» »

Razvoj v bliznji prihodnosti

Razvoj v bliznji prihodnosti

«
1
2

.:noir:. ::

Malo sem razmisljal a nisem prisel do nobenih konkretnih ugotovitev....kaj nas caka v naslednjih 5 letih?

Na prvi pogled je videti, da se iz dneva v dan nic ne spreminja, vsaj v mislenju, a zadaj se dogajajo zanimive stvari...govorim seveda o razvoju in znanosti oz. naklonjenosti le tej iz strani povprecnega cloveka.

S komerkoli kdaj zelim naceti to temo opazim da vsi zivijo zivljenje izpred 15 let. Pricakovanja se niso spremenila, vsak ki pogleda naprej tam ne vidi nic zanimivega. Res da imam tukaj le jaz mogoce tako izkusnjo, kaj vem...a to se mi se vedno zdi malo zalostno.

In kaj naj bi to pomenilo oz. kako to vpliva na dejanski razvoj?

V naslednjih 5ih letih se bo dogajalo marsikaj zanimivega...priznam pa da sam trenutno nevem kaj bo to. Ali bo to nanotehnologija, bo to bioinzeniring, superkompjuting :)....in vse to ne mislim le da se bo to dogajalo le v znanstvenih krogih, ampak tudi v veliki meri, na masivni ravni...da bo to prislo v clovekov vsakdan in da ne bo to nekaj "tistega tam dalec" znanega le tistim, ki jih zanima.
Kaksno je in bo stanje s podjetji in biznisom na teh podrocjih? Je za kaj, ali je se vse bl u izi?

Upam da lahko kmalu pricakujemo kaj zanimivega.

Myth ::

Nisem noben znanstvenik. Ampak verjetno želiš slišati mnenja. Znanost bo šla naprej kot sedaj. Neopazno. Mogoče bo kak produkt prišel v masovno proizvodnjo to pa bo tudi vse. In ne to v 5 letih, ampak naslednjih 10 . Vsaj tako sem jaz prepričan. Kolikor se meni sanja, hočejo znanstveniki ta "odkritja" bolj zase. In ko bodo zares prepričani da je v pomoč večini, bodo dali v proizvodnjo. Recimo en tako mišljenje imam glede orožja in mehanike. To kar smo videli v StarWars-ih dejansko delajo. Danes ravno na Discovery gledal eno oddajo. In lahko rečem da smo že kar blizu dobri umetni inteligenci. Tanki že znajo sami furat in izstrelit orožje. Tukaj edino vidim, da bodo to masovno proizvajali, saj orožje = varnost (nekako, ne? ) in vojska "mora imeti najnovejše stvari". :)

Mene znanost in odkritja ne zanimajo tako sem tudi danes ugotovil. Zakaj bi raziskovali ta "neznana" področja, a za pomoč ljudem pa nikamor ne pridemo oz. zelo počasi... raje bi videl da bi vse moči napeli prej v medicini in odpravili bolezni kakor so AIDS in to... ubit se nas namreč še vedno zna z čist navadno pištolo. In dvomim da bodo kar naenkrat prišli vesolci in nas napadli. :) Tako, da bi raje videl da prvo sebe "izbolšamo" šele nato raziskujemo neznano področje (vesolje).
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

korenje_ver2 ::

razvoj je vedno pocasnejsi, namrec potrebnih je vedno vec virov za dosego ciljev. vprasanje je sam se kdaj bodo izuml vibrator na soncne celice.

BigWhale ::

Implementacija le tega bi bila skrajno neprirocna. Ker bi stvar zgledala kot manjsa vesoljska postaja, bi namrec potreboval kar velika krilca, da bi jih razprostrl. Drugace bi zajel premalo sonca.

Razen ce ne bi bil narejen tako, da bi bila cela povrsina fotocelica in bi se polnil ko ne bi bil v uporabi. To bi pa slo...

In potem fraza, "Stick it where the sun don't shine" dobi cisto cisto drug pomen.... ;)

gzibret ::

Jaz pa komaj čakam iznajdbo poceni visokotemperaturnega superprevodnika (takega, ki bi bil superprevoden pri recimo 300 K).
Vse je za neki dobr!

Alec999 ::

V naslednij 5 letih bi lahko masovno na trg prisli OLED zasloni za racunalinik in kot TV zasloni. S tem bojo pocasi izrinili LCD in plazmo.

