» »

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako izgleda delujoči prototip, si lahko ogledate na strani MIT Media Lab, preberete kako je izgledala predstavitev in pogledate nekaj slik, ki so bile tam posnete.

Osebno mi je ideja zelo, zelo všeč. Upam, da bo stvar tudi v resnici zaživela.

62 komentarjev

«
1
2

bradek ::

Ce bo tale stvarca prispevala k izobrazbi in posledicno vsakemu otroku prinesla tudi kako žemljo potem sem za.

sid911 ::

bravo..in pol bo vsak afriški umirajoč otrok lahko preden umre zaradi lakote pogledal kako se godi njegovim sovstnikom v razvitih državah:\

pa sori za ta izpad:8)
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Stepni Volk ::

Lahko za nekoga ujameš ribo, mu jo podariš in ne bo lačen tisti dan. Lahko pa ga naučiš loviti ribe in nikoli več ne bo lačen.

Kitajski pregovor

romci ::

Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.

Mali popravek: ne bo _potrebno_, ampak bo opcija.
-- not all those who wander are lost...

Utk ::

Pičlih 100 dolarjev je letna plača v nekaterih državah. Dvomim da bojo kupli glih to...če bi kdo podaru, bi pa lahko tudi kaj bolj pametnega. Hrano naprimer.

Stepni Volk ::

Poglej si temo (prva povezava v novici), so že razmišljali o tem. Tudi o političnih posledicah takšnih mlinčkov.

SkyNet ::

Stepni Volk ne razumem kaj hočeš povedat s tem pregovorom? A če bo nekdo naučil otroka delat z računalnikom, bo le ta lahko služil denar z webdesignom, goljufijami, preprodajo na ebayu?
Pa tale ročica za polnjeje baterije je tudi hecna. Med igranjem COD 2 boš hitr mogu vrtet da ti ne bo baterije sfalil. Zakon.

/sarcasm off :D
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

IceIceBaby ::

Ne gre samo za delo z računalnikom, tak laptop lahko ogromno pripomore k izobrazbi otrok v manj razvitih državah. Če pošiljajo dol hrano in zdravila je to sama zguba, če jim pa pomagajo do spodobne izobrazbe bodo pa mogoče znali poskrbet za sebe.

Seveda ta laptop ne bo rešil vseh problemov naenkrat, je pa ena od stvari, ki obračajo svet na bolje :)

Agapetos ::

Bi bilo bolje, či bi bil vsak otrok na svetu nahranjen kot da bi imel takole kišto, IMO.

Utk ::

To itak nima smisla poslat nekam v Afriko...to bi blo za kakšne kolk tolk razvite, ampak revne države, kjer si res ne morjo privoščit računalnikov. Še zmeraj pa vprašanje, če bo Oča gledal 5 letnega sinka, kako se igra s 100 dolarjev vredno igračo, tolk kot on recimo zasluži v celem letu. Po moje bo prodal:D

IceIceBaby ::

Agapetos, take stvari so pot do nahranjenosti. Kaj ti pomaga če nekomu daš vsak dan kilo kruha. Po enem letu bo še vedno enako butast in še vedno si ne bo znal sam priskrbeti osnovnih življenjskih potrebščin.

Btw...a je kdo gledu film "The First $20 Million Is Always the Hardest" :)

Zgodovina sprememb…

64202 ::

> Stepni Volk ne razumem kaj hočeš povedat s tem pregovorom?

Na to zadevo moras pogledati kot mozen iniciator kreativnega in kriticnega misljenja. Torej, nujna kombinacija za konkreten napredek. Le kaj je boljse, kot mali hekabilen kompjuter? Ja no, niso pa vse "revne" drzave enako revne in imajo tudi razlicno razvita podrocja. Tak komp. lahko pripomore k temu, da se razvitejsa podrocja razsirijo...
I am NaN, I am a free man!

Bistri007 ::

Saj notebook je pa ja zvezek. In otrok, če hodi v šolo, potrebuje zvezek :))
Kaj je narobe, če gre tudi izobraževanje v korak s časom. Bodo vsaj vsi pismeni - a si predstavljaš nepismenega za računalnikom??? No, naloži si kitajski MUI pa boš videl...

