» »

Matematika&c.o

Matematika&c.o

Elemen_T ::

Mislite da je matematika unikaten "jezik" za vsa napredna bitja?
V vesolju...da ne bo nesporazuma.:D

MRB0rYS ::

Brez nje si ne more nobeden nič razlagat. Z matematko si lahko razložiš vse pojme. Malce razmisli zakaj?????
b0rys

Elemen_T ::

MRBORIS: Jes zagovarjam to kar sem napisal.
Sem omenil besedo unikaten...s tem sem ciljal na rabo le-te drugod po vesolju.

MRB0rYS ::

Normalno misliš da se razlikuje? Možno da se po moje samo v simbolih, sam potek bi mogu bit pa isti sam na kakšnem nivoju to pa je vprašanje????
b0rys

eomer ::

Matematika je definitivno unikaten jezik saj je vse v naravi torej tudi v vesolju povezano v nekih zakonih ki jih je mozno definirat z neko matematično funkcijo naprimer gama funkcija je ena tak al pa eksponentna fun. ki prikazuje dokaj dobro rast baketri

eomer

Dax ::

Ali pa praštevila, ki so neodvisna od številskega sistema (predpostavljamo, da mali zeleni nimajo lih deset prstov).

McHregec ::

Ja matematika je univerzalen jezik še posebej 0 in 1

Tomi ::

Ja, matematika je verjetno res univerzalen jezik, če ne drugače, skoraj ( nobene ) znanosti ne bilo brez nje.. Seveda mislim na naravoslovje, pa tudi pri družboslovju ni zanemarljiva, saj je zgodovinska povezava matematike in filozofije dobro poznana. Temu priča tudi nekaj izrekov, ki so jih odkrili filozofi, predvsem grški..

Kar se tiče pa splošne komunikacije z pomočjo matematike, pa samo dejstvo, da oprema, ki jo trenutno uporabljamo ( AOP ) temelji na matematiki..

Mogoče dober primer, kaj vse nam lahko omogoči, je sicer malo ZF film Contact..

Vse je mogoče...
Dax: sicer ne vem, kdo te uči matematiko, vendar vem, da bi Selevškova&Pavškova&Drofi skakali v zrak od veselja, če bi tole videli...
metrodusa.blogspot.com

Dax ::

Pravzaprav Kračunova, ampak nima veze... :)

whatson ::

ja.. matematika je unikatna... samo jo malo ljudi ve pravilno in dobro uporabljat

andrej ::

na zalost vas morem razocaract, ker se z matematiko ne da narest vsega - oz. bolje povedano z znastvenim pristopom ni mozno ugotovovit vsega.
Primeri:
Recimo voda, sestavljena iz H in O. Ta dva se da cisto lepo prenasat sem in tja, ce pa zdruzimo H2O pa dobimo nekaj cisto drugega, ki s prejsnjim nima veliko skupnega. Matematika je zlo dobra tam kjer se da celoto razbit na manjse delce, vsak delec posebej zracunat in potem vse skupaj zdruzit. Zal to ni mozno povsod. Nekatere stvari se drugace obnasajo ce so same kot del neke celote.
Drugi primer kjer matematika ne pride v postev je sociologija, kjer se niso odkrili kaj prida "zakonov", ker ima clovek svobodno voljo...
Ravno zaradi tega znanstvenega pristopa, se je razvila sistemski pristop, ki stvari obravna kot celoto...
Torej, matematika je velikokrat cool, ni pa "jezik" s katerim bi se dalo vse...

Tomi ::

Gr, spet mi je zamešalo poste.. Ker pa sem tudi mislil sem nekaj napisati, nič hudega.. Dax: ja, naša ( bivša ) šola je itaq najboljša, kar se matematike tiče... andrej: ja, saj sem tudi jaz napisal, da je pri naravoslovju tako, da brez matematike ne prideš daleč.. Tudi pri kemiji, ki jo omenjaš, je veliko matematike, mogoče je najboljši primer Schroedingerjeva enabča valovnih funkcij, ki je zaenkrat najbolj natanančen opis stanj elektrona v atomu ( imaš jo v vsaki boljši knjigi, mogoče pa jo bom dal celo sem.. ) Čeprav tudi pri družboslovju ne morejo čisto brez matematike.. Kaj pa statistika?

metrodusa.blogspot.com

Dax ::

Tomi... mau mim tema :))


Andrej, slejkoprej bomo spoznali, da sociologija in psihologija spadata k biologiji in matematiki. Ko bo skrivnost bioloških nevronskih mrež razkrita in ko bo matematika poskrbela za statistična predvidevanja.

Andrej... kar pa se vode tiče. Vse moraš gledati iz določene perspektive. Voda je iz stališča človeka tekočina, če skalo pomanjšamo so to molekule, še manj - atomi, še manj - nukleoni in elektroni... itd.

