» »

Izbira zanesljivega prenosnega računalnika?

Izbira zanesljivega prenosnega računalnika?

Dr X ::

Pozdravljeni!

Trenutno premišljujem o nakupu prenosnega računalnika. Imam pa nekaj vprašanj o katerih bi se rad posvetoval z vami.

1. ZANESLJIVA ZNAMKA:
Zanima me katere znamke so med zaneslivejšemi, ne bi namreč rad kupil prenosnega računalnika pri neki firmi, ki je zelo ugoden, potem pa ga bom vsake 3 mesece nosil na popravilo. Po mojem seo med zanesljivejšimi znamkami DELL, HP in IBM. Zanima me, katero izmed teh se najbolj splača izbrati, pa tudi, če po vašem spada v skupino zanesljivejših še kakšna druga znamka.

2. GRAFIKA:
Glede grafike me zanima kaj je s tem Intel media acelerator grafičnim pospeševalcem, kako se odnese v igrah in nasploh. In kakšna je v bistvu razlika med njim in mobilnimi različicami izdelkov grafičnih gigantov Nvidie in Atia.

3. PROCEOR:
Zanima me, če imam prav, da ni ravno pametno kupovati računalnika s P4 ali čim podobnim iz AMDjevega tabora in ali je bolje kupiti Turion oziroma Pentium M, če namreavam računalnik nositi naokrog in ga ne uporabljati kot nadomestilo za namiznega. Potem pa me še zanima razlika med Turion in Pentium M, kateri se odnese bolje.

4. Je še kakšna posebna lastnost prenosnih računalnikov, na katero moram biti pozoren.

Že v naprej se vam zajvaljujem za morebitne odgovore.
Nič ni nemogoče.

MAC.H ::

Glede razmerja med ceno in kvaliteto bi svetoval HP. O grafiki naj pove kdo drug svoje mnenje, jaz mislim, da je to med zadnjimi pomembnimi stvarmi, če kupuješ prenosnik. Procesor M (centrino) je prava izbira za prenosnik, ker porabi manj energije in se manj segreva. Verjetno nočeš, da ti ves čas na uho tuli ventilatorček.

Zelo pomembna lastnost je tudi teža prenosnika, sploh če ga misliš prenašati. 3 kg se ne sliši dosti, vendar si kar zamisli paket šestih piv, pa jih nesi. Bomo videli, kako daleč...
MAC.H

Smorny ::

Kolkor jaz vem so turioni čisto primerljivi z centrinoti glede avtonomije. Primerjaj HP nx 6110 in 6125, enake baterije in teža, različna proca, podobna avtonomija.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Silvano ::

Ravno se odlocam med HP NC6220 in NX6125. Sta si dokaj podobna (razen IEEE1394). Glede na to, da sta si razlicna v ceni za kakij 30%, me zanima, ce je centrino res lahko toliko boljsi od Turion-a Mobile???

Jackal ::

Primerjava Pentium-M (Centrino) in AMD Turion64 - Klik
Zdaj pa sam presodi... pa Turion je že 64-biten.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

IceIceBaby ::

Dr X,

Če bi rad nekaj čim lažjega in še vedno precej poceni in obenem ne potrebuješ nujno windowsov si poglej Apple iBook. Ima 12" ekran, nekaj več kot 2kg in zelo dolgo avtonomijo. 5 ur v praksi ni noben problem, če ne delaš kaj zelo procesorsko zahtevnega in če malo zatemniš ekran. Cena je okoli 270k sit na www.epl.si

Če hočeš PCja se pa pomoje splača pogledat Sony Vaio, ki je trenutno v BOFu v akciji za 340k sit. Sicer je dost težji in baterija zdrži manj, ima pa zato widescreen lcd :) http://www.bof.si/product.cp2?guid=FE51...

Obstaja še precej kvalitetnih laptopov :) najboljše je da greš enkrat po trgovinah in v živo pogledaš vsakega posebej.