Alexius Heristalski ::

Bi bilo bolje, či bi bil vsak otrok na svetu nahranjen kot da bi imel takole kišto, IMO.

Vi pa imate na glavi gorenjsko avbo!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Nerdor ::

"ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem."

Now I'm confused, mislim, če je ta stavek res, pol nevidim razloga zakaj pa nebi ravno MacOS X uporabili. Verjetno je mišljeno, ker gre z a odprtokodni sistem, so seveda morali zavrniti lastniški OS. :D
... for lifetime!

jeso ::

prvo šole zgradit, pol pa laptope nabavljat!

Stepni Volk ::

Zanimivo konzervativno razmišljanje slo-techovcev ni kaj.
Virtuelna šola ni dobra?
Vse znanje na internetu tudi ne?

Veliko lažje je v vsako vas dati prenosnik, kot postaviti šolo. In preko prenosnika lahko potem izobražuješ in informiraš celo vas. Klasično, interaktivno... kakor te je volja.

Tear_DR0P ::

mene sam zanima če bo tole res pršl v roke tistim ki rabijo, al bo tko ko s hrano, un ko ma več orožja bo zasegu, pol pa drago prodajal revežem, ki še živet ne morejo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nejc Pintar ::

MacOSX ni odprtokoden sistem je mišljeno;)

Drugače pa všečna zadeva
edit: Je pa že skoraj tabletka:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

iz zgornje povezave o Appleovi ponudbi: "We declined because it's not open source," says Dr. Papert, noting the designers want an operating system that can be tinkered with. An Apple spokesman declined to comment.

Bi jo že prej posredoval a mi cca 1 uro ni delovala povezava s tujino. :(

Looooooka ::

a se kdo drug vid....kksnega sina bill gatesa...k so mu v soli rekl da je razvajen in je pol dobu "hudo" idejo da bo resil "probleme" otrok po svetu s prenosnimi plastik fantastik laptopi.
In ker pac nikol v zivljenju ni bil lacn se ni zavedu da je treba tem ljudem zrihtat hrano,ki jo je na celem svetu vec kot prevec za vse...in da je mogoce edina stvar za vrtenje z rokami k jo trenutno rabjo...VODNJAK v VSAKI VASI da bojo mel za pit....
pa da jim racunalniki v soli tko al tko nc ne pomagajo,ker vecina teh obmocij NE LOVI NOBENGA SIGNALA....in da je mogoce njihov vrstni red problemov bl:
-kaj bom jedu
-kaj bom obleku
-kaj bom delu

in ne "kdaj bom v virtualni soli vrtel mlincek in s tem nekak magicno prsu do hrane"

Looooooka ::

unf me zanima kdaj bo kdo modificiru ohisja zalimu not AMD pa INTEL cpuje...in cez kok dni za tem po na kksnem anandtechu primerjava števila obratov palce na minuto obeh procesorjev.i really can't w8

IceIceBaby ::

Če bi tako radi imeli vodnjak pa naj si ga skopljejo. Pa če bi radi jedli naj grejo ribe pa bizone lovit.

Stepni Volk ::

Z računalnikom / na vas pripelješ univerzalno komunikacijsko sredstvo. Nadomesti tako TV; radio, kot časopis. Še knjige so naenkrat dostopne (Google Print). Prav tako znanje z vsega sveta.

Hrana ni tako enostavna za prenos. Transport hrane s tistega konca sveta, kjer jo je preveč, do lačnih, stane več kot produkcija le te.
Prav zato se v Afriških državah zavzemajo za gensko spremenjeno hrano, ki bi jo lahko pridelovali tam. Takšne hrane se mi razviti branimo.
In če omogočiš tistim, ki živijo na kritičnih področjih izobrazbo, bodo uvideli, da je povezava med seksom, številom rojstev in lahkoto.

Poglej kitajski pregovor zgoraj.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Vprasanje je bolj, ce jim bo izobrazba prinesla tudi hrano. To je treba razmislit. Mogoce zivijo v taki 'luknji', da bi se jim najbolj splacalo izumret.

Stepni Volk ::

Čarobne palčke žal ni. Rešitev bo prišla le z generacijami. Tudi evropa je stradala nekaj generacij nazaj (tudi, če odštejemo obe SV).

