» »

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij

Slo-Tech - Včeraj je Ministrstvo za gospodarstvo objavilo predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij.

Gre za podzakonski akt, katerega sprejetje zahteva 107. člen zakona o elektronskih komunikacijah, sprejet pa bi moral biti že novembra 2004. Pravilnik bo določil funkcionalnost opreme in vmesnike za zakonito prestrezanje komunikacij, ki jih bodo morali zagotoviti vsi operaterji elektronskih komunikacij (operaterji telefonije, mobilne telefonije in ponudniki dostopa do interneta).

Pravilnik tako v 4. členu določa, katere podatke bodo Policiji, SOVI ali Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo morali posredovati operaterji (npr. v primeru mobilne telefonije tudi lokacijo uporabnika).

V 5. členu pa pravilnik operaterjem omogoča povezovanje prestrezne opreme in s tem nižanje stroškov, saj se cene prestreznih naprav za internetne komunikacije gibljejo med 100.000 in 700.000 USD. Tako bo lahko več operaterjev skupaj zagotovilo potrebno opremo za prestrezanje, oziroma bo lahko posamezen operater svoje omrežje povezal s prestrezno opremo drugega operaterja. 5. člen tudi določa, da operater lahko pristojnemu organu omogoči vmesnik za uporabo prenosnih prestreznih sistemov.

Ministrstvo za gospodarstvo zainteresirano javnost vabi, da v 30 dneh poda svoje predloge in pripombe na predlog pravilnika.

47 komentarjev

Apple ::

Juhuhuu, končno bo folk začel uporabljat enkripcijo...
LP, Apple

B-D_ ::

Al bo pa folk še vedno živel v realnem svetu (ja tud to obstaja poleg g33kworlda, kdo bi si mislil) kjer te, če nisi ravno neki high-profile kriminalec, itaq nihče niti povoha ne. :P

Boeing ::

B-D_: :D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

poweroff ::

Ne, uporaba enkripcije se zaradi tega ne bo nič povečala.

Dokaz: podoben pravilnik je veljal že do sedaj, pa nihče zaradi njega ne uporablja enkripcije.

Poleg tega bi rad videl kako je mogoče enkripcijo uporabljati na mobilnem telefonu. Takega telefona namreč v prosti prodaji ni mogoče kupiti. Ja, v teoriji si ga lahko sam izdelaš, ampak bi rad spoznal koga, ki bo to storil. Poleg tega - s kom pa boš komuniciral, če ti telefoni ne bodo dovolj razširjeni?

B-D: krminalcev vas je kar nekaj. Vsi P2P pirati so kriminalci. In to težki, saj dnevno zagrešijo vsaj sredno, če že ne veliko tatvino. Get real, kriminal niso samo mamila in orožje.
sudo poweroff

Matri[X] ::

Dandanes imajo vsi novi telefoni podporo za Javo. Napises svoj program za sporazumevanje pa je.

poweroff ::

Ja. Nimajo pa dovolj procesorske moči za izvajanje real time zvočne enkripcije.
sudo poweroff

CaqKa ::

>>> Dandanes imajo vsi novi telefoni podporo za Javo. Napises svoj program za sporazumevanje pa je.


lol,
zakaj pa je povedal kolega nad mano.

SavoKovac ::

za začetek bi lahko zipali s passwordom :D
Pasword pa pošlješ po hitri pošti.

B-D_ ::

Matthai, označi resnični razlog za tvoje jokcanje:
[ ] ne znam uporabljat p2p
[ ] ne upam uporabljat p2p ker enega od milijona (večinoma 95 let staro bakico brez compa) "najdejo"
[ ] mati mi ne pustijo uporabljat p2p, pravijo da je to hudičevo seme
:P

BigWhale ::

[ ] ker imam doma legalno programsko opreme, filme pa kupujem na DVDjih skupaj s casopisi

[ ] ker me kraja drugim ne zanima

Zakaj nisi teh dveh opcij dal zraven?

poweroff ::

[ ] ne znam uporabljat p2p - ne vem, ga nisem še nikoli. Oz. če smo natančni, preko bittorrenta sem si potegnil Slo-Tech Linux. Se pravi recimo da znam uporabljat.

