» »

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo že poročali o nameri Vlade, da prenovi sistem nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje. Gre za to, da v zameno za pravico fizičnih oseb do privatnega in arhivov, knjižnic, muzejev ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov do drugega lastnega reproduciranja, dobijo avtorji, izvajalci, proizvajalci fonogramov, filmski producenti in založniki (drugo) pravico do nadomestila za tovrstno reproduciranje.

Na ta način se v splošno dobro omejuje absolutna narava avtorske pravice. Ta izjema, kot to sledi iz obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča RS, št. U-I-200/02-12, z dne 13. 5. 2004, zmanjšuje potrebo po nakupu avtorskih del in verjetnost takega nakupa. Zakonodajalec to nadoknadi tako, da uredi avtorjevo upravičenje do nadomestila za tako, sicer dovoljeno reproduciranje. Nadomestilo je avtorju dolžan uporabnik. Vendar zakonodajalec, življenjsko gledano, ne more zagotoviti plačevanja neposredno od posamičnega uporabnika, a tudi ne izplačila neposredno vsakemu posamičnemu avtorju. Zato uredi najprej predpisovanje pavšalizirane višine poplačil, nato pa po eni strani njihov pritok in razdeljevanje po kolektivnih organizacijah za uveljavljanje avtorskih pravic, po drugi strani pa neposredno plačilno zavezo tistih, ki v okviru svojega poslovanja zagotavljajo tržno dostopnost naprav in nosilcev za reprodukcijo.

In medias res! Pred nekaj dnevi je bilo na spletnih straneh Vlade RS objavljeno novo gradivo, oziroma predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje. Seveda vas bodo v tem trenutku najbolj zanimali zneski, ki jih bomo kupci plačevali (zavezanci bodo te zneske prevalili na končne kupce) pri _prvi_ prodaji ali uvozu novih naprav za tonsko in vizualno snemanje in praznih nosilcev zvoka ali slike.

Računalniška enota CD/DVD oziroma druga podobna naprava je, kot to sledi iz 2. člena predloga uredbe, naprava, ki ni izključno namenjena reproduciranju avdio in/ali vizualnih del. Obravnavano nadomestilo zanjo znaša 200 tolarjev. Če pa si omislite npr. zapisovalnik avdio/video DVD, ki je izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del, pa znaša nadomestilo 1500 tolarjev.

Poglejmo si nekatere nosilce podatkov. Nadomestilo za avdio CD oziroma video DVD, ki je izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del, znaša 32 tolarjev, za vsakih začetih 90 minut snemalnega časa.

Če gre za nosilec, ki ni izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del, gre torej za podatkovni CD ali DVD, pa znaša nadomestilo 8 tolarjev, za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti. Enako velja za trdi disk, s tem, da je postavljena zgornja meja: 4000 tolarjev, kar ustreza 500 GB disku. V obrazložitvi predloga uredbe je navedeno, da ne gre za kakšen poseben tehnološki raison d'etre, a skuša uredba na tak način upoštevati dejstvo, da se večji diski praviloma uporabljajo v namene, ki so manj povezani s privatnim in drugim lastnim reproduciranjem. V ta tarifni sistem sodijo tudi goli flash pomnilniki (popularni USB ključi, CF, SD kartice). Za nosilec z integrirano spominsko enoto in predvajalnikom, ki je izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del (torej MP3/video predvajalnik) velja drugačna ureditev (do 2 GB 1000 tolarjev, nad 2 GB, 2000 tolajrev).

Izpustili niso tiskalnikov (če zanemarimo notorične fotokopirne stroje), kjer se nadomestilo plačuje glede na zmogljivost stroja (stran/minuto). Če domnevamo, da zmore povprečni domači tiskalnik natisniti vsaj 13 listov na minuto, znaša nadomestilo 3000 tolajrev.

Zaenkrat toliko. Ko bo uredba sprejeta, se lahko nadejate vsebinskih komentarjev in analize. In samo mimogrede, vse prej našteto še (vedno) ne pomeni, da je kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin (razen nekaj natančno določenih izjem) dovoljeno.

65 komentarjev

«
1
2

Apple ::

Buaaaaaaaa...

Država in njei priveski so preveč denarja lačni...

Kdo jih j... če nimajo kvalitne glasbe, pa jih folk ne kupuje... Potem moramo pa vsi plačevati... Kr neki...
LP, Apple

Z-lot ::

If you can't beat'em - join'em!