Silvano ::

Kaj pa pravite na RAM hitrosti.. je 333MHz zadovoljiva hitrost? Bi se veliko poznalo, ce bi imel 400MHz ali 533MHZ..?

klemen22 ::

Dr X.: moje mnjenje je naslednje.
Pa gremo kar po točkah:
1. Med najzanejslivejšemi so vsekakor IBM, Toshiba, Sony, Apple, HP in še kera (včasih vem da Siemens ki so mel rešitve primerljive z IBMom). Dell velja v ZDA za low-cost robo. Njihovi prenosniki delujejo povečini precej plastično (tut D610 ki naj bi bil poslovni model itd)
2. Če ne misliš žokat igrce ali kake grafično intenzivne programe je Intel GMA popolnoma dovolj (pazi seveda le da ima zadeva potem dovolj rama - 512 je skoraj minimum)
3. Pomoje je Turion in Pentium M primerljiva (vsaj po hitrosti saj je po testih Turion skoraj boljši), seveda v današnjih časih ne kupuj kaj podobnega P4 mobilu itd.
4. Odvisno od človeka. Meni je pri prenosniku precej važna kvaliteta samega ohišja (iz tega razloga sem nabavil IBM T43). Tukaj se pokažejo dobre strani priznanih znamk iz seznama zgoraj. Tako da pri boljših modelih dobiš že magnezijevo ohišje itd. Skratka ni da ni. Zaslon je seveda precej pomembna zadeva (poglej mal na resolucije, vidne kote...). Pa tipkovnice ne smemo pozabiti --> pri večini cenejših modelih je tako, da je slabo vpeta ... Morda je omeniti še sledilno napravo. V grobem so tiste ploščice in pa pointi med tipkama. Pri mojem prenosniku imam obe rešitvi in mi je bolš tist TrackPoint ker se hitrej odziva --> skratka ko se navadiš ne rabiš namenske miške sploh.
-----
Skratka kolikor denarja daš toliko kvalitete imaš (v grobem).
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Silvano ::

Kako pa je kaj z hirosmi RAMa?

Fizikalko ::

Pri zanesljivosti IBM (Lenovo) nima konkurence, IMO.

Zheegec ::

No, kakšnega pokvarjenega IBM sem pa že videl (nižji cenovni razred, torej R50e), za pokvarjeno T serijo sem pa samo slišal ene par komentarjev, ampak nič resnega. Po drugi strani pa v 5 mesecih še nisem videl ali slišal za pokvarjenega Sonyja :D

Pa še moj glas za Vaio FS395 za 340K, ekran zakon, pa kar dosti ponuja glede na ceno, pa Sony je 8-)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Fizikalko ::

Ja, to maš prav, R serijo izključujem iz svoje trditve. T pa seka.

Zheegec ::

Saj pravim, tudi za T so že bile pritožbe (kontakt pri monitorju recimo), ampak prav videl pokvarjenega pa še nisem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Smorny ::

Jaz bi opozoril predvsem na to, da tile spolirani ekrani ponujajo res lepe barve in večji vidni kot, ampak se pojavi problem odsevov, ki je še posebaj moteč pri luči izza hrbta.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Zheegec ::

Pa ne X-black, tukaj je problem res če je luč direktno noter obrnjena, pa še to ni hudo. Cristalbryte je pa druga zadeva.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

maMile ::

Sam za eno pojasnilo bi prosil. Kakšna je razlika med IBMovima ohišjema R50 in R52? Zdaj sem videl dve konfiguracije za isti denar. Prva malce boljša ima R50 druga macle slabša pa R52.
Hvala za odgovore!

klemen22 ::

Alien: a prodajaš sonye mogoče ker vedno neki tega sonya omenjaš? Ni prav v ničemer boljši od kakšnega HPja 8220 veš. Ekran na svetlobi ravno tako odseva (to se pravi se izgubi ena prednost lcdjev pred katodniki)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zheegec ::

Ne, prodajam HPje >:D

Ko daš FS395 pa NX8220 enega zraven drugega si pač ustvariš svoje mnenje. Je pa res, da HP vsekakor niso slabi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

awake ::

kaj pa pravite na firmo Acer? Kaksen se vam zdi ta model ACER
ASPIRE 1652 WLMI 1005CZ MEDK ,ki ga ponujajo v mediamarktu za 1000 eurov?

Hvala, lp

IceIceBaby ::

Jaz imam z Acerjem zelo slabe izkušnje. Punca ima cca leto in pol starega acerja (aspire neki). Že po parih mesecih je bila baterija mrtva, priključek za napajanje je ves razmigan, tako da je treba kabel podložit s knjigo če hočeš da sploh dela :) Sicer je za take primere garancija, ampak ni prijetno če računalnik potrebuješ 24/7.

Pa tudi drugače nimam ravno dobrega mnenja o računalniku. Tipkovnica je obupna. Na iBooku ali starem powerbooku lahko tipkam normalno par ur, kot na desktop tipkovnici medtem ko na tem acerju zgubim živce že po nekaj minutah. Trackpad je premajhen, ohišje je iz cheap plastike...