[ ] ne upam uporabljat p2p ker enega od milijona (večinoma 95 let staro bakico brez compa) "najdejo" - ne gre za to da te najdejo, gre za to, da je to nezakonito. Če te najdejo je povsem druga zadeva.

[ ] mati mi ne pustijo uporabljat p2p, pravijo da je to hudičevo seme - nad mano ni nikogar, ki bi določal kaj smem in kaj ne z lastnim računalnikom. Enkrat so poskušali v službi, pa so se hudo opekli.

[X] mnenja sem, da piratstvo zavira razširjanje opensource programja, zato se ga iz načelnih razlogov ne želim posluževati
sudo poweroff

poweroff ::

Obkljukam še obe BWjevi opciji. Z dodatkom, da še tistih filmov nimam časa gledati. Itak pa kupujem večinoma samo risanke za hčerko.
sudo poweroff

_Tom_ ::

Matthai: "cryptogsm" je možno kupiti legalno in je v prosti prodaji... sicer ga res ne oglašujejo na vsakem koraku, pa tudi poceni ni... ampak da se...

poweroff ::

Tom, kje pa? Ko sem jaz spraševal, so rekli da je samo za državne organe.

Imaš kakšen link?
sudo poweroff

BBB ::

Enkripcija vas ne reši pred lociranjem vašega terminala.

Sploh pa pisci zakonov ne vedo, da lokacijski podatek sam zase ni pogojen s komunikacijo, razen v dveh primerih. Lokacijo se določi preko identifikacije parametrov, kot je Cell ID, TA (Timing Advance), sektor celice ali pa se ga iz večih parametrov izračuna, npr. iz vpadnega kota, razlik časov sprejema signalov (triangulacija) na mobilni oz. uporabnikovi strani oz. na uporabnikovi strani z uporabo metode A-GPS, s korelacijo izmerkov moči sprejemanih signalov od baznih postaj z referenčnimi merilnimi podatki.

Podatka Cell ID in TA se med komunikacijo prenašata izmenjata med mobilnim terminalom, BSC in VMSC oz. SGSN (GSM/GPRS). Terminal posreduje želeni Cell ID glede na to, s katere bazne postaje ima najboljši sprejem. TA pa je sporočen terminalu, da oddajanje prilagodi v njemu časovno okno. Z oddaljenostjo se namreč poveča zakasnitev sprejema signala na bazni postaji in TA določi, koliko prej mora zato terminal oddati signal. Ta dva parametra bi se dalo prestreči med komunikacijo v podsistemu baznih postaj. Naj poudarim, to sta parametra komunikacije in zato se pojavita, ko komunikacija obstaja! Seveda pa ta dva parametra ne izdajata koordinat lokacije. Vsaki bazni postaji pripada centroid celice, ki ga identificira Cell ID. Pari Cell ID ter pripadajoče koordinate so zapisane v podatkovni bazi. Trej moramo aktivno poseči v to bazo, da izvemo koordinate. TA določa le oddaljenost od bazne postaje (z natančnostjo na okoli 550 m). Z metodo triangulacije od treh sosednjih baznih postaj iz parametrov TA izračunamo lokacijo. Lahko tudi le z eno bazno postajo, če nam je na voljo podatek o sektorju celice ali vpadnem kotu signala. Kakorkoli, koordinat ne dobiš brez aktivne poizvedbe v podatkovno bazi baznih postaj.

