» »

Windows vs. Linux - nesmiselna vojna

Windows vs. Linux - nesmiselna vojna

Tear_DR0P ::

Mogoč se bo kdo hotu borit v tej temi, tko ko se v vsaki, kjer se linux al pa windows omenja, sam prosim da se ne borite. Poanta teme je v nečem drugem.

Po mojem mnenju in ob mojem spremljanju razvoja obeh operacijskih sistemov, ter opazovanju kam drvi svet (v teh rečeh sem sicer dokaj nesposoben), bi rekel da se bo počas svet začel delit na dva svetova. Vojne Linux vs. Microsoft pa ne bo več, al pa vsaj v tem obsegu ne. Microsoft se čedalje bolj zapira in dobivam občutek, da bo počas zaprl tud strojno opremo. Računalniki bodo postal zgolj še konzole, ki bojo mel strogo namenskost. Po drugi strani pa cveti linux, katerega so začele podpirat firme ala IBM in HP. Kako to da ga podpirajo, a se bojijo da jim bodo domnevne windows konzole prevzele trg??? Nič več računalnikov od njih, temveč iz podjetij ki so v lasti microsofta?

Kot jst vidim to, bo počas na eni strani en kup konzol, oziroma modularnih sistemov z windows okoljem in pa računalniki, na katerih bodo kraljevali *nix derivati, spremljal pa jih bodo Mac workstationi.

kot pravi podpis, zanima me pa še vaše.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Vikking ::

Jst mislim da bo hardware postal zmiram bolj pocen. Pprogramska oprema se bo dražala in tisti ki bodo danes začel vlagat in si pridobivat tržni delež nad linux sistemi bodo vladal v bodočnosti, verjetno bo potem samo ostal en, verjetno IBM ki bo pokupu vse, linux bo postal tako kot windows plačljiv, IBM se bo zahvalu vsem ki so brezplačno vlagal v razvoj, sam bo pa služil gore denarja. Na drugi strani bo windows, ki bo z svojo preprostostjo ter enostavnostjo še vedno imel velik tržni delež.

gpg ::

Vikking, kaj misliš s tem, da naj bi Linux postal plačljiv? Linux lahko že danes kupuješ / prodajaš. Razloži prosim, kaj si mislil s tem.

darkolord ::

Jst mislim da bo hardware postal zmiram bolj pocen

pomoje bo pa isto... za povprečen računalnik sem pred 10 let odštel prav isto kot danes... in pomoje bo tudi čez 10 let isto...

metalc ::

Linux je plačljiv že danes, če si pripravljen Redhatu ipd. odšteti denar za ekstra storitve zraven. Če misliš, da bo postal zaprtokoden, se pa tudi ni bati. Trenutno je pod GPL in le lastnik Linuxa (t.j. Linus) lahko določi, da bo od neke verzije DALJE veljala druga licenca. Pa še v tem primeru verzije do tiste za vse večne čase ostanejo pod GPL in živ bog ne more nič nekomu, ki od ene teh GPL verzij odcepi projekt in ga nadaljuje pod isto licenco. Do podobnih stvari je že prišlo pri nekaterih drugih programih, npr. StarOffice, od katerega se je odcepil GPL OO.org.

Daedalus ::

IBM ma še stare neporavnane račune z MS, ki datirajo še iz časov OS/2, ki ga je MS-jeva FUD propaganda zbrisala s trga. Drugače pa živi bili pa videli. Ena izmed zanimivih teorij, ki sem jih zasledil je ta, da bi lahko Linux s prihodom Cell procesorjev povečal tržni delež, ker ga bojo verjetno po hitrem postopku portali na novo arhitekturo. Če bojo ti proci kdaj sploh prilezli do običajnih smrtnikov v delovne postaje...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gpg ::

Metalc, to ne drži povsem, Linus ima avtorske pravice le do dela jedra in nikakor ne do celotnega jedra.

Daedalus, v kontekstu katere frime se je izoblikoval ta izraz (FUD)? ;-)

Daedalus ::

V kontekstu IBM-a0:) Je pa res, da je na ta račun slednji zgubil v bitki OS/2 vs. Win95. Pa če koga zanima FUD. Bo že tako - IBM izumil, MS pa izpopolnil do konca. Tudi proti Linuxu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Tear_DR0P ::

Ja tud portabilnost linuxa je en izmed razlogov, zakaj bo po mojem pršl do ločitve.
Vsekakor pa mam občutek, da bodo dejansko mel zaprto in kodo in strojno opremo pri microsoftu. Pač bojo eni mel Xboxe in nepiratsko MS & Co. programje, ostali bodo pa na Linuxu in Računalnikih.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

darkolord ::

Ostali bodo pa meli piratske Win 8-)

Daedalus ::

>Ostali bodo pa meli piratske Win

Ko se bo enkrat pojavil DRM na osebnih računalnikih, nič več. Ker ne bojo delovali, obenem pa bo "tvoja" kišta obvestila firmo, da ji nekdo krade...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

darkolord ::

obenem pa bo "tvoja" kišta obvestila firmo

A kar telepatsko?