Res je, da z drugimi acerji nimam izkušenj, mogoče so čist spodobni računalniku drugač in sem jaz imel smolo. ampak mene je ta laptop odvrnu od acerjev za neki časa.

mogwai ::

Hej, ko smo ze pr ekranih: Kaj ma HP nx6125 res bolši ekran od Siemensa A1667G? Keri ma najbolši ekran v cenovnem razredu tam do 1.200 evrov? Mogoce celo ASUS A6K-B031P?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mogwai ()

Gwanaroth ::

Sem si lih nabavil (1 teden nazaj) NX6125, v Merkurju, za 237k in ga lahko samo pohvalim.

Sem dokaj zahteven uporabnik in me ni še razočaral. Turion dobro opravlja svoje delo in tako je avtonomen od 3,5-4 ure.

Pred tem sem imel nx9105, ki je tudi odličen, edino kar me je motilo je bila njegova teža. No, sicer je bil bolj desktop replacement varjanta..

Glede tvojega vprašanja o ekranu bi ti pa bolj težko odgovoril, ker tistega Siemensa ne poznam. Trenutno pa imam poleg sicer že malo starejšega Fujitsu-Siemens AMILO-D in se mi zdi da ima res za malenkost boljši ekran od tega nx6125. Večji vidni kot in pa bolj izrazite barve..

Evo še slikca:
Lights often keep secret hypnosis..

Smorny ::

Gwanaroth: meni se zdi ekran 1400*1050 na nx6125 soliden, primerjam pa ga s samsungovim 940B desktop.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

neo977 ::

Hi!

Odvisno koliko si pripravljen dat za prenosnika... Jaz imam T42, punca T40, pa noben ni bil cenejsi od 400k. Stara sta 1,5 in 2 leti, nobenega problema, edino na T42 je baterija crknila po 170 polnjenjih... (kapaciteta je cca 50%, tako da se drzi cca 1,5h). Glede na sluzbene acerje ni primerjave... Prenosniki so mali, lahki itd.. Edina stvar, ki sem jo na obeh naredil pa je bila sveza instalacija winsev (ne tistih serijskih IBMovih ampak navadni XP SP2 corporate z originalno serijsko od IBMa) + driverji (preko IBMovega installerja - super zadeva). Se ena fajn stvar, ce uporabljas notebooka v razlicnih omrezjih - Access Connections - mrezni profili.
Ravno tak pazi na velikost ekrana... Meni osebno je 1400 x 1050 absolutno prevelika resolucija za 14,1" kot ga imam zato tudi nisem vzel modela z radeon mobile 9600 ampak 7500, ki podpira 1024x768. Uporabljam ga pa ponavadi na port replikatorju skupaj z monitorjem, tipkovnico in misko. Ponavadi pa ne igram iger tako, da ti ne morem povedat kako se performancno obnese.

Pri prenosnikih je pa tak (vsaj koliko sem zasledil):
- poceni razred (tam do 170, 200k) - celeroni M, cenena izvedba itd... (ne priporocam...)
- srednji razred (200-300, 350k) - pentium M, ful graficne, ful LCDji, veliki diski, DVD-RWji itd... v glavnem vse oh in sploh (ce to rabis)
- visji razred (nad 350, 400k) - povprecne hitrosti, graficne, kvalitetna izdelava, malo "dodatnih" funkcij (dostikrat brez DVD-RW, brez card readerjev itd...)

tak da... priporocam IBM (glede na izkusnje z acerji. HPjev in vaiotov ne poznam, zato ne bom komentiral).

lp, B.

neo977 ::

Aja, direktor ima Toshiba Satellite Pro, LCD 16:10, harman-kardon zvocniki itd... pa ga nikoli ne zamenjam za T42...

ThinMan ::

Dej napisi točen model toshibe !
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

klemen22 ::

neo977: se popolnoma strinjam s tabo. Jaz sem srečen lastnik T43 in ga ne bi zamenjal z nobenim drugim. Mam ločljivost 1400*1050 na 15". Verjamem pa da je za 14,1" že malce premajhno vse skupaj. Tudi tiste cenovne razrede si dobro opisal. Skratka IBMu zvišujejo ceno in "spoštovanje" nekatere malenkosti ki jih drugje pač ne dobiš oz. težko: fingerprint,vgrajene aplikacije,majhna teža, kompaktno ohišje, odlična (ne samo kvalitetna) izdelava..
Gwanaroth: dober nakup ta nx6125.Za tak keš pomoje ne dobiš boljšega kot ta HP. Kok ti kej zdrži baterija?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

neo977 ::

ne vem, bom v ponedeljek pogledal.
Po spominu: Toshiba Satelitte Pro, Pentium M 1.6 al pa 1.7, 512mb rama, dalje pa ne vem... (bil pa je drazji kot moj T42 + dodatnih 512 mb rama - originalnih od IBMa, ki je tak in tak 2x drazji kot ce bi vzel kakega kingstona...)