Od jutri naprej sem profesionalni harmonikaš.

NorK ::

me zanima koliko denarja bodo dobili tuji avtorji oziroma imetniki pravic.
pa tudi sam bi rad dobil kaj denarja od svojih seminarskih nalog :D pa še moja mt za vse domače posnetke, ki jih je ustvarila.

lahko bi to nadomestilo plačali le kupci originalov. je še najbolj pošteno, ampak nekdo bi moral pri nakupu zbirati podatke o njih, da bi jim lahko kdaj pa kdaj poslal kak račun.0:)

Gavran ::

Malo se ukvarjam z digitalno fotografijo in CDje uporabljam za arhiviranje. Kam se lahko prijavim, da bom dobil nakazan kakšen tolar - ali drugače - kdo vse bo upravičen do tega denarja?

Mr.B ::

Spet bomo med moko švercali, CD/DVD medije, ter enote za peko itd, kaj šele HD-DVD medij ?

Potem bodo pa še pošiljali na domove inšpekcijo, ki bo tako kot v času popisov TV, preverjali, ali imamo kako napravo za predvajanje ali peko zapisljivih medijev itd....

PS : pa še pse pošiljali da izvohajo ali imamo original kuplen medij, ali črno kopijo....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

ender ::

Mene še vedno zanima, kam se bom lahko obrnil za povrnitev tega nadomestila, če npr. kupim torto s 100 CD-Rji, pri čemer imam doma samo 30 originalnih CDjev?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

NorK ::

če se prav spomnim, si lahko več kot enkrat presnameš. ostalo je pa za vnaprej:D :D :D

xbox360 ::

Mene samo zanima če se zavedajo, da je kopiranega več kot 99% tuje intelektualne lastnine. In kako bodo reševali problem EU kjer lahko brez težav po pošti naročiš DVDje ali pekač?

_xsYt_ ::

Ni normalno to... kaj bo, ko pridejo BlueRay, HD-DVD? Že na začetku bodo dragi, potem pa še bodo obdavčli to? Me res zanima koliko denarja dejansko od tega je potem namenjeno avtorjem... ;(
turn up the music!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _xsYt_ ()

3p ::

Presneti žoharji. Poleg tega majo dve ali tri "avtorska združenja" ki j****o v glavo obrtnike (vsi naenkrat). Pa če bi vsaj kaj o tega denarja videli avtorji, ki bi se mi jih zdelo vredno presneti... ne pa da poskušajo na moj račun živeti predvsem zmazkarji, ki se jih niti na tri metre ne bi s pekačem dotaknil.

edge540 ::

Pa ja po moje tudi. Veste kaj KO J... AVTORJE. Če so dobri bodo preživeli z denarjem ki ga zaslužijo s koncerti/CD-ji/whatever če so tak zanič da ne morejo od tega živet pa naj naredijo nek faks pa se zaposlijo.

Zakaj za vraga bi jaz plačeval neka nadomestila za CD/DVD-je na katere bom zapekel svoje slike z morja? ;((

roli ::

4000 SIT za disk8-O 8-O !

Kot,da niso že sedaj dovolj dragi,jih je treba še bolj podražit.
http://www.r00li.com

kulSMS ::

kaj za tortico 25 dvd-jev bomo plačevali jurja več? 5 *8SIT * 25 kom
bomo pa v tujini definitivno kupovali..(upam da nam ne bodo to kje zaračunali)

sicer realno gledano na večini mojih dvd-jev ni moja lastnina, ampak vseeno ne bom tega plačeval, če bom lahko v tujini kupil ceneje.

desperados ::

preprosto povedano BANDA!!!sedaj bom moral plačevati za vsak cd, dvd, ki ga uporabim za snemanje nekega mojega avtorskega dela al kaj,...???

BluPhenix ::

Bolj imbecilne uredbe nisem še videl.

Jaz se bom tudi prijavil, da bom dobival nadomestilo od DVDjev in diskov, ki jih polnim s fotografijami, glasbo in ostalim MOJIM avtorskim delom.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

Kje se pa prijavim? Jaz sem napisal program, zdaj ga pa vsi (legalno) kopirajo. Ampak jaz hočem svoj del nadomestila!