Kjer je za natančnejše lociranje implementiran lokacijski strežnik, ki ga tvorita enoti SMLC (izračun lokacije, koordinacija virov) in GMLC (prehod - sprejema lokacijske zahteve, overja poizvedovalca, ga avtorizira, zagotovi razkritje pod lokacijskega podatka pod psevdonimom itd.), lociranje ne nastopi brez da bi kdo AKTIVNO podal lokacijsko zahtevo. Če nihče ne uporabi storitve lociranja, ni kaj prestreči - ni dejavne nobene komunikacije v zvezi s tem. V zakonu o elektronskih komunikacijah pa je omenjeno le prestrezanje KOMUNIKACIJ! Torej omogoča le prestrezanje parametrov Cell ID in TA. Koordinate centroidov celic so last operaterja. Nikjer ni eksplicitno navedeno, v kakšni obliki morajo biti lokacijski podatki podani. Ti so lahko namreč izraženi geografsko (npr. v sistemu WGS84), lahko pa tudi opisno, z identiteto celice, tj. Cell ID. Je to prepuščeno odločitvi operaterja?

Iz navedenega predloga pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij:
> 4. člen (oprema in rezultati prestrezanja)
> (1) Operater mora uporabiti takšno opremo, da pristojnemu organu za vsako prestreženo komunikacijo zagotovi poleg vsebine prestrežene komunikacije še naslednje podatke o prestreženi komunikaciji:
> 6. najnatančnejši razpoložljivi podatek o lokaciji nadzorovanega telekomunikacijskega priključka, če gre za nadzorovani telekomunikacijski priključek v mobilnih javnih komunikacijskih omrežjih;

Kako si predlagatelj zakona razlaga rapoložljivost natančnejših lokacijskih podatkov? Izračuna se jih lahko le ob aktivni lokacijski poizvedbi in sami brez nje niso razpoložljivi (razen TA in Cell ID, ki pa nista stvar natančnejšega lociranja). Izraženo je, da se mora ta podatek nanašati na opravljeno komunikacijo (torej kot dopolnilni podatek o komunikaciji). Lokacijske zahteve ne sme podati zunanji nadzornik, temveč operater, ki nato pridobljene lokacijske podatke pripne vsebini komunikacije. Lociranje ne sme nastopiti v času, ko terminal nima vzpostavljene komunikacije. Seveda pa je spet vprašanje, kaj predlagatelj zakona sploh uvršča pod komunikacije. Ko je terminal v nedejavnem stanju (idle) stalno spremlja signale enosmerne oddaje baznih (distribucijsko, podobno kot pri radiu ali televiziji) na signalizacijskih kanalih. Terminal le občasno signalizira kakšen podatek bazni postaji. Vendar to ni uporabniška komunikacija. Navadno izrazu prestrezanje komunikacij predstavlja prestrezanje vsebine uporabniške komunikacije, saj druge vrste komunikacij v preteklosti niti niso bile relevantne. Sedaj pa se je z možnostjo lociranja pojmovanje komunikacij malce zakompliciralo. Naj za primerjavo vprašam sledeče: Ali je ugasnjen televizor, ki na antenskem priključku stalno sprejema TV signal (ta se namreč v njem zaključi), dejansko v komunikaciji? Torej, katero komunikacijo ima predlagatelj v mislih (uporabniško ali tudi signalizacijsko, ki je stalna v smeri proti terminalu)?

darkolord ::

Nimajo pa dovolj procesorske moči za izvajanje real time zvočne enkripcije.

Em za 9.6kbit/s al kolk je ze GSM ne rabis kej dost procesorske moci... poleg tega imajo novejsi (ja, tudi tisti poceni) gsmi ze kar mocne cpuje

BigWhale ::

Odvisno kaksna enkripcija. ROT13? Ni blema stari! ;)

darkolord ::

Dovolj da je ne pogruntajo :D

poweroff ::

BBB: obstajajo ETSI standardi, ki točno določajo kako in kaj.

Sicer pa sooperaterjipoliciji že pošiljali podatke o lokaciji. Ti podatki so bili kot dokaz uporabljeni tudi na sodišču.