Vsec pa mi ni zato, ker sem instaliral Delphija in se non-stop rusi, dolocene komponente sploh ne delajo (postopek instalacije je identicen tistemu na mojem IBMu, pa ne reci da delphija ne znam instalirat, ker sem ga ze najmanj 100x...). Powersafe profili ne delajo (ali pa ne znam) vredu..
Na IBMu si lahko "zaklenem" procesor na 200mhz, 600mhz, 1.7ghz... odvisno za kaj in na kaj (baterija, 220v) ga pac trenutno uporabljam. IBM Access connection je enostavno fantasticna stvar... (notebook uporabljam doma na LANu, WLANu, na firmi na LANu ali WLANu, pri punci na WLANu, SiOL TV, ...) za vsak profil imam nastavljen IP, dnse, gateway, default printer, default internet stran v IE (direktor rad vidi, ce imas po privzeto stran od firme, ki jo imam samo v profilu za firmo), mapiranje mreznih diskov (sluzbeni server, domaci server itd...). Med profili lahko preklapljas s Fn tipko...

EDINA stvar, ki me pri VSEH IBMih moti je to da nimajo windows tipke...

lp, B.

Sthrudel ::

Jst se odločam med

HP NX6125 in
ACER Travelmate 4062WLMI

Kaj pravte vi?

ronaldo ::

Sthrudel: Ni neke velike razlike med NX6125 in 4062WLMI.

4062WLMI ima vecji ekran in resolucijo. Ima pa slabso graficno (torej igre odpadejo).
MS Windows XP Home v angleškem jeziku.

NX6125 ima 1gb ethernet, boljso graficno (vendar dvomim da bos tudi s to lahko igral kake novejse igre), 64-bit suport, SSE3 suport.
čitalnik spominskih kartic,
varnostni čitalnik prstnih odtisov.
Je brez OS-a ?

Sam se odloci...

Jaz bi vzel NX6125 zaradi pozitivnih stvari ki sem jih nastel.

Maryyo ::

Pozdravljeni!

Mislite, da je turion ML28 1,6 dovolj zmogljiv, da bi
z njim programiral na kakem visual studiu 2005 ??

hvala
lp

ronaldo ::

Visual Studio 2005 Beta 2 System Requirements:

System Requirements:
Component Minimum Recommended
Processor 600 MHz 1.0 GHz
RAM 128 MB 256 MB


Performance has not been tuned for minimum system configuration with Beta 1. Increasing your RAM above the recommended system configuration will increase your performance, specifically when running multiple applications, working with large projects, or doing enterprise-level development.

klemen22 ::

RAM 128 MB 256 MB
Visual Studio 2005 Beta 2 System Requirements:

He priporočeno 256 rama. Sej niso resni. 2005 ne deluje lepo če ni noter giga rama.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Smorny ::

Mene zanima nekaj: 512 MB rama mi je premalo. Torej sledi da bom moral nabaviti 2*512. Sedaj se mi je pojavilo vprašannje ali atijev chipset RS480M in SB400 podpira ddr 3200? Sem nekaj iskal na atijevi strani pa nisem našel, konkretno gre za HP nx6125. Če slučajno ne podpira je nakup vseeno smiseln zaradi manjših latenc pri 3200@2700?
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Zheegec ::

Večina NX6125 ima 2x256MB RAM, tako da malo pazi. Drugače pa je za prenosnike samo 333MHz SODIMM, če pa se kje dobi 400MHz pa itaq deluje na frekvenci pa timingih počasnejšega ki je že notri.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Smorny ::

Jaz bi odstranil 2* 256. 400 MHz pa niso redkost, vsaj v tujini.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Rešpetlin ::

@neo977: sam sem si Windows tipko nastavil na levem shiftu, ki ga malo uporabljam. Deluje. Gres pa pod Acces IBM -> Keyboard -> Map keys to functions


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kateri notebook?

Oddelek: Kaj kupiti
162126 (1650) Stepni Volk
»

Kater prenosnik kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
121396 (1179) PolentozerkaTM
»

Prenosnik HP ali Acer

Oddelek: Kaj kupiti
142491 (2191) Zheegec
»

Kateri prenosnik???

Oddelek: Kaj kupiti
207039 (6742) Zheegec
»

Centrino ali Turion? To je zdaj vprašanje?!

Oddelek: Kaj kupiti
61750 (1667) WarpedGone

Več podobnih tem