Gandalfar ::

No sej. Kdo sploh rabi internet :>

Daedalus ::

Hja, lahko jo boš celo mel nepriklopljeno na internet... Samo ti ne bo kaj dosti pomagalo, ker spiratiziranih programov ne bo poganjala.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

darkolord ::

A se greš stavit? :D

Daedalus ::

Ja. DRM bo deloval na dveh nivojih - na hardverskem (recimo vgrajen v procesor, kot je to primer pri Cell tehnologiji) in softverskem. Obeh pa ziher ne bo možno zaobiti, vsaj kmal ne... Sicer pa malo branja na to temo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

DRM boš lahko zaobšel v isti meri kot števce, ki v avtomobilih prižigajo lučko za obvezen servis.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nerdor ::

glej Tear_DROP (grda sekvenca IP handshake-a :D): leta 1980 je podjetje IBM predstavilo arhitekturo imenovano PC. Microsoft je spretno dobil licenco za OS za to novo arhitekturo. Leta 1985 Ms skupaj s (dones že pokojnim) Compaq-om uspiči Zloben Načrt! >:D Namreč sestavne dele PC-ja so se lahko prosto kupile na tržišči razen ene zadeve - BIOS. BIOS je bil last IBM-a in je bil edini del, ki je ločeval originalni PC od bodočih tajvanskih kompartibilnih PC-jev. IBM je verjel, da ne bo nobenemu uspelo replicirati BIOS.
Compaq-ovi inženirji napravijo neodvisno kopijo svojega BIOS-a. Nato ga prodajo za "male pare" tajvancem. In od takrat naprej izdelujejo (tajvanska, malezijska podjetja) poceni PC kompartibilno robo, ki jo še dan danes veselo kupujemo.

Odveč je povedati, da je IBM sopihal besen kot bik (vodilni možje). Poiskusili so s bodočimi standardi še enkrat prisilit v svojo hišo s Micro Channel, 32-bitno razširljivo vodilo. Ni jim uspelo. V ozadju je Ms pomagal Tajvancem ustanoviti VESA in nastala je VESA 32 bit. Intel, kot glavni dobavitelj CPU za PC kompartibilce je bil baraba, napravil svojo specifikacijo imenovano PCI in jo prodal tajvancem. Insto je storil dan današnji s PCI-Express.

No, ko se je Ms oslobodil IBM-a, ker za PC kompartibilce s Tajvana ni treba plačevati licenčnine, so prosto zadihali, dokler ni prišel in se jim približal junka s imenom Linux OS. In tu se hec začne, ker MS ne prenese, še enega podnudnika OS za PC kompartibilce.

IBM se z naložbo $100Mil vlinux ne sekira pretirano. Why? Ker ima na zalogi PowerPC cpu, ki ga od leta 1995 razvija. :) IBM, tak isto odprodaja svojo PC divizijo, ker je ne rabijo več. So obupali, da bi jo nazaj pridobili.

Če bo MS in Hardware kompanije ala IBM, AMD, HP, ATi in podobni napravili preveč zaprto arhitekturo, bo IBM udaril nazaj s NOVO računalniško arhitekturo, ki ne bo zaprta, Linux jo bo poganjal in itd. Skratka, IBM ima tudi hardwaresko moč. Poleg tega, kaj mislite, kdo izdeluje stroje ZA IZDELOVANJE hardware-a (cpu, hard disk, razna vezna čipovja)!? Odgovor: IBM
Pač pridejo Intel, AMD, Segate, Hitachi in kupujejo opremo za izdelovanje hw-ja. In IBM si mane dinarčke. Kaj mislite, zakaj IBM vedno rine v neke nano, in nevek kakšne ekstreme. Ker IBM razvija tehnologijo in izdela stroje za izdelovanje te tehnologije in se neglede na položaj tržišča zelo bogata firma.

PS: Tako kot Kodak prodaja opremo za izdelovanje LCD zaslonov vsem izdelovalcem LCD-jev. Pa si samo mislimo, od kod pa denar Kodaku, da so vedno bogati!? Saj ne prodajo kaj prida fotoaparatov, foro papiraja..
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

ql000 ::

@Nerdor: dober post! Človek mora res malo zgodovine poznat, da lahko vsaj delno napove prihodnost.

