene so napol zrele, da ne bo pomote :) ) brez koščic, origano in začimbe po svojem okusu, malo peteršilja, 1 paradižnik, čisto malo ketchupa za barvo, na koncu pa še nekaj malega česna...

Nepredstavljivo dobra omaka za na špagete pripravljena v 10 minutah. Zdej sm pa lačn ratal in si morm it kr tole nardit... jaomene 8-)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

SkIDiver ::

Eno vprašanje, ko sem ravno bivši gostinec. Zakaj pa pri peteršilju samo listi? Steblo je tudi kvalitetno in uporabno. Nism pa zasledil v receptu za paradajz župco drobnjaka. Ta se tudi zelo lepo poda paradižniku.

Pa še en nasvet. če bi radi najpreprostene zagostili tako župco preprosto vanjo vržite malo čim mehkejšega sira.

Svojih receptov pa ne bom pisal sem gor, ker jih ne ve noben razen moj pisker. Zadeve dovršene se ne izdajo.

Če pa koga kaj zanima pa lahko praša. Lahko pa posredujem kak recept iz kuharske bukve iz gostinske šole.

Lepo, da je nekdo tak post prilimal v ložo. Vsa hvala.

Caboose ::

Špageti z tuno po moje:

1-2 pakla Barilla špagetov (so brezkompromisno najboljši, že zaradi tega ker jih težko razkuhamo)
1 konzerva pelatov (majhni paradižnik)
3 male konzerve tune (po želji)
1 Barillina steklenička z olivami (ono, ko je predpripravljena omaka)
1 tetrapak (1/4l) paradižnikove mezge (NE v tubi (!!!))
malo vode
sol
sveža bazilika


v najboljšo posodo (najbolje teflonsko) vlijemo barillino omako, mezgo,kanček olivnega olja ter malo vode. Vseskupaj grejemo na srednjem ognju dokler ne zavre. dodamo na drobno narezane pelate (količinsko po želji) in tuno. Solimo po potrebi. Še enkrat grejemo dokler ne zavreje.Dodamo narezano baziliko in pustimo da se malček ohladi (pokrovko pustimo gor)

Medtem damo špagete kuhat jih solimo po potrebi, dodamo kanček olivnega olja (ja, v vodo za špagete). Ko so špageti skuhani, jih vzamemo direkt iz vode in jih ne odcedimo.

naprej boste pa sami znali ne? ;)
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caboose ()

Jebiveter ::

zrele so črne, zelene so napol zrele

Boeing: eee, wrong! Crne in zelene se ne razlikujejo po zrelosti temvec po sorti. Poznamo temne in svetle sorte. Tako, da svetle olive v zrelem stanju nikoli ne dosezejo crne barve, temvec ostanejo zelene. Tko da ne bi o tem....
Pri kuhi pa je tko, da nekaterim bolj pase okus enih, drugim drugih tako tudi k enim jedem pasejo ene, drugim pa druge olive.

Zdej nimam cajta, ce pa bom jutri imel se boste laho kmalu oblizovali po "Fritaja z tuno in xyz-siri!" The best! Ne sicer moj recept a skoda ne delit z drugimi...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Boeing ::

Jebiveter: točno tako je kot sem napisal. Kar se tiče oliv, poznamo samo eno vrsto, barva zavisi od zrelosti plodov.

"Zelene" pobirajo junija po cca dobrih 3 mesecih rasti, "črne" pa konec avgusta oz. v začetku septembra...

Pa bia sam ja na farmi masina, bre... znam ja dobro kako se masine rade...

:)

Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Matek ::

Pa nisu masine nego masline, bog te jebo!:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

jetam ::


Polnjena puranja prsa v vinu
(za 6 oseb)

3 puranja prsa (ne prevelika)
sol
poper
olivno olje
3 kose kakšne dva dni starega belega kruha
za pest sesekljanih listov peteršilja
3-4 jedilne žlice mleka
0,2 l suhega belega vina
1 limona
vejice svežega timijana
2 žlici gorčice
0,1 l belega vina
0,2 l sladke smetane

Puranja prsa očistimo in prerežemo na pol. V vsako polovico zarežemo čim globlji žepek, solimo in popramo. Kruh narežemo na centimeterske kocke polijemo z mlekom in dodamo peteršilj. Solimo in popramo in pustimo, da se kruh navlaži. Nato vzamemo malo file in z njo napolnimo prsa. Če hočete, lahko polnjena prsa povežete toda meni je bolj okusno če se popeče tudi fila in ne samo meso. Prsa položimo v globok pekač (po ožnosti tak da so prsa čimbolj nagnetena) namazan z olivnim oljem in naoljimo tudi meso samo. Dodamo vino in pokapljamo z sokom 1 limone. Limono lahko tudi narežemo na kolobarje in jih razporedimo po mesu kar bo dalo prijetno sladak okus po limoni. Po mesu položimo še vejice timijana. Najbolje je da meso par ur tako leži v paci, po možnosti na hladnem pokrito z prozorno folijo za živila. Pečemo 45 minut na približno 200 stopinjah oz. dokler ni meso zlato zapečeno. Kakšnih 15 minut pred koncem pečenja pripravimo še omako.
V manjšo posodo damo gorčico in vino in kuhamo na majhnem ognju dokler ne izpari vonj po alkoholu nato dodamo smetano in kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti. Postrežemo z zelenjavo, recimo pečenim porom v vinu (recept kdaj drugič) ali z pečenim krompirjem z rožmarinom. Po vsakem kosu mesa polijemo malo omake in aranžiramo z vejico svežega timijana ali francoskega peteršilja.