Spc ::

Ja jaz se bom sedaj prijavil kot profesionalni fotograf.
Galerijo že imam narejeno: MOJA GALERIJA

Sedaj se samo še prijavim in začnem služit denar ker pač obstajam.
>:D

VidKo ::

S tem ne bodo dosegli nič drugega, kot to da bomo vsi kupovali v tujini. Najebale bodo trgovine ki pri nas prodajajo medije. Predvsem računalniške trgovine :( in posledično bom imel manjšo plačo... ;(
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

AtaStrumf ::

Preden bojo tole uvedli bom kupil 1k DVD-jev in vsaj dva 320GB diska pol pa ko jih jebe. Oprostite izrazu ;)

norvalk ::

Mimogrede, zanima me, če bo s sprejetjem tovrstne uredbe država hkrati poskrbela tudi, da bo uporaba zaščitnih mehanizmov na avtorskih izvirnikih (npr. digitalne zaščite glasbenih ploščkov ipd.) pri nas prepovedana? Očitno je namreč, da uredba kot taka predvideva odvajanje nadomestil od čisto vsakega medija, ki potencialno omogoča presnemavanje avtorsko zaščitenih del - ne glede na njegovo _dejansko_ namebnost!

"Avtorji" so torej "kompenzirani" tudi v mnogih neupravičenih primerih in kakšrnekoli dodatne zaščite izvirnih avtorskih medijev v tej luči, za uboge "uporabnike" lahko pomenijo kvečejmu odvzem edine preostale in najosnovnejše pravice do izdelave varnostnih kopij tistih nekaj "natančno določenih izjem," ko se to sme. Ali pa se v svojem sklepanju motim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: norvalk ()

Trdi ::

Tole bi se po mojem lahko spodbijalo na kakšnem sodišču...

BTW povsem resno me zanima, kako bi lahko tudi jaz postal upravičenec do tega keša? Drugo vprašanje je, kdaj bo to stopilo v veljavo?
Trdota d.o.o.

Primoz ::

15 dan po objavi v uradnem listu. 90% verjetno je, da se bo to zgodilo 15 dan po naslednji izdaji uradnega lista, ... kar bo verjetno v petek.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

BluPhenix ::

hm norvalk ima prav. Teoretično se bo sedaj dalo kopirati vse živo, saj itak plačaš nadomestilo že ob nakupu hardverja.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Primoz ::

Ni res ;) Tole nadomestilo je za "varnostne kopije" in podobno sranje. Kadar ni izvorni medij tehnično zaščiten.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

poweroff ::

Dejansko naj bi se pri višini nadomestila upoštevalo tudi možnost zaobidov tehničnih zaščit. Ker pa se "itak da vse shekat", je pač zakonodajalec privzel, da je vse tehnične zaščite možno zaobiti in da je torej upravičeno nadomestilo določiti na predlagano raven.


Glede tega, a bi radi dibili svoj del pogače, ker ste tudi sami avtorji. Ni problema. Le v SAZAS se morate včlaniti. S tem pa je en problem - z včlanitvijo v SAZAS nanj prenesete vse avtorske pravice (oz. upravljanje z njimi), tudi za nazaj. Kar pomeni, da izdaja del pod CC / GPL ni možna. SAZAS CC/GPL ne priznava.

A bi kdo ustanovil svojo agencijo?

Tudi ni problema, samo državno licenco (koncesijo) je treba dobiti. Veselo "tekmo" z obstoječim koncesionarjem želim. >:D
sudo poweroff

...:TOMI:... ::

KR neki no! Že tko ns na vseh koncih cuzajo zdej pa še tlele. Men se zdi da je življenje v naši Kuri zmeraj dražje ("Evropske cene") in balkanski standard.
Tomi

krho ::

Se pravi, da me bodo ob naslednjem nakupu diskov za fileserver v podjetju obrali za 8x4000 SIT?
Na tistem disku so pa samo el.pošta in dokumenti/slike narejeni v firmi.
Jaz HOČEM NAZAJ TISTIH 32kSIT.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

driver_x ::

Dobro so se tega domislili. Sedaj bodo pobirali denar tudi od tistih, ki njihovih izdelkov ne kupujemo. Še dobro, da nimajo prodajalci banan svojega SAZAS-a.

Spc ::

V Petek?
:O


A bi kdo ustanovil svojo agencijo?