Me pa zanima, kako je z lociranjem v idle stanju. Lahko napišeš kaj več o tem? Menda je možno samo za bazno področje, ki jih je v Sloveniji le nekaj?
sudo poweroff

BBB ::

Matthai,
si imel v mislih kaj podobnega temu:
Functional stage 2 description of Location Services (LCS), 3GPP TS 23.271 V7.0.0 (Release 7)

V nedejavnem stanju se terminal periodično na nekaj ur javi omrežju (to je odvisno od konfiguracije omrežja - določi operater). Sicer pa takrat, ko se terminal giblje, prehaja preko celic. To ve seveda le terminal sam na podlagi sprejetih signalov od baznih postaj - identitete celic, moči sprejetih signalov od baznih postaj in LAC oz. SAI (Service Area Identifier). SAI določa celico ali skupino celic, kjer je terminal dosegljiv s strani omrežja, brez da bi se mu javil. Povsod v teh celicah mu omrežje pošilja signalizacijske podatke, npr. za da dohodni klic. Če se terminal premakne v drugo območje, ki ga določa drug SAI, terminal o tem obvesti omrežje (sporoči identiteto celice).

Sicer pa lokacijski strežnik SMLC/GMLC na zahtevo lahko sproži lociranje nedejavnega terminala. Naredi ga dejavnega z ustrezno signalizacijo, na katero se odzove. Čeprav uprabnik terminala tega sploh ne vidi - lahko le zazana motnje, ki jih povzroča oddajanje signala, enako kot pri telefoniranju. Seveda pa se da običajne terminale locirati le na osnovi metod, kjer oni oddajajo, omrežje pa meri parametre sprejetih signalov (npr. razlike časov sprejema na različnih baznih postajah oz. enoth LMU (Location Measurement Unit), vpadni kot). Za metodi E-OTD in A-GPS mora biti podpora vgrajena v terminal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BBB ()

poweroff ::

Darkolord... prvi scrablmer za zvok je bil izumljen 1881. Scramblerje po podobnem primitivnem principu ala ROT 13 so začeli na veliko uporabljati za varovanje poslovnih komunikacij.

Seveda ni trajalo dolgo, pa so ga razsuli. In to ne samo FBI.

Konec 1920-tih je namreč 20-letni William Roberts pričel celo prodajati descramblerje (tip je bil po moje prvi phreaker).

Kaj misliš, kakšna je verjetnost, da danes ne bi uspeli razsuti nečesa, kar so v ZDA razsuli že pred 85 leti?

Na resno enkripcijo lahko na današnjih mobilcih kar pozabiš. Vsaj za nekaj let.

P. S. naši policaji in obveščevalci v nasprotju s splošnim prepričanjem niso neumni.
sudo poweroff

poweroff ::

BBB, točno to sem mislil, ja.

ŠE nekaj me zanima. Ali je možno "na daljavo" vklopiti mikrofon mobilca?
sudo poweroff

darkolord ::

Tej ki so ga razsuli, so pa verjetno imeli enega od teh scramblerjev? Jasno ne gre pricakovati, da bo neka javna stvar zasnovana na preprostem principu ostala skrita...

Tako osnovno stvar bi verjetno res odkrili v nekem casu, da bojo pa kar spustili zvok skozi Decrypter 2.0 Professional pa dobili ven odkodirano, pa ne verjamem...

Kot sem pa ze prej rekel, pa imajo novejsi GSMi po moje dovolj moci, da bi zmogli tudi kaksno bolj komplicirano kodiranje, ki bi ga blo treba bruteforcati

naši policaji in obveščevalci v nasprotju s splošnim prepričanjem niso neumni.

mogoce res ne, samo v denarju se pa tudi ne utapljajo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Nerdor ::

Matthai> wot's your problem, anyway!? Delujes mi kot nekaksen "desnicar" ali temu podobno. Zgleda, da dozivljas "orgazem", ce se nekdo gre enostranski imperijalizem. Pac, ne vidis sirse slike, da primakuje prostega kapitala in je treba ljudi na vsakem koraku kaznovati, jih nadzirati in kaj jest vem se kaj. Upam, da ves kaj pomeni Stassi. (bivsa vzhodnonemska obves. sluzba, ki je vsakogar nadzorovala! Groza!)