IceIceBaby ::

BigWhale, to bo pokazal čas. Čeprav jaz mislim, da lahko ljudje preživijo marsikje, če so le dovolj iznajdljivi. Afrika, kjer je ogromno revnih, imho niti ni tako neprijazno okolje, je pomoje bolj problem v ljudeh.

tiborrr ::

Kaj bi dal jaz, od vsega razvajen Slovenec (ki misli, da je SMS za 230SIT na katastrofo dovolj za oprano cisto vest), da bi imel tak kul staljiš laptop.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Bistri007 ::

Naivno razmišljanje:
Hrana ni tako enostavna za prenos. Transport hrane s tistega konca sveta, kjer jo je preveč, do lačnih, stane več kot produkcija le te.

Samo to da strmoglaviš lokalno proizvodnjo hrane z nizkimi cenami - viš to potrebujejo v Afriki 8-O To leti na tiste, ki mislijo, da "bogi črnčki" potrebujejo pakete s hrano. Kar res potrebujejo je, da prodajajo svoje prehrambene izdelke na razvitih trgih EU & ZDA.

Sem bral rezultate projektov, kjer so v nekaj indijskih vasi dali cybercafeje. Nekateri, predvsem starejši so jezno odreagirali, kako da vlada stran meče denar. Nekateri mladi so sprejeli z navdušenjem. Čisto "konkretne" koristi pa imajo od tega, da kmetje/ribiči vedo, kakšna je tržna cena njihovih pridelkov oz. ulova, ter koliko stane orodje, gnojila. Informacija je orožje. Tako jih ne morejo prinesti okoli - ribo prodati po tretjini cene, mreže pa kupiti dvakrat dražje!!! Not je bila tudi zgodba o enem ribiču, ki sicer sam ne uporablja interneta, gre pa do lokalne cybercentra in mu tam drugi poiščejo cene.
KAKO DA VAS NI NA BOLJŠEM???

Sploh pa, če bi kaj brali, Gates bolj "starokopitno" gleda, da bi morali državam najprej zagotoviti zdravila, potem kompjutre. Jaz pa mislim, da če se bo samo vsak dvajseti otrok zaradi svojih veščin dobil boljšo službo - bo lahko veliko nazaj prispeval v svojo skupnost.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

pro2c ::

eh, sej pa ni namenjen bantu otrokom, tudi v nasi drzavi so revne druzine, otrok lahko samo v knjiznicah vidi racunalnik in ker je iz zakotnega kraja bi mu tale zadeva se kako prav prisla. ...pa propadla rusija, kitajska itd.
in dvomim da se bodo na 500mhz compu igrale igrice (je nekdo prej omenil).
In kaj zdaj, bo pac tu pa tam malo zavrtel da dobi strom. Podobno ko se ljudje delajo norca iz ljudi ki se na delo/solo vozijo s kolesom, ces "kupi si avto les"...
--- www.DrinkProg.com ---

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pro2c ()

Monster ::

..mah to je kje bolša ideja ko da bi jim hrano deval .. sej ce zivis v kaki "lukni" pol je malo utopicno pricakovat da bo tam bilokdaj kaj raslo ... s te m jim na dolgi rok vsaj neki realni-globalni pogled das, pa bojo mogoce malo postudiral kk je na stvari ... je pa res da jim bo treba vmes se vedno hrano devat, da ne bojo prej pomrli :) .. prej ko bojo skapirali kaj je njihov blem
Ka zaboga...

ALTbla ::

hm, mene pa bolj zanima kje vi optimisti pricakujete da bo folk v afriki, sred dzungle meu net, da pride do googla??? 8-O
mogoc jim bojo pokril dzunglo z wlanom? satelitski internet? al kj tretjega? dj se mal zresnte no.. to je sam se ena izmed mnogih propagand, kako vsi hocejo pomagat revnim.. racunalniki jim nebojo cisto nic pomagal... ce jih hocejo naucit osnovnih stvari naj jim podarijo knjigo ali 5 na vsako vas, pa bo ze to dost! naj se naucijo osnove kmetovanja al ribolova al ka ze majo v blizini kar lahko izkoristijo, osnovne stvari o higieni, gradnji, naravi (kje se pitna voda nahaja itd)... pa so ze dalec, zelo dalec prsli! ceprav se mi bolj zdi da je problem pri kapitalu (za orodja, semena, ladje itd) kot pa pri tem da bi bli tolk neumni al da im nobene v 5min neb mogu razlozit princip ribolova? :\ teorija ni vse, brez prakse in seveda sredstev ne mores iz teorije nc kj velik pridobit...