Gremo pa naredimo eno konkurenco satanskemu SAZASU.
;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

NorK ::

kako pa bo ta agencija vračala denar?

naj raje začnejo prodajo preko interneta. če bo hotel kdo kopirat, bo pa kupil dovoljenje za kopiranje, ki bo cenejše od skladbe, ki jo bo kupec itak že imel.

krneki0001 ::

Še vedno mi ni noben odgovoril na vprašanje!
1.) Zakaj bi moral plačati 8 sit več za podatkovni cd ali dvd, če sam pišem programe in si jih potem snemam na na tak cd ali dvd?

2.) Zakaj potem oni meni nebi vrnili teh 8 tolarjev na cd ali dvd, ker nisem gor snemal muzike?

NorK ::

1. ker znajo tiste organizacije dovolj dobro lobirat za dosego tega.
2. zakaj bi pa ti, če nisi njihov član? (tako pač oni mislijo)

norvalk ::

Primož, povsem resno se/te sprašujem... Glede na to, da se cela paleta teh. zaščit vse bolj širi in da se hkrati vedno bolj seli v strojni del (kar kopiranje za običajnega uporabnika močno otežkoči, če ne celo povsem preprečuje - npr. HDCP/DRM), resnično ne vem koga/kaj bo takšna uredba kompenzirala in v čigavo "splošno dobro" v tem primeru služi?

Torej... kompenzacija avtorjem? Zakaj pa ne; vendar le v primeru, da država hkrati ščiti tudi mojo uporabniško pravico do izdelave varnostnih kopij - se pravi, da v takšnih primerih raba zaščitnih mehanizmov na izvirnih medijih ni dovoljena. V nasprotnem primeru tovrstna uredba ne služi dobesedno ničemur drugemu kot institucionalizirani vsesplošni kraji denarja.

Spc ::

norvalk se 100% strinjam.
Zelo dobro si to povedal.
:\

MrStein ::

xbox360:
In kako bodo reševali problem EU kjer lahko brez težav po pošti naročiš DVDje ali pekač?

Nikakor. V EU imajo tudi ta prispevek. In se tudi te dni menijo, da bi povečali.

norvalk:
Mimogrede, zanima me, če bo s sprejetjem tovrstne uredbe država hkrati poskrbela tudi, da bo uporaba zaščitnih mehanizmov na avtorskih izvirnikih (npr. digitalne zaščite glasbenih ploščkov ipd.) pri nas prepovedana?

Odpravljena ne bo, ampak boš imel (in imaš že zdaj) pravico zahtevati odpravo mehanizma ali kopijo brez takega mehanizma. (glej spodaj)

Sicer pa pobje, to ni nič novega. To obstaja že desetletja. Zdaj so (bodo) le malo cenik spremenili.

trdi:
Tole bi se po mojem lahko spodbijalo na kakšnem sodišču...

Če ga v 30 letih niso ...

BluPhenix:
hm norvalk ima prav. Teoretično se bo sedaj dalo kopirati vse živo, saj itak plačaš nadomestilo že ob nakupu hardverja.

"sedaj" ? (sorry za ponavljanje) Nobenga "sedaj" ni. To je tak že odkar si živ. Le opazil nisi ;)

Primoz: (odgovoarja BluPhenix-u)
Ni res ;) Tole nadomestilo je za "varnostne kopije" in podobno sranje. Kadar ni izvorni medij tehnično zaščiten.

To je za privatne kopije. Dobiš v roke en posnetek in narediš zase kopijo.
Če to preprečuje tehnični ukrep ("zaščita"), lahko zahtevaš, da ti imetnik pravic omogoči omenjeno dejanje (166.c člen Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (uradno prečiščeno besedilo) (ZASP-UPB2), UR RS 44/2006)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Keyser Soze ::

True, true...

Zadevo že plačujemo. Le tarifa je malo manjša se mi zdi. Isto je v tujini. Tako da šverc ne reši tega problema. Samo v drug žep gre nadomestilo.:D

Opcija je, da pospešeno nadaljujemo z "vzroki" za ta nadomestila in vse obstoječe zaščite.
Razen seveda v primeru slovenskih umetnikov. Tu pa lahko samo rečemo hvala bogu, da samo plačamo njihov "plevela" in lahko trgamo in občudujemo tuje "rožice".