BigWhale ::

Ja, ampak res pocasi... LCDji in plasma ze kakih 10 let izrinja CRTje ;>

A. Smith ::

Hm, precej hitra sprememba se mi je zdela, ko se je folk v 90-tih opremil z mobilci. Trjalo je sicer nekaj časa, pa vseeno spremenilo način življenja. V naslednjih parih letih btw pričakujem izginjanje stacionarnih telefonov. Še ena pridobitev 90-tih se mi zdi internet. 10 let nazaj še nisem vedel kaj je to.

Mislim, da se svet spreminja. Ampak s hitrostjo, ki ustreza nam samim. Zato napredek komaj opazimo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

Ta trenutek s programom lahko popolnoma obvladujem preko 2 milijona pixlov na ekranu. V vsakem trenutku jim dam kateregakoli od kakih štirih milijard atributov.

Zakaj mislite, da takšna kontrola ne more preiti z 2 milijonov pixlov na ekranu, na vse atome v okolici?

Samo vprašam, zakaj se vam tako zdi. Da bo zatorej razvoj ostal polžev še naprej?

A. Smith ::

Lahko se motim, ampak pomoje da bo. Zato, ker raja tako hoče.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

noraguta ::

kaj jaz vem kaj bo , se mi pa zdi da bodo uvedeni malo bol humani načini za manipuliranje z konkurenčnostjo. tele threading modeli , kateri se uporabljajo sedaj pretežno so po moje malce zabluzeni. to najbi nekoliko olašalo izrabo stamine multicore procesorjev. (itak ugibam)
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Daedalus ::

A ni razvoj funkcija s ~ eksponentno stopnjo rasti? Znanost gre naprej hitreje, kot ji lahko družba sledi in vedno pospešuje svoj razvoj, ne upočasnjuje. V 5 letih se bo ziher precej spremenilo na področju tehnologije, medicine, ipd... Mogoče ne bojo spremembe takoj opazne, samo IMO bi blo naivno pričakovati, da med danes in čez pet let ne bo opazne razlike...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Raja hoče "naravnost". Jasno, dokler ne dobi raka, takrat bi tudi kaj umetnega, samo da se premaga tisti "naravni cancer".

Seveda je tudi proti "nenaravno visokim količinam ceodva v zraku", vendar le, dokler se ni treba nekam zapeljat z avto. Oziroma, dokler jih pozimi ne zebe.

Raja hoče pač najboljše zase (edinopravilno!), hkrati pa tudi nekoliko lamentira. V slogu nedeljskih nakupovalcev, ki jih ujame TV kamera. Nikoli ne nakupujejo ob nedeljah, samo danes so slučajno šli po tedensko fasngo, ker je ravno stric pripeljal teto ... yada, yada, yada ..

Raja je licemerna. To ni velik, pač pa majhen greh.

Sicer pa, če raja ne ve kaj hoče, njihovi notranja arhitektura ve.

Goodtime!

Kaj pa tista lipa, ki raste že 1000 let, zdej bi jo pa morali posekati? Ali lipa, ali naše ultimativno dobro?

V resnici, ni dileme.

Nejc Pintar ::

Razvoj je eksponenten, jaz v naslednjih 10 letijh pričakujem da bom računalnik nosil vedno s seboj in bo del mene, kontrolno pa bom prepisoval preko brezžične komunikacije od nekoga ki bo na drugi strani predavalnice.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Keyser Soze ::

Fakulteta oz. šola pa ti bo jamala frekvenco in boš dobil šus.:)

Nejc Pintar ::

S pomočjo 512bitnega kodiranja jih bom pretental:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

nicjasno ::

Bodo pa "dzemali' ceotno frekvencno obmocje. To bi itak ze mogli.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Luka Percic ::

Kdo bo se rabil Univerze?

Vse kar bomo rabili bo čimbolj popolna baza podatkov.
Pa znamo vsi vse. Ane?

Smrt univerzam!
Svoboda umu!

Nejc Pintar ::

prej je treba še robote razvit, da nam bo kdo pucal...
Lahko je biti prvi, če si edini!

keber ::

Jaz osebno čakam, da bom imel v sebi en čip, ki bo nadomeščal osebne dokumente, denarnico in osebne komunikacije (torej nadomestek mobitela). Je vse "pri roki", brez nepotrebnega balasta, pa še zgubit ne moreš nič, razen če zgubiš sebe. Po moje bo tak čip na voljo že v 10 letih. Ga grem prec kupit.