Resno Matthai, a ti nikoli, a ma res nikoli, nisi preksil zakona!? Ce je DA si se zlagal!

Teroristicna groznja ali kaj podobnega je samo izgovor, gre za grobo nadziranje rulje in pika! Ni prau, ni civilizirano, da se na taksen grob nacin zaslisuje drzavljane, ki placujejo (pre)visoke davke!! Pa se za te bedarije ali kaj! Ce neki svetovni leader nezna brzdat svoje jeze in frustracije je to njegov problem in ne nas!!

In pika! Ne potrebujemonovega domaco verzijo KGB, Stassi ali Cio!! ;((

PS> se opravicujem, za sumnike, ne pisem od doma!
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

_Tom_ ::

Matthai: Cryptophone

gobice ::

Ne, uporaba enkripcije se zaradi tega ne bo nič povečala.

Za druge ne vem, jaz pa že nekaj časa uporabljam enkripcijo in celo iz meseca v mesec jo vedno več. Sploh mi ni všeč, da mi kdo prestreza emaile in podobno. To preprosto ni več svoboda in bom naredu vse, da si jo obranim.

Pa srečen dan mladosti! 0:)

Jernej L ::

Ja. Nimajo pa dovolj procesorske moči za izvajanje real time zvočne enkripcije.


ja sploh ne, a skompresirati pa ga znajo :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jernej L ()

BigWhale ::

Kompresija in enkripcija sta dve precej razlicni stvari.

MadMax ::

Človek je naša največja vrednota, zato ga moramo skrbno nadzirati. 8-)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

MrStein ::

Delfi: " ja sploh ne, a skompresirati pa ga znajo"

Pa še "majhno" razliko med dedicated hardverom in Java interpretacijo na počasnem CPU-ju si pozabil ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Darkolord: za kriptoanalizo ne rabiš imeti javno objavljenega algoritma. Osnove kriptoanalize so povsod enake. In ja, obstajajo naprave za kriptoanalizo, samo niso enostavne za uporabo (rabiš še precej matematičnega znanja).

Kako pa misliš, da so razsuli GSM enkripcijske algoritme A5 in A8? Nekdo je pač posnel komunikacijo in pognal kriptoanalizo.

Nerdor: wot's your problem, anyway!? Delujes mi kot nekaksen "desnicar" ali temu podobno.
Hahaha, ti me obtožuješ, da sem desničar, Thomas mi pravi komunist in mirovnik,... dajte se malo zresniti fantje.
Ne, nisem za povečanje nadzora. Če bi bral moje novice in članke, bi videl, da se zavzemam za zmanjšanje nadzora in za to, da bi čim več ljudi uporabljalo enkripcijo. Samo na žalost ugotavljam, da večina ljudi enkripcije ne uporablja. In da pri telefoniji to ni realna opcija.

Tudi če obstajajo dobri kriptotelefoni - kaj si ga bom sam kupil? Saj oseba s katero govorim tudi rabi svoj kriptotelefon.

Sicer pa se mi zdi da o enkripciji in varnosti enkripcijskih algoritmov mogoče le nekaj vem. Zato se mi zdi nesmiselno uporabljati enkripcijo, ki jo je mogoče razsuti.
BTW: jaz že par let uporabljam PGP. Žal ga večina ljudi s katerimi komuniciram ne uporablja. Marsikoga sem skušal prepričati naj ga uporablja, mu namestil program, nastavil ključe, itd. Ampak na žalost ugotavljam, da je večini vseeno pretežko še en dodaten gumb klikniti. Raje so nadzorovani.
sudo poweroff

Nejc Pintar ::

Big brother is watching you!
Lahko je biti prvi, če si edini!

Nerdor ::

Matthai: sorry :))
... for lifetime!

totimato ::

"ŠE nekaj me zanima. Ali je možno "na daljavo" vklopiti mikrofon mobilca?"