Lahko bi bilo huje. Da bi morali in plačevati ta plevel in občudovati ga. Brrrrrr...:'(

lambda ::

V redu, vsi vidimo, da je to bedarija, zdj pa vprašanje za kakega pravnika ipd.: kako to preprečit, ali zahtevat svoj delež nazaj, ker diska ne boš uporabljal za reproduciranje avtorsko zaščitenih vsebin? Sam sem poslal že kakih 5 mejlov naokrog (na koga se naj obrnem in zahtevam nazaj svoj delež artiklov, ki jih ne uporabljam za reproduciranje) in nihče od vpletenih noče niti odgovorit.

norvalk ::

MrStein: Odpravljena ne bo, ampak boš imel (in imaš že zdaj) pravico zahtevati odpravo mehanizma ali kopijo brez takega mehanizma. (glej spodaj)

Glede na to, da konkretna uredba precej "očitno" izhaja iz življenskosti dane situacije in da stvari zato rešuje kolektivno, težko razumem, da hkrati tudi drugače (kolektivno) ne ureja uporabnikove pravice do odprave mehanizmov zaščite na nosilcih vsebin, ki bi se jih sicer smelo varnostno kopirati... V praksi se namreč vse prerado zgodi, da v kateri izmed glasbenih trgovin dobiš v roke plošček, ki deklarirano nosi zaščiteno vsebino in na prošnjo o nezaščiteni različici v odgovor prejmeš zgolj začuden pogled in nekaj v maniri: "Miško - to, da si ti ne moreš narediti (varnostne) kopije pač ni moj problem."

Poleg tega enako težko sprejmem dejstvo, da bo/bi ista uredba urejevala tudi pavšalno plačevanje avtorske kompenzacije iz nakupa pomnilniških nosilcev narejenih na osnovi novejših tehnologij (Blueray/HD-DVD), ki nelegalno kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin že v osnovi preprečujejo (varovanje na strojnem nivoju!) in torej v primeru uporabe praznih v medijev privzeto implicirajo njihovo rabo v namene reprodukcije in/ali hrambe vsebine, ki ni avtorsko zaščitena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: norvalk ()

#000000 ::

Torej vsak ki bilokje sreča bilokerga prejemnika nadomestila ki ga bom plačevali vsi, naj ga pljune v faco in mu izreče kako žaljivko.

Jest bom malega smrada tko v rit nabrcal ko ga prvič srečam.;((

antonija ::

A je kdo tolk dober pa napise kratek "howto" kako se prijavis kot umetnik?:8) Pa zdraven bi bilo fajn vedet se requiermentse...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Ne si mislit, da se lahko prijaviš kot umetnik in potem dobivaš reko keša.
Sorodnik je član pravega benda in dobijo tam 500 SIT na leto od SAZAS-a. (no ja, tam nekje, drobiž pač)

Brez skrbi, ne gre za goro denarja, za katero ne vedo kam bi dali.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Sej nebi gore denarja (OK, bi, sam na tak nacin vem da ne bo slo), rad bi samo povrnjene stroske za moje fotke in druge dokumente ki cepijo na diskih, CDjih, DVDjih,...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gakiko ::

A bi lahko kdo napisal krajšo primerjavo višin obstoječih in novih nadomestil? Z drugimi besedami, koliko se bodo natančno podražile stvari? Oz. še bolj direktno, ali se mi splača nakup mp3 playerja zdaj, ali pa je vseeno, če počakam še kak mesec? ;)

antonija ::

Ce bo predrago (sej je ze zdaj vcasih) bos pa iz tujine narocil. Zato pa velja prost pretok v EU.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

NorK ::

do takrat pa še pošljite kak mejl na gp.gs@gov.si in jim povejte na kaj se vaše pismo nanaša, razložite stanje, nepravičnost takšne uredbe, dajte kak boljši predlog, idejo, jih kaj vprašajte. oni bodo pismo poslali osebam, ki se jih zadeva tiče. seveda pa lahko tudi kar sami pošljete pismo na ministrstva za gospodarstvo, kulturo, finance, urad za intelektualno lastnino + direktno glavnim osebam teh ministrstev in uradov. pa še na vse te organizacije, ki prejemajo denar iz tega nadomestila. pošiljanje istega pisma z različnih naslovov se mi ne zdi ravno najbolj primerno, ker se lahko kmalu naveličajo branja in vidijo, da zna misliti samo en, ostali ga pa kopirajo. vsak naj jim pove svoje mnenje, jim postavi svoja vprašanja,... seveda bo vse to zelo podobno, ampak bo predstavljeno na različen način.