Feanor ::

Tile laptopi ne bojo resli problema. To je za njih neki cist x. Vprasanje, ce sploh vedo, kaj bi lahko delali z njimi. Tud na net sploh ne bojo mogli prit Skratka... cist brezveze.
Kdor hoce it pomagat naj gre v misijone pa tam nardi sam kaj konkretnega..
_____________________________________________________
No keyboard detected. Press F1 to continue... [;)]

Jeebs ::

V pričakovanju modifikacije, pri kateri bo ročico za polnit baterijo nadomestil hrček. >:D Lahko bi tud S-T prispeval kazga hrčka. :) Drgač pa... Bomo videli, kaj bo iz tega. Sam rahlo dvomim, da bo ta stvar prinesla bistvene spremembe.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Monster ::

..sej ni nujno da bojo tele zadeve devali onim ko so v puščavah in džunglah ... revni ljudje so tud drugje
Ka zaboga...

antonija ::

Kje vi zivite folk? A je mal razmisljanja res tak napor? Samo nekaj primerov:

"ce jih hocejo naucit osnovnih stvari naj jim podarijo knjigo ali 5 na vsako vas, pa bo ze to dost"
Knjiga je navadno natiskana na papirju, ki je preklemano tezek in ga unici vlaga in oksidativne razmere. Ce imajo ljudje na voljo podatke v elektronski obliki (prazen DVD ploscek stane 100 SIT), imajo na enem ploscku lahko spravljenih mnostvo knjig v ogromno jezikih in narecjih za lazje razumevanje.

"sej ce zivis v kaki "lukni" pol je malo utopicno pricakovat da bo tam bilokdaj kaj raslo"
Indija je lep primer take "luknje". V 50ih letih je bla tam huda kriza ker so zaradi lakote umirali ljudje. Pa ni glih puscava al pa sam dzungla tam... Pol so pa fantje pogruntal da ce riz mal sfriziramo (genetsko modificiramo) da zacne proizvajat manj "perja" in vec zrn, kar pomeni vec hrane na povrsino. In gleg ga zlomka, danes si indijci sami pridelujejo hrano za svoje potrebe.

Genetsko modificirat eno rastlino da raste na podrocju, kjer izvirna oblika nebi, ni tak problem. Koruza ki raste prakticno v puscavi obstaja ze nekaj casa, a so semena v lasti ameriskih tovarn, ki proizvajajo ta takozvana hibridna semena. In zakaj si ne morejo pol africani sadit take koruze? Simpl! Fantje cez luzo so se spomnili, da ce bi lahko vsak mel taka semena pol so oni ob zasluzek, in iz vseh semen, ki jih oni prodajo, zrastejo sterilne roze, torej dobijo africani iz roz semena ki ne vzklijejo.

Pa kitajski pregovori niso tolk brezvezni kot se nekaterim zdijo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Mercier ::

Uzakonit kot obvezni učni pripomoček v Sloveniji in prilagodit učbenike, delovne zvezke in podobno šaro!

pro2c ::

sej, ce smo ze tako napredni s to kartico za zavarovanje, potem lahko se to uresnicimo :D

ove africane pa itak ne mores naucit: kolko let so jih ucili naj uporabljajo kondome (ki so jim jih na tone delili) a ni nic pomagalo: vsak drugi ima aids in vsaka druzina po 20 otrok. In potem se pritozujejo da so lacni, kaj pa so delali prej ko nas se ni bilo da bi pomagali? Takrat so pa dobro ziveli? ...Skratka: tile notebooki niso njim namenjeni, niti nimajo osnovnega znanja za uporabo, niti volje.
--- www.DrinkProg.com ---

antonija ::

Ce hoces nekoga prepricat da nekaj naredi, mu moras najprej razlozit kaj bo s tem profitiral. Za primer kondomov in AIDSa ni tko lahko razlozit cemu je kondom pravzaprav namenjen, ce osebek nima niti osnovne predstave o konceptu virusa. Skratka z informacijami pride lahko razmisljanje, ki vodi do sprejemanja bolj optimiziranih odlocitev (od odlocitev, sprejetih na podlagi vrazeverij in podobnega).