Dober tek...

Sergio ::

Kot novopečeni gurman, bi bil zelo vesel, če mi kdo tu razloži, kako narediti nekaj iz kitajske kuhinje. Zdi se mi, da bom med novemberskim tednom, ko imajo srednješolci frej, en večer kuhal. Z idejami na plano, prosim :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Thomas ::

> Pa bia sam ja na farmi masina, bre

"bre" je po beograjsko. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

madmitch ::

Sergio: "prosto ko pasulj"

ingredience:
goveje (kurje, puranje....) meso razrezano na ne pretenke trakove dolžine cca 2,5 cm, zaliješ s sojino omako.
česen
trda zelenjava (por, paprika, stebelna zelena, koruza...), več ko je različne, bolje je.
svetla sojina omaka (ta redka)
špageti.
Vse sestavine moraš pripraviti medtem, ko se kuhajo špageti. Potem ne bo časa.
procedura:
skuhaš špagete (al dente)
v voku zelo segreješ olje (meni paše domače olivno olje) vanj streseš meso in ga ob stalnem mešanju cmariš cca 2-3 min. Meso vzameš iz voka in vanj najprej streseš vso zelenjavo in jo cmariš ravmo toliko časa kot meso. Dodaš česen in in skoraj takoj zatem meso. Vsemu skupaj dodaš kakšno od pekočih omakic (dobiš jih na policah s kitajsko hrano, tam kjer sojino omako). Na vse skupaj streseš špagete, premešaš in evo ga.

Sestavine so opcijske, v to jed lahko zmečeš skoraj karkoli.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

madmitch ::

Tomas: da si dalmatincu reka "bre", mislia je, da si od onih ća su pravili štetu u njima, pa te ludoga provoza' i slaga' a u sebi beštima* ka ludi.

Dosta san dugo bi fatiga* na Korćuli, da znan kako si jih najidia, pa su te slagali.

Evo ti še eno zgodbico, da ti bo stvar bolj jasna:

(naj mi zagovorniki čistosti slovenščine ne zamerijo za avtentičnost):

Gleda je furešt* barbu kako svakoga jutra odlazi u lozje*. Pa ga uvatia ispitivat, ća ćini svakoga dana, i ovi mu odgovori:
Ti znaš, ad san ja puno godišći navigava*. E, tako san ti bia dovea devu i sada je držin u lozju. Svakoga jutra ona se nakrca vintriole*, ja je vozin po lozju i sanjon prskan, a ti znaš da to triba ranom zorom ćinit.

Takih veleumnih odgovorov boš slišal ničkoliko, tudi v hrvaški in slovenski istri (Konkretno tale je doma na Korčuli, blizu Blata)

Še legenda:
Beštima - preklinjal
Fatiga - delal
Furešt - tujec
Lozje - vinograd
puno godišći - veliko let
navigava - plul (pluti na ladji)
nakrca vintriole - napije modre galice
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

ali3n ::

črne in zelene olive so definitivno različne sorte!!!
glede maslin: maslina je splošen izraz v Ljepoj njihovoj za olive. Imajo par različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo po okusu, velikosti sadeža, hektarskem donosu in času zorenja; zelenih na Hrvaškem ni (vsaj avtohtonih ne).

je pa fina tale tema:D ; možgančki grejo mal na pašo, pa še želodček dobi skomine.
Če je interes, prispevam recept: losos z ananasom v kombinaciji s kokosovim rižem (izvor: Komorski otoki)

PS: na Dugem otoku in Kornatih že pobirajo prve masline... njam:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

iration ::

"Zelene" pobirajo junija po cca dobrih 3 mesecih rasti, "črne" pa konec avgusta oz. v začetku septembra...


Sem bil poleti Carrefour štacuni v San Sebastianu v Baskiji in so imeli 23 vrst oliv; svežih, ne zapakiranih.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

undefined ::

Da ne bomo na Slo-Techu kmalu zasledili člankov v stilu: Kako naviti vaš štedilnik - Turbo kuhanje. :>

Mercier ::

Nemastna prežganka

- dve zvrhani jušni žlici moke (ne vzet rožičeve :D, z belo ne boste veliko falili ;) )
- lovorjev list
- pol kavne žličke kumine (po okusu, no)
- sesekljan peteršilj (eno steblo z listi bo OK)
- pol litra vode
- sol in poper po okusu

Moko vsujete v jušni lonec in jo s kuhalnico mešate na ful temperaturi dokler rahlo ne porjavi in zadiši. Vlijete vodo (pazljivo, kot da bi vlivali H2SO4 v vodo :D ), dodate lovorjev list, kumino in pustite rahlo vreti 10 min. Vmes mešate. Na koncu solite in poprate po želji in dodate sesekljan petršilj.

Dober tek! :( :'(

undefined ::

...i jednu žlicu vegete. :D

Mercier ::

Niti pod razno! Lahko pa greste po juhi na en šiškebap, da se najeste. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

debata o testeninah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10021342 (16370) Baja
»

Vegeterjanski nasveti-recepti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7313214 (3947) c3p0
»

Kuharske knjige

Oddelek: Loža
212514 (2129) hot
»

Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)

Oddelek: Sedem umetnosti
2213753 (9844) St@jler

Več podobnih tem