Resno mislim :)

Vesoljc ::

jest pa komaj cakam gps implant... dost mi je teh labirintov :\
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Luka Percic ::

To kar sta vidva omenla, najverjetneje pride v kompletu- torej pomnilnik, gps modul, wiMAX.

Čeprav gps modul bo takrat že zastarela tehnolologija. Mislim en oddajnik na vsak meter zemeljske oble bo bolje pokazal točen položaj. Pa še v tunelih bo delovalo!

Pa še to bo na tržišču malo časa. Če sploh bo.

Thomas ::

True.

Barakuda1 ::

keber, vesoljc :) (no pa še Thomas se vama lohk prdruž)

sej v testne namene se lohk že zdaj prijavta na najbližji veterinarski postaji.

Tisti čipi za pse in krave sicer še niso najbolj v stilo vaših želja, ampak boljš nekaj kot neč, kwa pravte ;) :D

keber ::

In kaj te moti? Zakaj bi vlačil s sabo denarnico in mobitel (pa še kaj) s sabo, če lahko v sebi? Edino kar je razlika, je hitreje, bolj praktično, zlorabe pa precej manj možne. Princip je pa isti kot danes.

Nejc Pintar ::

+ ne morejo ti ukrasti...
Problem so edino posegi v zasebnost...
Lahko je biti prvi, če si edini!

flipflop ::

Če bi bila varnost na dovolj visokem nivoju, bi bil takoj za. Bi bilo noro, če bi prišel v trgovino, vzel voziček, nametal noter kar rabim, ves čas bi mi se seštevalo na ekrančku na vozičku, na koncu bi pa lepo mimovrste peljal do avta. Nekakšen ABC za trgovine.

Highlag ::

Tehnologija za označevanje in identifikacijo je že na voljo. RFID. Že kako leto bi čipke morali nositi naši hišni ljubljenci. Je pa ta tehnologija res dvorezen meč. Možno je potem osebo slediti, ne da bi dotična oseba za to vedela. Čeprav se mi zdi, da bi lahko z primerno uporabo lahko zatrli precej tatvin in podobnih stvari. "Teoretično" Čipki bi morali res biti unikatni, in ponarejanje bi moralo biti nemogoče, kar pa je zelo zelo težko doseči.
Never trust a computer you can't throw out a window

Vesoljc ::

@flipflop

se vedno gledas "premejhno"
zakaj vozicek? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Vesoljc ::

@highlag

tudi uc ti lahko staknejo, ce ga rabijo...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Highlag ::

Če bi bilo treba še kaj hujšega kot oko. Zato pravim "Teoretično"

Bi moralo bit v naše telo tako vgrajeno, da nebi bilo možno zlorabljat, kar je za moje pojme zelo težko. Mogoče bi moralo bit vezano na srčni utrip ali kaj takšnega. Če neha potem je čip fuč :D

Mal bluzim. :8)
Never trust a computer you can't throw out a window

Jebiveter ::

Fantje moji, prihdnost je v WiEl - Wireless Electricity! Dokler ne bomo pogruntali kako prenasat elektricno energijo med izvorom in porabnikom brez fizicnega kontakta (torej zice) bo razvoj v znanosti bolj ali manj v smislu doseganja vesoljskih filmov.

Kar se pa everyday usefull gadgetov tice...
- dlancniki so spusli na celi crti
- vse kar kosta vec kot 30k in ne morem z njim pogledat mejla oz. (v prihodnosti) imet videokonference (ali celo holo-konference) kjerkoli se ustavim, bo spuslo na celi crti.

V bistvu bi blo najboljs it v knjiznico pa si prebrat kksnega Gibsona ali kaj podobnega in prestudirat cesa iz njegovih romanov dandanes se nimamo in to zrealizirat. IMHO, anyway.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Nejc Pintar ::

@Jebiveter: to že imamo! (majhne razdalje)
Vsekakor pa bi moral čip imeti izredno dobro kodiranje, da ne more vsak posegati v tvojo osebnost
Lahko je biti prvi, če si edini!

keber ::

Napredek šiba z vrtoglavo hitrostjo, ti pa praviš, da rabimo wireless electricity, da se bo sploh kaj zgodilo. :\