Enkrat bo treba omogocit tud najbolj zakotnim krajem da majo dostop do znanja in informacij, ce se vam to trenutno ne zdi najboljsi trenutek, kdaj bi pa vi s tem zaceli?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

AngelOfDeath ::

Glede informacij je treba gledati bil dolgoročno
če dobijo te računalnike bodo posledice vidne šele čez nekaj let ker močno dvomim da bi se kr naenkrat spremenilo njihovo mišljenje - ampak bo to melo vpliv šele na otroke če jim starši prej ne bodo onemogočli tega (npr: prodali comp...). Če pogledaš razviti svet glej kolko otrok je v razvitem svetu revnih brez izobrazbe, brez službe, itd pa imajo te informacije.


Če mene vprašaš jaz nebom mel otrok dokler nebom vedel da lahko skrbim za njih in da bo poskrbljeno za njih in ne bodo rabli preživljati tega kar sem moral jaz.


kolko ljudi misliš da je enakega mnenja kot jaz ?

ALTbla ::

""ce jih hocejo naucit osnovnih stvari naj jim podarijo knjigo ali 5 na vsako vas, pa bo ze to dost"
Knjiga je navadno natiskana na papirju, ki je preklemano tezek in ga unici vlaga in oksidativne razmere. Ce imajo ljudje na voljo podatke v elektronski obliki (prazen DVD ploscek stane 100 SIT), imajo na enem ploscku lahko spravljenih mnostvo knjig v ogromno jezikih in narecjih za lazje razumevanje."

a ti antonija zivis v nekem svojem malem svetu? taksni revni ljudje ne potrebujejo neke fancy igrace s katero bi se lahk igrali in pogojno (ce bo slucajno kje internet - zastonj?! jim bo se lepse kot nam btw??) dosegali informacije? a s ti zmozna razumet da oni ne potrebujejo celotne knjiznice in zbirke vseh del ki so ble kdaj objavljene?! njim bi ze neznansko pomagal ce bi jim nekdo razlozu kako nekaj najbolj osnovnih stvari pocet z cimvecjo ucinkovitostjo, da nebi stradali, umirali od zeje, raznoraznih prenosljivih bolezni in podobno! ne pa da bodo oni prebirali zbrana dela shakespeara in ne vem kaj se! :\ njih ne misli nihce izobrazevat za inzinerja al magistra!!! njih bi hotli in jih morajo naucit prezivet..
pa btw, se grem stavt da je 1 ali magar 5 knjizic lazja in prostorsko veliko manj zasede kot pa tale prenosnik! o tem koga bolj unicuje vlaga in oksidacija pa sploh nebi ... 8-O

Mercier ::

Najbrž si ni za afrike predstavljat zgolj kot puščavo z extrenmno podhranjenimi črnčki. Niti, da bodo jim tlačili tele računalnike namesto zrnja v usta. Niti, da se bo s temi računalniki rešilo vse probleme tam.

madviper ::

Emm... Brez zamere fantje in dekleta! Vsi znate bit pametni, kako je bolj potrebna hrana kot izobrazba ipd.

Kolk sem jaz razumel poanto teh prenosnikov, niso mišljeni, da si jih bojo kupovali tisti, ki nimajo niti za hrano. Mišljeno je kot že so nekateri povedli, ceneje je kupit prenosnik za 100$ kot pa postavit šolo in plačevat učitelja.

Kar se tiče hrane po svetu. Hrane je dovolj, vode tud. Cene so tudi kar ugodne. Kje nastopi problem. Pri transportu, ker je ta predrag. Pomisli kolk bo stal liter vode, ki je je pri nas na pretek, in kolk v Sahari, če jo boš šel dol vozit?!?

Pa ljudje začnite mislit z svojo glavo! Če pa ne morete, pol pa začnite delat na tem da bo razporeditev hrane po svetu enakomerna in pol ne bo več lakote!

