» »

Nakup komponent na Hrvaškem

Nakup komponent na Hrvaškem

1309976 ::

Zdravo !

A kdo ve za kako dobro računal. trgovino na Hrvaškem (Varažin ali Čakovec, ok tudi Zagreb bi bilo še ok) in pa kak velik je davek? ... je proces uveljavljanja davčne olajšve enak kot je bilo včasih za EU ali drugačen? Kakšen davek imajo sosedi na elektroniko oz. koliko bi lahko dobil nazaj?

Če ima kdo izkušnje z nakupi v južni sosedi...

...pa če ma kak link do online strani trgovine ki jo obiskuje...

LP

madviper ::

Lej če to počneš prvič in nimaš nikogar dol, se sploh ne spuščaj v to. Po vrh vsega pa mi ta tema mal smrdi na nelegalne posle :D

Aja trgovine pa lahk najdeš v BUG-u ali kateri podobni reviji hrvaškega porekla.
I'd like to do something crazy!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

Samson ::

Lahka kupujes na www.hgspot.hr, imajo velik poslovalnic po hrvaski. Izracun dobis pa tako:

cena izdelka na njihovi strani : 1.22 x 33.3 (domnevamo da obracunajo sit/kn po 33.3)

Pa velik srece pri nakupu, prevozu cez mejo do 1621 kn, kakor tudi da moras pridet nazaj na hrvasko da dobis povracilo ddv.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Mati ::

Pa veliko sreče z glupimi hrvaškimi cariniki, ki naši strani javljajo, kaj slovenci vozijo čez mejo, ko daš požigosat tax free formular!

Veron ::

Torej je skoraj nemogoče dobit DDV nazaj na hrvaški strani, nato pa na slovenski neprivait oz. prešvercat?

1309976 ::

Ma to se je govorilo tudi za Avstrijo...je to preverjena informacija ali gre le za strašenje;) ? Na kerem prehodu si šel čez, če se ti je to zgodilo?

LP

p.s.
Pa iščem potrditev vrednosti, ki jo lahko pelješ čez, pa zaenkrat nisem našel nič konkretnega...1600 kn/osebo je 100%?...se mi zdi dosti, ker včasih je bilo 150 eur se mi zdi (vsaj na severni meji).

In hvala za info o trgovini, zgleda kar obetavno in res imajo v bližii kar nekaj izpostav.

Realman ::

Javljajo mozno da, sploh ce imas veliko vrednost.NA gruskovji ni takega problema, ker je vedno guzva.Je pa res da lahko zdaj peljes kar precej po osebi, tu nekje 1600kun bruto.Samo problem je, da so hrvaski cariniki leni ko psi, in ko das stemplat za davek komplicirajo brez veze v tri krasne, tako da moras imeti kar dobro zivce.Na nasi strani pa tudi moras imeti vsak racun posebej in recimo ne sme biti na enem racunu 3000 kun, ce tudi sta 2 v avtomobilu.Morata biti dva racuna.Pred leti, sem jaz kar neki stvari kupil dol, zdaj pa se mi ne da vec zajebavat s temi debilnimi cariniki, pa tudi cene niso vec tako ugodne.Ceprav 22 % ddv, je kar neki.

cambridge ::

Jaz imam že kar nekaj izkušenj s prenašanjem komponent iz Hrvaške v SLO. Kar se tiče trgovin moram reči, da s ponudbo, dokaj ugodnimi cenami in strokovnostjo prodajalcev prednjači www.links.hr (Zagreb). Tudi overclockeji in case moderji pridejo tam na svoj račun. Sicer jih je malo težje dobiti, ker niso ravno v shopping centru ampak je njihov zemljevid dovolj nazoren. Če si reden kupec dobiš še kartico popusta s 3%, katero lahko posodiš tudi prijatelju. Cene so v glavnem nekje v rangu slovenskih nekatere komponente malo dražje nekatere malo cenejše. Z 3% popustom in vračilom 22% davka pa se pri nakupu računalnika po komponentah že dosti pozna. Vendar vse, kar je v trgovini dobrega zaser.... cariniki (oboji SLO in HR). Jaz hodim na mali prehod zraven Obrežja. Sem probal tudi na drugih pa je isto sr... Če je vrenost na računu več kot 2000 kun so zmenjeni med sabo da se pokličejo (preverjeno). Carinik v času ko izpolnjuje obrazec za DDV pokliče na našo stran. Prav tako stalno nekaj komplicirajo zaradi računov, ne da se jim pisat obrazca (češ ne deluje na fotokopirni, sponkic je zmanjkalo ipd). Odvisno od carinika sem stal tam od 3 min pa do 45 min. Naši imajo pa svoje finte. Če te vpraša če imaš kaj za prijavit in rečeš nič je potem celo sranje če kaj dobi v avtu (tudi če je vrednost do 1600 kun). Sicer so pa vse komponente tam nekje do 50 000 SIT razen za grafične in kakšen procesor če ste prezahtevni. Jaz npr. vzamem punco pa kašnega kolega in tako prepeljemo čez en dober računalnik cca. 200 000 SIT (seveda po komponentah in na treh računih). Če rabi kdo kakšne konkretne inforamcije sem na voljo preko ZS saj imam na vesti že kakšnih 20 računalnikov. LP

1309976 ::

cambridge maš zs...