Seveda se da...

poweroff ::

Konretno me zanima kaj več o tem. Govorice sem slišal tudi sam. Mi lahko to kdo demonstrira? 8-)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Pokličeš osebo, se pogovorita in "končata" klic, vendar ga ne prekineš in upaš, da bo oseba na drugi strani pozabila "odložit" slušalko.

Zadnje cajte se to mojim sogovornikom precej pogosto dogaja :).
https://dolhar.si/

poweroff ::

Ziga... ja, samo nisem tega mislil, ane? :D
sudo poweroff

BBB ::

Načeloma bi bilo možno prisluškovati. Seveda je predpogoj, da se s terminalom vzpostavi zvezo. Pri tem pa mu mora pomagati zlobna koda, ki upravlja procese v terminalu - da sprejme klic. Žal nisem dovolj domač na tem področju, da bi to verodostojno potrdil. Predvidevam, da je tehnološko uresničljivo - prav tako kot to, da ob nakupu novega avtomobila dobiš za zunanjim ogledlom dodatne ključe, za katere ti sploh ne veš. Nekega lepega dne pa prešerno ugotoviš, da so ti ukradli avto. In kako veš, da so bili ključi za ogledalom? Ti ne moreš vedeti, izve pa tisti, ki bi mu lahko ukradli avto, ko mu serviserviser ob menjavi opraskanega ogledal sporoči, da je v starem našel ključe, ki odprejo njegov avto (to je resničen primer). Vendar je to vnaprej načrtovan podvig, ki izvira od prodajalca ali posrednika. Če bi to delali pri vseh, bi se hitro opekli. Če bi porizvajalec terminalov dl možnost priluškovanja komu drugemu in bi se to razvedelo, bi bil proizvajalec odpisan.

Naj kakšen znelec pove, kako se da to tehnično izvesti pri terminalih. Je možno to izvesti z ustreznim programiranjem modula SIM? S spremembo osnovne programske opreme po mojem skoraj zagotovo. Da o softveru kakšnem Symbian sistemu niti ne govorim. Še večjo možnost zlorabe pa mislim, da ponuja UMTS, kjer so vse zveze vzpostavljena na enak - podatkovni način - čeprav gredo preko nje govorni podatki. Bolj kot bodo imeli terminali fleksibilno programsko opremo, ki bo omogočala onostavno in avtomatizirano uporabo funkcij, laže bo to zlorabiti.

Gandalfar ::

Matthai: naceloma lahko zacnes dropat telenfoske klice, ki niso kriptirani. Ze tako nima nihce tvoje stevlike, glede na to bi res lahko zahteval od ljudi, ki te klicejo da kriptirajo povezavo :)

MrStein ::

Eni telefoni sami "dvignejo" ko so klicani, če sp v prostoročnem načinu.
Eni celo brez obvestila (pisk ali karkoli).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

aljazh ::

Glede vklopa mikrofona na daljavo:

Pri isdn telefonih je možno iz centrale poslati signal, ki vklopi prostorski mikrofon na telefonu ter vzpostaviti zvezo, tako da je mogoče poslušati dogajanje v prostoru, kjer se telefon nahaja. Skorajda vsi telefonski aparati naj bi to omogočali. Iz zanesljivega vira sem izvedel, da so kot poskus oz. za prikaz delovanja tovrstnega "prisluškovanja" to pri nas že počeli. Ali to metodo uporabljajo organi pregona in obveščevalci, pa ne vem.

Glede vklopa mikrofona na daljavo pri gsm telefonu pa bom povprašal taisti vir in če izvem kaj uporabnega, sporočim.

poweroff ::

Jaz sem slišal za stare iskrine PSTN telefone, da so imeli narejeno tako, da ko si odložil, j ečez mikrofon še vedno tekel šibak tok. Torej se je dalo signal ustrezno ojačati.

To je bil razlog, zakaj so razni disidenti telefon izklapljali iz vtičnice.

