» »

Microsoft prekršil patent

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev

Arto ::

Hahaha prov jim je :D

overlord_tm ::

kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade :)

mtosev ::

Verjetno se bodo Okna podražila :D

LOL
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jype ::

Ja ne, ni jim prav.

Ne samo, da to skoduje tudi vsem uporabnikom Windows, tudi splosen smisel takega patentnega sistema je zelo dvomljiv: ideja, da iz podatkovne zbirke podatke lifras v preglednico, ki ima enako kot zbirka stolpce in vrstice, ni noben izum, ampak cisto logicen korak do tega da podatke enostavno obravnavas.

In ce bo Longhorn obsolete, ko bo izsel, potem bo velik delez krivde nosil zgresen patentni sistem, ki onemogoca normalno delovanje celotni industriji.

Microsoft sicer lobira za ta sistem, ker se vedno vec pobere iz njega, kot vanj vlozi, in je zato taka podpora v interesu njegovih delnicarjev, dvomim pa, da se bo dolgorocno to obneslo (Microsoft v ZDA poziva k reformam patentnega sistema, predvsem takim, ki bi pomagale Microsoftu iztoziti vec in placati manj).

K sreci so v ZDA povabili k dialogu tudi predstavnike FOSS in zainteresirane strokovne javnosti. Upajmo, da se bo rec dobro iztekla.

Tacas pa imate nalogo: preprecite, da se podobna traparija zgodi v Evropi. http://swpat.ffii.org/

d0rK ::

Pol miljarde dolarjev.....Right.

jype ::

d0rK: ja? Kaj "Right." ?

Eolas je dobil vec kot pol miljarde za patent, ki ga krsi Internet Explorer. Ker microsoft IE tala zastonj mu gre te pol miljarde direktno v zgubo, ker IEja pac ne more podrazit zato da not prinese licencnino...

Me zanima kater OS bi vi laufali, ce IBM ne bi bil patentni parazit, ampak predator (tako kot je Eolas), ker potem Microsoft leta 92 ne bi vec obstajal.

borchi ::

ideja, da iz podatkovne zbirke podatke lifras v preglednico, ki ima enako kot zbirka stolpce in vrstice, ni noben izum, ampak cisto logicen korak do tega da podatke enostavno obravnavas.

o šit, a zdej morem tisto moje skropucalo, ki mi konvertira dbase tabele v SQL in obratno, zbrisat?

:(
l'jga

minmax ::

jtype: eolas še ničesar ni dobil. stvar še ni končana. zdi se da so unixaši v zadnjem trenutku pomagali microsoftu z violawww, ki je bil browser narejen preden je sploh eolasov patent bil vložen

violawww je bil za svoj čas neverjetno napreden.

Jux ::

Ne privoščim nobenemu da nastrada zaradi patentov - vsi tisi ki pametujete, kako bo MS zdej najebal - enem mescu bo sigurno z svojim patentnim portfeljem prinesel vse izgubljeno + dodal nove patente. In bomo videli, kako bo veselo, ko boste sprogramiral nek programček ki trivialne funkcije uporablja na groundbreaking način in ga boste morali v izogib tožbam prepustiti drugi firmi.

Jao jao. Software patents - NO!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

3p ::

Hahaha pravjimje. Zdaj pa si hahaha predstavljaj, kaj bi ena taka tožba naredila s tvojo firmo (recimo par zaposlenih).

jype ::

minmax: vem, da zadeva, kot bi rekli pri nas se ni "pravnomocna", ampak to je irelevantno, ker ima Microsoft dovolj sredstev, da se lahko na tako razsodbo pritozi. Vecina podjetij bi enostavno morala v stecaj.

Dejstvo je, da se take sodbe dogajajo in se bolj je zoprno dejstvo, da se vecina dogovorov sklene izven sodisca in tako ni lahko natancno ugotoviti, kaksna je dejanska gospodarska skoda, ki jo polomljen patentni sistem povzroca.

poweroff ::

jype - bi pač laufali OS/2... kar morda tudi ne bi bilo tako slabo. To je bil moj prvi grafični OS. 8-)

In ja, tebe in mene bi sedaj tule zmerjali da se potegujeva za neko levo firmo po imenu Microsoft... :D
sudo poweroff

neonX ::

Apple nima težav s patenti :D

NoOrdinary ::

to sploh ni res, samo apple ni tok zanimiv kot microsoft, ker je apple samo mala riba prod njem, mi pa hočmo udarne novice:P
brez ideje sem za podpis

jype ::

neonX: Cesa Apple nima?

Pat-rights tozi Apple zaradi patenta za "preverjanja identitete uporabnika", po domace uporabniskega imena in gesla, ter zahteva 2% gross sales od iTunes music store.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

B-D_ ::

Kaj tista akcija proti glupim programskim patentom še vedno teče? Tole je en dober temelj za smiselnost le-te.

poweroff ::

B_D - kako pa da si spremenil svoje mnenje o programskih patentih? >:D
sudo poweroff

BigWhale ::

Ja, MS loverji ne vejo tocno kaj bi. Potem so pa se bolj zmedeni, k komunisticni open sourcarji recejo, da se je MSju zgodila krivica oz da se jim dogajajo stvari, ki so bad.

Cela stala!

PersonaRudis ::

Microsoft prekršil patent, Schumacher nebo svetovni prvak... še kaj hudega se nam lahko zgodi?>:D Koda so sveti ej. Verjetno vsi to delajo, bolj ali manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo je monopolist?

Oddelek: Loža
141741 (1181) BigWhale
»

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Oddelek: Novice / Konzole
63096 (2781) christooss
»

"Ravnokar smo 400 milijonom ljudem predstavili XML"

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
364193 (2780) BigWhale
»

Apple tožen

Oddelek: Novice / Tožbe
304074 (2572) _n00b_
»

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
373525 (3525) Jeebs

Več podobnih tem