BigBoss_ ::

Jst sem tam nabavil že kar nekaj računalnikov. Sodelujem z eno trgovino, s katero sem dogovorjen, da plačam že kar ceno brez davka, nato pa samo pošljem s carine potrjene papirje po pošti.
S prodajalcem se dobiva takoj za mejo, tako da ne rabim hodit do Zagreba.

Na sami carini pa nisem imel še nikoli težav. Hodim čez mejni prehod Slovenska vas. Za potrjevanje cariniki ne rabijo fotokopirca, zato ne vem zakaj ta izgovor. Tudi izgovora s sponkami še nisem slišal. Računi so vedno lepo razdeljeni po osebah, da je vse po pravilih in da ne presežem limita. Na slovenski strani pa rečem, da nimam za prijavit nič kar bi šlo čez limit - do sedaj še nisem imel težav, kot sem že prej omenil. Sem imel pa vedno vse osebe na katere je bil pisan račun s seboj.

Če vaš še kaj zanima, vprašajte.

Gogo ::

Mene pa zanima, če poznate kako dobro računalniško trgovino v Istri oz. na Rijeki?

LP

Gogo
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

fizolcek ::

Gogo: obe zgoraj omenjeni stacuni imata poslovalnico na Rijeki.

Mene pa zanima ce je limit res 1600 kun, ker vse kar sem jez nasel je da je oprosceno do 175EUR, tako da sedaj ne vem a nasi carniki gledajo hrvasko ceno brez davka za osnovo?

ge ::

@1309976

Če te zanimajo trgovine na območju Čakovec - Varaždin ti priporočam "VE-MIL" (www.ve-mil.hr). Imajo poslovalnico v obeh krajih, lahko plačaš z bankomat kartico (Cirus,Maestro), prijazni, vejo pravilno izpolnit obrazec za vračilo davka (zelo pomembno!), zadeve lahko naročiš-rezerviraš tudi prek email-a,....
Na obeh lokacija je tudi trgovina "HGSPOT" (www.hgspot.hr). Tu pa je zadeva sledeča; tista trgovin v Čakovci je bolj tak za silo, prostorsko premajhna - torej skoraj nič robe na zalogi, trgovci ne vejo pravilno izpolnit obrazcev (nažalost večkrat preverjeno ;(( ).
Ta druga v Varaždinu pa je OK, ne moreš pa plačat z bankomat kartico (keš ali diners+provizija).

Za vračilo davko moraš vzeti robo za najmanj 1.500 kun (bruto!).

Hravški cariniki so zgodba zase !!!
Za čim manj koplikacij priporočam uporabo potnega lista (pri izpolnjevanju zahtevka za vračilo davka) in jeklene živce. Zadeva na meji se res zna zavleči tam do 30-45 minut (tudi to je nažalost preverjeno;(( ). Omenjeno velja za mejni prehod Trnovec(HR), na naši strani je Središče ob Dravi(SLO). Zaradi tega ti priporočam uporabo mejnega prehoda Virje Otok(HR) oziroma Ormož(SLO) na naši strani. Tukaj še nisem imel problemov z HR cariniki (pa tudi z našimi ne).
Ge

OZZY ::

jaz sem šu vedno na obrežje pa ni bilo problemov. Poštemplajo takoj naši pa tud niso komplicirali. lahko da se je od takrat ko sem šel jaz nazadnje tud kaj spremenilo in bolj gledajo- to sem tud nekje slišal, da so od takrat bolj začeli to kontrolirat. je pa res, da sem šel vedno z punco in sem dal račun na 3 dele.na še en drug pasoš. sem pa šu 3x in sem vedno prepeljal čez za cc 250 jurjev.
Go with the flow.

1309976 ::

Moment tole z Varaždinom pa ne bi smelo držati, sem bil v petek v hgspotuv Varaždinu pa je bilo rečeno, da je meja za to da ti napišejo račun za vračilo davka 300 kun, kar je veliko pod 1500 bruto ali si ti govoril za potrditev na meji?

LP

JIM22 ::

Lepo ste me nasmejali. ;)
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Pyr0Beast ::

Uff, sm se glih zdej spomnu, da moram za diske poklicat, če so jih dobil :)

Priporočam Hgspot-jurovski brod
Obrazce znajo izpolniti BP, edino cariniki j. v glavo. Vam povem, da je ene 5 min pisal moj naslov v evidenco. Črko po črko, uporabljal samo en prst na vsaki roki. Trajalo je pa ohoho.
Na slovenski strani.