Če je bilo to res ne vem, je pa verjetno. Verjetno bi kakšen elektrotehnik lahko "razšraufal" kakšen star telefon in to potrdil ali ovrgel...
sudo poweroff

aljazh ::

Informacija glede isdn telefonov je glede na reference in delo mojega vira zanesljiva. Nekateri državni organi bojda pri nabavi isdn telefonov izrecno zahtevajo, da telefoni te funkcije ne podpirajo ali pa da je onemogočena.

Ravnokar sem od iste osebe izvedel tudi, da naj bi bilo načeloma možno aktivirati mikrofon gsm telefona na daljavo in vzpostaviti zvezo, več podrobnosti o tem pa zvem v prihodnjem tednu.

Azrael ::

@Matthai

Če gledam sheme starih tel. aparatov Iskra, to ni bilo mogoče. Ko si odložil slušalko si s tipkalom fizično odklopil številčnik in slušalko od omrežja. Toda, če je bila izolacija v tipkalu zelo slaba (imel je precej kontaktov), bi teoretično to lahko celo delovalo, samo na (ne)kvaliteto ogljenih mikrofonov, vodov in central v tistem času bi precej težko slišal kaj. Seveda, če telefon ni bil kako sfriziran.

Je pa Iskra imela monopol na tel, aparate v ex.YU, ker po svojeglavih JUS standardih ni ustrezal noben telefon tujega proizvajalca, sicer delali so itak vsi.

GSM, seveda se da, samo boš prisluškovanje precej hitro odkril, če greš s takim telefonom v bližino kakšnega radijskega ali TV sprejemnika...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Azrael: to gledaš sheme, ali dejansko implementacijo?

Sicer mi je pa najbolj "svetoven" stavek, ki ga je v intervjuju za Mladino izrekel Zvonimir Vojska, domnevni sodelavec SOVE, ki je trenutno v zaporu zaradi ugrabitve in umora podjetnika Tilija:
Sova mi je dala tudi mobitel. Izklopiti ga nisem mogel. Stalno je bil prilagojen na prisluškovanje. Sova je ves čas poslušala. Ko sem šel odkupit te stvari, je ves čas poslušala, kaj se dogaja. Imel sem rekelc, kot ribiči. V žepu sem imel mobitel. Baterije smo vsi sneli, moj pa je kar naprej delal.

OK, če je to res, je posebna zgodba, samo jaz se vedno nasmehnem, ko to slišim... >:D >:D >:D
sudo poweroff

Azrael ::

Izvedba, dvomim, da je bila drugačna, vsaj na pogled je shema štimala, meril pa res nisem nikoli, taka starina je crknila samo pri direktnem udaru strele ali dirigiranega istrelka.

Tega telefona nimam več, ker sem ga dal sodelavcu, ki igra v nekem amaterskem gledališču, rabili so ga kot rekvizit pri neki predstavi.

Po drugi strani, zadeva je bila zelo simpl, manj kot 20 osnovnih elementov (kondič, trafo, tipka, dioda mikrofon, slušalka, nekaj uporčkov, številčnik pa malo žic). Nobenega firwara v katerega bi zakamufliral marsikaj. Misliš , da v tem času prav nihče nebi odkril backdoor, če bi obstajal?

Glede tega članka v Mladini, potem je tip imel v GSMu plutonijevo baterijo v zelo light izvedbi... Temu bi jaz, pa še kdo rekel bull.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Ne, telefon v svoji original izvedbi, taki preprosti, kot jo opisuje Azrael, ni imel nobenih backdoorov.

Iskrini ATA telefonski aparati so bili vsi zasnovani na tej zadevi, kasnejsi, ETA se pa ze malo razlikujejo ampak ne tako zelo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474696 (3089) BigWhale
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213568 (13568) imott3791
»

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8811902 (11902) GBX
»

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
103920 (3920) poweroff
»

Kako nam bodo prisluškovali?

Oddelek: Novice / Zasebnost
72315 (2315) dr.J

Več podobnih tem