Lahko je govoriti, težko narediti!

lp, madviper
I'd like to do something crazy!

MrStein ::

Navaden notebook : 200 jurjev
Ta notebook : 20 jurjev
---------------------------
Posledica: Veliko več ljudi si ga lahko privošči.

Jasno tudi največjim idiotom : kdor nima 20 jurjev, ga še vedno ne more kupit. Ferrarija jaz tudi ne morem kupit. Ga naj zato nehajo proizvajat ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jux ::

@ALTbla
hm, mene pa bolj zanima kje vi optimisti pricakujete da bo folk v afriki, sred dzungle meu net, da pride do googla??? 8-O
mogoc jim bojo pokril dzunglo z wlanom? satelitski internet? al kj tretjega?

Dostop do omrežja je mogoč v bolj zajebanih đunglah indije, sicer ne v smislu ADSLja, ampak v smislu dostavljanja pošte in informacij. Zadeva je rešena tako, da se uporabljajo posebni routing protokoli za taka okolja, ki omogočajo razne varke, kot je dostavo informacij s pomočjo đipa, ki ima gor WiFi dostopno točko. Džip se zapelje do vasi (ko jim pripelje hrano), pobere informacije na njihovem "Hub"-u in jih odpelje do civilizacije, kjer se prek gatewaya pošljejo v svet. (Pot gre tudi v obratno smer). Se pa strinjam, cel kriminal, ker ljudje sicer ne morejo nažigat CoD2. Kakšna bedarija da jim damo prenosnik ANE - če majo pa lagga več kot 50ms?
dj se mal zresnte no.. to je sam se ena izmed mnogih propagand, kako vsi hocejo pomagat revnim.. racunalniki jim nebojo cisto nic pomagal... ce jih hocejo naucit osnovnih stvari naj jim podarijo knjigo ali 5 na vsako vas, pa bo ze to dost!

En računalnik = neskončno knjig, plus orodje za komunikacijo, plus orodje za dostop do trenutnih informacij itd... Zakaj ti ne nehaš nucat računalnika za šolo in raje uporabljaš samo knjige, če si takšen pristaš le-teh.
naj se naucijo osnove kmetovanja al ribolova al ka ze majo v blizini kar lahko izkoristijo, osnovne stvari o higieni, gradnji, naravi (kje se pitna voda nahaja itd)...

Ja, kdo pa so, da si drznejo brati tudi o ostalih stvareh, če jih le to zanima. (Sploh pa, si kdaj pomislil da bi lahko tako dostopali tudi do zgoraj naštetih informacij?)
pa so ze dalec, zelo dalec prsli! ceprav se mi bolj zdi da je problem pri kapitalu (za orodja, semena, ladje itd) kot pa pri tem da bi bli tolk neumni al da im nobene v 5min neb mogu razlozit princip ribolova? :\ teorija ni vse, brez prakse in seveda sredstev ne mores iz teorije nc kj velik pridobit...

Brez dostopa do informacij se pa lahko samo praskaš po riti in upaš da ti bo bog dal idejo kako spremeniti svoj način življenja.

@Feanor:
Tile laptopi ne bojo resli problema. To je za njih neki cist x. Vprasanje, ce sploh vedo, kaj bi lahko delali z njimi. Tud na net sploh ne bojo mogli prit Skratka... cist brezveze.
Kdor hoce it pomagat naj gre v misijone pa tam nardi sam kaj konkretnega..

Govoriš kot da so opice, da se revni ljudje ne morejo naučiti uporabljat računalnik. In če se ne motim, pred 8 leti tudi sam nisem surfal po netu, pa sem vseeno imel korist od računalnika.

@ALTbla
a ti antonija zivis v nekem svojem malem svetu? taksni revni ljudje ne potrebujejo neke fancy igrace s katero bi se lahk igrali in pogojno (ce bo slucajno kje internet - zastonj?! jim bo se lepse kot nam btw??) dosegali informacije?