Imate kaj za prijaviti?
>NE.
Kaj je pa tisto ? :D


Torej, za obračun carine je meja 1600kn (neobdavčeno). Kr je nad, moraš plačat, da izvoziš. Meja da ti vrnejo davek je nekje okoli 300kn. Na jurovskem brodu je šlo takole. Plačal, napisali obrazce, šel na carino poštemplat, šu na slovensko stran, nesu obrazec v picerijo (ja tako majo zmenjeno) in šel domov. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nodes ::

za dvajset procentov se splača... tistim, ki ste ob meji...

se spomnim, ko se je pri nas davek zvišal iz pet na dvajset, se mi je kar drago zdelo vse naenkrat

P.S.

kar se pa hrvaških carinikov tiče je pa isti pes kot včasih na zahodnih mejah...vmes se je našel debilnež, ki je tako počasi izpolnjeval obrazec, kot bi vračilo šlo direktno iz njegovega žepa...|O

nič ne de, si vzameš malo več časa ob njegovem trpljenju.

>:D


kar se tiče tožarjenja so se naši cariniki enkrat celo uprli....nad zneskom 200EUR(če je pravi) gre za prekršek in s tem razumljiv dogovor na višji ravni


dodal pripis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nodes ()

madviper ::

Brez zamere fantje za to kar bom napisal!
A ste vsi brez možganov al ka za boga milega vam je? Če se že morate hvalit kdo je kolk prepelal to naredite drugač, ne pa na javnem forumu, kjer vsak lahk vidi ka se menite.

Sej ni drugo, sam če policaji to izvohajo boste (bomo :D) imel sam še več problemov!

Lp, madviper

P.S.: Še enkrat se opravičujem za to kar sem napisal. Sedaj se počutim dosti bolje :D
I'd like to do something crazy!

nodes ::

česa te je strah?
legalen uvoz NI kaznivo dejanje

BigBoss_ ::

Točno tako. To kar se tule opisuje ni nič ilegalnega. Vse gre po zakonu. Nič švercanja.

nodes ::

seveda, uvoženi artikli ne smejo biti namenjeni nadaljni prodaji!

ge ::

@1309976, sory mea culpa.

Ni 1.500 kun temveč 500 kun (v mislih sem imel 15.000 sit kar je približno 500 *33).
Torej za vrnitev davka je potrebno kupit robo v vrednosti najmanj 500 kun in ne 300 kun kot so ti povedali v trgovini !

Evo to je iz uradne strani www.carina.hr (zato je pač v hrvaščini);
-------
Pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost

Strani putnici koji u Hrvatskoj nemaju stalno ili privremeno prebivalište ili boravište, imaju pravo na povrat poreza na robu koju su kupili u Hrvatskoj, ako su ispunjeni slijedeći uvjeti:

* da je vrijednost robe po jednom računu veća od 500,00 Kn,
* da je prodavatelj izdao popunjen obrazac PDV-P,
* da je kupac strani državljanin iznio u inozemstvo kupljenu robu,
* da je kupljena roba dana na uvid carinarnici koja ovjerava
* brazac PDV-P i upisuje datum prelaska robe preko granice.

Pravo na povrat poreza ne odnosi se na kupljene naftne derivate.
-----
Ge

zmaki ::

Jaz pa bi vprašal za obratno situacijo :

Imam sorodnika na Hrvaškem, ki me sprašuje, ali lahko :
- v avstrijski trgovini z hrvaškim potnim listom kupi blago in vzame račun,
- na avstrijsko-slovenski meji prijavi blago in vzame potrdilo o izvozu,
- v slovenski poslovalnici za vračilo MWST (ve da je ena nekje v Hajdini pri Ptuju ?) dobi nazaj povrnjen MWST,
- kako bo blago prevezel na Hrvaško pravi da je njegov problem (itak pravi kaj me briga, da ne bo prevaral slovenskih carinikov, ampak "lepe naše")

JIM22 ::

Nisem sigurn, da hrvat potrdi na slo-avt meji. Mislim da mora potrdit na hr-slo meji(oziroma našim carinikom). Nej me kdo popravi če je stvar drugačna.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

dejansan ::

njemu se gre da dobi avstriski mws. nazaj

slovenija je tukaj samo tranzitna država, tako da po moje naše carinike boli k.... za hrvata pa njegov mwst.
dejansan

ge ::

-blago mora prijavit na SLO-HR meji (tam muo tudi naši carinikipoštemplajo papirje).
Na "severni" meji ni več carine in carinikov !

Kak pa bo zadevo prikazal na HR strani pa je že druga zgodba >:D (leganlo ali šverc,hehe).
Davek dobi nazaj v trgovini, če pa je tax-free obrazec pa na to predvidenih mestih (kompas,slovenica,...razno razne poslovanice).
Ge

dejansan ::

sploh mi ni kapnilo za severno mejo :D
dejansan


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povračilo davka od nakupa na Hrvaškem

Oddelek: Loža
248887 (4589) 1309976
»

Kako je z vracilom davka na Hrvaskem ?

Oddelek: Loža
192492 (2125) ajamni2
»

Nakup računalnika v avstriji, povrnitev davka?

Oddelek: Kaj kupiti
162831 (2249) Širajzl
»

Švercanje čez mejo?

Oddelek: Loža
192811 (2514) ali3n
»

Online nakup iz Nemčije, prevzem na Avstrijski pošti (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
626447 (5465) VASkO

Več podobnih tem