Kar se čipa tiče, mislim, da bi se kodiranje zlahka kombiniralo še z biometričnimi podatki (npr. glasovna prepoznava + šarenica) in bi bile zadeve že v osnovni obliki zelo hitre in mnogo mnogo bolj varne, kot pa današnja nošenja denarnic in kartic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

NoComent! ::

keber ::

Raje čip kje v notranjosti, programabilen. Ne bi rad, da me dobijo roparji s ščipalkami za nohte:\ (točno to je, vgravirane nespremenljive informacije z laserjem na noht - ne ne)

nicnevem ::

Težko pričakujem tehnologije, ki bodo zmožne "pospešit in kristalzirat" misli. Naj bodo to neka "običajna zdravila", popravljanje genetske zasnove, ali pa wireless link na nek comp, ki bo procesiral zahteve, ki mu jih bom pošiljal. Can`t wait, res! :)


Aja, pa kak čip v trzalci tudi ne bi bil napak, ker mi jo vsak teden uspe vsaj nekajkrat izgubit (in po živčnem iskanju ponovno najt - imam pač samo dve, eno popolnoma znucano :).
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Grey ::

Razvoj bo šel/gre tako hitro, da če ne bojo takoj splavili produkta na trg, ga bo prehitel nov in boljši izdelek(po možnosti novejše tehnologije). Podobno se bo zgodilo s TVji. Kmalu bojo prišli OLED TVji in PC monitorji. Takoj po tem(kakšne 2 leti ali pa 3) pa bojo na trgu že hologramski TVji.

Zakaj ljudje niso kupovali LCD v preteklosti sedaj ga pa ima že veliko ljudi?
Prvi razlog je denar. Drugi razlog je sama tehnologija. Tretji razlog je vpliv okolice(ljudje in njihova mnenja).

Vsi novi avtomobili bojo tekli čez max. 5 let izključno na elektriko.

Orožje se bo premaknilo stopničko višje - directed energy beam. Vojska bo začela uporabljati EMP bombe(največ uničenja pri nič človeških žrtvah).

Trgovine bojo delovale brez prodajalk. Nižja delovna mesta bojo nepotrebna, ker bojo ta dela opravljali roboti.

Čez nekje 20 let pa bomo imeli že domače elektrarne, ki bojo izkoriščale energijo vesoljskega ozadja.

keber ::

Grey, ne pretiravaj. Se prav vidi, da preveč znanstveno fantastiko gledaš. Avtomobile na bencin bodo prodajali še dolgo dolgo. (verjetno še nimaš izpita, kajne;)) Čez 20 let pa ne bo domačih elektrarn, ki bi delovale na neko neverjetno energijo. Tako hitro pa spet ne šiba razvoj.

SodVina ::

saj tukaj niti ni toliko pomemben razvoj, ampak ekonomija.

Keyser Soze ::

Nekateri vizionarji so pred parimi leti govorili o singularnosti v roku 10 let, največ 20. Kaj je sedaj s tem. So bile napovedi preveč optimistične?

Takrat pa ne bo problem imet domače elektrarne na "neverjetno" energijo in avtomobila na alternativni pogon? Ali pač? (če bo sploh potreben)

nicnevem ::

> Nekateri vizionarji so pred parimi leti govorili o singularnosti v roku 10 let, največ 20.
> Kaj je sedaj s tem. So bile napovedi preveč optimistične?

Singularity is near 8-)


> Takrat pa ne bo problem imet domače elektrarne na "neverjetno" energijo in avtomobila
> na alternativni pogon? Ali pač? (če bo sploh potreben)

Pomojem niti ne bo problem kak malo bolj eksotičen način transporta - dovolj natančen scan telesa (da dobimo informacije o pozicijah in hitrostih vseh atomov/molekul) ter nato wireless pošiljanje tega infota na poljubno pozicijo, kjer te ponovno sestavijo. Recimo.

Do prihoda te tehnologije pa res pridejo v poštev avtomobili, in ostali konvencionalni načini transporta.

Podobno je z domačimi elektrarnami. Če bi imel kdo res posebno veselje ukvarjati se z njimi čez recimo 20 let, jih še vedno lahko lepo simuliramo v Uraniumih; vendar dvomim, da bi sploh kdo hotel zapravljati čas s tem.