Prepričan sem, da bodo enkrat odkrili osnovne in nedeljive delce in takrat bo interakcija med njimi zares razložila vse pojave na vseh velikostnih stopnjah.

andrej ::

dax: Seveda saj vemo kam pridemo ce gremo v podrobnosti vode, ampak ce gremo na zelo nizki nivo, potem je vse iz iste snovi, ampak clovek je koncni fazi popolnoma drugacen kot druge stvari. Hell, vsi ljudje smo iz istve stvari, ampak vsi smo cisto drugacni!
Sorry, ampak nikakor se ne morem strinjat da sociologija in psihologija spadata k biologiji in matematiki. No way. Clovek misli, in tukaj ne mores dat univerzalnih zakonov tako kot pri matematiki. Pri matematiki je 1+1 vedno 2, pri ljudeh pa 1 na 1 ne vodi vedno do sexa.

Tomi ::

Ja, saj že sedaj lahko samo kemijo gledamo z stališča fizike, ki pa ni nič drugega kot matematika v drugačni preobleki..
Kar se pa psihologije tiče, že sedaj imajo na filo pri psihologiji biologijo celice, ker me je zadnjič en frend prosil, če mi knjigo ( celica in fiziologija ) priskrbim..
Dax: vem, da je malo off topic, samo kul je videti nekoga s tvoje bivše šole na forumu8-)
metrodusa.blogspot.com

Dax ::

Andrej...

Sj nisem reku, da je zadeva tako enostavna, kot 1+1. Tu stopi na sceno teorija kaosa, oz. matematika kompleksnih sistemov.

Moraš pa se strinjati, da so vsi ljudje v končni fazi sestavljeni iz enakih osnovnih gradnikov, le da so ti različno porazdeljeni in v drugačnih količinah.

Seveda... trdiš, da je človeška zavest nekaj nematerialnega. Vendar pa je žal tako, da za slednje ni popolnoma nobenih dokazov. Heh, sj je res, da za nematerialen pojav ne more biti meterialnih dokazov, samo to je potem začaran krog in vprašanje vere vsakega posameznika. Kot svizec, ki zavije čokolado...

andrej ::

na teh podrocjih je se veliko za odkrit - clovesto je sele na zacetku... kaj ves kaj bomo se odkrili... bistvo mojega posta je blo, da se trenutno z matematiko ne da opisat cisto vsega. Mogoce nam bo to enkrat v prihodnosti uspelo, mogoce pa tudi ne...

Tomi ::

Ja, Andrej, imaš prav, kar se tiče tega, da se vsega ne da z matematiko..
Samo eno stvar bi še dodal, kar se tiče 1+1.. Pri ljudeh, če gledamo na tej ravni, je tako, da velja še verjetnost, ki pa je pogojena z različnimi determinatnami okolja.. Sploh je bi bilo verjetno treba vsepovsod upoštevati verjetnost, pa bi bilo marsikaj še bolj natančno..
Glede človeškega razmišljanja.. Se strinjam, da je zadaj dosti kemije in tudi matematike, vendar je ta sistem, če lahko živčevju tako rečem, tako kompleksen, da se ga na da enostavno opisati.. Lahko se določijo nekatere povprečne vrednosti, ne da se pa natančno določiti vsega.. Če bi se, bi bila tudi kibernetika bolj razvita...8-O
metrodusa.blogspot.com

Dax ::

Ampak... someday...


Eh... pa kaj bi govoril, snemte si od New Radicals: Someday we'll know :)).

Tomi... ja kul je videt nekoga, ki je lani gulil iste klopi k jst :)).

Tomi ::

Vsekakor bomo nekoč lahko prodrli v tako globoke skrivnosti človeka, da tudi kibernetika ne bo nič nenavadnega.. Sicer pa bo itaq sam mogoče imel kaj pri tem:D
Glede klopi mi je pa včasih prav dolgčas po njih.. NOT8-O...
metrodusa.blogspot.com

LuiIII ::

Matematika je tako kot vse ostale vede poiskus opisovanja fizičnega sveta in je zato odraz človekovega zaznavanja sveta. Ker je to zaznavanje nepopolno je možno, da matematika ni univerzalni jezik. Samo tega mi pač nikoli ne bomo vedeli (razen, če nas presenetijo kakšni alieni).

Lui

Thomas ::

Matematika bi bila lahko precej druga(čna).

Predstavljajte si, da pojma praštevila sploh nimamo. Namesto tega samo funkcijo W(N) - ki pove koliko celih deljiteljev N ima.

W(5)=4 (-5,-1,1,5)

Pa še tisoč takih stvari. Potem take matematike skoraj ne bi več prepoznali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zetko ::

Matematike nima veze z usem in tut nikol nebo imela. Sam je pa dejstvo da če kdaj pridejo mali zeleni bo najbrž skupni jezik matematika, k najbrž da slovensk ne bojo znal:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vegova tehniška gimazija - izkušnje prosim

Oddelek: Šola
185176 (4418) Unknown_001
»

zakaj se avtomatično pomisli ob znanju matematike tudi na znanje fizike?

Oddelek: Šola
223020 (2016) lebdim
»

Matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5810415 (7607) technolog
»

Dokazana šibka Goldbachova domneva! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8117810 (13363) schurda
»

Zakaj kemija? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12511587 (9756) Fizikalko

Več podobnih tem