» »

Prihodnost vojskovanja - roboti

Prihodnost vojskovanja - roboti

več strani - Pred mnogimi, mnogimi leti, ko so prvič naredili avtomobil, so si njegovi izumitelji kot prvo "krmilo" izbrali človeka. Nato so si v sredini dvajsetega stoletja ljudje začeli zamišljati, da bodo avtomobili prihodnosti leteli in se sami upravljali. Ta misel, ki je mnoga leta bila le plod domišlije premnogih piscev znanstvene fantastike, pa se lahko prav kmalu tudi dejansko uresniči. In kdo bo za to zaslužen? Sicer posredno, a vseeno - vojska.

Cilj Grand Challange projekta, ki so ga razpisali pri DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), je namreč razviti vojaško vozilo, ki ga bo upravljal računalnik in ki bo lahko brez človeške posadke krožilo po sovražnem teritoriju in se, seveda brez strahu pred človeškimi izgubami, bojevalo s sovražnikom. DARPA, ki s tem projektom poskuša pritegniti posameznike v ta projekt, je dodala še lepo nagrad (en milijon dolarjev), določila pravila in uradno odprla tekmovanje.

Uradna tekma se je odvijala včeraj, 13. marca 2004, a, kot je bilo tudi pričakovano, z nekaj zapleti. Tako je DARPA zaradi začetnih slabih rezultatov kvalifikacijske vožnje spremenila nekaj pravil in zmanjšala dolžino proge na 142 milj (229 kilometrov), nakar se je vse skupaj lahko začelo...

A se je tekma končala precej hitro in s precej klavrnimi rezultati, ki so bili daleč pod pričakovanji marsikoga. Tako je najbolj uspešnima voziloma med trinajstimi sodolujočimi (dve ekipi sta odstopili pred začetkom dirke) uspelo prepotovati samo sedem milj, nakar se je dirka zanju končala. Da, tudi vozilo Red Team (Rdeče ekipe), ki je v svojega predelanega Hummer-ja vložilo preko tri milijone dolarjev, je po sedmih miljah odpovedalo.

Nagrada tako ostaja nepodeljena in se prenaša na naslednje tekmovanje, ki se bo verjetno zgodilo naslednje leto, saj namerava DARPA tekmovanje prirejati, dokler ena od ekip ne prevozi proge v manj kot 10 urah. Rezultati za najbolj uspešne ekipe so torej takšni:
  • Red Team - 7 milj
  • SciAutonics II - 7 milj
  • Team DAD - 6 milj
  • The Golem Group - 5 milj
  • Team Caltech - 1 milja
  • SciAutonics - 1 milja
  • Team TerraMax - 1 milja
Rezultate si lahko ogledat tukaj, več informacij o Velikem izivu lahko najdete na uradni strani, o že minuli tekmi pa lahko več preberete na CNN-u in Tom's Hardware-u, kjer so spisali tudi članek o sodolujočih vozilih. Kljub (zaenkrat) še nezaključenem cilju projekta pa je potrebno priznati, da je že sedaj vsaka izmed ekip pokazala precej izvirnih zamisli.

6 komentarjev

Thomas ::

Mečkači.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mchaber ::

Sej se nikamor ne mudi.
.

antonija ::

Kaj pa ce avto naleti na eno linijo betonskih ovir (recimo piramid)? A pol bo pa pred to crto velik ameriskih avtov k ne bojo znal it mimo in jih bosta dve granati iz minometa vse onesposobili... >:D
Pomojem bi blo bols da bi razvijal majhne nadlezne avioncke ki bi delal rastur... To bi blo vsaj ucinkovito.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

attackiko ::

Blue teamu, bi bilo treba dati nagrado za največje optimiste. Njihov robotski motor je sicer zanimiv (lahko stoji na mestu brez tačk), ampak na danem terenu ne bi naredil 10 metrov.
Upajmo, da bo drugo leto bolje.. mogoče se bo česa podobnega lotil tudi kdo pri nas?

Ahh.. spet sanjam :8)

CWIZO ::

Al pa če bi dnar raj temu namenil da sploh nebi blo več vojn ...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

AtaStrumf ::

Sem si pogledal une video posnetke na tomshardware. LOL, ful smešno :D. Zgleda, da je Kitt še daleč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6723958 (19491) FireSnake
»

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
617232 (7232) sidd
»

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204225 (3507) Roadkill
»

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16816124 (13212) BigWhale

Več podobnih tem