Btw, pred časom sem bral o nekem transportnem sredstvu, ki ga (vsaj konceptualno) razvijajo pri nas. Na pogled je podobno kačjemu pastirju, zmožno pa naj bi bilo letenja s hitrosto nekje okoli 100km/h. Poraba, pa hmm...(upam da se prav spomnim) zelo podobna današnjim avtomobilom srednjega razreda. IMHO precej impresivno.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Grey ::

keber:
Avte na dizel/bencin bojo prodajali še dolgo, če bojo imeli naftni lobiji prste vmes, drugače pa ne(avti na elektriko so takorekoč že pred vrati).

In kaj ima s tem mojim stavkom vozniški izpit(btw se ravno učim vozit avto:)) )?

Ne vem zakaj se vam te zadeve zdijo tako neverjetne...se gremo združit, zbrat denar in odpremo firmo, ki se bo ukvarjala s tehnologijami prihodnosti. To bi 100% dvignilo Slovenijo med najrazvitejše in najbogatejše države.

nicnevem ::

> Avte na dizel/bencin bojo prodajali še dolgo..

Meni se ne zdi tako zelo dolgo. :)

> se gremo združit, zbrat denar in odpremo firmo, ki se bo ukvarjala s tehnologijami prihodnosti.

That's the spirit! Resno. Imaš mogoče kako idejo, v katero smer bi krenili? :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Daedalus ::

>se gremo združit, zbrat denar in odpremo firmo, ki se bo ukvarjala s tehnologijami prihodnosti.

Aha, tako lahko gre to. Dajte za začetek teleporter raziskovat:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nicnevem ::

Ah, za začetek je tudi dobra volja in zagnanost nekaj. ;)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Grey ::

Tachyon:
Idej je veliko, možnosti pa tudi. Samo zraven se je treba spravit.

Smer? Težko se je odločit:D.

Drugače pa je najbolj zanimiva smer...orožje prihodnosti. Mogoče tudi hologramski predvajalniki, prototipi 3D okolja za igre(da moraš dejansko sam teč, skakat ipd. - dobro za zdravje geekov), navigacijski sistemi, računalniška oprema(miške(ampak ne take konvencionalne), tipkovnice, hlajenja...),...

A. Smith ::

@Puschkin & Jebiveter
Pojma nimata. Prenos energije na daljavo je izum, star že 100 let!!!
Kaj pa so radijski signali, če ne ravno to?
Da pa omenim še bolj konkretno dejstvo: Že Nikola Tesla je uspel na razdalji 27 milj prenašati več 10kW električne moči!
Ta poskus je pogosto ponovljen v srednjih šolah elektrotehnike.

Hudič je v tem, da je izkoristek veliko premajhen, da bi zadevo uporabljali. Če se pa najde kakšen heroj, ki bo zadevo izboljšal, se pa utegnejo stvari spremeniti...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

keber ::

Grey, čas je, da se spraviš malo gledat v zgodovino avtomobilizma. Kaj dosti ti ni jasno o njem.:D

Avtomobili na elektriko so že zelo stara iznajdba, samo malenkost mlajša od bencinskega motorja.
Kakih 15 let nazaj si lahko pri nam kupil Renault 5 na elektriko. No ja, zadeva se ni obnesla, preveč nerodno je bilo avto priklopit na štrom pa bilo čakat 6-8 ur, da so bili akumulatorji polni. Cena avtomobila je bila sicer sprejemljiva.

Torej, dokler ne bo na voljo tehnologije, ki bo enako ali še bolj preprosta, enako ali še bolj poceni in enako ali še bolj zmogljiva od današnjih bencinarjev/naftašov, do takrat bo nafta prevladovala. Naftni lobi gor ali dol (večina zgodbic o njemu je itak izmišljenih).

Grey ::

keber:
Japonci so na tem področju precej pred nami. Napravili so prototip avtomobila na gorivne celice, ki ima največjo hitrost 50km/h in z eno galono tega goriva prevozi cca. 10.000km. Kateri bencinar je zmožen tega? Sicer dvomim, da ima dobre pospeške...ampak kdo pa to potrebuje? Malo bolj navijejo elektromotor pa imaš še vedno za par tisoč km goriva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vozila na gorivne celice

Oddelek: Na cesti
273811 (3110) gruntfürmich
»

Zaloge nafte (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710474 (6594) Matev
»

Vozilo na vodik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12234408 (32533) jest10
»

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12421310 (15372) popster
»

Prvi "serijski" avtomobil na vodikov pogon

Oddelek: Znanost in tehnologija
415747 (4791) WarpedGone

Več podobnih tem