Wow, bog ne daj da bi revni imeli možnost kupit računalnik, anje? To je stvar prestiža, samo bogati naj imajo za računalnik, da se lahko igrajo z njim - reveži pa naj berejo knjige (pa še to samo tiste, kjer piše kako se kruh speče). Da bi imeli ljudje zastonj dostop do interneta. SI NOR!!!! Da jim bo lepše kot pri nas!!!! Pod nobenim pogojem jim ne dat prenosnika, revežem zanikrnim... igre in internet naj ostane nam, bogatim!!!!!!
a s ti zmozna razumet da oni ne potrebujejo celotne knjiznice in zbirke vseh del ki so ble kdaj objavljene?! njim bi ze neznansko pomagal ce bi jim nekdo razlozu kako nekaj najbolj osnovnih stvari pocet z cimvecjo ucinkovitostjo, da nebi stradali, umirali od zeje, raznoraznih prenosljivih bolezni in podobno!

Si kdaj pomisli, da se da prek računalnika tudi naučit poštevanke? Ne... to je povsem nemogoče anje - na računalniku imaš samo težke doktorske knjige in igrice (vsem je jasno za kaj ti uporabljaš računalnik... btw mogoče bi bila pametna investicija konzola, bi privarčeval mnogo, pa še foruma nebi smetil z svojimi poceni razlagami).
njih ne misli nihce izobrazevat za inzinerja al magistra!!! njih bi hotli in jih morajo naucit prezivet..

Bog ne daj, da kdo od revnih pomisli na kaj takšnega. Kaj si pa mislijo da so!


Izbijte si iz glave sliko reveža sredi najbolj goste đungle, kot edinega uporabnika tega računalnika. Vsa svetovna velemesta manj razvitih držav so do vratu napolnjena z reveži. In dojemite - računalnik je namenjen revnim ljudem, ljudem ki si težko privoščijo knjige, hojo do šole, itd. Gre se zato da imajo vsi, tudi revni možnost dostopa do učenja, informacij ne pa da se družba razslojuje, ker si bogati lahko privoščijo šolanje, revni pa ne. A si kdaj pomislil, koliko stanejo knjige za osnovno šolo in kako težko si ena revna družina v Sloveniji privošči nakup le teh. A nebi bilo bolj pametno (torej za družino ceneje plus okolju prijazno) enostavno vse knjige izdajati v računalniški obliki in jim po subvencionirani ceni dati takle prenosnik. S tem povečuješ pismenost in računalniško pismenost v državi, le-to je pa nujno potrebno za resen razvoj.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

tiborrr ::

Gremo stavit, da ce bo zadeva prisla do proizvodne faze, da si ga bo privoscil tudi marsikdo iz t.i. 'razvitejsih' drzav. Sam bi si ga takoj, saj potrebujem tocno to - pisarniski mlincek + netka na dohvat ruke.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Jux ::

Sumim da ti ne bo na voljo, ker je konkurenčen obstoječim rešitvam na trgu ob enem pa močno subvencioniran s strani države in inštitucij. Na voljo bo tistim, ki si računalnika drugače ne morejo privoščiti.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Bistri007 ::

Bravo Jux, dober odgovor. Kar se tiče pa dostopnosti tega prenosnika v razvitih državah - sem bral v Economistu (sem našel link)

Članek: Cheap tricks - A $100 laptop for the poor could affect the computer industry (Sep 29th 2005)

But good news for the world's poor, may not be such great news for the world's computer manufacturers. The new machine is not simply of interest in the developing world. On September 22nd, Mitt Romney, the governor of Massachusetts, said the state should purchase one for every secondary-school student, when they become available.


PS: Se mi je zdelo malo čudno, ker sem videl $100 kot novico. Sem jaz bral o tem mesec in pol nazaj 8-)
Nauk zgodbe: berite Economist
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Packač ::

Mislm, da bi k izobraženosti bolj pripomogle knjige/učbeniki kot pa prenosni računalnik...:\
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Ubuntu 7.10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
839112 (9111) kriko1
»

Mini plinski motor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154061 (3409) gzibret
»

Računalnik in internet za vsak žep

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
374466 (3107) #000000
»

Kitajski izziv Wintelu

Oddelek: Novice / Procesorji
163345 (2625) BluPhenix
»

Prototip notesnika za 19.900 SIT

Oddelek: Loža
52894 (2746) Stepni Volk

Več podobnih tem