» »

Nekaj je narobe z zagonom...

Nekaj je narobe z zagonom...

BlackHole ::

Zadnje čase se mi dogaja, da ko vklopim računalnik, se sploh ne odzove, na ekranu se nič ne prikaže (lučka utripa kot da ni sgnala), torej ne naloži se niti BIOS, kaj šele operacijski sitem. Gori le lučka, ki kaže delovanje trdega diska. Če ga ugasnem in čez minuto ponovno vklopim, se bo normalno zagnal. Danes sem prvič moral 3x ponovit vklop, da se je zagnal. Kaj bi lahko bilo narobe?
LP Marko

poky96 ::

Tudi pri meni so bili podobni simptomi, pa tudi že ko je bil nekaj časa prižgan, je kar ugašal. Mislil sem, da je šel cel EPOX, pa je bilo potrebno zamenjati kondezatorje, ki so se "napihnili". Za manj €€€ kot za novo, mi stara MB dela BP!:D Preveri, mogoče je tako tudi pri tebi!
LP

BlackHole ::

Kako pa to preverim? Meni se ne ugaša (zaenkrat).
Je možno, da je to kaj povezano s tem, ker ponoči ponavadi odklopim vse porabnike elektrike, ki so na določeni vtičnici in s tem tudi računalnik.
LP Marko

BlackHole ::

Še vedno nisem ugotovil, kaj je narobe. Se je pa to začelo dogajat, odkar sem vgradil tv-kartico. In, če poslušam, kaj se dogaja v kišti, ko prižgem računalnik, se mi zdi, kot da se trdi diski ne zaženejo (imam dva) vedno in verjetno tudi zato lučka gori, naprej pa se nič ne zgodi. Zato sem se spomnil, da obstaja verjetnost preslabega napajalnika. Ne vem pa, če je možno, da to enkrat dela, enkrat ne, to se pravi da bi enkrat bilo dovolj moči, drugič pa ne. Kaj pravite?
LP Marko

cekr ::

Verjetno je prešibek napajalnik. Na štartu pride do večjih tokov, ko se vse zadeve štartajo in ti vrže ven. Kdaj se pa zgodi, da kakšna komponenta za trenutek zaspi in se ti potem normalno štarta.
Poskusi kakšno komponento odklopit. Za začetek poskusi z disketnikom. Mogoče bo dovolj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

manne ::

Pozdrav,
podobne stvari se dogajajo če je samo baterija na koncu z močmi,....meni se je to dvakrat zgodilo in se stistem sploh ne zbudi....probaj menjat baterijo na matični (okrogla po vsej verjetnosti z oznako 2032; 3V) stane okrog 700SIT tako da ni velik strošek v primeru da ni to....dobiš jo pa povsot kjer prodajajo baterije....
lp

BlackHole ::

Disketnika nimam, bom pa morda poskusil z novo baterijo, še prej pa moram odklopit tv-kartico, da vidim če je tu vzrok.
LP Marko

`ripper` ::

glede na to da se je zacel pojavlat, ko si vtaknu not TV tuner, bi tud jest svojo stavo polizil na napajalnik, kolk wattov pa mas? glede na to da mas dva diska, predvidevam da ne svoh CPU pa se PCI kartice, upam da je kej vec ko 350W...sicer naceloma dela,samo diski so kr ornk porabnik in ce se pr zacetnem spinup-u pojav premocn tok, napajalnik rece klenk, plata se zakokodaka sama vase in ti si brez delujocga racunalnika.... Ce mas moznost si za ksn dan kje sposod ksn konkretn napajalc 450W al pa kej tazga, probavi kisto pobirat po postopku, k se ti zdej pojavla. Ce problem zgine, si resen, ce ne pa... ne vem vec, prever plato, kondenzatorje preglej, ce so kej debeli...
bibl bubl babl ble
tukej sicer napišeš, kaj maš v ohišju, sam mene je mal sram... :)

BlackHole ::

Napajlnik sigurno ni 350W, prej 250W, bom malo pokukal v kišto, ko pridem domov.
LP Marko

Dead_Eye ::

Ma kakšnih 450W dej, 300W je več kot preveč. BlackHole: poglej malo kondenzatorje, če so slučajno kej napihnjeni...
The one and only

BlackHole ::

Bom pogledal, ko se spomnim ;) , sicer pa kako pa dalje, v primeru da so res napihnjeni in zakaj bi naj bili sploh?
LP Marko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317315 (13438) G_mAn
»

Bo 300W napajalc dovolj za...

Oddelek: Strojna oprema
372125 (1218) laaz
»

Napajalnik na poti v večna lovišča?

Oddelek: Strojna oprema
171665 (1240) Pyr0Beast
»

Računalnik se vklopi čez nekaj minut? Napajalnik ali plata?

Oddelek: Pomoč in nasveti
10963 (797) Climber
»

Zagon računalnika, ekran se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4312083 (11470) k0lar

Več podobnih tem