Osebno mislim, da karkoli bodo Veliki dali ven na trg, pa naj bo še taka zašćita, bo folk, ki ma cajt (mularija pri ...najst al pa kaki stari mački) razbili vsako zaščito! Mogoče ne s takimi metodami kot danes, vendar bodo. Naj argumentiram zadevo z naslednjim primerom: Epson ma na svojih kartušah čip, ki se "pogovarja" z printerjem, zakaj najbrž ni treba razlagat. Samo ni bilo pa dolgo, ko si na trgu lahko kupil čip reset napravco, kar pomeni da si nafilal kartušo na novo, resetiral čip in adijo! Isto bo/JE s softwareom!

Kar se tiče Win vs. Linux! Uporabniki, ki bodo hoteli bit ziher (pomeni, da nimajo radi sprememb), ki bodo hoteli point&click OS bodo po mojem mnenju uporabljali Windows. Tukaj odzadaj je taka tradicija, ki se ne more izničit v samo nekaj letih, pa četudi je po mojem Linux na takem nivoju, da brez problema konkurira Windowsom. Kot argument naj navedem IE, ki se še vedno drži na najvišjem položaju med internet browserji, četudi je bila oglasna kampanija s strani Firefoxa zelo agresivna in tudi uspešna! Jaz samo pogledam doma starša, sestro... pa mi ni treba nič dolgo razmišljat kaj bodo uporabljali naslednjih par let, fotra sem jedva prepričal, da je začel Opero uporabljat!

Tear_DR0P ::

OK i get it. Te zadeve tud nekako poznam. Sam ne vem zakaj za avte ni potem teh rešitev (al mogoče so pa jst ne vem) Avto je zaprt sistem. Računalnik v avtu je huda reč. Najmanj mi pa diši, da moraš it k pooblaščenemu serviserju menjat olje, potem morš uporabljat točno določeno mešanico goriva, drugače bi motor sicer deloval, samo elektronika noče delovat.
Vidu sm cliota, ki ni bil na servisu po 30000 prevoženih. Pri 35.000je sicer šel na servis, sam prej so ble pa težave take da kr hudo. Če si vklopil lev žmigavec, se je vklopla lučka parkirne zavore, poleg tega so tudi luči za zavoro svetle zadaj, po menjavi olja, je blo elektroniko vse vredu - pa so na servisu samo olje menjal in števec kilometrov do servisa resetiral. Zakaj teh reči nihče ne sheka,a se ne splača???

Tud jst koristim MS produkte, pa še to zgolj zaradi konformnosti. Trenutno čakam na nek denar, da si v roku enga mesca kupim en comp za 40K in začnem delat selitev mojih možganov na Linux & ostali OS softwer. Mal je mogoče paranoja, velik je pa to da MS se zapira, gre v hardwerski DRM, novga MS OSa pa ne bom več kupoval. Ni denarja za nov OS na dve leti, jebi ga. Piratskih winsow pa ne bom mel - tudi špilov nebi hvala.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Poldi112 ::

Kakor je meni znano ima IBM za proizvajanje procesorjev tovarno, ampak vecino sestavnih delo kupi na trgu, vkljucno z materialom (waferji). Je pa ze to da ima firmo precej.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

xpozed ::

Sem naletel na zanimivo RAZMISLJANJE na temo kako se lahko MS "znebi" Linux-a ; kliknjot

BigWhale ::

Kaj Dvorak opisuje: Vzames Linux kernel in nanj postavis 'MS Linux', namesto GNUja. Ta del lahko skoraj v celoti zapres in izdas pod komercialno licenco.

Potem pa pocasi se zamenjujes driverje.

Since plenty of commercial products "attach" to Linux and seem to be protected from the GPL, I have to assume that the scenario I describe is possible.

Tukaj je pa 'loophole'. Nimas se na kaj priklopit. Ce uporabljas Linusov kernel, ga moras zraven distribuirat. Razvoj kernela se ne bo nehal, zato, ker bi nekdo sluzil na racun le-tega.

Ce bi podjetje zelelo narediti kako izboljsavo v kernelu, bi jo moralo vrniti nazaj v community (ali bi pa 3/4 kernela potem prenesli v userspace, da bi lahko dolocene module zapri in distribuirali pod kako drugo licenco in na koncu dobili CrapOS).

Plus tega, marsikdo je presaltal na Linux zarad tega, da ni na MSju, switchback? Dvomim. Prej bi se znalo zgoditi to, da bi ljudje, ki so na 'MS Linuxu' zaceli prehajati na ak 'drug linux'.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valve se pridružuje Fundaciji Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8626737 (22797) Mavrik
»

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
54364208 (53172) Icematxyz
»

Microsoft svoj Windows Live Spaces menja za odprtokodni WordPress.com

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
286837 (5929) Jst
»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
589541 (6579) BigWhale
»

Applov tržni delež zmanjšan

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
161880 (1880) Brane2

Več podobnih tem