jaz sem jim eno pismo že poslal. v njem sem jih vprašal zakaj moram plačevati za nekoga, ki ga ne poslušam in ga celo ne maram poslušati po radiu. da plačujejo tisti, ki kupijo original in ga kopirajo, tisti, ki originala ne kopirajo in celo tisti, ki originala nimajo in ga tako sploh ne morejo kopirati. v nadaljevanju pa še to da medije uporabljamo za shranjevanje lastnih avtorskih del nad katerimi organizacije nimajo nikakršnih pravic. da bi kupce originalov lahko registrirali, tako da bi le oni plačevali nadomestilo.
za konec pa še dodal, da takšne zavirajo razvoj, saj si založniki zaradi dodatnega denarja, ki ga dobijo neupravičeno, ne iščejo novih poti za distribucijo del. da obstaja vedno več spletnih prodajaln na katerih si lahko uporabnik kupi točno tisto skladbo, ki jo želi poslušati. to se da tudi omejeno presnemavati, če pa bi jo hotel presneti večkrat, bi pač kupil dodatno licenco, ki bi bila cenejša, saj bi skladbo že imel.

pisma ne bom kopiral sem, ker bi rad videl, da vsak sam sestavi nekaj. sicer je zelo zelo zelo malo verjetno, da bo to kaj spremenilo, ampak vseeno.
dobil sem tudi povratno pismo iz generalnega sekretariata vlade RS. pismo so poslali odboru vlade za gospodarstvo in kulturnemu ministrstvu. prosijo pa jih, da pismo proučijo in pripravijo odgovor zame in ga pošljejo v vednost vladi RS.

me res zanima kak odgovor bom dobil.
zdajle se bom pa lotil še pisma za vse te pogoltne organizacije :D


pa še nekaj glede ustanovitve nove organizacije - po kakšnem ključu bi vračali denar, ki bi ga dobili?
vsem članom? kaj pa običajni ljudje, ki niso člani pa vseeno prispevajo?
vsem, ki dokažejo, da so kupili nekaj in s tem plačali to nadomestilo? ampak ti so lahko to uporabili za kopiranje. torej se jim denarja ne bi smelo vrniti.
kako drugače?
tako na hitro izgleda, da bi šlo še za eno organizacijo v kateri bi nekateri posamezniki služili, drugi pa bi od tega imeli bore malo.

MrStein ::

Kitoslav:
v njem sem jih vprašal zakaj moram plačevati za nekoga, ki ga ne poslušam in ga celo ne maram poslušati po radiu. da plačujejo tisti, ki kupijo original in ga kopirajo, tisti, ki originala ne kopirajo in celo tisti, ki originala nimajo in ga tako sploh ne morejo kopirati.

Zato, ker lahko kopiraš z radija, s sodedove kopije (ali originala), z interneta, itd...

da bi kupce originalov lahko registrirali, tako da bi le oni plačevali nadomestilo.

Neumnost iz dveh razlogov:
- "davek" bi potem lahko dali kar kot del cene originala (ni potreb po nekakšnem sistemu registracij)
- original ali ne, sploh ne igra vloge (glej zgoraj)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

NorK ::

bomo videli kaj bodo oni odgovorili:D

drugače pa - ja, možno je, ampak ni nujno, da to tudi res naredim.

tiso registracijo sem kar tako napisal. pa itak so cene originalov takšne, da človek pomisli, da je nadomestilo za kopiranje že všteto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NorK ()

Spc ::

Kitoslav zelo dobro...
Bom se jaz tudi potrudil in napisal pismo. :))

Jaz menim tako, da vsi ki kupijo recimo fredi milerja naj še ta davek plačajo zraven CDja.
Torej če stane sedaj CD fredi milerja 2000 sit potem še naj dodajo lepo 200 sit davka na ta cd in to je to.
Ne pa sedaj ko na prazne medije, CF, SD, ... itd plačujemo davek.
8-O

CF bom jaz ziher uporabil samo za slike oz. fotoaparat kajti EOS 30D ne omogoča prenosa datotek na CF ampak je samo TWAIN compatible (PTP Connect).
:|

NorK ::

če boš originale pobražil, jih bo verjetno kupovalo še manj ljudi. čeprav bi jih lahko na koncu prišlo vse skupaj ceneje, saj jim ne bi bilo treba plačevati tega nadomestila in bi bile te stvari cenejše.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334214 (31677) MrStein
»

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
6511527 (7650) incognito
»

Avdio CD - pojem

Oddelek: Zvok in slika
61209 (1111) Ch4N93
»

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11812844 (12844) MrStein

Več podobnih tem